Biznis wrote:Real Khan wrote:Biznis wrote:
cestitam vam na osnivanju drustva i zelim srecu u daljnjem radu.
covjek je u pravu da ublehozno zvuci jer postoji gorska sluzba spasavanja
http://www.gss-sarajevo.com/
inace sto se tice rendzera. specijalaca, kick boxera i sl mene nimalo ne impresionira jer ne idu u planinu da ratuju, da privode kriminalce ili da se tuku. spasavanje je vrlo ozbiljan posao i ne radi se na ho-ruk vec u okviru sistema koji ima svoja pravila i propise.
Hvala za čestitke. Čovjek nije u pravu jer postojanje Gorske službe spasavanja ne isključuje postojanje i drugih ili dodatnih gorskih službi koje rade ko-ordinirano. Naprotiv, svaka dodatna stručna i specijalizirana služba je DOBRODOŠLA. Ovi naši momci, specijalci, naravno ne idu u ratovanje...ali sam to napomenuo samo da naglasim kako oni ne trebaju polagati obuku pri Oružanim snagama BiH, jer su naši ljudi u većini slučajeva već CERTIFICIRANI INSTRUKTORI (ne samo spasioci), za razliku od postojeće GSS gdje im je Načelnik tek neki dan (čini mi se u februaru 2009) napokon položio spasavanje iz zraka... Da se razumijemo, ne daj Bože da stvarno zatrebaju GSS u slučaju nekakve velike katastrofe (poput zemljotresa u BL ili Skoplju) sve gorske službe spasavanja u državi i regionu ne bi bile dovoljne. Tako da je, uz dužno poštovanje svima, istinska "ubleha" pričati kako "već postoji GSS i stoga tu ne treba više niko". I na kraju, ko je ovdje tvrdio da ne postoji GSS i da naši ljudi ne rade zajedno s njima? Ja nisam.
certificirani instruktori cega? prvu pomoc ne znaju ocito jer tek sad nakon te silne karijere u OS i policiji moraju poloziti prvu pomoc. spasavanje iz zraka Podzo kao nacelnik uopce ne mora znati niti bilo koji clan GSS ne mora znati. za to i postoje posade RZ OS. to sto su oni imali obuku pocetkom godine je vise bio znak dobre volje i pokusaj uspostavljanja saradnje. slicna vjezba je bila prosle sedmice u bazi Rajlovac kad je demonstrirana saradnja vojnih i civilnih institucija u zbrinjavanju povrijedjenih. OS BiH nisu nista posebno pokazale sto nismo dosad znali. i OS nisu mjesto gdje se vrsi obuka spasilaca vec za to postoje specijalizirani civilni kursevi.
GSS bi trebala naci zrtve u planini, pruziti pomoc a evakuacija zracnim putem je jedna od alternativa. GSS ce o tome nesto vise trebati znati onog momenta kad bude imala vlastiti helikopter. Btw. sad je Agencija za civilnu avijaciju iz nekih evropskih grantova dobila pare i pokusava se uspostaviti civilna sluzba traganja i spasavanja. Jedna od opcija je da dobiju jednu od dvije letjelice koje se ocekuju iz Srbije. GSS u Hrvatskoj je npr na drzavnom budzetu i dobija osam miliona kuna godisnje. Takav sistem treba uspostaviti i ovdje, jasan, precizan i organizovan bez wannabe skauta koji bi da na ho ruk budu spasioci.
Samo mi nije jasno kako ce "specijalizirana gorska sluzba" tvog kluba dobijati dojave o nesrecama? Uspostavicete svoj vlastiti sistem dojave ili preko GSS o cijem nacelniku nemas neko veliko misljenje? Onda kad odu na teren ce djelovati sami za sebe? Ko ce ih placati, kome ce odgovarati, ko ce ih certificirati i ponovo provjeravati?
Ta sekcija koju si naveo, rendzeri, specijalci, kick boxeri i drugi vise lici na paravojnu jedinicu po tvom opisu. Mozda su ljudi fakat altruisti i volonteri, no to ih ove price je ispalo drukcije. Samo ne impresioniraju sviju neki rendzeri, specijalci, kick boxeri. To su sve zanimanja za koja ne treba imati previse mozga i skole vec samo dobra ledja. Za naci i spasiti covjeka u sumi, svesti ga zivog u civilizaciju-veliki broj poznavalaca teme bi se radije opredjelio za "djevojcicu" koja je sinonim za No limit ili za Davora iz HPD nego za nekog bivseg vojnika ili policajca koji sada vjezbaju prvu pomoc i za spasavanje u planini treniraju kick box.
