plata za vrijeme bolovanja
- manekenka u penziji
#26 Re: plata za vrijeme bolovanja
Ne zatvara ti se bolovanje jer tebi poslodavac za vrijeme bolovanja isplaćuje samo platu bez toplog obroka i prevoza, a isto te sljeduje i da si na g.odmoru i bez bolovanja.
- maybelline
#27 Re: plata za vrijeme bolovanja
A ko odlucuje o otvaranju/zatvaranju bolovanja? Meni logicno je da doktor odlucuje. Ako je moja firma na kolektivnom odmoru, bubam, mjesec dana, jel ja mogu to svom doktoru objasniti i pitati da mi formalno zatvori bolovanje, iz finansijskih razloga, jer cu ionako mirovati (rijec je o cuvanju trudnoce)? Mislim, jel to pravno, eticki, legalno, fer i korektno??? Ne bih sebi da ugrozavam posao (ukoliko mislite da bih poslodavcu takvim postupkom "pala u ocima"), jer mi je tu skroz fino, ali s druge strane bih da imam punu platu tih mjesec dana, naravno ako je to legalno, moralno, itd.... Nadam se da razumijete moju dilemu....?manekenka u penziji wrote:Ne zatvara ti se bolovanje jer tebi poslodavac za vrijeme bolovanja isplaćuje samo platu bez toplog obroka i prevoza, a isto te sljeduje i da si na g.odmoru i bez bolovanja.
-
Suzie Q
#28 Re: plata za vrijeme bolovanja
ako čuvaš trudnoću, budi na bolovanju svo vrijeme a godišnji odmor ti se time neće poništiti jer ti imaš zakonsko pravo na njega i možeš ga iskoristiti nekad kasnije, vjerujem da će ti u trudnoći trebati još slobodnih dana i odmora. ako ništa prije nego odeš na porodiljni.
to što si bila na bolovanju u dane kolektivnog godišnjeg ne može ti uskratiti pravo na godišnji odnosno da ga naknadno iskoristiš. plaća bi ti bila ista i na bolovanju i na godišnjem a doktorima je svejedno kako ćeš ti pisati te dane jer ti bolovanje do 42 dana pokriva doprinos iz plaće kod poslodavca a ne iz zavoda
to što si bila na bolovanju u dane kolektivnog godišnjeg ne može ti uskratiti pravo na godišnji odnosno da ga naknadno iskoristiš. plaća bi ti bila ista i na bolovanju i na godišnjem a doktorima je svejedno kako ćeš ti pisati te dane jer ti bolovanje do 42 dana pokriva doprinos iz plaće kod poslodavca a ne iz zavoda
- mirsek
#29 Re: plata za vrijeme bolovanja
Do 42 dana bolovanja odbija se samo topli obrok za svaki dan bolovanja.Za preko 42 dana odbija se i topli i dio glavnice plate za svaki dan bolovanja preko 42-tog dana.
Poslano sa mog Grand X Pro koristeći Tapatalk 4
Poslano sa mog Grand X Pro koristeći Tapatalk 4
- manekenka u penziji
#30 Re: plata za vrijeme bolovanja
Nije tacno
-
kakavdanakneiskustvu
#31 Re: plata za vrijeme bolovanja
manekenka u penziji wrote:Nije tacno
i ja mislim da to nije istina,meni plata manja kad samo dva dana budem na bolovanju
- manekenka u penziji
#32 Re: plata za vrijeme bolovanja
To za glavnicu možda je tacno ako je neko drugo bolovanje u pitanju, mada čisto sumnjam, ali u svakom slučaju zakonom je definisano kada se isplaćuje 80% a kad 100% plate. Konretno za ovaj slučaj koji maybelline pita isplaćuje se 100% plate.
Već je o tome pisano...
Znaci prvih 42 dana plata ide na teret poslodavca, poslje ide na teret zavoda tj.poslodavcu se plata kroz pio/mio refundira.
Već je o tome pisano...
Znaci prvih 42 dana plata ide na teret poslodavca, poslje ide na teret zavoda tj.poslodavcu se plata kroz pio/mio refundira.
