Plate u javnom sektoru
-
ljuspica
#1 Plate u javnom sektoru
Ko ce mi reci kolike plate imaju referenti u drzavnom sektoru, konkretno referenti sa SSS na fakultetima, sudu kao i ministarstvima? Kolika im je startna plata bez minulog rada? Ko zna? Zanima me bas...
-
modem33
#2 Re: Plate u javnom sektoru
ljuspica wrote:Ko ce mi reci kolike plate imaju referenti u drzavnom sektoru, konkretno referenti sa SSS na fakultetima, sudu kao i ministarstvima? Kolika im je startna plata bez minulog rada? Ko zna? Zanima me bas...
1300 KM minimum sa SSS pa navise
a ovi sa VSS ...... 1000 KM max ...
SSS-ivci donijeli takav pravilnik
-
ljuspica
#3 Re: Plate u javnom sektoru
Znam da se zezas, ali moje pitanje je ozbiljno. Zanima me. Npr. referent za ucenicka pitanja sa SSS u srednjim skolama ima skoro 800 KM platu..
- Curve
#4 Re: Plate u javnom sektoru
SSS u federalnom ministarstvu 800kmljuspica wrote:Znam da se zezas, ali moje pitanje je ozbiljno. Zanima me. Npr. referent za ucenicka pitanja sa SSS u srednjim skolama ima skoro 800 KM platu..
koja god institucija je na budzetu zna se ljestvice kako idu plate, sad naravno ima odudaranja zavisno od pozicija al generalno
SSS - 800
VŠS - 1000
VSS - 1200+
- madridist
#5 Re: Plate u javnom sektoru
Mene zanima koliko je uhljeba u javnom sektoru ostalo bez posla od početka "krize" 2008 do danas a koliko u realnom sektoru i zasto su oni zasticeni ko krave u Indiji.Lakse je otpustit ljude sa budzeta i racionalizovat posao nego zaduzit buduce generacije da bi istima mogao plate isplatiti.
Garantujem da bi drzava funkcionirala bez problema i sa 40 % manje cinovnika,profesora,magistara,šalterista i čega sve ne zaposlenog na budzetu ,koji samo kao uteg vuku na dno ovo malo realnog sektora što je prezivjelo zadnjih 6 godina.
Kad se pogleda broj diplomanata od ekonomista,kadra za skolstvo,pravnika + ove sa privatnih faksova mi bi trebali biti prosvjetiteljska nacija yebote na sve strane ljudi masu diplomama a sve ne bi li kako utrpali dupe na budžet..
Garantujem da bi drzava funkcionirala bez problema i sa 40 % manje cinovnika,profesora,magistara,šalterista i čega sve ne zaposlenog na budzetu ,koji samo kao uteg vuku na dno ovo malo realnog sektora što je prezivjelo zadnjih 6 godina.
Kad se pogleda broj diplomanata od ekonomista,kadra za skolstvo,pravnika + ove sa privatnih faksova mi bi trebali biti prosvjetiteljska nacija yebote na sve strane ljudi masu diplomama a sve ne bi li kako utrpali dupe na budžet..
-
Drinski
#6 Re: Plate u javnom sektoru
A gdje ti radiš?madridist wrote:Mene zanima koliko je uhljeba u javnom sektoru ostalo bez posla od početka "krize" 2008 do danas a koliko u realnom sektoru i zasto su oni zasticeni ko krave u Indiji.Lakse je otpustit ljude sa budzeta i racionalizovat posao nego zaduzit buduce generacije da bi istima mogao plate isplatiti.
-
sumirprimus
#7 Re: Plate u javnom sektoru
fakat koji ce nam skolstvo?
onda srezat i zdravstvo...
more i policiju i oni nicu cemu...
sudstvo ionako nis ne radi...
