Placanje komunalija debitnom karticom
-
Adoxxx
#1 Placanje komunalija debitnom karticom
Gdje se u Sarajevu mogu platiti komunalije (struja, voda, toplane) debitnom karticom, a da ne uzimaju neke dodatne provizije?
-
megaribi1
#2 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
Možda je najjednostavnije u Merkator Ložionička, bankomati svih banaka odmah pored pošte, pa samo dizanje novca nije neki napor.Adoxxx wrote:Gdje se u Sarajevu mogu platiti komunalije (struja, voda, toplane) debitnom karticom, a da ne uzimaju neke dodatne provizije?
- mayab
#3 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
Jaro moj, komunalije samo za CASH, pa nisu ni oni blesavi, a zato se i lopovski pobjednici na izborima "otimaju" za komunalna preduzeće, ko će staviti šapu na koje.....
Bezgotovinsko plaćanje jedino trajnim nalogom ili internet bankarstvom
-
Adoxxx
#4 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
Svugdje u svijetu se sve moze karticom platiti samo kod nas jok. Moras otici prvo lovu podici negdje pa dodji plati.mayab wrote:Jaro moj, komunalije samo za CASH, pa nisu ni oni blesavi, a zato se i lopovski pobjednici na izborima "otimaju" za komunalna preduzeće, ko će staviti šapu na koje.....
- exliberal-ex
#5 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
Ja otisao prije par godina u sarajevo gas, rekoh mogu li vam dati kreditnu karticu pa da mjesecno skidate odredjeni iznos ...gleda me zena blijedo kako misliteAdoxxx wrote:Svugdje u svijetu se sve moze karticom platiti samo kod nas jok. Moras otici prvo lovu podici negdje pa dodji plati.mayab wrote:Jaro moj, komunalije samo za CASH, pa nisu ni oni blesavi, a zato se i lopovski pobjednici na izborima "otimaju" za komunalna preduzeće, ko će staviti šapu na koje.....
pa rekoh napravimo automatsko placanje sa kartice svakog 15....
a sto hocete to da radite, dodjite pa platite ili u postu...reko nezivim ovdje....a neznam , nemoze to kod nas
ja mislio da im dam karticu i da placam staroj plin da ona i nezna...jebiga nemoze
- insomnia78
#6 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
A dje hljeba ti moze da im das karticu? Sta da je ona svaki mjesec provlaci za tebe? Zna se kako se to radi
- Edin H.
#7 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
Nista direct debit, na postu i popunjavaj uplatnice, ako nisi ocoravio i mozes one milione brojeva procitati.exliberal-ex wrote:
Ja otisao prije par godina u sarajevo gas, rekoh mogu li vam dati kreditnu karticu pa da mjesecno skidate odredjeni iznos ...gleda me zena blijedo kako mislite
a sto hocete to da radite, dodjite pa platite ili u postu...reko nezivim ovdje....a neznam , nemoze to kod nas![]()
ja mislio da im dam karticu i da placam staroj plin da ona i nezna...jebiga nemoze
- exliberal-ex
#8 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
to sam i uradioinsomnia78 wrote:A dje hljeba ti moze da im das karticu? Sta da je ona svaki mjesec provlaci za tebe? Zna se kako se to radi
poslao karticu koja je na njeno ime a meni racun dolazi
al mater ko mater..nemogu ja tvoje pare trosit....zato sam i htjeo da napravim recurring payment i da skidam 150 $ mjesecno ...to bi je natjeralo i da trosi plin a ne da stedi
- pustopoljina
#9 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
Mozes preplatiti.exliberal-ex wrote:Ja otisao prije par godina u sarajevo gas, rekoh mogu li vam dati kreditnu karticu pa da mjesecno skidate odredjeni iznos ...gleda me zena blijedo kako misliteAdoxxx wrote:Svugdje u svijetu se sve moze karticom platiti samo kod nas jok. Moras otici prvo lovu podici negdje pa dodji plati.mayab wrote:Jaro moj, komunalije samo za CASH, pa nisu ni oni blesavi, a zato se i lopovski pobjednici na izborima "otimaju" za komunalna preduzeće, ko će staviti šapu na koje.....
a sto hocete to da radite, dodjite pa platite ili u postu...reko nezivim ovdje....a neznam , nemoze to kod nas![]()
Uplatis pare za pola godine unaprijed npr.
