Pješački prelaz ilitiga zebra...

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

The Nightwatchman

#1 Pješački prelaz ilitiga zebra...

Post by The Nightwatchman »

...sta predstavlja taj pjesacki prelaz u ovome gradu? :? :? :? mislim, zasto troše onu farbu bezveze?
bosan

Post by bosan »

Da ljudi vide gdje ne treba prelaziti ulicu :D :D :D
oktobar07

Post by oktobar07 »

jedan od uslova za ulazak u EU. :D
Comrad

Post by Comrad »

Ma nekako ljepse izgleda. A predstavljaju mjesto na kojem treba dodati gas, odnosno dodatno ubrzati, valjda da ne ostaje ona bijela boja na gumama... :roll:
pitt

#5 Re: Pješački prelaz ilitiga zebra...

Post by pitt »

The Nightwatchman wrote:...sta predstavlja taj pjesacki prelaz u ovome gradu? :? :? :? mislim, zasto troše onu farbu bezveze?
to ti je kao pojilo u rezervatu.....plijen se tu iskuplja :D:D
IlijaLadin

Post by IlijaLadin »

- kad auto udari pjesaka da je lakse mjeriti daljinu na koju je pješak tim impaktom odbacen.
- da se, oni koji su revnosni cistunci, mogu zadubiti u brojanje i gazenje samo bijelih traka preskacuci neobojeni asfalt
- da i mi imamo elemente civilizacijskih dostignuća
- mjesta na kojem je udarit pjesaka 5 poena (na ostalima je 10)
- mjesta koja treba izbjegavati radi zaglusujuce buke koju prave nervozni vozaci pritiskom i drzanjem ruku na sireni do cirka 2 minuta (zeleci time kazati koliko su nervozni i da se pjesaku bolje sklonit u PM nego sacekat da on, vozac, izadje van i pokaze mu gdje je PM)
- da se ima nesto, bilo sta, vezano za bitlse, nesto kao sveprisutni spomenik (u skladu sa spomenikom brus liju)
- zebre su tu da se druge vrste zivotinja pitaju kako to ona ima privilegiju takva nakaradna?

moglo bi se o tome jos
Comrad

Post by Comrad »

Image
tavijapi

Post by tavijapi »

vi ste svi malo opiceni...
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

ma nije bogme nesto omiljen ni od strane pjesaka

juce scena dvoje mladih roditelja sa dvoje male djece stoje pored tramvajske pruge preko puta braca mujic pumpe mrtvi hladni cekaju ne da predju nego da pretrce ulicu a auti samo pristizu

koliko puta se gospoja sa cekerima po sred dzade zaleti na tramvaj ili autobus i dedica sa francuzicom
itd itd
be highirly

Post by be highirly »

DaysleepeR wrote:ma nije bogme nesto omiljen ni od strane pjesaka

juce scena dvoje mladih roditelja sa dvoje male djece stoje pored tramvajske pruge preko puta braca mujic pumpe mrtvi hladni cekaju ne da predju nego da pretrce ulicu a auti samo pristizu

koliko puta se gospoja sa cekerima po sred dzade zaleti na tramvaj ili autobus i dedica sa francuzicom
itd itd

jel' nam ovo pokusavas nesta rec :?
The Nightwatchman

tavijapi wrote:vi ste svi malo opiceni...
pa mogu ti rec da i jesam opicen kad sam ostao ovdje da zivim
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

be highirly wrote:

itd itd

Da, covjek ti pokusava nesto reci, tj. nesto ti je rekao...A ako nisi skontao sta ti govori, treba li nacrtati?
Ja jesam vozac, i znam da je u ovom gradu saobracajna kultura na jako niskom nivou, ali su i pjesaci ucesnici u saobracaju i oni trebaju isto tako da se pridrzavaju propisa.
semmy

Post by semmy »

chuchumbamayumbe wrote:
be highirly wrote:

itd itd

Da, covjek ti pokusava nesto reci, tj. nesto ti je rekao...A ako nisi skontao sta ti govori, treba li nacrtati?
Ja jesam vozac, i znam da je u ovom gradu saobracajna kultura na jako niskom nivou, ali su i pjesaci ucesnici u saobracaju i oni trebaju isto tako da se pridrzavaju propisa.
a rijetki se pridrzavaju isto kao i vozaci, na zalost... najgori su oni na stupu, iz tramvaja drito na cestu nije bitno sto je crveno za pjesake i to svi coporativno pod auta
wels

Post by wels »

chuchumbamayumbe wrote:
be highirly wrote:

itd itd

Ne znam za ostale zemlje EU ali u Austriji zakon predvidja kazne i za pijane pjeshake,upravo iz razloga shto su ucesnici u saobracaju.

