Pješaci u saobraćaju
-
Dado34
#1 Pješaci u saobraćaju
Kad se sagleda kompletna situacija, učešće u saobraćaju postaje ozbilja tema. Po mojoj nekoj procjeni, 95% udesa vozilo - pješak, kriv je pješak. Sa obzirom da nam je takav zakon da je pješak uvijek u pravu, vozač popuši foru. Primjer, crveno pješaku, dovoljno da ga okrzneš, kriv si, bez obzira. Šta mislite o tome da se promjeni zakon, svako na svoju odgovornost? Pješaci su učesnici u saobraćaju isto kao i vozila. Pješaci jako dobro znaju da im moraš stati bez obzira zeleno, crveno ili pješački - ako ga udariš kriv si, mislim da se većina zato i ponaša bahato.
- sunceKOtepsija
#2 Re: Pješaci u saobraćaju
pjesaci su bezobrazni (a to potice od ljubomore, kao "nemam auto, idem se sad pravit bahat, korzirat i mahat ako vozac istog trena ne stane
) jedino rjesenje je napravit prelaze preko ceste i razdvojit pjesake od vozaca
- hopi
#3 Re: Pješaci u saobraćaju
kakvi pješaci uvijek imaju prednost, i to na crveno, da je tako na šta bi ličio saobraćaj, što onda uopće postoji crveno za pješake?!
- muha_sa
#4 Re: Pješaci u saobraćaju
sunceKOtepsija wrote:pjesaci su bezobrazni (a to potice od ljubomore, kao "nemam auto, idem se sad pravit bahat, korzirat i mahat ako vozac istog trena ne stane) jedino rjesenje je napravit prelaze preko ceste i razdvojit pjesake od vozaca
dobar
- trcicu trceci
#5 Re: Pješaci u saobraćaju
Svjedok sam da na pjesackom kod Masinske prema Muzeju se ne moze preci na zeleno svjetlo. Jednostavno nemoguce je jer je u isto vrijeme zeleno onima koji dolaze iz pravca Velesica. Bahati i nece da stanu. Prisiljen sam da prelazim na crveno. I kod dosta drugih raskrsnica u isto vrijeme je zeleno pjesacima i autima iz neke krajnje trake...
- Better Man
#6 Re: Pješaci u saobraćaju
Samo kod nas postoji da kad je pješaku zeleno da je zeleno i autima koji iz druge ulice izlaze na ulicu koju prelazi pješak. U svijetu kad je zeleno za pješake, nema šanse da bude bilo kakvo zeleno za auta iz bilo kojeg pravca, isto tako kad je zeleno za auta, nema šanse da bude zeleno za pješake iz bilo kojeg pravca. Dalje samo kod nas ima da je i zeleno za auta koja skreću npr. lijevo i zeleno za auta iz suprotnog smjera koja idu pravo, pa moraš čekati. Vani toga nema. Kad ti je zeleno možeš slobodno proći bez da moraš čekati neko auto, jer tom autu je crveno svjetlo.trcicu trceci wrote:Svjedok sam da na pjesackom kod Masinske prema Muzeju se ne moze preci na zeleno svjetlo. Jednostavno nemoguce je jer je u isto vrijeme zeleno onima koji dolaze iz pravca Velesica. Bahati i nece da stanu. Prisiljen sam da prelazim na crveno. I kod dosta drugih raskrsnica u isto vrijeme je zeleno pjesacima i autima iz neke krajnje trake...
- muha_sa
#7 Re: Pješaci u saobraćaju
u ŠveCkoj imaBetter Man wrote:Samo kod nas postoji da kad je pješaku zeleno da je zeleno i autima koji iz druge ulice izlaze na ulicu koju prelazi pješak. U svijetu kad je zeleno za pješake, nema šanse da bude bilo kakvo zeleno za auta iz bilo kojeg pravca, isto tako kad je zeleno za auta, nema šanse da bude zeleno za pješake iz bilo kojeg pravca. Dalje samo kod nas ima da je i zeleno za auta koja skreću npr. lijevo i zeleno za auta iz suprotnog smjera koja idu pravo, pa moraš čekati. Vani toga nema. Kad ti je zeleno možeš slobodno proći bez da moraš čekati neko auto, jer tom autu je crveno svjetlo.trcicu trceci wrote:Svjedok sam da na pjesackom kod Masinske prema Muzeju se ne moze preci na zeleno svjetlo. Jednostavno nemoguce je jer je u isto vrijeme zeleno onima koji dolaze iz pravca Velesica. Bahati i nece da stanu. Prisiljen sam da prelazim na crveno. I kod dosta drugih raskrsnica u isto vrijeme je zeleno pjesacima i autima iz neke krajnje trake...