- exliberal-ex
#10 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
to sam i uradioinsomnia78 wrote:A dje hljeba ti moze da im das karticu? Sta da je ona svaki mjesec provlaci za tebe? Zna se kako se to radi
al mater ko mater..nemogu ja tvoje pare trosit....zato sam i htjeo da napravim recurring payment i da skidam 150 $ mjesecno ...to bi je natjeralo i da trosi plin a ne da stedi
a to se radi ovdje kod mene uveliko , authorized payments....tako mi skidaju za auto osiguranje, telefone...manje vise sve
onda mi dodje racun , ja to platim i kraj price
- insomnia78
#11 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
Pa moze i u BiH to. Zove se trajni nalog. Nema kartica veze sa tim nego bankovni racunexliberal-ex wrote:to sam i uradioinsomnia78 wrote:A dje hljeba ti moze da im das karticu? Sta da je ona svaki mjesec provlaci za tebe? Zna se kako se to radi
a to se radi ovdje kod mene uveliko , authorized payments....tako mi skidaju za auto osiguranje, telefone...manje vise sve
- exliberal-ex
#12 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
to kad imas racun u banci...ja to nemam u bosni zato i nemogu da napraviminsomnia78 wrote:Pa moze i u BiH to. Zove se trajni nalog. Nema kartica veze sa tim nego bankovni racunexliberal-ex wrote:to sam i uradioinsomnia78 wrote:A dje hljeba ti moze da im das karticu? Sta da je ona svaki mjesec provlaci za tebe? Zna se kako se to radi
zato sam i htjeo da napravim automasko placanje preko creditne kartice jer onda meni dodje racun direktno
- pustopoljina
#13 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
bas zato sto nemas (nemam vise ni ja), najjednostavnije je da uplatis unaprijed.exliberal-ex wrote:
to kad imas racun u banci...ja to nemam u bosni zato i nemogu da napravim
zato sam i htjeo da napravim automasko placanje preko creditne kartice jer onda meni dodje racun direktno
teoretski mozes i sa svog ino debit-racuna uplacivati tamo,ne samo kreditnom, ali skuplja pita od tepsije...
- insomnia78
#14 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
Pa sumnjam da bi i u USA mogo placati njemackom karticom bez racuna
- dobar osjecaj
#15 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
Maksimum koji su kod nas omogućili je centar za potrošače u Envera Šehovića gdje se na jednom mjestu bez provizije, gotovinom mogu platiti računi za gas, vodu, odvoz smeća i toplane.
Nekoliko puta ljetos sam se iznenadila kad sam uplaćivala neke upisnine i kotizacije kolike provizije banke naplaćuju. Za neke sitnije iznose ispod 100 ili 50 maraka po 3.50 marke provizije. Kontam da su ti iznosi bankarskih naknada za plaćanje na šalterima povećani da bi se odvraćali ljudi da čekaju u redovima za šaltere i više okrenu e-bankarstvu. U nekim poslovnicama banaka je stvarno pakao čekati da dođeš na red, čini se da nikad nisu sporije radili, ljudi se unervoze, svađaju i onda plate još 3.5 marke za nešto što preko e-bankarstva platiš 0.60. Jadni stariji ljudi koji su oštećeni u svakom slučaju.
Nekoliko puta ljetos sam se iznenadila kad sam uplaćivala neke upisnine i kotizacije kolike provizije banke naplaćuju. Za neke sitnije iznose ispod 100 ili 50 maraka po 3.50 marke provizije. Kontam da su ti iznosi bankarskih naknada za plaćanje na šalterima povećani da bi se odvraćali ljudi da čekaju u redovima za šaltere i više okrenu e-bankarstvu. U nekim poslovnicama banaka je stvarno pakao čekati da dođeš na red, čini se da nikad nisu sporije radili, ljudi se unervoze, svađaju i onda plate još 3.5 marke za nešto što preko e-bankarstva platiš 0.60. Jadni stariji ljudi koji su oštećeni u svakom slučaju.
