Plaćanje karticom

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MrSini

#1 Plaćanje karticom

Post by MrSini »

Zna li neko kada se plaća karticom (ja imam od HVB banke) preko net-a kolika je provizija?
digger

#2 Re: Plaćanje karticom

Post by digger »

MrSini wrote:Zna li neko kada se plaća karticom (ja imam od HVB banke) preko net-a kolika je provizija?
Gdje ja zivim (Kanada) nema nikakvih provizija ako si kupac. Za trosak transakcije zaduzen je trgovac, koji placa 1.5-4% od cijene transakcije kompaniji koja je izdala karticu.
Duh sa sjekirom

Post by Duh sa sjekirom »

Slucaj drugi:

Data-project kompanije na sav glas , udusise reklamama i silnim prodavnicama u Tuzli, Bluci, Zenici Sarajevu, cijena sitnica, hele -sve naj, naj i naj.

Onda dodjes u bilo koju prodavnicu (krcato robom;plazme, klime tv-i...) i kazes ja bih ???? da platis, Master kard.

Sorry mi ne primamo kartice, nikakve kartice, ne nikakve kartice :shock: :shock: nemamo terminal uopste :?

Slucaj treci:Sony media mobole shop :Ako placas karticom onda ti je skuplji uredjaj za 10% od one cijene koja stoji i koliko bi platio kesom :shock: :shock: :shock: :shock: (barem je tako bilo donedavno).
flora.sa

Post by flora.sa »

Korištenje kartice na POS terminalu za kupce je bez ikakve provizije.
Proviziju plaća firma u kojoj je postavlhjen POS Terminal, i iznosi od 1-5%, na području BiH, ovisno o firmi.

Ono što se mo0že desiti, i što se i najčešće dešava, je da firme iz razloga što ne žele da plate proviziju, kupcima kažu:Ne radi nam POS Terminal, Molim Vas da odete do Banke, pa nam onda platite cashom, jer na taj način ne gube novac.
POS Terminalai, im naime služe samo zbog šminke...

A kada Vam kažu, POS Nam ne radi, ono što je najbolje uraditi je ipak da potencirate da vam karitcu provuku kroz isti.
Duh sa sjekirom

:roll:
Tako sam i mislio!

U svakom slucaju sramota za neke "velike" firme :?
karanana

Post by karanana »

Stvarno je sramota. Ne mozemo ovako u evropu. Dodjes u radnju, hoces da uradis posao s njima, sve zakljucis i onda ti kazu da ne primaju kartice jer im se na to uzima provizija. Mene bas briga za to. Upravo se i meni to desilo sa data projektom i jednom turistickom agencijom.
flora.sa

Post by flora.sa »

privatnici, mamu im...

nije im dovoljno što radnike prijavlojuju na 4 h, tako da isti moraju raditi 80 godina, da imaju radni staž od 40 godina, što ne plaćaju porez državi, što u registar kase kucaju samo robu koja ne podliježe istom...što prave ogroman dnevni pormet, a prikažu samo 30-ti dio toga kroz papire, nego se još i zahebavaju sa ovim?
za koji će nam klinac kartice kasd ih ne možemo koristiti?
Qler

Post by Qler »

flora.sa wrote:privatnici, mamu im...

nije im dovoljno što radnike prijavlojuju na 4 h, tako da isti moraju raditi 80 godina, da imaju radni staž od 40 godina, što ne plaćaju porez državi, što u registar kase kucaju samo robu koja ne podliježe istom...što prave ogroman dnevni pormet, a prikažu samo 30-ti dio toga kroz papire, nego se još i zahebavaju sa ovim?
za koji će nam klinac kartice kasd ih ne možemo koristiti?
podapisujem :x :D
BigusDickus

Post by BigusDickus »

flora.sa wrote:Korištenje kartice na POS terminalu za kupce je bez ikakve provizije.
Proviziju plaća firma u kojoj je postavlhjen POS Terminal, i iznosi od 1-5%, na području BiH, ovisno o firmi.

Ono što se mo0že desiti, i što se i najčešće dešava, je da firme iz razloga što ne žele da plate proviziju, kupcima kažu:Ne radi nam POS Terminal, Molim Vas da odete do Banke, pa nam onda platite cashom, jer na taj način ne gube novac.
POS Terminalai, im naime služe samo zbog šminke...

A kada Vam kažu, POS Nam ne radi, ono što je najbolje uraditi je ipak da potencirate da vam karitcu provuku kroz isti.
Meni su jednom u Mercatoru rekli "Ne primamo VISA karticu Zagrebacke banke..." :-? ali mislim da to vise nikad nisu ponovili, nakon moje reakcije. :D ...kartica je uredno prosla, naravno... :)
Duh sa sjekirom

Samo me interesuje ali stvarno na koji nacin funkcionise taj mentalni sklop "gazdi".
Eto jos jedan forumas a sigurno i mnogi drugi, je imao slicnu situaciju kao ja sa Data-projectom i sta onda ...odes fino u robotcomerce i kupis istu ili slicnu stvar na karticu...cijene su tu negdje svakako. :?
Da li se ikad zapita koliko stvarnih kupaca izgubi?

