Plate u Sarajevu i standard zivota

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

rashid

#1 Plate u Sarajevu i standard zivota

Post by rashid »

Imam jedno pitanje za sve gradzane Sarajeva.

Primer dajem:
Skola: univ.dipl.ing racunalnistva i informatike

Kolko su plate recimo u IT struki a onda me i zanima troskovi preko mjeseca (stan,struja,voda,komunalija,telefon,...) tako da bi bilo moguce vodit jedan normalan zivot?

Strasno imam zelju da promjenim klimu mog zivota pa da se prvo malo razpitam. :)

Zahvaljujem se za pametne odgovore.
debela

Post by debela »

ne mozes raditi u sarajevu dok ne naucis pisati i pricati. kako ce te ljudi razumjeti :D
novalic

Post by novalic »

:lol:

joj debela, jesi bezobrazna.. pa kad je co'ik naucio stranski, naucice i nas 8-)
bosnjo_tz

#4 Re: Plate u Sarajevu i standard zivota

Post by bosnjo_tz »

rashid wrote:Imam jedno pitanje za sve gradzane Sarajeva.

Primer dajem:

Kolko su plate recimo u IT struki a onda me i zanima troskovi preko mjeseca (stan,struja,voda,komunalija,telefon,...) tako da bi bilo moguce vodit jedan normalan zivot?

Strasno imam zelju da promjenim klimu mog zivota pa da se prvo malo razpitam. :)

Zahvaljujem se za pametne odgovore.

NE POSTOJI U BIH!
Zox

Post by Zox »

Tim bolje, zar ne?
SiSaJuMe

#6 Re: Plate u Sarajevu i standard zivota

Post by SiSaJuMe »

rashid wrote:Zahvaljujem se za pametne odgovore.
Uj jaro izgleda da ces za ovo morat pricekat. Aj ba ljudi nesprdaj te se, nego ako neznate neodgovarajte. hebiga jarane nezivim u SA pa ti nemogu pomoc.
Mahalac

Post by Mahalac »

Image
Mahalac

Post by Mahalac »

:roll:
Last edited by Mahalac on 08/12/2005 12:25, edited 1 time in total.
rashid

Post by rashid »

Nakraju sam napiso da se zahvaljujem za pametne odgovore a sta pametno i koristno jos nisam procito.

Zanima me samo kakve su plate(IT struka) i naravno troskovi preko mjeseca?

debela: ja mislim da si me ipak razumla :x
eHost

Post by eHost »

kao prvo.. napominjem da nisam u Sa, ali imam jedan komentar na sve ovo... ne znam odakle je rashid, ali covjek vas je lijepo zamolio. univ.dipl.ing. je samo napomena da covjek ima akademsko obrazovanje iz informatike, jer je u Europi moguce "zaraditi" titulu dipl.ing. i malo laksim putem - tj. visom strucnom skolom, koje se, po mom misljenju, ne mogu ravnati sa univerzitetom.

jezik covjeku ocigledno nije problem - moze se sporazumjeti, a trazi posao informaticara - a ne novinara... par gresaka koje napravi, prave i nasi teenageri pa im opet niko nista ne prigovara.

sto se tice stanja u sarajevu - rashide - pitanje je odakle dolazis.. jeli klima sve sto zelis promjeniti? zar osobe tvog kalibra nemaju bolje sanse negdje drugo ( u Europskim zemljama ? ) ?

Pozdrav

E.S.
eHost
Last edited by eHost on 08/12/2005 12:32, edited 1 time in total.
rashid

Post by rashid »

Pa evropa nudi svasta, a jednostavno da to zaradis moras vodit jako kaotican zivot. Ipak jesu plate oko 2000E i dalje ali kad oduzmes trosarine preko mjeseca i razne sitnice ... nakraju malo ostane. Samo primjer dam da je stan 500E pa dalje, telefon 150E, .... a najvaznije ... KVALITETA ZIVOTA NIJA PRAVA!

Ja imam univerzitetnu smjer zavrsitu pa namjevaram i dalje ici za magistra a dolazim iz slovenije.

Al mislio sam samo pitat kako je uvas taj odnos medzu platam-troskovima.
A za kvalitetu zivota sam 100% siguran da SA nemere sa nijednim gradom evrope a tih sam mnogo vidio :)

E sad se zahvaljujem za odgovore.
debela

Post by debela »

ah sto smo osjetljivi i uvidjavni jer nam je danas dan za to :D

a moj prvi komentar je totalno ozbiljan, kad te uhvati saltati ko stigne udaraces se nogama u guzicu da se vratis nazad odakle si dosao :)
foton

Post by foton »

Ovaj Rashid kao da se trudi da sto gore pise. Ako ovako i pricas, onda ti je bolje da eventualni intervju za posao obavis na engleskom.

Nisi nam rekao kakav zivot ocekujes/zelis. Kupujes li stan, kucu, u centru grada, u periferiji ili vec imas rijeseno to pitanje... Kulturni zivot, izbor mjesta za izlaske, koliko su bitne javne usluge, mentalitet ljudi koji te okruzuju... sve to utice na zivotni standard.