Dodushe u praksi se ovaj saobracajni propis vrlo rijetko ili nikako ne primjenjuje
The Nightwatchman

ne znam zasto je ispalo da je tema kritizirajuca samo za vozace :? jasno sam postavio pitanje... odnosi se i na pjesake i na vozace, medjutim ipak mislim da su vozaci tu vise odgovorni...
IlijaLadin

Post by IlijaLadin »

Svi mi, kada ne vozimo, prelazimo cestu na najpodesnijim mjestu (za nas, nekakva najkraća putanja).

Vozači, najčešće oni koji skreću desno, pa imaju zeleno kao i pješaci koji prelaze tu ulicu u koju se skreće, baš nimalo ne haju za pješaka. I na forumu je ovdje jasno prema broju tema koje se tiču bezobrazluka u saobraćaju.

No, da idem off topic. 1. januar. Tuzla. Prelaz preko pruge kod BKC-a. Stojimo svi da voz prođe, a inače na tom mjestu nema branika ni polubranika. Kad, onako iz nebesa lik u golfu dvici prelazi na suprotnu stranu kolovoza, obilazi ljude koji stoje onako, u dvije trake, i prelazi preko pruge. Kontam, ja hajvana.

Elem, u retrovizoru vidim kako se dva auta iza mene policija okreće i ide 'u potjeru' za mangupom.

Zakonska regulativa, propratni akti, sudstvo, kazne. Eh, kako bi se neko zajebavo pa pravio ovakve ili onakve prekršaje kad ga opali po džepu. Ne samo u saobraćaju.

I šta na kraju sa zebrom? Šuplja priča samo... Kao što je, da budem oskren, većina tema na forumu. Ali, tu smo da skratimo vrijeme, valjda :)
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

be highirly wrote:

itd itd

pokusavam

velika vecina pjesaka niti zna za sta pjesacki sluzi niti ga koristi

to samo ide na ruku seljacima za volanom koji ne postuju propis da moras stati ako pjesak ceka da predje na pjesackom osim ako mu ne gori crveno

i to je cest slucaj da pjesak prelazi pjesacki prelaz a gori crveno za pjesake
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

veoma cesto pjesaci svih generacija prelaze cestu na mjestima gdje nije predvidjeno. zasto? mrsko im otici nekih 10 metara dalje i da sacekaju zeleno svijetlo.

ja sam vise pjesak nego vozac, i kad trebam preci ulicu, dobro se okrenem na obje strane i pogledam i kad mi je zeleno svijetlo, jer u ovom gradu nisi nikad siguran kad ce izletiti neki autic, kojem nije cejf da se zaustavi na crvenom. sto puta mi se to desilo...

kao vozac, stanem ako ima pjesaka, pogotovo na zebri, ali brate ako mi prodje prelaziti cestu na mjestu gdje nema zebre, vecinom su to djeca ili nane/dede sa cekerima, u tom slucaju nekad stanem, nekad projurim brze, nekad zatrubim, sve zavisi od mog raspolozenja u datom momentu (ovo mi se vecinom desava na bivsoj bratstvo i jedinstvo ulici, sada hamdije cemerlica)
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

nemaš potrebe da staješ nekom ko prelazi ulicu mimo pješačkog
luciferino

Post by luciferino »

Joj, a meni jutros na pješačkom vozač stade i pusti me da pređem prva. :shock:

Hvala ti čovječe u škodi crvenoj.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

ja_cura_ wrote:veoma cesto pjesaci svih generacija prelaze cestu na mjestima gdje nije predvidjeno. zasto? mrsko im otici nekih 10 metara dalje i da sacekaju zeleno svijetlo.

