plata za vrijeme bolovanja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kakavdanakneiskustvu

#1 plata za vrijeme bolovanja

Post by kakavdanakneiskustvu »

zna li ko kolika bi trebala biti visina plate kad je osoba na bolovanju,100 % ili manje?
respo

#2 Re: plata za vrijeme bolovanja

Post by respo »

70%
kakavdanakneiskustvu

#3 Re: plata za vrijeme bolovanja

respo wrote:70%

imaš li neki link,stranicu na kojoj se to može provjeriti,zaboravio sam dodati da me zanima visina plate za vrijeme bolovanja za namještenike u organima uprave u federaciji bih
respo

#4 Re: plata za vrijeme bolovanja

Post by respo »

pa 70% za sve firme drzavne
ps. doduse u zakonu pise minimalno 80% a to je ipak interno za svaku firmu al u globalu je 70%
BlueBosnia

#5 Re: plata za vrijeme bolovanja

Post by BlueBosnia »

Ako živiš u FBiH, bolovanje do 42 dana pada na teret poslodavca i po zakonu ti mora biti isplaćeno najmanje 80% plate iz mjeseca koji je prethodio bolovanju.Imaš pravo na naknadu 100% osnovice u slučaju komplikacija vezanih za trudnoću, povrede na radu, profesionalnog oboljenja i transplantacije živog tkiva( mislim da sam se svega sjetila). Naknada za bolovanje preko 42 dana pada na teret kantonalnih fondova zdravstvenog osiguranja,što oni regulišu svojim odlukama. Ako radiš u državnoj firmi, pročitaj pravilnik o radu i sve ćeš znati, jer u slučaju bolovanja preko 42 dana postoji mogućnost da je poslodavac odredio povoljnije uslove od nadležnog kantonalnog fonda.Isto važi i za bolovanje do 42 dana,jer je 80% osnovice zakonski minimum.
kakavdanakneiskustvu

#6 Re: plata za vrijeme bolovanja

Ok,hvala
Alhemicarkaa

#7 Re: plata za vrijeme bolovanja

Post by Alhemicarkaa »

Zavisi koje bolovanje. Bolovanje zbog čuvanja trudnoće se ne odbija - prima se puna plata.
kakavdanakneiskustvu

#8 Re: plata za vrijeme bolovanja

Alhemicarkaa wrote:Zavisi koje bolovanje. Bolovanje zbog čuvanja trudnoće se ne odbija - prima se puna plata.

to znam,ali nisam mislio na to
kakavdanakneiskustvu

#9 Re: plata za vrijeme bolovanja

Sarajmen wrote:Odbija se mislim mjesečni iznos -visina toplog obroka uposlenici.

koliki mjesečni iznos?
Čudna sorta

#10 Re: plata za vrijeme bolovanja

Post by Čudna sorta »

kakavdanakneiskustvu wrote:

imaš li neki link,stranicu na kojoj se to može provjeriti,zaboravio sam dodati da me zanima visina plate za vrijeme bolovanja za namještenike u organima uprave u federaciji bih
Za vrijeme bolovanja se ne odbija ništa od plate (kad su u pitanju organi uprave F BiH), jedino topli obrok - 8 KM po danu.
blue033

#11 Re: plata za vrijeme bolovanja

Post by blue033 »

Čudna sorta wrote:

Za vrijeme bolovanja se ne odbija ništa od plate (kad su u pitanju organi uprave F BiH), jedino topli obrok - 8 KM po danu.
Ovo i jeste najpravednije, učinak im je isti bili na poslu ili ne.
kakavdanakneiskustvu

#12 Re: plata za vrijeme bolovanja

Čudna sorta wrote:

a kad su u pitanju kantonalni organi uprave?
Čudna sorta

#13 Re: plata za vrijeme bolovanja

Post by Čudna sorta »

Čudna sorta wrote:

Isto samo topli obrok, koliko ja znam na državnom, federalnom, kantonalnom i općinskom nivou je isto regulisano.
kakavdanakneiskustvu

#14 Re: plata za vrijeme bolovanja

Čudna sorta wrote:
Čudna sorta wrote:

Isto samo topli obrok, koliko ja znam na državnom, federalnom, kantonalnom i općinskom nivou je isto regulisano.

nije,u organu uprave u kojem ja radim plata onima koji su na bolovanu je manja nego kad nisu na bolovanju,neki dan kolegici koja je 41 dan bila na bolovanju plata oko 230 km manja,meni za tri dana bolovanja plata 26 maraka manja
Čudna sorta

#15 Re: plata za vrijeme bolovanja

Post by Čudna sorta »

kakavdanakneiskustvu wrote:nije,u organu uprave u kojem ja radim plata onima koji su na bolovanu je manja nego kad nisu na bolovanju,neki dan kolegici koja je 41 dan bila na bolovanju plata oko 230 km manja,meni za tri dana bolovanja plata 26 maraka manja
Ja konkretno radim u federalnom organu uprave i kod nas se ništa ne odbija od plate osim toplog, znam sigurno i za općinski i kantonalni nivo da je isto... e sad možda nije u svakom organu tako, mada bi trebalo biti. Zaista sam mislila da je isto regulisano za sve. Sorry onda na pogrešnim informacijama. :)

