Plaćanje pouzećem

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Barcafan

#1 Plaćanje pouzećem

Post by Barcafan »

Pokušao sam danas u pošti poslati nešto što sam trebao prodat jednoj osobi i htio sam da odaberem opciju plaćanje pouzećem tj. da mi ta osoba kojoj šaljem plati robu prilikom preuzimanja od poštara. Međutim, u pošti mi kažu kako je plaćanje pouzećem moguće samo ako se prethodno sklopi ugovor sa poštom...

Zna li neko nešto više o ovome, da li postoji neki zaobilazni put neka druga firma i slično da se obavi ovakav način prodaje ili se baš mora praviti ugovor sa poštom.
Globus

#2 Re: Plaćanje pouzećem

Post by Globus »

Svasta .. Ja prije jedno mjesec dana .. Mozda i vise .. zadnji put slao i nikakvi ugovori .. Slao sam vise puta i nikad mi niko ugovor nikakav nije spomenuo .. odes dole das posiljku ona ti izvaga ti ispises uplatnicu neku nesto .. das tamo dobijes neki papiric koji kao trebas dat postaru kad ti stignu pare .. al meni postar nikad nije to trazio .. vidi me na ulici samo potpisem on meni da pare ... Nikakvi ugovori nista :/
Barcafan

#3 Re: Plaćanje pouzećem

Post by Barcafan »

Globus wrote:Svasta .. Ja prije jedno mjesec dana .. Mozda i vise .. zadnji put slao i nikakvi ugovori .. Slao sam vise puta i nikad mi niko ugovor nikakav nije spomenuo .. odes dole das posiljku ona ti izvaga ti ispises uplatnicu neku nesto .. das tamo dobijes neki papiric koji kao trebas dat postaru kad ti stignu pare .. al meni postar nikad nije to trazio .. vidi me na ulici samo potpisem on meni da pare ... Nikakvi ugovori nista :/
Znaci ove su se radnice mene rijesile po kratkom postupku? :x :x
Ako je tako ja cu otici ponovo
Ja ih fino pitam kako ide sa pošiljkama koje se plaćaju pouzećem a one nešto zauzete i jedna od njih mi kaže ne znam ja to treba imat ugovor sa poštom...

Mozes li mi samo reci molim te kako se cijene postarine krecu recimo za proizvode od 50 i 100 grama (mislim na posiljke poslane u Bih naravno)

i hvala puno na odgovoru
Globus

#4 Re: Plaćanje pouzećem

Post by Globus »

Imas na stranici bhposte kalkulator cijena .. izaberes otkupnu .. i izbaci ti cijenu .. uglavnom od 4-6 KM i jos plus onaj sto primi mora dati 3 KM postaru ...A mozes izabrati kad saljes odavde da onaj plati postarinu ..odnosno ti platis ali u cijenu artikla upisu i cijenu postarine ...
Barcafan

#5 Re: Plaćanje pouzećem

Post by Barcafan »

Hvala puno, našao sam kalkulator i tamo računam kao Paket > otkupna pošta jeli tako?
Ja želim snositi sve troškove poštarine mislim da bi to trebalo biti moguće
Globus

#6 Re: Plaćanje pouzećem

Post by Globus »

Pa moze .. pita te ona u posti .. Jedino sto mi pada na pamet sto su ti spominjali taj ugovor je da si isao u glavnu postu mozda .. ? Al bubam .. ja sam isao u malu postu u naselju ... i sve glat proslo ...
xyz101

#7 Re: Plaćanje pouzećem

Post by xyz101 »

pokusaj sa fed-ex ili ups'om.
imaju lokacije svagdje u bih.
to se engleski zove COD shipment.

poz'
Šeha

#8 Re: Plaćanje pouzećem

Post by Šeha »

xyz101 wrote:pokusaj sa fed-ex ili ups'om.
imaju lokacije svagdje u bih.
to se engleski zove COD shipment.

poz'

Ovo ce raditi, ali bi vjerovatno ispala pita skuplja neg' tepsija. Bezobrazno su skupi u Bosni.
xyz101

