plata u BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

profi25

#1 plata u BiH

Post by profi25 »

zanima kolika bi po vama realna plata bila... i da li ste zadovoljni svojim dohotkom...
jel vam dovoljan jedan posao ili radite i honorarno :-)

meni licno moja skromna plata bude pola mjeseca /za garderobu, knjige, izlazak, gorivo i po neka sitnica/ :D
ne znam kako zive ljudi koji imaju kiriju placati, porodicu obezbjediti :shock:
jel vi stedite ili rasporedite odmah platu po planu...
i na sta obicno trosite :zoka:

ja potrosim za izlazak mjesecno oko 200km, gorivo 150, garderobu 100, dorucak/pauza 150, knjige 50, sitnice 100...
kada skontam jedva se ustedi nesto :skoljka:
Loulou

#2 Re: plata u BiH

Post by Loulou »

Šta da uštedim?
Krvna zrnca ili kapljice znoja? :? :skoljka:
texel

#3 Re: plata u BiH

Post by texel »

Dobar si - 50 KM mjesecno za knjige !
znaci ,plata ti je 750 KM , ako sam dobro sabrao..
vajkrem

#4 Re: plata u BiH

Post by vajkrem »

Meni haman pa isto kada sam imala platu 500 KM i sada kad imam skoro tri puta toliko. Ok, osjeti se razlika, ali ne mogu ni sada kao ni tada previse izvoljevati.
Stara dobra...pruzi se koliko ti je jorgan dug. A o stednji i ne razmisljam.
profi25

#5 Re: plata u BiH

Post by profi25 »

texel wrote:Dobar si - 50 KM mjesecno za knjige !
znaci ,plata ti je 750 KM , ako sam dobro sabrao..
:D
850 je plata :lol:
stedim po 100-200 mjesecno pa onda potrosim... kupim cipele, bude neki praznik ili rodjendani sada u novembru ce ih biti 10tak :D pa ce odmah bajram i nova godina :zoka:
a vala pocet cu poklone kod kineza kupovati :lol:
knjige nekada mi treba 100 nekada nista, kako koji mjesec :-)
onda za upis godine na faxu, pa auto nesto popraviti, fakat ocaj :roll:
zato ganjam i honorarni posao i kladionicu pa mi to zacepi nekako :dance:

i kontam ja svi govore zeni se...a nekako je knap zivot i sa 2 ovakve plate, jer treba onda i stan+rezije+hrana :-)
kako god se sracunam nikako ne ide :lol: :lol:

zato pitam kako vi ostali to ekonomisete :skoljka:
chuchumbamayumbe

#6 Re: plata u BiH

Post by chuchumbamayumbe »

Vazda potrosim vise nego sto zaradim...
Zena ne dira, dvoje djece, auto od 2500km (dodushe potrosim oko 80km goriva), folovi-golovi...
Kada skontam, pored hrane i redovnih racuna (struja, voda, upravitelj, smece, kablovska), najvise zakolje telefon, sto mobilni, sto fiksni.
Realno, oko 2000 km mjesecno bi bilo pristojno za mene sa porodicom (sa svim izdacima), bez ikakvog luskuziranja.
Alfons Kauders

#7 Re: plata u BiH

Post by Alfons Kauders »

profi25 wrote:zanima kolika bi po vama realna plata bila... i da li ste zadovoljni svojim dohotkom...

meni licno moja skromna plata bude pola mjeseca /za garderobu, knjige, izlazak, gorivo i po neka sitnica/ :D

ja potrosim za izlazak mjesecno oko 200km, gorivo 150, garderobu 100, dorucak/pauza 150, knjige 50, sitnice 100...
hm...alkohol oko 400... hrana oko 500... cigare 100... sportske aktivnosti 200-300... stan i rezije... 400-500... gorivo... 50tak...

za ostalo slabo sta i ostane... :D
Soul_Sista

#8 Re: plata u BiH

Post by Soul_Sista »

Alfons Kauders wrote:
profi25 wrote:zanima kolika bi po vama realna plata bila... i da li ste zadovoljni svojim dohotkom...

hm...alkohol oko 400... hrana oko 500... cigare 100... sportske aktivnosti 200-300... stan i rezije... 400-500... gorivo... 50tak...

za ostalo slabo sta i ostane...
...zene? :D :D :D

(morala sam) :D
Alfons Kauders

#9 Re: plata u BiH

Post by Alfons Kauders »