- insomnia78
#8 Re: Pješaci u saobraćaju
Nije istinaBetter Man wrote:Samo kod nas postoji da kad je pješaku zeleno da je zeleno i autima koji iz druge ulice izlaze na ulicu koju prelazi pješak. U svijetu kad je zeleno za pješake, nema šanse da bude bilo kakvo zeleno za auta iz bilo kojeg pravca, isto tako kad je zeleno za auta, nema šanse da bude zeleno za pješake iz bilo kojeg pravca. Dalje samo kod nas ima da je i zeleno za auta koja skreću npr. lijevo i zeleno za auta iz suprotnog smjera koja idu pravo, pa moraš čekati. Vani toga nema. Kad ti je zeleno možeš slobodno proći bez da moraš čekati neko auto, jer tom autu je crveno svjetlo.trcicu trceci wrote:Svjedok sam da na pjesackom kod Masinske prema Muzeju se ne moze preci na zeleno svjetlo. Jednostavno nemoguce je jer je u isto vrijeme zeleno onima koji dolaze iz pravca Velesica. Bahati i nece da stanu. Prisiljen sam da prelazim na crveno. I kod dosta drugih raskrsnica u isto vrijeme je zeleno pjesacima i autima iz neke krajnje trake...
Naravno da ima
- Better Man
#9 Re: Pješaci u saobraćaju
u Engleskoj to nema. Tamo je savršeno rješeno pitanje semafora, pješaka i auta.
- insomnia78
#10 Re: Pješaci u saobraćaju
Ima sigurno i tamo
Zato postoje znakovi i ostala pravila
Zato postoje znakovi i ostala pravila
- muha_sa
#11 Re: Pješaci u saobraćaju
kad onda pješaci predjuBetter Man wrote:u Engleskoj to nema. Tamo je savršeno rješeno pitanje semafora, pješaka i auta.
autima koji skrecu desno zeleno--njima se ugasi zeleno upali se autima koja idu pravo. pješak može nakim podzemnim prolazom
-
calculator
#12 Re: Pješaci u saobraćaju
Banja Luka, npr. ima semafore sa tajmerom, koji pokazuju koliko je vremena, u sekundama, preostalo za crveni ili zeleni signal.Better Man wrote:u Engleskoj to nema. Tamo je savršeno rješeno pitanje semafora, pješaka i auta.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#13 Re: Pješaci u saobraćaju
dosta pjesaka je bas gadno
danas gledam kod socijalnog
kroz 4 trake kroz crveno
psuje mu raja otvara prozore ...jok ono
i sam sam danas pretrcao na crveno nekoliko puta jer nije bilo auta
kroz 4 trake kroz crveno
- muha_sa
#14 Re: Pješaci u saobraćaju
kod socijalnog ni Amel Tuka ne bi stigo na zeleno precBlack swan wrote:dosta pjesaka je bas gadno
kroz 4 trake kroz crveno
- Better Man
#15 Re: Pješaci u saobraćaju
Kad se ugasi zeleno autima koja skreću desno, pali se zeleno vozilima koja idu pravo,a nakon toga kad se njima upali crveno ide zeleno za pješake. Ne mora biti ovim redom, ali zna se kad je zeleno za pješake nema šanse da bude zeleno za vozila iz bilo kojeg pravca, isto tako ako je za vozila koja skreću zeleno, onima iz suprotnog pravca koji idu pravo je crveno. Dakle svako ima svoje zeleno, tj. svoj tajming za zeleno. Posebno se pali za jedne, pa za druge i na kraju treće. Gore što sam vidio interesantno je a to su presjecajući semafori. Evo primjera. Kod nas prelaziš ulicu na semaforu na zeleno i kad pređeš trebaš lijevo i odmah te čeka novi semafor. Gore su na velim raskrsnicama napravili semafore da možeš ukoso preći ulicu umjesto pravo, tako da si odmah na strani koju želiš i ne moraš prelaziti na još jednom semaforu.muha_sa wrote:kad onda pješaci predjuBetter Man wrote:u Engleskoj to nema. Tamo je savršeno rješeno pitanje semafora, pješaka i auta.![]()
