Plac u Sarajevu

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
shady

#1 Plac u Sarajevu

Post by shady »

Vjerovatno je bilo slicnih tema, ali nisam nasao na zadnjih nekoliko strana foruma, pa da ne ozivljavam stare.

Imajuci na umu budzet do 50 000 KM, gdje se u Sarajevo moze naci dobar plac za gradnju kuce koji zadovoljava slijedece uslove:
Solidan prilaz - asfalt, da nije na vrh brda, da nije predaleko od glavnih saobracajnica, da ne moram proci kroz komsijinu avliju ili birati auto da je uze od 1762mm
Solidna okolina - da nije uz autoput, a da nije ni u sumi, da nije divlje naselje
Pristup komunalijama - gradski vodovod, plin, struja, kablovska (HS ili Telemach)...itd
Velicina - 300-500m2, moze i 5 duluma ako je ista cijena
Cijena - ne vise od 50 000KM, idealno bi bilo 10-20-30 000KM :D
Legalnost - da se moze dobiti dozvola za gradnju normalne porodicne kuce na sprat
Ostalo - ne smeta ako vec postoji neki rusevan objekat, bitno mi je samo da je kuca odvojena od komsija barem i da nije zavucena

Trenutno zivim u Starom gradu kod Katedrale, recimo da treba manje od 5min autom do moje kuce, isto toliko pjeske.
Trazeci na piku nasao sam samo livade od 10 duluma ili neke ultra skupe lokacije sa gradjevinskim dozvolama za nebodere.

To je to sto mi pada na um za sada, pa forumasi pomagajte :bih:

P.S. Molim bez nekih glupih komentara, zanimaju me konkretni savjeti ljudi koji su mozda kupovali ili zive u odredjenom dijelu grada gdje bi se takav plac mogao kupiti. :-D
JanuaryJones

#2 Re: Plac u Sarajevu

Post by JanuaryJones »

Ukucaj u pik kuće u starom gradu do 50,000 KM. Ne mora biti zemljište, možeš ići na rušenje ili neku dogradnju ako su temelji ok.
Npr http://www.olx.ba/artikal/13270028/loka ... a-prodaju/
http://www.olx.ba/artikal/16339871/kuca ... nistickom/
Last edited by JanuaryJones on 14/10/2015 15:20, edited 2 times in total.
ake89

#3 Re: Plac u Sarajevu

Post by ake89 »

Faletići? ...Mislim da ispunjava sve uslove a možeš za 50 milja sigurno 2 duluma uzet...
HomeSweetHome

#4 Re: Plac u Sarajevu

Post by HomeSweetHome »

Uh, brate, pred tobom je prilicno dug put traganja...
Prosla sam kroz to, tragali smo i mozgali, kontali, kalkulisali i nama se pokazalo najrazumnijim i nama odgovarajucim traziti staru rusevnu kucu u Starom Gradu. Moji razlozi su bili uglavnom kao i tvoji, da nisam negdje na vrh brda, da imam u blizini sve sto mi treba, od skole, apoteke do voca i povrca, da mogu pjeske do carsije za najvise 15 minuta, da je komsiluk relativno normalan (znaci da nemam nekog poznatog kabadahiju za komsiju - ovo postaje sve teze moram priznati), da kuca vec postoji radi laskeg postupka izdavanja gradjevinske dozvole i manjih troskova... Jos jedan veliki razlog je nas mentalit, to je moj dio grada i ja ne bih znala zivjeti u donjem dijelu grada, mislim znala bih kad bih morala, ali ako mogu da biram, radije biram ovo. Stan takodjer nije moja solja caja... Meni treba basca, treba mi malo trave i cvijeca, jorgovan pod prozorom...
Kad je stara kuca u pitanju, uvijek mozes ici na neku opciju adaptacije i dogradnje... samo vodi racuna da to ne bude neki objekat koji je u obuhvatu zone koja je pod zastitom Zavoda za zastitu spomenika, a toga je pun Stari Grad.
Sto smo naumili, to smo i postigli i nismo se pokajali, cak sta vise - svako malo skontam kako smo napravili pravi potez.

Sretno u potrazi i gradnji! :)
shady

#5 Re: Plac u Sarajevu

Post by shady »

ake89 wrote:Faletići? ...Mislim da ispunjava sve uslove a možeš za 50 milja sigurno 2 duluma uzet...
Kakav je put do Faletica, kuda se ide? Ne sjecam se da sam ikad tamo isao :D

Ne mora lokacija biti u Starom gradu, moze od Poljina do Ilidze bilo gdje, drazi mi je mir i prostorna sirina od blizine grada, tu vec imam kucu koju namjeravam pretvoriti u stan + kancelariju za licne potrebe :-D

Kakva je situacija sa pokrivenoscu npr Poljina, Nahoreva, Orahovog Brijega, Blagovca...itd sa kablovskim operaterima, da li ima Telemach ili HS?
CaneBos

#6 Re: Plac u Sarajevu

Post by CaneBos »

Sve sto si naveo ima, ali nije bas u Sarajevu nego u Vogosci. Pa ako ti odgovara javi, poslacu ti info. Pozdrav
zijancer

#7 Re: Plac u Sarajevu

Post by zijancer »

http://www.katastar.ba/geoportal/preglednik/
ofdje mozes razgledati :P ima li gdje kakav zbun neizgraden
strucnjak_kofol

#8 Re: Plac u Sarajevu

Post by strucnjak_kofol »

Osjek kod Ilidje,u epicentru mozes za te pare kupit 500 m, a malo ljevlje i dva duluma,preporuka
dječak sa šibicama

#9 Re: Plac u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

Meni se cini da bi Lepenica u skorije vrijeme mogla biti interesantna lokacija, ima petlju za izlaz/ulaz na autocestu, dakle do Sarajeva si u cas posla preko Vlakova i Butila. A dolina Lepenice je prelijepa, pitoma, prostrana.
Post Reply