#9 Re: Plaćanje pouzećem

Post by xyz101 »

nisu nigdje jeftini.
ali su pouzdani.

ne trebas stavljati osiguranje na posiljku.
sigurno je nece izgubiti..

a sa drzavnom postom je biti ili ne biti.
stisni palce, u nadi da ce stici :mrgreen:
Šeha

#10 Re: Plaćanje pouzećem

Post by Šeha »

xyz101 wrote:nisu nigdje jeftini.
ali su pouzdani.

ne trebas stavljati osiguranje na posiljku.
sigurno je nece izgubiti..

a sa drzavnom postom je biti ili ne biti.
stisni palce, u nadi da ce stici :mrgreen:

Overnight koverta Sarajevo-Zagreb 110KM!

Skupi jesu svugdje ali to je bezobrazno skupo po meni... Za kovertu!
xyz101

#11 Re: Plaćanje pouzećem

Post by xyz101 »

kolika je vrijednost koverte ?
ako si stavio vrijednost 0, ne bi trebalo biti toliko skupo.
Šeha

#12 Re: Plaćanje pouzećem

Post by Šeha »

xyz101 wrote:kolika je vrijednost koverte ?
ako si stavio vrijednost 0, ne bi trebalo biti toliko skupo.
Ma rodni list slao nekome u ZG. Stavio sam 10KM vrijednost. Na kraju im se zahvalio i poslao autobusom po vozacu. Cijena 10KM, isporuka isti dan. Brze, jeftinije, efikasnije :D :dance:
Barcafan

#13 Re: Plaćanje pouzećem

Post by Barcafan »

Ma fedex je za vanjske posiljke, pa kakva je to posta ako ne mozes da se pouzdas barem kada su u pitanju posiljke u okviru zemlje. Ali nakon sto je moj postar DVA PUTA odnio moje paketice na pogresnu adresu, ne bi me nista zacudilo....

Ali da ne idemo sa teme daleko :) ako jos neko zna da li funkcionise ovo slanje paketa i placanje pouzecem i za obicne klijente neka se javi ovdje posto moram biti siguran kada sljedeci put odem na salter akobogda, inace ce me opet vratit sa nekim glupim objasnjenjem :) ali dobro planiram i da nazovem postu u tom slucaju pa da ih priupitam.
Globus

#14 Re: Plaćanje pouzećem

Post by Globus »

Sljedeci put kad odes trazi ugovor kakav da ti .. pa bogati ako ti da ista skeniraj pa nam postavi da vidimo kakav je to ugovor .. svadjaj se udaraj .. razbijaj :D sa njima ne mozes drugacije ..vjeruj ..
eques

#15 Re: Plaćanje pouzećem

Post by eques »

Barcafan wrote:Pokušao sam danas u pošti poslati nešto što sam trebao prodat jednoj osobi i htio sam da odaberem opciju plaćanje pouzećem tj. da mi ta osoba kojoj šaljem plati robu prilikom preuzimanja od poštara. Međutim, u pošti mi kažu kako je plaćanje pouzećem moguće samo ako se prethodno sklopi ugovor sa poštom...

Zna li neko nešto više o ovome, da li postoji neki zaobilazni put neka druga firma i slično da se obavi ovakav način prodaje ili se baš mora praviti ugovor sa poštom.
Ma to je radnicama u pošti bilo mrsko da ti popune poštansku povratnicu.

Procedura je slijedeća:
Paket doneseš u poštu, kupiš poštansku povratnicu (0,30 KM) i popuniš je (pošiljatelj je taj tvoj kupac, upišeš iznos koji ti treba platiti i na dnu ide tvoja adresa). I još treba popuniti potvrdu o primitku pošiljke (u toj potvrdi pišeš kome šalješ paket, kolika je vrijednost i kolika je otkupnina)
Potvrda o primitku pošiljke ostaje kod tebe, a povratnica ide sa paketom. Kad ti kupac preuzme robu, tu povratnicu šalju natrag u tvoju poštu i nju ti donosi poštar zajedno sa parama. Potpišeš na njoj da si primio pare i to je to.