Soul_Sista wrote:
Alfons Kauders wrote:

za ostalo slabo sta i ostane...
...zene? :D :D :D

(morala sam) :D
za zene nista ne ostane... zato trazim neku s parama... :D il makar stanom, da ne placam kiriju... :D
Soul_Sista

#10 Re: plata u BiH

Post by Soul_Sista »

[/quote]za zene nista ne ostane... zato trazim neku s parama... :D il makar stanom, da ne placam kiriju... :D[/quote]

..Alfi trazi sponzorusu :D zene navalite ali diskretno :D :D :D
Skyfox

#11 Re: plata u BiH

Post by Skyfox »

platom nisam zadovoljan jer radim vise nego sto sam placen. U zadnje vrijeme cini mi se da radim samo da pokrijem rate i kamate sa kartica, znaci vec do 5. sva plata mi je ukalkulisana, ne mogu ni od usta da odvojim da bi ustedio :D
Soul_Sista

#12 Re: plata u BiH

Post by Soul_Sista »

Bond_JaneBond wrote::mrgreen: odmah cu :mrgreen: neam ni ja stan, a taman sa Alfijevom platom bi se moglo zivjeti :skoljka:
Evo kako:
Zaljubljen ne bi jeo,u plusu 500KM,
prestao bi pusiti i piti, u plusu 500 +50 (sto potrosi a ne zna da ih potrosi),
Sportske aktivnosti bi zamjenio jeftinijim verzijama-usisavanje, :dance: , vozanje djece u kolicima-nosanje po cijeli dan i noc,
Stan i rezije-moze se naci za manje od 500KM, recimo 250 sve, ostane 250...
Znaci sa mnom u plusu 1,300,
Zainteresovan :?:
KamenjarkaHerka sam diskretna SoulSista?
vala zeno :D da sam musko ja bih te sebi prigrabila :D :D nego, ostavi mu barem pice ako usratis sve ostalo :D znas, work hard but dont forget to drink beer :D :evil:
Alfons Kauders

#13 Re: plata u BiH

Post by Alfons Kauders »

Soul_Sista wrote:
..Alfi trazi sponzorusu :D zene navalite ali diskretno :D :D :D
stani malo... :D ne trazim sponzorusu... :D vec sponzorku... :D

doduse... :D moze i sponzorusa, al fakat mora biti... hm...prvoklasna... :D
Alfons Kauders

#14 Re: plata u BiH

Post by Alfons Kauders »

Bond_JaneBond wrote::mrgreen: odmah cu :mrgreen: neam ni ja stan, a taman sa Alfijevom platom bi se moglo zivjeti :skoljka:
Evo kako:
Zaljubljen ne bi jeo,u plusu 500KM,
prestao bi pusiti i piti, u plusu 500 +50 (sto potrosi a ne zna da ih potrosi),
Sportske aktivnosti bi zamjenio jeftinijim verzijama-usisavanje, :dance: , vozanje djece u kolicima-nosanje po cijeli dan i noc,
Stan i rezije-moze se naci za manje od 500KM, recimo 250 sve, ostane 250...
Znaci sa mnom u plusu 1,300,
Zainteresovan :?:
KamenjarkaHerka sam diskretna SoulSista?
imam ja stan, samo u pogresnom gradu... :D

ne bi jeo... zaljubljen +500... al bi trosio na zenu 1000... :D znaci -500 :D
prestao bi pusiti i piti, u plusu recimo 600... :D hercegovka...uh... :D znaci heroin i psihijatar... barem 1500... znaci opet -900 :D
sport nista, ionako sam na horsu, bicu zgoljav... +300 usisavanje... to vec odradjujem ionako... :D vozanje djece... mnozina?! minimum 2x500... -700 :D
stan za cetvero... nije 250+250... necu da se guramo po jednosobnom... znaci 500-600 + 300... opet -900 :D

znaci u minusu sam oko 3000... i jos pride imam hercegovku i dvoje djece kraj sebe...

ukratko... kad se sve sabere i oduzme... ne isplati se... zivit, kamoli sta drugo... :D
slavkoimamodilera

#15 Re: plata u BiH

Post by slavkoimamodilera »

Na svu srecu jos nemam nekih kapitalnih zavala... tipa kredita od trilijardu maraka na 14305 godina...
Prilicno sam dobro placen za svoj posao, pa ostane solidno svaki mjesec za investicije u dionice, auto i tome slicno...

