PLACOM NEMOZEMO ZAUSTAVITI SARAJEVSKE SINTORE
Moderator: anex
-
VeljaPas
#1 PLACOM NEMOZEMO ZAUSTAVITI SARAJEVSKE SINTORE
I danas slusam ridanje iz dubine duse. Ovoga puta Semre, koja je na Dobrinji hranila mamu i njenih 11 mladih koje su oko 9:30 uz asistenciju policije odveli sintori.
Do kada cemo samo plakati i konstatirati sta se desava.
SOS cini koliko moze, ali bez odlucne podrske gradjana grada Sarajeva ne moze vise uciniti.
Gradjani Sarajeva finansiraju sintore i za smrt najmanje 8.000 nevinih stvorenja godisnje su oni krivi. Samo oni i niko drugi.
Sve one kojih se tice problem nezbrinutih zivotinja, pasa lutalica posebno, upoznali smo sa humanim nacinom njegovog rjesavanja.
Potrebno je samo umjesto ubijanja uvesti program sterilizacije, za sto novca i nezaposlenih veterinara ima dovoljno, ali nema volje da budemo ljudi.
Do kada cemo samo plakati i konstatirati sta se desava.
SOS cini koliko moze, ali bez odlucne podrske gradjana grada Sarajeva ne moze vise uciniti.
Gradjani Sarajeva finansiraju sintore i za smrt najmanje 8.000 nevinih stvorenja godisnje su oni krivi. Samo oni i niko drugi.
Sve one kojih se tice problem nezbrinutih zivotinja, pasa lutalica posebno, upoznali smo sa humanim nacinom njegovog rjesavanja.
Potrebno je samo umjesto ubijanja uvesti program sterilizacije, za sto novca i nezaposlenih veterinara ima dovoljno, ali nema volje da budemo ljudi.
- cheguevara_k1
#2 Re: PLACOM NEMOZEMO ZAUSTAVITI SARAJEVSKE SINTORE
Suvisno je bilo sta reci. Dovoljno je pogledati anketu u kojoj je od vise hiljada clanova glasalo 47 clanova.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 4#p2001644
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 4#p2001644
-
Celly
#3 Re: PLACOM NEMOZEMO ZAUSTAVITI SARAJEVSKE SINTORE
A da mozda ipak anketu prebacite na ovaj podforum? Ipak ce je vidjeti vise ljudi koje zanima ta tematika nego tamo gdje je sada.
- cheguevara_k1
#4 Re: PLACOM NEMOZEMO ZAUSTAVITI SARAJEVSKE SINTORE
Prebacivanjem na ovaj pdf nece se dobiti relevantan rezultat. Ovako, dok je tamo gdje je, vidi se stvarni nivo nezainteresovanosti bas onog dijela populacije koji bi trebao biti osvijesten po tom pitanju.
-
downtoearth
#5 Re: PLACOM NEMOZEMO ZAUSTAVITI SARAJEVSKE SINTORE
Upravo, pola problema bi nestalo.Potrebno je samo umjesto ubijanja uvesti program sterilizacije, za sto novca i nezaposlenih veterinara ima dovoljno, ali nema volje da budemo ljudi.
Ali....
-
budala_mahnita
#6 Re: PLACOM NEMOZEMO ZAUSTAVITI SARAJEVSKE SINTORE
Placom ili placem? 
- chuchumbamayumbe
#7 Re: PLACOM NEMOZEMO ZAUSTAVITI SARAJEVSKE SINTORE
Ni sam ne znam sta bih rekao na ovu temu...
Prvo sto pomislim je da je sintora vazda bilo (i bice). Da ih nema vjerovatno bi u Sarajevu bilo vise pasa nego ljudi. Isto vrijedi i za macke.
A onda pomislim na sterilizaciju i ucini mi se da je to odlicna ideja.
Samo to opet ne rjesava problem agresivnih copora ili pasa lutalica. Rjesava problem razmnozavanja, ali niti se mogu svi psi sterilizovati, a niti pobiti.
Prvo sto pomislim je da je sintora vazda bilo (i bice). Da ih nema vjerovatno bi u Sarajevu bilo vise pasa nego ljudi. Isto vrijedi i za macke.
A onda pomislim na sterilizaciju i ucini mi se da je to odlicna ideja.
Samo to opet ne rjesava problem agresivnih copora ili pasa lutalica. Rjesava problem razmnozavanja, ali niti se mogu svi psi sterilizovati, a niti pobiti.