- madridist
#8 Re: Plate u javnom sektoru
Ja nigdje zdravstvo ,sudstvo i policiju ni jednom rijeci nisam pomenuo Bože sacuvaj .sumirprimus wrote:fakat koji ce nam skolstvo?onda srezat i zdravstvo...
-
sumirprimus
#9 Re: Plate u javnom sektoru
pa sve je to drzavno,nije privatno..madridist wrote:Ja nigdje zdravstvo ,sudstvo i policiju ni jednom rijeci nisam pomenuo Bože sacuvaj .sumirprimus wrote:fakat koji ce nam skolstvo?onda srezat i zdravstvo...
doduse ima sad i privatni klinika i fakulteta,i ovih sekjuritija...
-
safran
#10 Re: Plate u javnom sektoru
Na UNSA asistent ima osnovnu platu 800 KM tako da SSS mislim ima 600 KM - ovo je bez toplog obroka i karte.Curve wrote:SSS u federalnom ministarstvu 800kmljuspica wrote:Znam da se zezas, ali moje pitanje je ozbiljno. Zanima me. Npr. referent za ucenicka pitanja sa SSS u srednjim skolama ima skoro 800 KM platu..
koja god institucija je na budzetu zna se ljestvice kako idu plate, sad naravno ima odudaranja zavisno od pozicija al generalno
SSS - 800
VŠS - 1000
VSS - 1200+
-
tagomago
#11 Re: Plate u javnom sektoru
najmanja propisana osnovica za (recimo) uposlenike u srednjoškolskom obrazovanju, odnosno najniža plaća u tom sektoru x koeficijent (propisan) uvećan za 0,60 na svaku godinu staža, s napomenom da je osnovica niža u odnosu na prosječnu najnižu platu u nekom drugom sektoru (govorim za obrazovanje), a koeficijent viši. zavisno od sindikata, je l'... plus topli od 8xradni dani, prijevoz, minus 10% poreza ko nema nikoga na poreskoj kartici. prosjek oko milje, ovisno od staža ide gore...
asistentima na unsa je mrvu više plata, neto, (+ sve ovo ostalo na staž, itd. itd.), kad je dobiju, jelte.
asistentima na unsa je mrvu više plata, neto, (+ sve ovo ostalo na staž, itd. itd.), kad je dobiju, jelte.
-
ljuspica
#12 Re: Plate u javnom sektoru
ma ja sam pitala za zaposlenike sa SSS. Vidim da su se raspisali neki konkursi na fakultetima i u sudu za viseg i mladjeg refeerenta. Ja radim sa faxom, ali mi je posao stresan, htjela bih ga mijenjati za neki kancelarijski koji je miran, tih,bez buke, guzve i stresova. Ako je plata referenta sa SSS izmedju 850 i 1000,ja cu rado konkurisati na to mjestotagomago wrote:najmanja propisana osnovica za (recimo) uposlenike u srednjoškolskom obrazovanju, odnosno najniža plaća u tom sektoru x koeficijent (propisan) uvećan za 0,60 na svaku godinu staža, s napomenom da je osnovica niža u odnosu na prosječnu najnižu platu u nekom drugom sektoru (govorim za obrazovanje), a koeficijent viši. zavisno od sindikata, je l'... plus topli od 8xradni dani, prijevoz, minus 10% poreza ko nema nikoga na poreskoj kartici. prosjek oko milje, ovisno od staža ide gore...
-
gilla
#13 Re: Plate u javnom sektoru
Problem nisu salterski radnici ili radna snaga( zamisli samo da sada skreses tu grupu kakve bi onda guzvve bile na raznim mjestima).madridist wrote:Mene zanima koliko je uhljeba u javnom sektoru ostalo bez posla od početka "krize" 2008 do danas a koliko u realnom sektoru i zasto su oni zasticeni ko krave u Indiji.Lakse je otpustit ljude sa budzeta i racionalizovat posao nego zaduzit buduce generacije da bi istima mogao plate isplatiti.