Mislim da je, kao sto neko rece, za udoban zivot, bez ekstravagancija, sa solidnim opterecenjem za ratu stana, potrebno dvoje sa pristojnim platama... sam bih vjerovatno tesko izasao na kraj sa ratom za pristojan stan i svim pratecim troskovima (rezije, benzin, hrana...) iako sam placen debelo iznad prosjeka...
Soul_Sista

#16 Re: plata u BiH

Post by Soul_Sista »

..kad sam procitala ovo zadnje sto si oduzimao i dodavao, povlacim se poooolako sa teme :D :D :D

..Jane_Bond, ganjaj ti inostranstvo! :D :D
Alfons Kauders

#17 Re: plata u BiH

Post by Alfons Kauders »

Soul_Sista wrote:..kad sam procitala ovo zadnje sto si oduzimao i dodavao, povlacim se poooolako sa teme :D :D :D
sto ba ? :D
mayab

#18 Re: plata u BiH

Post by mayab »

Izmedju 1500 i 2000 za osmosatno radno vrijeme puta 5 dana u sedmici bi bilo OK, sve ispod je bogme tanko
zeleno volim te

#19 Re: plata u BiH

Post by zeleno volim te »

Ima se,moze se! :dance: :dance:
Kad se nema -stisne se! :dance: :dance:
Ako hoces da ustedis,napravi inventuru,pa ces vidjeti da ti ne treba toliko krpica,smanjis izlaske ....i vec si ustedila dosta!
Javi ako sta ustedis! :-D
:thumbup: :thumbup: :run: :run: :thumbup: :thumbup:
maxell_sarajevo

#20 Re: plata u BiH

Post by maxell_sarajevo »

Meni plata od 2200 + zlatni ljiljan+ invalidnina + por.penzija + stipendija i opet neznam u sta mi odu pare.

Bit ce valjda neka bolje
Utokkha

#21 Re: plata u BiH

Post by Utokkha »

ja tražim posao :D

hehe... zaista. nerad inspekcije za rad je prevršio svaku mjeru. jednostavno, ne mogu više raditi 6 dana u sedmici (čak mi je i nedjelja bila radna), 12 sati dnevno. ne mogu.

nažalost, sve organizacije u kojima sistem funkcioniše puno bolje nego kod privatnika, nikada ne raspisuju konkurse za popunjavanje radnih mjesta.

tako da mi ostane šljakanje i listanje oglasa, rad u firmama koje su varijacija na temu moje prethodne.
-ado-

#22 Re: plata u BiH

Post by -ado- »

kakish....
kockica_kockica

#23 Re: plata u BiH

Post by kockica_kockica »

kredit 550 rezije za stan negdje oko 200 gorivo 50 i onda hrana i sve ostale potrepstine za nekih 150 .. uvijek trazim nesto extra da radim honorarno da bi se pokrila jer nema sanse da ustedim ista... :shock:
kockica_kockica

#24 Re: plata u BiH

Post by kockica_kockica »

besana wrote:A kako nalazite te honorarne poslove? I ja bih rado šta god para ta trane zaradila :D

Rasturis pricu da radis seminarske radove ( 1 kom= 25 do 30 KM u zavisnosti od tezine rada)
Ako znas jezik onda se razletis svima kazes kako prevodis ( stranica 8 -15 KM u zavisnosti kakav je tekst koji prevodis)
Ako volis zivotinje, pricuvas nekome zivotinju dok je na putu ( dan u hotelu je 10 KM, ti uzmes 5 dobra ti dobar gazda zizotinje)
itd....
rika

#25 Re: plata u BiH

Post by rika »

Pa ono za bh.uslove ne izadjem lose,sa nekim dnevnicama i sluzh. putovanjima cesto i preko 4000 KM...naravno prijavljen sam u firmi na puno manje jer mrzim placanje poreza a onda bi i alimentacija onoj mojoj ex-vjestici bila veca... :D
Znaci ide 5 joja na alimentaciju,za auto+benzin mi u prosjeku mjesecno ide 150-200,mobilni imam sluzhbeni,kirija za moju garsonjericu+rezhije oko 250KM
i onda roditeljima mjesecno dam pr stoja,cisto onako nek imaju :D davali su i oni meni
Na klopu,garderobu,izlaske,sport mozhda ode mjesecno 300-400...
U principu nije lose :) ali mozhe uvijek bolje
Post Reply