-
downtoearth
#8 Re: PLACOM NEMOZEMO ZAUSTAVITI SARAJEVSKE SINTORE
Slažem se da je sterilizacija samo dio rješenja problema ali i bitan dio jer se njime progresivno smanjuje broj lutalica ali i sterilisani psi, posebno mužjaci, su manje agresivni i opasni.A onda pomislim na sterilizaciju i ucini mi se da je to odlicna ideja.
Samo to opet ne rjesava problem agresivnih copora ili pasa lutalica. Rjesava problem razmnozavanja, ali niti se mogu svi psi sterilizovati, a niti pobiti
Međutim kompletno rješenje podrazumijeva uvođenje obaveznog čipiranja pasa i vođenja evidencije kod nekog veterinarskog tijela kako bi izbjegla uobičajena praksa puštanja životinja na ulicu kad to neko nađe za shodno. To obavezno znači i vrlo stroge kazne za one kojima je "pas sam otišao" tako da im to više nikad ne padne na pamet, za veterinare koji ne vode evidenciju o tome ko redovno vakciniše pse a ko ne, evidenciju o svakom okotu pa da se ne može desiti da s ekučići nađu na ulici itd.. Uz to možda i besplatna ili vrlo jeftina sterilizacija pasa koji imaju vlasnike. I onda već imamo temelja za bolje dane.
-
VeljaPas
#9 Re: PLACOM NEMOZEMO ZAUSTAVITI SARAJEVSKE SINTORE
Problem pasa i maca lutalica je jednostavno rjesiv u roku od 3-4 godine, ovisno o intenzitetu primjene metode koju preporuca Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Svjetsko udruzenja za zastitu zivotinja (WSPA). O toj metodi znaju svi u BiH koji se na bilo koji nacin bave ovim problemom, pogotovo veterinari i sintori.downtoearth wrote:Slažem se da je sterilizacija samo dio rješenja problema ali i bitan dio jer se njime progresivno smanjuje broj lutalica ali i sterilisani psi, posebno mužjaci, su manje agresivni i opasni.A onda pomislim na sterilizaciju i ucini mi se da je to odlicna ideja.
Samo to opet ne rjesava problem agresivnih copora ili pasa lutalica. Rjesava problem razmnozavanja, ali niti se mogu svi psi sterilizovati, a niti pobiti
Međutim kompletno rješenje podrazumijeva uvođenje obaveznog čipiranja pasa i vođenja evidencije kod nekog veterinarskog tijela kako bi izbjegla uobičajena praksa puštanja životinja na ulicu kad to neko nađe za shodno. To obavezno znači i vrlo stroge kazne za one kojima je "pas sam otišao" tako da im to više nikad ne padne na pamet, za veterinare koji ne vode evidenciju o tome ko redovno vakciniše pse a ko ne, evidenciju o svakom okotu pa da se ne može desiti da s ekučići nađu na ulici itd.. Uz to možda i besplatna ili vrlo jeftina sterilizacija pasa koji imaju vlasnike. I onda već imamo temelja za bolje dane.
To, sto se nema volje da ju se primijeni je ovaj par carapa: psi na ulici su problem koji iziskuje stalnu stavku u budzetu svake lokalne zajednice.
Ako nema pasa i maca po ulicama, onda nema potrebe za izdvajanjem novca za njihovo ubijanje (sto je uvrijezena praksa koja se tradicionalno primjenjuje U BiH), a od cega zive sintori i mnogi lovci. Ako bi se isti novac koji se sada izdvaja za ubijanje upotrijebio za primjenu metode koju predlazu WHO i WSPA, za nekoliko godina rijesio bi se problem pasa i maca lutalica.
-
downtoearth
#10 Re: PLACOM NEMOZEMO ZAUSTAVITI SARAJEVSKE SINTORE
A to je naša praksa u svemu. Zašto nešto riješiti trajnije (pitanje pasa lutalica, obnovu tramvajske pruge i sl.) kad se time svake godine mogu pravdati izdvajanja iz proračuna koja idu za sve osim toga.
-
bauhaus
-
VeljaPas
#12 Re: PLACOM NEMOZEMO ZAUSTAVITI SARAJEVSKE SINTORE
"Fir foten" su ovo nudile Sarajevu jos prije desetak godina, u vise navrata. Sarajevo je imalo sansu da se u njemu, prvi put na Balkanu, primijeni metoda UHVATI STERILISI I PUSTI. Jedini uslov je bio da se te zivotinje kasnije ne ubijaju. Lokalne vlasti nisu na to pristale.