autima koji skrecu desno zeleno--njima se ugasi zeleno upali se autima koja idu pravo. pješak može nakim podzemnim prolazom
-
calculator
#16 Re: Pješaci u saobraćaju
tamo-'vamo, iskoristio praznu cestu?Black swan wrote:...i sam sam danas pretrcao na crveno nekoliko puta jer nije bilo auta
- muha_sa
#17 Re: Pješaci u saobraćaju
Better Man wrote:Kad se ugasi zeleno autima koja skreću desno, pali se zeleno vozilima koja idu pravo,a nakon toga kad se njima upali crveno ide zeleno za pješake. Ne mora biti ovim redom, ali zna se kad je zeleno za pješake nema šanse da bude zeleno za vozila iz bilo kojeg pravca, isto tako ako je za vozila koja skreću zeleno, onima iz suprotnog pravca koji idu pravo je crveno. Dakle svako ima svoje zeleno, tj. svoj tajming za zeleno. Posebno se pali za jedne, pa za druge i na kraju treće. Gore što sam vidio interesantno je a to su presjecajući semafori. Evo primjera. Kod nas prelaziš ulicu na semaforu na zeleno i kad pređeš trebaš lijevo i odmah te čeka novi semafor. Gore su na velim raskrsnicama napravili semafore da možeš ukoso preći ulicu umjesto pravo, tako da si odmah na strani koju želiš i ne moraš prelaziti na još jednom semaforu.muha_sa wrote:kad onda pješaci predjuBetter Man wrote:u Engleskoj to nema. Tamo je savršeno rješeno pitanje semafora, pješaka i auta.![]()
- insomnia78
#18 Re: Pješaci u saobraćaju
Evo ovdje
Zeleno za pravo, lijevo i desno a istovremeno i njima na suprotnoj strani, tako da ako hoces lijevo moras propustiti ove nasuprot tebe koji idu pravo ili skrecu desno

Plus moras propustiti i pjesake jer je i njima istovremeno zeleno

Zeleno za pravo, lijevo i desno a istovremeno i njima na suprotnoj strani, tako da ako hoces lijevo moras propustiti ove nasuprot tebe koji idu pravo ili skrecu desno

Plus moras propustiti i pjesake jer je i njima istovremeno zeleno

- muha_sa
#19 Re: Pješaci u saobraćaju
u ŠveCkoj svaki semafor za pješake ima dugme--ako ga ne prEtisneš možeš do sutra cekat nece se zeleno upalit
- bubi_mama
#20 Re: Pješaci u saobraćaju
Zamisli kod nas da postave dugmadmuha_sa wrote:u ŠveCkoj svaki semafor za pješake ima dugme--ako ga ne prEtisneš možeš do sutra cekat nece se zeleno upalit
- insomnia78
#21 Re: Pješaci u saobraćaju
Hahamuha_sa wrote:u ŠveCkoj svaki semafor za pješake ima dugme--ako ga ne prEtisneš možeš do sutra cekat nece se zeleno upalit
I u fr
-
calculator
#22 Re: Pješaci u saobraćaju
Na nekim semaforima postavljeni su i u nas, samo ne rade, nikad i nisu bili u funkcijibubi_mama wrote:Zamisli kod nas da postave dugmadmuha_sa wrote:u ŠveCkoj svaki semafor za pješake ima dugme--ako ga ne prEtisneš možeš do sutra cekat nece se zeleno upalit
- muha_sa
#23 Re: Pješaci u saobraćaju
dohakali bi im za heftububi_mama wrote:Zamisli kod nas da postave dugmadmuha_sa wrote:u ŠveCkoj svaki semafor za pješake ima dugme--ako ga ne prEtisneš možeš do sutra cekat nece se zeleno upalit
- HAVANA
#24 Re: Pješaci u saobraćaju
Kod nas bi zvaku na dugme stavili 
- bubi_mama
#25 Re: Pješaci u saobraćaju
Ma i nece nikada biti u funkciji. E zamisli da ih u Svrakinu postavecalculator wrote:Na nekim semaforima postavljeni su i u nas, samo ne rade, nikad i nisu bili u funkcijibubi_mama wrote:Zamisli kod nas da postave dugmadmuha_sa wrote:u ŠveCkoj svaki semafor za pješake ima dugme--ako ga ne prEtisneš možeš do sutra cekat nece se zeleno upalit