Plaćanje parkinga putem sms-a

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

alphonse kauders

#1 Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by alphonse kauders »

Novo i samo u BH Telecomu - mParking!!!

Pošaljite SMS poruku sa upisanom registracijskom oznakom vozila na odgovarajući broj parking zone, koji je istaknut na parking mjestu.

Npr.: • Tekst poruke: 123X456 (bez razmaka i specijalnih oznaka)
• Broj na koji šaljete poruku: 061 11 701 (posljednji broj u poruci je oznaka za broj parking zone)

Ako je transakcija uspješna primit ćete povratnu SMS poruku sa potvrdom o plaćenom parkingu, koju trebate sačuvati kao dokaz o plaćanju parking usluge.

Ukoliko želite provjeriti koliko vremena vam je ostalo do isteka plaćenog parking mjesta pošaljite SMS poruku sadržaja “?” na broj parking zone u kojoj se nalazite.

Pet minuta prije isteka vremena plaćenog parkinga primate SMS poruku uz obavijest da vrijeme parkiranja ističe i ukoliko želite, možete produžiti vrijeme parkiranja slanjem nove poruke sa upisanim registarskim brojem.
Jednom SMS porukom plaćate jedan sat parkiranja, a slanjem više uzastopnih poruka možete platiti više sati parkiranja u istoj zoni.

Brojevi telefona za slanje SMS poruke za plaćanje parking naknade kompanije KJKP Rad su:

• Zona “1” - 061 11 701
• Zona “2” - 061 11 702
• Zona “3” - 061 11 703

Cijena SMS poruke za pretplatnike BH Mobile iznosi 0,06 KM, a za ULTRA korisnike 0,085 KM, bez uračunatog PDV.

Napomena: Uslugu možete koristiti na području Kantona Sarajevo, i to na parkiralištima KJKP Rad, a uskoro i u drugim bh. gradovima. Cijena parkiranja definisana je u cjenovniku KJKP Rad.

Konta li neko ovo koristiti? Znam da ovaj fol postoji poodavno u drugim zemljama (pa čak i u komšijskim), a baš me zanima kako će se kod nas implementirati.
Osim toga, šta ako mi treba račun za plaćenu uslugu parkinga?
Haj, kad neko proba neka javi.
d2

#2 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by d2 »

kontam ja jer je vise nego dobro
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#3 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by suad-sarajevo »

Odlična stvar u situaciji kada recimo čovjek treba negdje da ostane duže od planiranog tj. da ga ne bi pokupio pauk. Po meni jedna vrlo korisna stvar.
fantom slobode

#4 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by fantom slobode »

Odlicna stvar, svaka cast!Naravno da kontam koristiti.Ko ce setati.
abdulazizsarajevo

#5 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by abdulazizsarajevo »

cool
Doda37

#6 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by Doda37 »

alphonse kauders wrote:Novo i samo u BH Telecomu - mParking!!!

Pošaljite SMS poruku sa upisanom registracijskom oznakom vozila na odgovarajući broj parking zone, koji je istaknut na parking mjestu.

Npr.: • Tekst poruke: 123X456 (bez razmaka i specijalnih oznaka)
• Broj na koji šaljete poruku: 061 11 701 (posljednji broj u poruci je oznaka za broj parking zone)

Ako je transakcija uspješna primit ćete povratnu SMS poruku sa potvrdom o plaćenom parkingu, koju trebate sačuvati kao dokaz o plaćanju parking usluge.

Ukoliko želite provjeriti koliko vremena vam je ostalo do isteka plaćenog parking mjesta pošaljite SMS poruku sadržaja “?” na broj parking zone u kojoj se nalazite.

Pet minuta prije isteka vremena plaćenog parkinga primate SMS poruku uz obavijest da vrijeme parkiranja ističe i ukoliko želite, možete produžiti vrijeme parkiranja slanjem nove poruke sa upisanim registarskim brojem.
Jednom SMS porukom plaćate jedan sat parkiranja, a slanjem više uzastopnih poruka možete platiti više sati parkiranja u istoj zoni.

Brojevi telefona za slanje SMS poruke za plaćanje parking naknade kompanije KJKP Rad su:

• Zona “1” - 061 11 701
• Zona “2” - 061 11 702
• Zona “3” - 061 11 703

Cijena SMS poruke za pretplatnike BH Mobile iznosi 0,06 KM, a za ULTRA korisnike 0,085 KM, bez uračunatog PDV.

Napomena: Uslugu možete koristiti na području Kantona Sarajevo, i to na parkiralištima KJKP Rad, a uskoro i u drugim bh. gradovima. Cijena parkiranja definisana je u cjenovniku KJKP Rad.

Konta li neko ovo koristiti? Znam da ovaj fol postoji poodavno u drugim zemljama (pa čak i u komšijskim), a baš me zanima kako će se kod nas implementirati.
Osim toga, šta ako mi treba račun za plaćenu uslugu parkinga?
Haj, kad neko proba neka javi.