Gl.problem su visi nivo, ministri i kompanija. Mislim da ih je u fbih prwko 200, njihovi kvazi savjetnici, vozaci itd. Ta grupa apsolutno nista ne radi sto je ocigledno a crpi ogromna sredstva.
Ovo ce se morati kresati kad tad.
-
ljuspica
#14 Re: Plate u javnom sektoru
Kad dođe do toga da se nesto "skreše", onda ce opet ti isti ministri po jadnim obicnim radnicima. Tako je i sada. Sistematizacija radnih mjesta provodi se i provodila se u nekim javnim ustanovama kao sto je prije jedno 10g u sudu,pa su neki ostali bez posla ili su primorani da putuju u druge gradove. Jedino ako se desi cudo, ako u nas drzavni sistem upadne neko strano tijelo koje ce izvrsiti preraspodjelu na pametan nacin i reci "ovo vam ne treba, ovo vam treba"....koliko znam svaka vlada ima po nekoliko šefova a svaki sef ima svog pomocnika i sekretaricu, a svaki pomocnik ima svoju sekretaricu. Ja zaista ne znam sta toliko ljudi radi u javnom sektoru? Isti je slucaj i sa BH telecom. U nekim gradovima cak imaju po 3 naplatne sluzbe u istoj zgradi. Sjecam se kad sam prosle godine procitala konkurs za radno mjesto sekretarice pomocniku ministra za odbranu i sigurnost u Sarajevu i to na neodredjeno. Trazila se SSS. Ja sam se prijavila, imam radnog staza ali nemam 20 godina (ne staza vec zivota:D)vec nesto vis, no, sta mislite, jel mi iko odgovorio "iste primljeni"...niko nista.Tad sam shvatila da se mucka sa poslovima, a sad kad razmislim cak i da sam dosla na to mjesto, sve ce se to ukinuti,kad tad a onda bi gledala odakle je vedro. Po mom misljenju, najbolje bi bilo biti referent sa SSS, npr.negdje u skolstvu (na fakultetu recimo) ili u mupu ili u opcini...sve ostalo je upitno sto se tice sistematizacije....to je moje misljenje, a sad mozda grijesim.gilla wrote:Problem nisu salterski radnici ili radna snaga( zamisli samo da sada skreses tu grupu kakve bi onda guzvve bile na raznim mjestima).madridist wrote:Mene zanima koliko je uhljeba u javnom sektoru ostalo bez posla od početka "krize" 2008 do danas a koliko u realnom sektoru i zasto su oni zasticeni ko krave u Indiji.Lakse je otpustit ljude sa budzeta i racionalizovat posao nego zaduzit buduce generacije da bi istima mogao plate isplatiti.
Gl.problem su visi nivo, ministri i kompanija. Mislim da ih je u fbih prwko 200, njihovi kvazi savjetnici, vozaci itd. Ta grupa apsolutno nista ne radi sto je ocigledno a crpi ogromna sredstva.
Ovo ce se morati kresati kad tad.
-
tagomago
#15 Re: Plate u javnom sektoru
u tom slučaju imaš platne razrede, i na osnovu toga definiran koeficijent. samo provjeri, sasvim sigurno je u tom rasponu i plata.ljuspica wrote:ma ja sam pitala za zaposlenike sa SSS. Vidim da su se raspisali neki konkursi na fakultetima i u sudu za viseg i mladjeg refeerenta. Ja radim sa faxom, ali mi je posao stresan, htjela bih ga mijenjati za neki kancelarijski koji je miran, tih,bez buke, guzve i stresova. Ako je plata referenta sa SSS izmedju 850 i 1000,ja cu rado konkurisati na to mjestotagomago wrote:najmanja propisana osnovica za (recimo) uposlenike u srednjoškolskom obrazovanju, odnosno najniža plaća u tom sektoru x koeficijent (propisan) uvećan za 0,60 na svaku godinu staža, s napomenom da je osnovica niža u odnosu na prosječnu najnižu platu u nekom drugom sektoru (govorim za obrazovanje), a koeficijent viši. zavisno od sindikata, je l'... plus topli od 8xradni dani, prijevoz, minus 10% poreza ko nema nikoga na poreskoj kartici. prosjek oko milje, ovisno od staža ide gore...