Ljudi su onda otisli u Bukurest gdje je na ulicama bilo 250.000 pasa (sada je tamo uglavnom,sve pod kontrolom) naisli na dobar prijem, uradili masovnu sterilizaciju i obucili lokalne veterinare od kojih neki sada rade za njih. Sada su u Srbiji............. a Sarajevo i dalje ima svoje sintore.
-
jasminasab
#13 Re: PLACOM NEMOZEMO ZAUSTAVITI SARAJEVSKE SINTORE
Jel uradjen neki pilot-projekat na ovu temu ili tako nesto? Cini mi se da sam vidjala neke pse sa zutom oznakom na usima za koje su mi rekli da spadaju u gornju kategoriju.Velja wrote:Sarajevo je imalo sansu da se u njemu, prvi put na Balkanu, primijeni metoda UHVATI STERILISI I PUSTI.
-
VeljaPas
#14 Re: PLACOM NEMOZEMO ZAUSTAVITI SARAJEVSKE SINTORE
jest prosle godine i o tim smo psima saznali vise tek kad su ljudi poceli zvati SOS prijavljujuci pojavu pasa sa zutom markicom nudeci ih nam na udomljavanje. bio je jedan clancic u novinama ali za nikakvu kampanju ne znam. navodno se radilo o 129 pasa.jasminasab wrote:Jel uradjen neki pilot-projekat na ovu temu ili tako nesto? Cini mi se da sam vidjala neke pse sa zutom oznakom na usima za koje su mi rekli da spadaju u gornju kategoriju.Velja wrote:Sarajevo je imalo sansu da se u njemu, prvi put na Balkanu, primijeni metoda UHVATI STERILISI I PUSTI.
- blackberry
#15 Re: PLACOM NEMOZEMO ZAUSTAVITI SARAJEVSKE SINTORE
Slazem se s sterilizacijom...i sama imam tri macke (2 muzjaka i 1 zenku) u kuci...njih sam kastrirala, odnosno sterilisala, a na njima nisam primijetila nikakvu promjenu vezanu za ponasanje ili bilo sta drugo...
Moramo upamtiti da zivimo u vrlo losoj sredini...losem vremenskom periodu...s losim ljudima pokvarenog srca i dushe...losom djecom...
Desila mi se cudna stvar u proslu nedjelju...Naime, moja komsinica je dosla (zivi u stanu ispod mog) da mi kaze kako ce da zove policiju. Ja sam ostala zapanjena tom izjavom. Pitah je zasto, a ona mi odgovori da ja (nesto kao) lupam njoj dolje. Trebalo mi je vremena da shvatim o cemu prica, a onda sam se sjetila da to mogu biti jedino moje mace koje prave buku. Naime, moje bebace zaspu u 19h, pa se probude negdje oko 1.30 i malo skacu po stanu. Kada sam joj rekla sta mislim da je problem, ona je na to odgovorila da ovo nije selo...CUJ OVO NIJE SELO!!! Pa to je ista zena koja je htjela da zove sintore jer joj je smetalo sto tri stenceta laju u 5 ujutro...sreca pa sam ih uspjela udomiti
), a koja (kao prosvjetni radnik) treba da ima izgradjena (kao neka) moralna nacela. No comment!!!!!! Dakle, nije da joj samo smetaju zivotinje koje su na ulici, nego i mene smatra 'seljankom' jer imam 3 mace u kuci. Sad zamislite o kojem malogradjanskom ponasanju pricamo...Profesorica!!! Pih!
Nasi ljudi jos uvijek zive (kao u nekom) poslijeratnom periodu, koji im (ocigledno) JOS UVIJEK daje pravo da kukaju kako im je tesko...kako ne mogu da brinu o sebi, a kamoli o zivotinji....A oni koji se trude da pomognu, smatraju ih budalama. Kao, prirodna selekcija ce uciniti svoje...Ma koja prirodna selekcija!!!!! Pa za sve smo mi i krivi....Nisu psi nastali od zraka...covjek pripitomio vuka tralalalala....i sada ih trebamo ubijati...