Odavno ima u HR, mislim 5-6 godina, jedini zajeb sto u Zoni 1 ne mozes duze biti od 1 sat , znaci poslije 50 min dođe ti sms da ti istice vrijeme za parking i ne mozes doplatiti vise bar ne u iduci sat vremena (ne znam kako je u Sa), moras cuvati sms bar tok traje vrijeme parkinga zbog reklamacije ako ti ciko zalijepi kaznu , inace prava stvar, ne trebas imati sitno za automat, kupovati kartice na trafici ,itd...
johntra

#7 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by johntra »

ovo ima u BL i Bijeljni već godinu ili čak i više...ali mi ko mi, uvijek kasnimo, ali u svakom slučaju odlična stvar :thumbup:
d2

#8 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by d2 »

johntra wrote:ovo ima u BL i Bijeljni već godinu ili čak i više...ali mi ko mi, uvijek kasnimo, ali u svakom slučaju odlična stvar :thumbup:
meni je prijatelj iz telecoma govorio da rade na ovome ima i 2-3 godine ali se tek sada uvelo...
burekodsira

#9 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by burekodsira »

johntra wrote:ovo ima u BL i Bijeljni već godinu ili čak i više...ali mi ko mi, uvijek kasnimo, ali u svakom slučaju odlična stvar :thumbup:
to oni imaju neku lokalnu mobilnu mrezu?

bht je tek opremu za takav servis prije par mjeseci kompletirao koliko se sjecam... u svakom slucaju ovo je veliko olaksanje i korak naprijed.
johntra

#10 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by johntra »

moguće da su to uveli kako ih je kupio srbijanski Telecom...
malizeleni

#11 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by malizeleni »

Znaci mozes platiti preko smsa, zasto moras cuvati taj sms kao neku vrstu dokaza.

Ko da gledam ovi sto nadgledaju parkinge veze nemaju da li je parking plachen niti imaju sistem da provjere.
Doda37

#12 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by Doda37 »

malizeleni wrote:Znaci mozes platiti preko smsa, zasto moras cuvati taj sms kao neku vrstu dokaza.

Ko da gledam ovi sto nadgledaju parkinge veze nemaju da li je parking plachen niti imaju sistem da provjere.

Imaju aparat kojim povjeravaju jeli placen parking putem sms, znac oni su on line sa bazom podataka, ukucaju tvoju registraciju i provjere, a za cuvanje sms, nije valjda tesko cuvati sat vremena !!!
burekodsira

#13 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by burekodsira »

ne treba se cuvati sms to jedino radi tebe i za svaki slucaj... inace neces ti ko cuko cekati kod auta kad naidju da kontrolisu. logicno je da ces biti na drugom mjestu a kontorlisace aparatom koji se spaja putem mobilne mreze na bazu podataka u kojoj si zatefteren ako si platio. potrebno je samo da ukucaju tvoju registraciju i to je to.
branimir_s

#14 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by branimir_s »

Ma Bijeljina je oduvijek bila metropola... Bljak. :lol:
Skyfox

#15 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by Skyfox »

A koji su to parkinzi???
johntra

#16 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by johntra »

branimir_s wrote:Ma Bijeljina je oduvijek bila metropola... Bljak. :lol:
pa po ovome ispadoše veća metropola od velikog Sarajeva....
branimir_s

#17 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by branimir_s »

Grad paprika, lubenica i ubica... ah da i prvi privatni univerzitet je tamo... i Slobomir...
chuchumbamayumbe

#18 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by chuchumbamayumbe »

Ja cu ipak radije platiti ciki ili automatu, nego da kuckam jebene sms-ove i usput punim dzepove i posranom telekomu. A usput dobijem i racuncic i mirna bachka!
burekodsira

#19 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by burekodsira »

chuchumbamayumbe wrote:Ja cu ipak radije platiti ciki ili automatu, nego da kuckam jebene sms-ove i usput punim dzepove i posranom telekomu. A usput dobijem i racuncic i mirna bachka!
a sta istekne ti parking na automatu a ti jos nisi kod frizerke zavrsio :mrgreen:
za_sada_bez_dobrog_nicka

#20 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

A kako čika-pauk zna da si platio parking preko SMS-a pa da ti ne provoza auto do Ciglana?
d2

#21 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by d2 »

pa vjerovatno imaju neki PDA / smartphone kojim se preko GPRSa nakace na bazu (mozda sam za trenutak usnio da sam u Japanu...)

ps
paučana nije odavno na ciglanama
d2

#22 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by d2 »

burekodsira wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Ja cu ipak radije platiti ciki ili automatu, nego da kuckam jebene sms-ove i usput punim dzepove i posranom telekomu. A usput dobijem i racuncic i mirna bachka!
a sta istekne ti parking na automatu a ti jos nisi kod frizerke zavrsio :mrgreen:
¸
primjenis cuvenu bosansku mantru - nece mene i nastavis sa mini valom :mrgreen:
chuchumbamayumbe

#23 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by chuchumbamayumbe »

burekodsira wrote:
Uvijek isplaniram svoje vrijeme, i ako nisam siguran koliko cu ostati, platim sahatak duze i to je to.
za_sada_bez_dobrog_nicka

#24 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

d2 wrote:pa vjerovatno imaju neki PDA / smartphone kojim se preko GPRSa nakace na bazu (mozda sam za trenutak usnio da sam u Japanu...)

ps
paučana nije odavno na ciglanama

Haha SF!

Ma mislio sam na nadvožnjak. I to su Ciglane zar ne?
sabinaM

#25 Re: Plaćanje parkinga putem sms-a

Post by sabinaM »

Kod nas to ima vec odavno...vrlo jednostavno za koristenje, pogotovo ako nemas kovanica po dzepovima, upozori te na vrijeme (10-tak min.prije da ti istice), mozes nadoplatiti ako nisi obavio posao, a sto se racuna tice...za privatno ti ni ne treba, a za slubeno...ja imam sluzbeni mobitel pa s njim placam sluzbeno parkiranje...na racunu za koristenje mobitela se te stavke vide posebno i tamo su obracunate (osim toga mozes tocno provjeriti gdje je ko i kada koristio parkiranje)
Post Reply