Ti bas i nisi neki sagovornik na temu SAR (search and rescue) i kako uspostaviti stabilan sistem u BiH jer si sam napisao na vidis da nesto vjezbaju a sta ni sam ne znas spominjuci nekakve uckure i sl. Nisi bas neki dobar portparol jer pokusavas pricati o temi koja ti se izgleda ne cini jasna ili si pak opozicija sadasnjem GSS pa pravis sebi prostor ali na cudan nacin. Mozes potpuno lose prezentirati mozda i dobru ideju.
Ja vam fakat zelim srecu u radu i zao mi je ako ce vas uvrijediti moji postovi ali fakat je covjek bio u pravu da vam taj dio kluba ublehozno zvuci.
Kao u svemu čime se bavim, prvo obavim nekakve razgovore , donesem nekakav sud i tek onda djelujem...Tako sam i ovaj put razgovarao sa ljudima koji su formirali PSD Zlatni ljiljan i objasnili su mi šta su njihovi ciljevi, načini, metode, itd. S obzirom da sam jako zadovoljan ozbiljnošću pristupa tih ljudi, imao sam potrebu da im na neki način pomognem u promociji (ja ipak nisam njihov portparol). Tako sam objavio ovu temu na kojoj sam dao adresu tog društva za sve eventualno zainteresirane ljubitelje prirode i sporta da se obrate i učlane u to novoformirano društvo.
Što se tiče GSS, i tu sam obavio "domaći zadatak" i saznao sam da su PSD Zlatni ljiljan i GSS Sarajevo već obavili razgovore na kojima su došli do zajedničkog stava da rade ZAJEDNO i da je bilo kakva pomoć (a pogotovo stručna) dobrodošla... Dakle, nema tu nikakvog rivalstva,nema nelojalne konkurencije i sl. nego naprotiv, postoji saradnja i koordinacija aktivnosti. Također sam saznao da među ovim specijalcima ima i mnoštvo onih koji su se specijalizirali iz pružanja prve medicinske pomoći ( a većina ih ima to iskustvo i iz rata, što je po mom mišljenju vrijednije od bilo kojeg certifikata). Ko god se ikada bavio planinarstvom i alpinizmom, jasno mu je da je ova priča o "ublehama što se tiče gorske službe spasavanja" upravo zlonamjerna i podrivačka...Znam da na ovom forumu na svakoj temi imamo razne "minere" svih kreativnih ideja i akcija, ali nisam tako nešto očekivao i na temi o prirodi i ekologiji. Takvih "minera" sam se sit načitao na PDF Politika i tamo sam na svom terenu i lako ih poklopim, ali stvarno, priroda i ekologija su teme koje bi trebale zbližavati ljude a ne dijeliti ih. Još kada sam bio mali dječak učio sam od starijih planinara da je prvo načelo tih ljudi upravo POMOĆ DRUGIMA i MEĐUSOBNA SOLIDARNOST bez obzira o kome se radi i gdje se radi....
Želim da naglasim da je poenta ovog posta da se OBAVIJESTI javnost da je sa radom počelo PSD Zlatni ljiljan i to je to. Ko želi pomoći i aktivno se uključiti u njihove aktivnosti - bujrum. Kome smeta činjenica da su se ljudi organizirali, nije me briga, ali bih lijepo zamolio da ne spamaju temu pričama o ublehama, jer su to momci koji su daleko od bilo kakve "ublehe".
Također naglašavam da je PSD Zlatni ljiljan od svog formiranja odmah postalo član Planinarskog saveza BiH i tu je punopravni član sa pravom glasa, s tim da već sada ima mnogo više članova nego 10-ak postojećih planinarskih društava zajedno...možda je upravo to nekome problem, možda je problem samo ime društva, ali vjerujte mi, ovim momcima i djevojkama to nije nikakav problem da profesionalno, savjesno i pametno obavljaju svoje poslove koji se baziraju isključivo na altruizmu i želji za saradnju sa svim postojećim društvima sličnog ili istog karaktera.
Hvala i puno pozdrava.