-
kakavdanakneiskustvu
#16 Re: Plate u javnom sektoru
Previše je administracije,radim u organu uprave,MUP,fakat je previse
-
ljuspica
#17 Re: Plate u javnom sektoru
Sorry, a sta znaci "platni razred"? Na osnovu strucne spreme je li? Mislim da se ne fermaju svugdje ti platni razredi. Previse administracije ima u nekim javnim ustanovama kao sto je Ministarstvo, MUP, ja mislim i SUD, a nisam sigurna jel u Opcina sve onako kako treba-mislim sve regularno sa radnim mjestima i nisu izmisljali neka nova radna mjesta, ali za ove tri ustanove mislim da je tako...tagomago wrote:u tom slučaju imaš platne razrede, i na osnovu toga definiran koeficijent. samo provjeri, sasvim sigurno je u tom rasponu i plata.ljuspica wrote:ma ja sam pitala za zaposlenike sa SSS. Vidim da su se raspisali neki konkursi na fakultetima i u sudu za viseg i mladjeg refeerenta. Ja radim sa faxom, ali mi je posao stresan, htjela bih ga mijenjati za neki kancelarijski koji je miran, tih,bez buke, guzve i stresova. Ako je plata referenta sa SSS izmedju 850 i 1000,ja cu rado konkurisati na to mjestotagomago wrote:najmanja propisana osnovica za (recimo) uposlenike u srednjoškolskom obrazovanju, odnosno najniža plaća u tom sektoru x koeficijent (propisan) uvećan za 0,60 na svaku godinu staža, s napomenom da je osnovica niža u odnosu na prosječnu najnižu platu u nekom drugom sektoru (govorim za obrazovanje), a koeficijent viši. zavisno od sindikata, je l'... plus topli od 8xradni dani, prijevoz, minus 10% poreza ko nema nikoga na poreskoj kartici. prosjek oko milje, ovisno od staža ide gore...
-
ljuspica
#18 Re: Plate u javnom sektoru
Ipak misljenja sam ako ikad budem u situaciji (sve je moguce) da je najbolje : ili da mijenjam posao u svojoj struci (firmu) ili da se zaposlim u administraciji negdje na fakultetu...sta mislite za Opcinu ili MZ (Mjesnu zajednicu) ?
-
tagomago
#19 Re: Plate u javnom sektoru
budžetlije, ima li profa ovdje?
šta je ovo za sutra, radni nenastavni dan? to neki gathering da organizujemo, ne kontam šta je sindikat zamislio. 
-
ljuspica
#20 Re: Plate u javnom sektoru
Da li je istina da u Opcinama topli obrok imaju 14 KM?
Evo posla u Sudu na neodredjeno(prepisan/kopiran konkurs sa neta)...ko ce mi reci koliko npr. ovo radno mjesto ima LD? Zanemarite cirilicu, molim vas...
"
Рад на: Нeoдрeђeнo вриjeмe
Регија: Бaњa Луka
Отворено до: 30.10.2014.
Брoj извршилaцa: 5
Опис радног мјеста
Дактилограф, пријемом у радни однос, на неодређено вријеме, 4 (четири) извршиоца и на
одређено вријеме - до повратка раднице са породиљског одсуства 1 (један извршилац), уз
обавезан пробни рад од три мјесеца.