ja sam vise pjesak nego vozac, i kad trebam preci ulicu, dobro se okrenem na obje strane i pogledam i kad mi je zeleno svijetlo, jer u ovom gradu nisi nikad siguran kad ce izletiti neki autic, kojem nije cejf da se zaustavi na crvenom. sto puta mi se to desilo...

kao vozac, stanem ako ima pjesaka, pogotovo na zebri, ali brate ako mi prodje prelaziti cestu na mjestu gdje nema zebre, vecinom su to djeca ili nane/dede sa cekerima, u tom slucaju nekad stanem, nekad projurim brze, nekad zatrubim, sve zavisi od mog raspolozenja u datom momentu (ovo mi se vecinom desava na bivsoj bratstvo i jedinstvo ulici, sada hamdije cemerlica)
Ima mjesta u gradu gdje definitivno nije pametno prelaziti na pjesackom, a cak i semafori tu imaju... Iako znam cekati i pregledati po tri kruga zelenog na semaforu jer nema teoretske sanse da predjem kada mi je zeleno...
BHG

Post by BHG »

luciferino wrote:Joj, a meni jutros na pješačkom vozač stade i pusti me da pređem prva. :shock:

Hvala ti čovječe u škodi crvenoj.
nema na cemu :D
photo

Post by photo »

DaysleepeR wrote:nemaš potrebe da staješ nekom ko prelazi ulicu mimo pješačkog
pogresno. po novom zakonu, stajes pjesaku gdje god on zagazi na ulicu. to ti je obaveza. i ako ne stanes, kaznjivo je. s druge strane, on onda treba da plati kaznu sto prelazi ulicu na mjestu "gdje nije predvidjen prelazak ulice). znaci, pjesak ima prvenstvo. to sto on krsi zakon nije opravdanje vozacu da krsi isti.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

photo wrote:
pogresno. po novom zakonu, stajes pjesaku gdje god on zagazi na ulicu. to ti je obaveza. i ako ne stanes, kaznjivo je. s druge strane, on onda treba da plati kaznu sto prelazi ulicu na mjestu "gdje nije predvidjen prelazak ulice). znaci, pjesak ima prvenstvo. to sto on krsi zakon nije opravdanje vozacu da krsi isti.
Hajd nadji mi u zakonu to gdje pise da je vozac obavezan stati bez obrzira dje pjesak nagazi ulicu, odmah cu priznati da sam pogrijesio
photo

Post by photo »

DaysleepeR wrote:
photo wrote:
Hajd nadji mi u zakonu to gdje pise da je vozac obavezan stati bez obrzira dje pjesak nagazi ulicu, odmah cu priznati da sam pogrijesio

clan 28, stav 1 i 2.
u stavu 1 se kaze da: vozac je duzan da tokom upravljanja vozilom obrati paznju na pjesake koji se nalaze na kolovozu ili stupaju na kolovoz.
stav 2: kada prilazi obiljezenom pjesackom prelazu, vozac mora da upravlja motornim vozilom s narocitom opreznoscu i da vozi takvom brzinom da u slucaju potrebe moze da zaustavi vozilo ispred pjesackog prelaza.

eh, sada. citanje clana 1, ovakvog kako je napisan, je drugacije kod tebe i kod mene, ali su oba ispravna. ne kaze da moras stati, ali ako naletis na nekog drota idiota, moze te zajebavati...

idemo dalje: clan 108, stav 2 kaze da pjesak moze preci ulicu na mjesto gdje nema obiljezenog pjesackog prelaza na 100 metara. eh, sada se vrati na clan 28, stav 1 i eto ti kazne odmah.

clan 111 stav 1 kaze da "ne smijes ometati pjesaka u prelasku ulice ako je stupio na pjesacki prelaz" znaci, stani.

clan 111, stav 3 kaze da, ako nema semafora, "vozac je duzan da zaustavi vozilo pred takvim pjesackim prelazom da bi propustio pjesake koji prelaze, stupaju na pjesacki prelaz ili nedvosmisleno pokazuju namjeru da predju preko pjesackog prelaza"

evo, mislim da je dosta, pa ti vidi.
Post Reply