Planinarski klub
Moderator: anex
-
amhrienizi
#1 Planinarski klub
Voljela bih se aktivnije baviti planinarenjem. Odakle da pocnem? Planinarski klub ili neko drustvo u Sarajevu? Kakva su vasa iskustva i sta mi preporucujete?
-
amhrienizi
#2 Re: Planinarski klub
Dobro da sam pitala za kafanu do sad bih vec bila na pivi...nasla sam PD Treskavica,svidja mi se. Pa koga zanima da zna.
http://www.pdtreskavica.ba/
http://www.pdtreskavica.ba/
- art vandeley
#3 Re: Planinarski klub
Ja mislim da neke koristi od clanstva u tim drustvima i klubovima nema osim mozda eto popusta na nocenje u domovima.
Sve planinare koje poznajem i s kojima sam hodao nisu clanovi niti jednog kluba.
Ja sam poceo solo i susretao sam zanimljive ljude s kojima sam se povezao i cesto zajedno idemo na rute.
I ovdje na forumu ima iskusnih planinara koji koliko se sjecam nisu uopste clanovi nekih drustava ili klubova.
Sve planinare koje poznajem i s kojima sam hodao nisu clanovi niti jednog kluba.
Ja sam poceo solo i susretao sam zanimljive ljude s kojima sam se povezao i cesto zajedno idemo na rute.
I ovdje na forumu ima iskusnih planinara koji koliko se sjecam nisu uopste clanovi nekih drustava ili klubova.
-
amhrienizi
#4 Re: Planinarski klub
Hvala.
Ne usudjujem se sama planinariti...barem ne jos.
Nemam neko drustvo koje je zainteresovano za planinu. Nadala sam se da klubovi imaju nesto organizovano pa da tako krenem?
Ne usudjujem se sama planinariti...barem ne jos.
Nemam neko drustvo koje je zainteresovano za planinu. Nadala sam se da klubovi imaju nesto organizovano pa da tako krenem?
- art vandeley
#5 Re: Planinarski klub
Pa dobro, mozes i preko klubova i drustava probati. Koliko sam ja dobijao informacije od upucenijih, problem klubova je sto vrlo rijetko organizuju ture tako da nama "bolesnijima" za planinom to ne odgovara jer nam svakako valja samima hodati u medjuvremenu.
A iskreno, ja ne volim masovnost koja uvijek prati te organizovane izlete i pohode. Maximalno 5-6 ljudi je dovoljno.
Ima i forumasa koji su uvijek spremni izaci u susret i povesti pocetnike na planinu ili cak organizovati forumaske ture, znam da je bilo toga ali nisam ucestvovao jer sam i ja poprilicno nov u ovome.
A sada ide i i zima, kise, vremenski uslovi su nezgodniji za hodanja, pogotovo pocetnika. Gdje si bila proljetos ili jesenas, smislili bi nesta sigurno
A iskreno, ja ne volim masovnost koja uvijek prati te organizovane izlete i pohode. Maximalno 5-6 ljudi je dovoljno.
Ima i forumasa koji su uvijek spremni izaci u susret i povesti pocetnike na planinu ili cak organizovati forumaske ture, znam da je bilo toga ali nisam ucestvovao jer sam i ja poprilicno nov u ovome.
A sada ide i i zima, kise, vremenski uslovi su nezgodniji za hodanja, pogotovo pocetnika. Gdje si bila proljetos ili jesenas, smislili bi nesta sigurno
-
amhrienizi
#6 Re: Planinarski klub
[/quote]A sada ide i i zima, kise, vremenski uslovi su nezgodniji za hodanja, pogotovo pocetnika. Gdje si bila proljetos ili jesenas, smislili bi nesta sigurno
Taman onda da se pripremim za sl.proljece , a moze se jos malo hodati, dok je ovako lijepo vrijeme. Probat cu sa Treskavicom pa vidjeti sta dalje.
- coek
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#8 Re: Planinarski klub
ako ti je prvi put bolje ne ici organizovano sa društvima, cisto zbog toga sto nisi u stanju procijeniti svoje psihofizicko stanje, pa ceš biti na teret ostalim ucesnicima i tu dolazi do nepotrebne nervoze na turama (zaostajanje i slicno). Nadji nekoga, a možeš vala i sama pa otidji na par ovih tura u blizini Sa, tipa Trebevic, Hrasnicki, Crepoljsko...tu ceš vidjeti možeš li i kako izdržavati višesatno pješacenje, pa se tek onda prikljuciš izletima koje organizuje neko društvo
to je bar moj neki savjet, a tebi sretno
to je bar moj neki savjet, a tebi sretno
-
amhrienizi
#9 Re: Planinarski klub
Hvala Admire i coek. Mozda se i sretnemo negdje 
-
__Phoenix__
#10 Re: Planinarski klub
Kako početi planinariti? Neki konkretni savjeti od tog gdje naći društvo za planine ili klub, koliko se često ide u visine ljeti? Velika mi je želja i imam snage ali nemam pojma kako krenuti...
-
El_comadante
#11 Re: Planinarski klub
učlani se u PD čisto radi papira, a možeš poslije iči sa bilo kojim PSD nije to problem a haman svaki vikend meko ide na planine pa bujrum
- BlackCaviar
#12 Re: Planinarski klub
__Phoenix__ wrote:Kako početi planinariti? Neki konkretni savjeti od tog gdje naći društvo za planine ili klub, koliko se često ide u visine ljeti? Velika mi je želja i imam snage ali nemam pojma kako krenuti...
http://www.vedro.ba/planinarenje/osnovi-planinarenja/
Klikni gore na Planinarenje i otvorit će ti se padajući meni sa više naslova i uputa.

Odakle si?
-
Forsaken
#13 Re: Planinarski klub
Nije potrebno uclaniti se u planinarski klub, sve sto trebas jeste preko FB joinati grupe planinarskih drustava i pratiti evente koji izlaze ili te neko moze inviteat za evente. Meni svake sedmice dodje 4-5 eventa inviteova iako sam clan samo jednog PD.
Inace za planinarenje ti trebaju cipele dobre. Ostalo je sve manje vazno.
-
__Phoenix__
#14 Re: Planinarski klub
Ovo je super, nisam znao da može i takoForsaken wrote:Nije potrebno uclaniti se u planinarski klub, sve sto trebas jeste preko FB joinati grupe planinarskih drustava i pratiti evente koji izlaze ili te neko moze inviteat za evente. Meni svake sedmice dodje 4-5 eventa inviteova iako sam clan samo jednog PD.
@BlackCaviar, Sa, imam manje više svu adekvatnu opremu, osim šatora i tih drangulija...
- BlackCaviar
#15 Re: Planinarski klub
__Phoenix__ wrote:
@BlackCaviar, Sa, imam manje više svu adekvatnu opremu, osim šatora i tih drangulija...
Onda imaš Avantur, evo ti link na njihov fb page
https://www.facebook.com/pages/Avantur/ ... 29?fref=ts