Nikakvi ugovori i slično.
TurioSamGa

#16 Re: Plaćanje pouzećem

Post by TurioSamGa »

Pozdrav,
Saljem prvi put nesto pouzecem pa da pitam nesto. Dogovorio sam se s kupcem sve al me interesuje sljedece: Sta ako postar ne nadje kupca na adresi (adresa je tacna, ali nema nikog kuci)? Hoce li mu ostaviti posiljku u njegovoj posti ili meni vraca posiljku? Ako saljem iz Sarajeva u Mostar, koliko treba vremena da posiljka stigne?
drndalo

#17 Re: Plaćanje pouzećem

Post by drndalo »

U tom slucaju se ostavi obavijest da ga postanska posiljka (posto je preporucena) ceka npr. 5 dana na posti u tom gradu, pa da je preuzme, i plati sve sto treba da plati...
adis.p

#18 Re: Plaćanje pouzećem

Post by adis.p »

Šta ako isti ne dođe u roku 5 dana? Ko plaća poštarinu za nazad? ;-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#19 Re: Plaćanje pouzećem

Post by Truba »

pa onaj ko je poslao... već je plaćeno :mrgreen:
zato prvo tražiti dokaz uplate pa onda slati
marakes

#20 Re: Plaćanje pouzećem

Post by marakes »

ma ni pouzecem nije sigurno, 17. decembra poslala posiljku, posiljku kupac preuzeo 21. a ja jos nikad nisam dobila novac...danas zovem postu, kazu ne znamo sta je u pitanju da sacekam jos koji dan....
lajkujMe

#21 Re: Plaćanje pouzećem

Post by lajkujMe »

Moj topli savjet mani se BH poste i uzmi neku kurirsku firmu kao sto su euroekspres ili 24vip jes da su 3-4 km skuplje ali nema procedure, sigurno stize i to u roku od dan max dva
tester33

#22 Re: Plaćanje pouzećem

Post by tester33 »

Ja nisam nikad slao pakete ali jesam narucivao pa da podijelim iskustva.

Prijedlog je da koristis ove domace kurirske firme kao euroexpress za unutrasnji promet jer sam 3 puta koristio njihove usluge. Bilo kakav paket me je kosto oko 7,5 KM po posiljci .... dostave u roku 24h od dana prijema posiljke.
Royale

#23 Re: Plaćanje pouzećem

Post by Royale »

TurioSamGa wrote:Pozdrav,
Saljem prvi put nesto pouzecem pa da pitam nesto. Dogovorio sam se s kupcem sve al me interesuje sljedece: Sta ako postar ne nadje kupca na adresi (adresa je tacna, ali nema nikog kuci)? Hoce li mu ostaviti posiljku u njegovoj posti ili meni vraca posiljku? Ako saljem iz Sarajeva u Mostar, koliko treba vremena da posiljka stigne?
Vozdra,

njega će čekati u pošti paket u slučaju da ga ne bude na adresi a na adresi će biti obaviješten o prispijeću paketa (eventualno neka ide provjeriti u poštu) treba najviše 2-3 dana da to stigne. Pozdrav.
Royale

#24 Re: Plaćanje pouzećem

Post by Royale »

Barcafan wrote:Pokušao sam danas u pošti poslati nešto što sam trebao prodat jednoj osobi i htio sam da odaberem opciju plaćanje pouzećem tj. da mi ta osoba kojoj šaljem plati robu prilikom preuzimanja od poštara. Međutim, u pošti mi kažu kako je plaćanje pouzećem moguće samo ako se prethodno sklopi ugovor sa poštom...

Ja vece gluposti u životu cuo nisam, poslao sam na desetine pošiljki bez ikakvih ugovora, problema i sranja.
htcxone

#25 Re: Plaćanje pouzećem

Post by htcxone »

koliko daana ovo traje da se posalje npr nesto u modriči (sarajevo-modriča) i kako cu ja preuzeti pare ??? :D
Post Reply