Eto recimo ko udje u Dataproject i recimo kupi Plasmu tv te kesira nekih 4000-5000 milja :? :? :? :?
beta vulgaris

Post by beta vulgaris »

Eto recimo ko udje u Dataproject i recimo kupi Plasmu tv te kesira nekih 4000-5000 milja Confused Confused Confused Confused
Nasim trzistem i dalje vlada pijacni mentalitet kesha i slamarice, ispod stola, ispod ruke, da se zajebe drzava i tako dalje.

elem, kao sto nije zvaka za seljaka,
tako za nase trziste nije karta za bosanca (ne jos barem)
kub lajkan

#12 Re: Plaćanje karticom

Post by kub lajkan »

MrSini wrote:Zna li neko kada se plaća karticom (ja imam od HVB banke) preko net-a kolika je provizija?
Prvo trebas znati koja je kartica u pitanju. Od ove VISA kartice sto su dzabalesku dijelili po bankama slaba je korist...
BigusDickus

Post by BigusDickus »

VISA Electron, ne moze na net, dok VISA Classic moze... :D
flora.sa

#14 Re: Plaćanje karticom

Post by flora.sa »

kub lajkan wrote:
Prvo trebas znati koja je kartica u pitanju. Od ove VISA kartice sto su dzabalesku dijelili po bankama slaba je korist...
ista stvar će ti biti i sa maestro karticom, koju su sada plasirali.

nije fora u kartici, nego u ne htijenju firmi da "provlače" iste...
kub lajkan

#15 Re: Plaćanje karticom

Post by kub lajkan »

flora.sa wrote:
kub lajkan wrote:
ista stvar će ti biti i sa maestro karticom, koju su sada plasirali.

Covjek pita za NET, a tamo se, koliko znam, ne "provlaci"... :D
flora.sa

Post by flora.sa »

Duh sa sjekirom wrote:Slucaj drugi:

Data-project kompanije na sav glas , udusise reklamama i silnim prodavnicama u Tuzli, Bluci, Zenici Sarajevu, cijena sitnica, hele -sve naj, naj i naj.

Onda dodjes u bilo koju prodavnicu (krcato robom;plazme, klime tv-i...) i kazes ja bih ???? da platis, Master kard.

Sorry mi ne primamo kartice, nikakve kartice, ne nikakve kartice :shock: :shock: nemamo terminal uopste :?

Slucaj treci:Sony media mobole shop :Ako placas karticom onda ti je skuplji uredjaj za 10% od one cijene koja stoji i koliko bi platio kesom :shock: :shock: :shock: :shock: (barem je tako bilo donedavno).

ja sam povezala svoju priču sa ovim!
OK?

ali nek si mi ti rekao da se na net "ne provlači"...da nije tebe još bih bila u zabludi!
:D
flora.sa

Post by flora.sa »

OK?

ali nek si mi ti rekao da se na net-u "ne provlači"...da nije tebe još bih bila u zabludi!
MrSini

Post by MrSini »

Sve ste Vi to meni lijepo objasnili. :D
Samo niste kolika je provizija kada plaćaš preko interneta. :-D
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Ma nema provizije, nikakve... :D ja sam samo jednom "provlacio" :D karticu na netu... :roll: kupovao kreten neki MIDI file, sto ga nigdje drugo nisam mogao naci... :D i sve proslo uredno, bez problema i bez provizije... :)

VISA Classic kartica, UniCredit Zagrebacke banke... :D
kub lajkan

Post by kub lajkan »

flora.sa wrote:

OK?

ali nek si mi ti rekao da se na net "ne provlači"...da nije tebe još bih bila u zabludi!
Jest OK, ali nije OK da mene citiras a po glavi ti se "provlaci" nesto drugo... :D
MrSini

Post by MrSini »

Ma nema provizije, nikakve...
Hvala! :D
Sada ću onaj zakonski minimalac koji mi ide na banku da spiskam na neke knjige. :D
digger

#22 Re: Plaćanje karticom

Post by digger »

flora.sa wrote:ista stvar će ti biti i sa maestro karticom, koju su sada plasirali.
Ima tu nesto drugo.
Glavna je podjela na Visa i MasterCard, a nakon toga su ostale kartice koje su van udruzenja banaka. Znaci ove dvije treba da imaju istu vrijednost za trgovca bez obzira sta na njima pise. Iste traze nisku proviziju od trgovaca za uslugu jer se najvise upotrebljavaju.
Jedna od najskupljih za trgovce je American Express koji u Kanadi trazi i do 4% provizije za transakciju. Znaci, za 1000 eura, prodavac "gubi" 40. Nazalost neki od trgovaca to vide kao gubitak i ako je stvarni gubitak kada kupac sa karticom ode na drugo mjesto i kupi isti proizvod ili uslugu. Da dodam, Sa AmEx je dobro platiti jer oni cak garantuju osiguranje ako bi se pakovana roba ostetila na putu do kupca.
Eshek

Post by Eshek »

Sony Mobilmedia na D. Malti:

Navodno daju sniženja od 10%, a zapravo kradu porez od države :D
Zato i traže "hard" cash :D

Ako plaćaš karticom, automatski ide kroz kasu i onda moraju platiti porez na to, a ko to još plaća porez :( :roll:

Jebiga, tako se svugdje radi 8)
Post Reply