Cesto gledam Animal Planet...lijepo je vidjeti kako oni spasavaju zivotinje...ali, u tome im pomaze zakon...Dakle, sve dok nemamo zakon o zastiti zivotinja, kao i posebnu instituciju za zbrinjavanje istih, nasi 'lijepi' sintori ce da i dalje ubijaju kako umiju i znaju...jer, zaboga, i oni nekako moraju da zarade koru hljeba...krvava li je ona...ne znam kako nocu spavaju...ma spavaju, nego sta...pa da im je stalo ne bi to radili...ne znam kako mogu pogledati sva ta divna bica, pogledati u njihove okice, vidjeti sav taj strah...i ubiti ih...zaista ne znam...
Ja se bas napisah...ova tema me bas pogadja...samo zelim da oni vec jednom prestanu ubijati...jer, mi smo kao 'razumna bica'...samo se pitam sta u tome ima razumno...meni je isto-ubio covjeka-ubio zivotinju...oduzeo si zivot..ma ja bih njih sve na sud i optuzila ih za zlostavljanje zivotinja..pa ih jos na robiju od 10 godina...ma dozivotnu....
Elem, slazem se sa sterilizacijom i snizavanjem cijena za sterilizaciju (jer trenutno nije uopce jeftino) i snizavanju cijena za lijekove, kao i besplatnu vakcinaciju...oni koji trenutno zele da pomognu ostanu bez rijeci kada cuju koliko kosta da pomognete nekoj zivotinjici (stvarno je skupo)...
Moramo upamtiti da zivimo u vrlo losoj sredini...losem vremenskom periodu...s losim ljudima pokvarenog srca i dushe...losom djecom...
Desila mi se cudna stvar u proslu nedjelju...Naime, moja komsinica je dosla (zivi u stanu ispod mog) da mi kaze kako ce da zove policiju. Ja sam ostala zapanjena tom izjavom. Pitah je zasto, a ona mi odgovori da ja (nesto kao) lupam njoj dolje. Trebalo mi je vremena da shvatim o cemu prica, a onda sam se sjetila da to mogu biti jedino moje mace koje prave buku. Naime, moje bebace zaspu u 19h, pa se probude negdje oko 1.30 i malo skacu po stanu. Kada sam joj rekla sta mislim da je problem, ona je na to odgovorila da ovo nije selo...CUJ OVO NIJE SELO!!! Pa to je ista zena koja je htjela da zove sintore jer joj je smetalo sto tri stenceta laju u 5 ujutro...sreca pa sam ih uspjela udomiti
Nasi ljudi jos uvijek zive (kao u nekom) poslijeratnom periodu, koji im (ocigledno) JOS UVIJEK daje pravo da kukaju kako im je tesko...kako ne mogu da brinu o sebi, a kamoli o zivotinji....A oni koji se trude da pomognu, smatraju ih budalama. Kao, prirodna selekcija ce uciniti svoje...Ma koja prirodna selekcija!!!!! Pa za sve smo mi i krivi....Nisu psi nastali od zraka...covjek pripitomio vuka tralalalala....i sada ih trebamo ubijati...
Cesto gledam Animal Planet...lijepo je vidjeti kako oni spasavaju zivotinje...ali, u tome im pomaze zakon...Dakle, sve dok nemamo zakon o zastiti zivotinja, kao i posebnu instituciju za zbrinjavanje istih, nasi 'lijepi' sintori ce da i dalje ubijaju kako umiju i znaju...jer, zaboga, i oni nekako moraju da zarade koru hljeba...krvava li je ona...ne znam kako nocu spavaju...ma spavaju, nego sta...pa da im je stalo ne bi to radili...ne znam kako mogu pogledati sva ta divna bica, pogledati u njihove okice, vidjeti sav taj strah...i ubiti ih...zaista ne znam...
Ja se bas napisah...ova tema me bas pogadja...samo zelim da oni vec jednom prestanu ubijati...jer, mi smo kao 'razumna bica'...samo se pitam sta u tome ima razumno...meni je isto-ubio covjeka-ubio zivotinju...oduzeo si zivot..ma ja bih njih sve na sud i optuzila ih za zlostavljanje zivotinja..pa ih jos na robiju od 10 godina...ma dozivotnu....
Elem, slazem se sa sterilizacijom i snizavanjem cijena za sterilizaciju (jer trenutno nije uopce jeftino) i snizavanju cijena za lijekove, kao i besplatnu vakcinaciju...oni koji trenutno zele da pomognu ostanu bez rijeci kada cuju koliko kosta da pomognete nekoj zivotinjici (stvarno je skupo)...