-
Ana Maria
#33 Re: plata za vrijeme bolovanja
Ako je neko na bolovanju mjesec, da li je bolje nastaviti bolovanje ili uzeti godisnji odmor, s obzirom na ta neka ogranicenja od 42 dana bolovanja, kakva je plata u ova dva slucaja (godisnji I bolovanje)
-
kakavdanakneiskustvu
#34 Re: plata za vrijeme bolovanja
Ana Maria wrote:Ako je neko na bolovanju mjesec, da li je bolje nastaviti bolovanje ili uzeti godisnji odmor, s obzirom na ta neka ogranicenja od 42 dana bolovanja, kakva je plata u ova dva slucaja (godisnji I bolovanje)
mislim da je plata manja kad pređeš 42 dana bolovanja
-
mirzet87sa
#35 Re: plata za vrijeme bolovanja
Poslije 42 dana bolovanja moras ici na komisiju za rad, sto ti se ne isplati. Bolje je prekinuti bolovanje na par dana i opet uzeti bolovanje, sasvim legalno.
-
polacijela
#36 Re: plata za vrijeme bolovanja
Plata na bolovanju prvih 42 kalendarska dana je 90% plate. S tim da se ne dobiva nista na racun dužine radnog staža, procenta na uslove rada, magistarskog i slično.
Ako je bolovanje zbog povrede na radu, dobije se 100% plate.
Ako je bolovanje zbog njege djeteta, dobije se 80% plate.
Nakon 42 dana, dobije se plata u prosjeku kantonalne plate. U TK recimo je to oko 710 KM mjesečno i to je isti iznos za sve, bez obzira što je plata do tada bila, lupam 2200 KM ili 350 KM.
Za vrijeme godišnjeg se dobije 100% plate, takođe se ne dobiva nista na racun dužine radnog staža itd.
Ako je bolovanje zbog povrede na radu, dobije se 100% plate.
Ako je bolovanje zbog njege djeteta, dobije se 80% plate.
Nakon 42 dana, dobije se plata u prosjeku kantonalne plate. U TK recimo je to oko 710 KM mjesečno i to je isti iznos za sve, bez obzira što je plata do tada bila, lupam 2200 KM ili 350 KM.
Za vrijeme godišnjeg se dobije 100% plate, takođe se ne dobiva nista na racun dužine radnog staža itd.
- burek_in_space
#37 Re: plata za vrijeme bolovanja
Zavisi sve od federalnih, kantonalnih propisa, pravilnika o radu i eventualno koektivnog ugovora, ako postoji.
U firmi gdje ja radim, a radi se o Kantonu Sarajevo, je slijedece:
1. bolovanje do 14 dana - 80% plate
2. bolovanje od 15 do 42 dana - 90% plate
3. bolovanje preko 42 dana, nakon mishljenja Komisije - 100% plate
U firmi gdje ja radim, a radi se o Kantonu Sarajevo, je slijedece:
1. bolovanje do 14 dana - 80% plate
2. bolovanje od 15 do 42 dana - 90% plate
3. bolovanje preko 42 dana, nakon mishljenja Komisije - 100% plate
-
riko-ga
#38 Re: plata za vrijeme bolovanja
Pozdrav.
Ako neko moze da mi pojasni sledece.
Osoba "A" radnik u privatnoj firmi primljena u stalni radni odnos nakon 6 mjeseci rada otvara bolovanje.Konkretno trudna je cetiri mjeseca i mora cuvati trudnocu. Zanima me koje su obaveze poslodovca prema osobi "A".Znaci koliko je duzan poslodavac uplacivati za osobu "A" plate i doprinose.Sta se desava po porodu osobe "A" sto se tice poslodavca.
I pod pitanje ako osoba "A" sporazumno raskine ugovor o radu a prije toga je otvorila bolovanje(cuvanje trudnoce) kakve su obaveze poslodavca prema istoj.
Hvala.
Ako neko moze da mi pojasni sledece.
Osoba "A" radnik u privatnoj firmi primljena u stalni radni odnos nakon 6 mjeseci rada otvara bolovanje.Konkretno trudna je cetiri mjeseca i mora cuvati trudnocu. Zanima me koje su obaveze poslodovca prema osobi "A".Znaci koliko je duzan poslodavac uplacivati za osobu "A" plate i doprinose.Sta se desava po porodu osobe "A" sto se tice poslodavca.
I pod pitanje ako osoba "A" sporazumno raskine ugovor o radu a prije toga je otvorila bolovanje(cuvanje trudnoce) kakve su obaveze poslodavca prema istoj.
Hvala.