Општи и посебни услови за пријем у радни однос
Општи услови које кандидати морају испуњавати:
да је држављанин Босне и Херцеговине или Републике Српске,
2. да је старији од 18 година,
3. да има општу здравствену способност,
4. да није отпуштен из органа управе као резултат дисциплинске мјере на било којем нивоу
власти у Босни и Херцеговини три године прије објављивања конкурса,
5. да се против њега не води кривични поступак, односно да није подигнута оптужница нити је
изречена неправоснажна судска пресуда,
6. да није осуђиван за кривично дјело на безусловну казну затвора од најмање шест мјесеци или
за кривично дјело које га чини неподобним за обављање послова у суду.
Посебни услови
- IV степен стручне спреме, управна или економска школа, занимање: дактилограф
администратор, биротехничар, правни техничар, управни техничар, административно-управни
техничар, административни техничар, пословно-правни техничар и пословни техничар или
, - економски техничар или друга стручна спрема IV степена и звање дактилографа прве “А” или
“Б” класе или
- III степен стручне спреме, занимање дактилокоресподент,
- положен стручни испит,
- радно искуство 6 (шест) мјесеци на истим или сличним пословима,
- познавање рада на рачунару.
Уз пријаву на конкурс кандидати су дужни да доставе документа о испуњавању општих и
посебних услова и то:
извод из матичне књиге рођених;
............................................................."
Evo posla u Sudu na neodredjeno(prepisan/kopiran konkurs sa neta)...ko ce mi reci koliko npr. ovo radno mjesto ima LD? Zanemarite cirilicu, molim vas...
"
Рад на: Нeoдрeђeнo вриjeмe
Регија: Бaњa Луka
Отворено до: 30.10.2014.
Брoj извршилaцa: 5
Опис радног мјеста
Дактилограф, пријемом у радни однос, на неодређено вријеме, 4 (четири) извршиоца и на
одређено вријеме - до повратка раднице са породиљског одсуства 1 (један извршилац), уз
обавезан пробни рад од три мјесеца.
Општи и посебни услови за пријем у радни однос
Општи услови које кандидати морају испуњавати:
да је држављанин Босне и Херцеговине или Републике Српске,
2. да је старији од 18 година,
3. да има општу здравствену способност,
4. да није отпуштен из органа управе као резултат дисциплинске мјере на било којем нивоу
власти у Босни и Херцеговини три године прије објављивања конкурса,
5. да се против њега не води кривични поступак, односно да није подигнута оптужница нити је
изречена неправоснажна судска пресуда,
6. да није осуђиван за кривично дјело на безусловну казну затвора од најмање шест мјесеци или
за кривично дјело које га чини неподобним за обављање послова у суду.
Посебни услови
- IV степен стручне спреме, управна или економска школа, занимање: дактилограф
администратор, биротехничар, правни техничар, управни техничар, административно-управни
техничар, административни техничар, пословно-правни техничар и пословни техничар или
, - економски техничар или друга стручна спрема IV степена и звање дактилографа прве “А” или
“Б” класе или
- III степен стручне спреме, занимање дактилокоресподент,
- положен стручни испит,
- радно искуство 6 (шест) мјесеци на истим или сличним пословима,
- познавање рада на рачунару.
Уз пријаву на конкурс кандидати су дужни да доставе документа о испуњавању општих и
посебних услова и то:
извод из матичне књиге рођених;
............................................................."
-
tagomago
#21 Re: Plate u javnom sektoru
šta je sa novembarskom platom (prosvjeta) i činjenicom da su nam platili dnevnicu-dvije manje? ima li ko kakav info? mijenjala sam poslodavca tako da nisam u kontaktu sa ondašnjim računovodstvom, pa me zanima da li će se povrat novca tražiti po kolektivnom ugovoru ili pojedinačno?
- astala_vistala
#22 Re: Plate u javnom sektoru
Plate u Javnom sektoru su odprilike duplo vece nego u realnom sektoru koji privređuje i puni buđzet,naravno misli se na neto platu,jer ljudi zaposleni u realnom sektoru i ne znaju sta znaci bruto zemlja snova za radnicku klasu !