I da napomenem da govorim o periodu do 42 dana.
Suzie Q

#16 Re: plata za vrijeme bolovanja

Post by Suzie Q »

osim toplog obroka, umanjuje se i prijevoz a sve ovisi koliko troškove prijevoza naplaćuješ.
kod nas ljudi poistovjećivaju plaću sa iznosom koji uključuje naknade uz plaću pa se čini da je plaća manja, ali plaća, kao što je rečeno, do 42 dana bolovanja se ne umanjuje, umanjuju se naknade uz plaću
velahavle

#17 Re: plata za vrijeme bolovanja

Post by velahavle »

Suzie Q wrote:osim toplog obroka, umanjuje se i prijevoz a sve ovisi koliko troškove prijevoza naplaćuješ.
kod nas ljudi poistovjećivaju plaću sa iznosom koji uključuje naknade uz plaću pa se čini da je plaća manja, ali plaća, kao što je rečeno, do 42 dana bolovanja se ne umanjuje, umanjuju se naknade uz plaću
u mojoj firmi ne postoji plaćeno bolovanje u trajanju od 42 dana...
Lounge Act

#18 Re: plata za vrijeme bolovanja

Post by Lounge Act »

kod nas zakone tumaci svako kako hoce, ja radim u skoli i na trudnickom bolovanju sam prije nove godine imala punu placu, a poslije nove godine za 100 do 120 KM manju placu
kad god je bila ja nazovem, pitam i dobijem odgovor poslije kojeg mi sve jos gore bude nejasno :?
kakavdanakneiskustvu

#19 Re: plata za vrijeme bolovanja

Čudna sorta wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:nije,u organu uprave u kojem ja radim plata onima koji su na bolovanu je manja nego kad nisu na bolovanju,neki dan kolegici koja je 41 dan bila na bolovanju plata oko 230 km manja,meni za tri dana bolovanja plata 26 maraka manja
Ja konkretno radim u federalnom organu uprave i kod nas se ništa ne odbija od plate osim toplog, znam sigurno i za općinski i kantonalni nivo da je isto... e sad možda nije u svakom organu tako, mada bi trebalo biti. Zaista sam mislila da je isto regulisano za sve. Sorry onda na pogrešnim informacijama. :)

I da napomenem da govorim o periodu do 42 dana.

eto,kod nas nije tako,zna li ko tačnu informaciju,nekakav link za zakon o visini plata ili kako se već to zove za vrijeme bolovanja u organima uprave f bih,u ze-do kantonu za vrijeme bolovanja službenicima je plata osjetno manja
kakavdanakneiskustvu

#20 Re: plata za vrijeme bolovanja

Suzie Q wrote:osim toplog obroka, umanjuje se i prijevoz a sve ovisi koliko troškove prijevoza naplaćuješ.

šta podrazumijevaš naknadama uz plaću,ako misliš na naknadu za prevoz na posao na to nisam mislio nego na visinu plaće
respo

#21 Re: plata za vrijeme bolovanja

Post by respo »

kazem ti dobijes 70 ili 80 % plate
samo ne znam koliko dana trebas biti na bolovanju da bi ti se odbilo
mozda od 10-15 pa gore
kakavdanakneiskustvu

#22 Re: plata za vrijeme bolovanja

respo wrote:kazem ti dobijes 70 ili 80 % plate
samo ne znam koliko dana trebas biti na bolovanju da bi ti se odbilo
mozda od 10-15 pa gore

ja bio 3 dana i 25 maraka manja plata
respo

#23 Re: plata za vrijeme bolovanja

Post by respo »

ne znam vjerovatno je u svakoj toj instituciji pojedinacno odredjeno mada bi trebalo sve biti isto
pa eto ajde pretpostavimo da ti je dnevnica 40 maraka oni ti odbili po danu oko 8 maraka i to je to
znaci kod vas je bio dan ili 42 dana na bolovanju odbiju 20-30% od plate
LisaSimpson

#24 Re: plata za vrijeme bolovanja

Post by LisaSimpson »

BlueBosnia wrote:Ako živiš u FBiH, bolovanje do 42 dana pada na teret poslodavca i po zakonu ti mora biti isplaćeno najmanje 80% plate iz mjeseca koji je prethodio bolovanju.Imaš pravo na naknadu 100% osnovice u slučaju komplikacija vezanih za trudnoću, povrede na radu, profesionalnog oboljenja i transplantacije živog tkiva( mislim da sam se svega sjetila). Naknada za bolovanje preko 42 dana pada na teret kantonalnih fondova zdravstvenog osiguranja,što oni regulišu svojim odlukama. Ako radiš u državnoj firmi, pročitaj pravilnik o radu i sve ćeš znati, jer u slučaju bolovanja preko 42 dana postoji mogućnost da je poslodavac odredio povoljnije uslove od nadležnog kantonalnog fonda.Isto važi i za bolovanje do 42 dana,jer je 80% osnovice zakonski minimum.

Možeš li mi napisati koji su to članovi u Zakonu? Hvala.
maybelline

#25 Re: plata za vrijeme bolovanja

Post by maybelline »

Ima li iko iskustva kako privatne firme rjesavaju bolovanja kada je u pitanju cuvanje trudnoce? Ako firma ima kolektivni godisnji odmor i ti na bolovanje odes par sedmica prije godisnjeg, jel onda zatvaras bolovanje kad krene godisnji...? A ako neko ima link za tacne zakone o tome, please podijelite :)
Post Reply