- insomnia78
#16 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
Hajde bgt meni zena neki dan u Slo kaze za uplatiti 6€ naknada je 10
- pustopoljina
#17 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
kako mislis? ja austrijskom debitnom placam po prodavnicama i benzinskoj u bosni, ako nemam gotovinu...insomnia78 wrote:Pa sumnjam da bi i u USA mogo placati njemackom karticom bez racuna
u usa ne znam sta primaju, ali ako prima maestro tremalo bi da moze...ako ne moze- ima kreditna, al' meni je debitna draza.
a komunalije sam uvijek imala kome ostaviti, al'posto kontam sto manje da zahmetim, slijedeci je potez placanje unaprijed i postavljanje alarma na mob. da znam dokle je otprilike placeno.
- insomnia78
#18 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
Ma ovo njegovo da im ostavi karticupustopoljina wrote:kako mislis? ja austrijskom debitnom placam po prodavnicama i benzinskoj u bosni, ako nemam gotovinu...insomnia78 wrote:Pa sumnjam da bi i u USA mogo placati njemackom karticom bez racuna
u usa ne znam sta primaju, ali ako prima maestro tremalo bi da moze...ako ne moze- ima kreditna, al' meni je debitna draza.
a komunalije sam uvijek imala kome ostaviti, al'posto kontam sto manje da zahmetim, slijedeci je potez placanje unaprijed i postavljanje alarma na mob. da znam dokle je otprilike placeno.
- exliberal-ex
#19 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
Ma ja dodjem dole svakih 5-6 godina...zato mi je cc bila jednostavnija opcija.pustopoljina wrote:bas zato sto nemas (nemam vise ni ja), najjednostavnije je da uplatis unaprijed.exliberal-ex wrote:
teoretski mozes i sa svog ino debit-racuna uplacivati tamo,ne samo kreditnom, ali skuplja pita od tepsije...
Dao sam mastercard pa stara moze da kupuje ili placa sta joj trena.
Samo sam skontao jednu stvar...izleti se stara kaze nevolim ja da placam onda ti sve vidis gdje ja trosim...ocito cash is king....
- pustopoljina
#20 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
hah, a to je tema za sebe. niko ne voli da mu se kaze kako sta da radi...koliko god dobronamjerno bilo.exliberal-ex wrote:Ma ja dodjem dole svakih 5-6 godina...zato mi je cc bila jednostavnija opcija.pustopoljina wrote:bas zato sto nemas (nemam vise ni ja), najjednostavnije je da uplatis unaprijed.exliberal-ex wrote:
Dao sam mastercard pa stara moze da kupuje ili placa sta joj trena.
Samo sam skontao jednu stvar...izleti se stara kaze nevolim ja da placam onda ti sve vidis gdje ja trosim...ocito cash is king....
i bolje ti je sa cashom, manje te glava boli kad ne vidis.
- exliberal-ex
#21 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
hah, a to je tema za sebe. niko ne voli da mu se kaze kako sta da radi...koliko god dobronamjerno bilo.pustopoljina wrote:
i bolje ti je sa cashom, manje te glava boli kad ne vidis.[/quote]
ma sto je najgore i negledam, kad dodje izvjestaj pogledam sta sam ja platio , stara ako kupi to su mali iznosi i neprimjetim...al djaba
stara otidji plati plin...uh to je 150 maraka ...ok nije to puno...jest...ama stara jedna obicna vecera me toliko kosta
kaze ja nemogu da trosim tvoje pare...ok...a da ti dam gotovinu jel to lakse ...e jest to je bolje...eki
reko koristi kartiu za placanje a ja cu ti slati svakih par mjeseci "za kafe"
- Thorgerson
#22 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
Druze, najjednostavnija opcija. Vec je gore neko rekao.