A evo sad moje misljenje:
U BiH su mjesecni izdaci znacajno manji nego "na zapadu". Znaci stan, hrana, voda, telefon, komunalije, grijanje itd. u prosjeku cine manji procenat prosjecnog primanja. Ali naravno i ono sto ostane je znatno manje. (Ovo svi znamo).

Ali u BiH se moze relativno dobro zivjeti ako kucanstvo ima dvije plate visokoobrazovanih ljudi. Jedna plata moze biti sve izmedju 1200 i 3000KM. Trenutno su programeri jako trazeni (pogledaj recimo http://www.posao.ba) ali ne znam kakve su plate.

Ako mislis iz, recimo, Njemacke preseliti u BiH, zivotni standard, s ekonomske tacke gledista, ce ti definitivno opasti. Pitanje je samo koliko si ti voljan da to prihvatis ili mijenjas za nesto sto mislis da ces dobiti selidbom.
rashid

Post by rashid »

foton: hvala na odgovoru.

Jel moje znanje bosanskog jezika tolko slabo? :)
Vingo

Post by Vingo »

Nije ako ti posao nece podrazumijevati pisanje. Ali imam ideju, mozda da kao covjek od struke kreiras prvi bosanski spellcheck.
rashid

Post by rashid »

Vingo: :-D

To ti nije losa ideja, al trebo bi vremena a siguran sam da bi ga ja dobro stestiro.
ofsajd

Post by ofsajd »

otprilike ovako:
stan: 200-500 KM/mj (zavisi sta hoces)
rezije i telefon: 100-300 KM/mj
hrana, prevoz, itd: 200-400 KM/mj
drustveni zivot: 150+/mj

plate? nisam siguran, ali mislim da bi ti mogao naci nesto za najmanje 1300 KM (ako si dobar ne bi trebao ni pristati na nesto ispod toga), znam da ima dosta firmi koje rade na principu outsourcinga, daju usluge firmama na zapadu, pokusaj se raspitati medju ljudima koji su u toj struci (probaj naci na internetu CISCO akademiju i neke firme tipa HERMES lab, Logosoft, itd.)

Sretno.
Uh

Post by Uh »

rashid wrote:foton: hvala na odgovoru.

Jel moje znanje bosanskog jezika tolko slabo? :)

:lol: :? Kako ces jarane rashide znati nesto sto ne postoji?????????????? :lol:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Rashide,

Posao programera (u zavisnosti od statusa koji dobijes u firmi u kojoj se zaposlis tipa developer junior, senior developer, analiticar) i u zavisnosti od odgovornosti posla je placen od 700+ KM u zavisnosti od firme do firme.

Troskovi zivota (mene barem) izadju (stan + hrana + obaveze + finansiranje jednog sluzbenika u telekomu) izadju na 600KM a trenutno sam u dvosobnom potpuno opremljenom stanu u samom centru, i licno mjesecno ustedim od toliko do dva puta toliko.

Ako zelis neke konkretnije savjete tipa gdje-sta-kako javi mi se na PM posto nije bas prica za foruma.

Pozdrav i sretno!
rashid

Post by rashid »

ofsajd: Hvala.

Uh: ... vazno je da znas ja mislim :)
jazzer

Post by jazzer »

Recimo da ti treba stan, isti ces opremljen ( a da nije previse udaljen
od centra ) naci za nekih 400 KM ( raside, ovo KM nisu kilometri nego
oznaka nasevalute :-D , konvetrtibilna marka, 1EUR = 1,955830 KM ).
Sa tvojom diplomom (osim ako nisi neki lucky bustard :-D )
tesko da ces zaraditi vise od 2000 KM. Konkretno u mojoj firmi
( finansijka ustanova ) plata bi ti bila nekih 1400 - 1500 KM.
Troskovi zivota su veliki a kazu bice i veci nakon uvodjenja PDV-a.
Za ostale detalje pitaj.
rumenko

Post by rumenko »

ma mozes izgurati na 500 marona...troskovi su mjesecno oko 800... isto marona...znaci...da bi ovo uspjesno izveo moras biti Bosanac...i naravno....mor'o si biti prisutan na nastupu Davida Coperfilda jer je on objasnio kako se to izvodi...
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

alek spiking :D

ahaaaa, bas :D
foton

Post by foton »

Rashide, tvoje poznavanje bosanskog jezika ti JESTE vrlo slabo, ali to nema veze - imas programera Indijaca i Kineza u Njemackoj koji UOPSTE ne pricaju njemacki, pa opet rade bez problema.

Mislim da je moguce zaraditi oko 1500 KM kao univerzitetski obrazovana osoba, troskovi su ti oko 600-1000KM tako da ce ostati nesto i za mladu :D :D Sretno.
rashid

Post by rashid »

E hvala vam na odgovorima. Sad cu imat bar njeku sliku da cu se moci lakse odluciti.

Pozdrav svima!
Post Reply