Nije valjda da moram registrovati firmu?
Unaprijed hvala.
Moderator: _BataZiv_0809
odes u poreznu upravu i kazes im sta zelis da uradis... nakon sto se prestanu smijati i kikotati zatrazis formular i prijavis se... odredice ti koeficijent, dobices podatke koje upisujes na uplatnicu i na kraju godine dobijes svoj godisnji izvjestaj o ukupno isplacenim platama i drugim licnim primanjima...Salah ad-Din wrote:Znam da svi koji ostvaruju neku zaradu trebaju platiti porez drzavi, međutim zanima me konkretan slučaj. Ja kao freelancer zaradu ostvarujem na internetu, mogli bi reći da je to ugovor o djelu koji zaključujem na internetskim stranicama, klijent meni novac ja njemu odrađen posao, novac uplaćujem na PayPal a zatim na banku, sve ide bez problema, PayPal uzima svoju proviziju, banka svoju, ali svaki put kada dižem novac pitam se da li je ovo legalno, zar ne bi trebao platiti porez državi za tih 300-400 KM koje sam zaradio. Imam u planu jedan veliki projekat koji bi mi mogao donijeti zaradu od 800-1000 KM mjesečno pa me zanima kako ja kao fizičko lice da prijavim ta primanja i na kraju da platim porez da bi bio siguran da je to sve legalno i da mi neće porezna pokucati na vrata
Unaprijed hvala.
ako si samac, zdrav, prav, nemas izdrzavanih clanova domacinstva, koeficijent ti je 1... u slucaju da si ozenjen, zena ili drugi clan domacinstva ne radi i nema licnih prihoda pa ih ti izdrzavas, ili si ti ili drugi clan domacinstva invalidno lice, dobijes dodatni koeficijent... taj koeficijent se mnozi sa osnovicom (trenutno 300km) kako bi se odredio neoporezivi dio, a sve sto prelazi taj neoporezivio dio potpada pod 10% poreza... drzavu ne interesuje sto tebi ta web stranica uzima proviziju, sto ti paypal i banka uzimaju proviziju, njih interesuje ono sto ti legne na racun... pa pod uslovom da ti je koeficijent 1, ako se desi da ti legne manje od 300km u toku jednog mjeseca, ne placas nista, ako ti legne 400km, placas 10% na iznos koji predje 300km, u ovom slucaju oporezivi dio je 100 pa placas 10km poreza...Salah ad-Din wrote:Ma ne bi uplaćivao socijalno, posebno što namjeravam uskoro zasnovati radni odnos jer sam završio fakultet i to bi bilo kao dodatno primanje, i ovako se jedva isplati, stranica na kojoj radiš uzima proviziju 10%, PayPal 3% i baka nekih 3-4%, još država 10%, plus što taj novac potrošim u BIH i kroz PDV im dam 17% .
Cinim uslugu za ovu državu, a oni bi me još oporezivali :p
To za poreznu sam već negdje pročitao, no buni me jedna stvar, na koji način će mi odrediti koeficjent kada ja jedan mjesec zaradim 100$, drugi mjesec bude više posla pa zaradim 300-400$,a Bgm zna se desiti i da cijeli mjesec ne ubodem niti jedan posao. Da li sam i tada obavezan plaćati isti iznos?
Koeficijent je vezan za tvoje licne prilike, a ne na iznos koji dobijas. Koliko sam upratio, neko ti je vec detaljno objasnio.Salah ad-Din wrote:Ma ne bi uplaćivao socijalno, posebno što namjeravam uskoro zasnovati radni odnos jer sam završio fakultet i to bi bilo kao dodatno primanje, i ovako se jedva isplati, stranica na kojoj radiš uzima proviziju 10%, PayPal 3% i baka nekih 3-4%, još država 10%, plus što taj novac potrošim u BIH i kroz PDV im dam 17% .
Cinim uslugu za ovu državu, a oni bi me još oporezivali :p
To za poreznu sam već negdje pročitao, no buni me jedna stvar, na koji način će mi odrediti koeficjent kada ja jedan mjesec zaradim 100$, drugi mjesec bude više posla pa zaradim 300-400$,a Bgm zna se desiti i da cijeli mjesec ne ubodem niti jedan posao. Da li sam i tada obavezan plaćati isti iznos?
Nece te niko ganjat, radi tog sitnisa, kojega prihodujes na intelektualnim uslugama. Da uzimas mjesecno desetine hiljada KM, bilo bi osnovano.Salah ad-Din wrote:Ne mogu da vjerujem napadoše me što hoću porez da platim![]()
@holowey hvala ti puno, sad mi je jasnije, nisu to neke pare da zbog toga se kasnije ganjam po sudovima, sada valja objasniti onim u poreznoj šta je PayPal, šta freelancing a šta je webdevelopment xD
Nece ti niko nista ,uvozis pare u BiH trebao bi im jos i poticaj trazitiSalah ad-Din wrote:Znam da svi koji ostvaruju neku zaradu trebaju platiti porez drzavi, međutim zanima me konkretan slučaj. Ja kao freelancer zaradu ostvarujem na internetu, mogli bi reći da je to ugovor o djelu koji zaključujem na internetskim stranicama, klijent meni novac ja njemu odrađen posao, novac uplaćujem na PayPal a zatim na banku, sve ide bez problema, PayPal uzima svoju proviziju, banka svoju, ali svaki put kada dižem novac pitam se da li je ovo legalno, zar ne bi trebao platiti porez državi za tih 300-400 KM koje sam zaradio. Imam u planu jedan veliki projekat koji bi mi mogao donijeti zaradu od 800-1000 KM mjesečno pa me zanima kako ja kao fizičko lice da prijavim ta primanja i na kraju da platim porez da bi bio siguran da je to sve legalno i da mi neće porezna pokucati na vrata
Unaprijed hvala.
holowey wrote:. nakon sto se prestanu smijati i kikotati zatrazis formular
Pitanje je hoces li kao penzioner moci placati na nacin koji bi sada placao.Operacije, lezanje u boslici itd.Seyfo wrote:Ne'š ništa.
Ja da mogu uzimati svoju platu u brutu, bio bih najsretniji. Ionako peMzije neću vidjeti ako je doživim, doktore i zubare idem privatno(znači plaćam ih dvaput), naknade za šume, ribe, požare ionako sve pokradoše...
JThomas wrote:pravi se lud i zamoli administraciju da obriše temu.