Fino dignes 1000 dolara, prebacis ih u KM odes u Sarajevo Gas, kazes evo hocu da uplatim. Preplatis se i onda ce ti oni od tih 1000 dolara svaki mjesec skidati onoliko koliko ti stara bude trosila. Mislim, znam nepovoljnija je opcija, dajes lovu unaprijed (ali svakako je mislis dati), ali s tim si obezbjedio staru citavu godinu, dvije zavisno koliko trosi.
Znaci mirna je, samo nek trosi i dolazit ce joj obavijest tj. racun koliko je potrosila i koliko joj je skinuto, koliko joj je jos ostalo. Dakle oko tih rezija se vise ne mora brinuti niti ici placati, nista. Isto joj mozes uraditi i sta ostalim rezijama.
Ne znam, meni je to jednostavnija opcija nego ta koju joj ti nudis. Mozda bi ti i zena ovo rekla, ali joj neugodno, jer pored ocite jednostavne opcije ti joj komplikujes sa karticama, izvodima i cudesima.
Mislim, ne mozes doci ovdje i cuditi se kako vi to jbt nemate.
Budi zadovoljan sto ti stara uopte ima plin, struju i vodu.
Fino dignes 1000 dolara, prebacis ih u KM odes u Sarajevo Gas, kazes evo hocu da uplatim. Preplatis se i onda ce ti oni od tih 1000 dolara svaki mjesec skidati onoliko koliko ti stara bude trosila. Mislim, znam nepovoljnija je opcija, dajes lovu unaprijed (ali svakako je mislis dati), ali s tim si obezbjedio staru citavu godinu, dvije zavisno koliko trosi.
Znaci mirna je, samo nek trosi i dolazit ce joj obavijest tj. racun koliko je potrosila i koliko joj je skinuto, koliko joj je jos ostalo. Dakle oko tih rezija se vise ne mora brinuti niti ici placati, nista. Isto joj mozes uraditi i sta ostalim rezijama.
Ne znam, meni je to jednostavnija opcija nego ta koju joj ti nudis. Mozda bi ti i zena ovo rekla, ali joj neugodno, jer pored ocite jednostavne opcije ti joj komplikujes sa karticama, izvodima i cudesima.
Mislim, ne mozes doci ovdje i cuditi se kako vi to jbt nemate.
- exliberal-ex
#23 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
ma znam sta kazes ali nisam dole, dodjem svakih 5-6 godina. nasao sam opciju prebacujem joj direktno sa racuna na njen racun....ajd sto meni naplate transakciju nego i njoj al nemam zivaca da se vise raspravljam. tako joj posaljem za kafu svakih par mjeseci par hiljada a onda je tjeram da plati nesto karticomThorgerson wrote:Druze, najjednostavnija opcija. Vec je gore neko rekao.
Mislim, ne mozes doci ovdje i cuditi se kako vi to jbt nemate.![]()
- Edin H.
#24 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
E sada hoce da opale 10 posto poreza kada posaljes novac nekome u BiHexliberal-ex wrote:
ma znam sta kazes ali nisam dole, dodjem svakih 5-6 godina. nasao sam opciju prebacujem joj direktno sa racuna na njen racun....ajd sto meni naplate transakciju nego i njoj al nemam zivaca da se vise raspravljam. tako joj posaljem za kafu svakih par mjeseci par hiljada a onda je tjeram da plati nesto karticom
- studiorum_tuzlaensis
#25 Re: Placanje komunalija debitnom karticom
BH Telecom je meni se čini prvi uveo da mogu karticom platiti račun na šalteru. Ali telekom je odavno prestao biti komunalija. 
Elektroprivreda i Telekom mogu preko internet bankarstva ili čak SMS bankarstva veoma lako da se plate režije.
Ovo sve ostalo je zapelo u 1975. godini. Traže da im keš doneseš i još poližeš jaja na licu mjesta.
Elektroprivreda i Telekom mogu preko internet bankarstva ili čak SMS bankarstva veoma lako da se plate režije.
Ovo sve ostalo je zapelo u 1975. godini. Traže da im keš doneseš i još poližeš jaja na licu mjesta.