PIVO POLJOPRIVREDA.BA wrote:Tokom pijenja piva treba uzimati vodu zato što alkohol dehidrira tijelo, pa voda dobro dođe kao sredstvo protiv isušenosti organizma.
Pivo ili piva?
Moderator: anex
- 8. sekretar SKOJ-a
#1 Pivo ili piva?
Zašto je u Sarajevu riječ pivo ženskog roda, PIVA?
- karanana
#2 Re: Pivo ili piva?
meni je najvaznije da me konobar razumije reko ja jedno ili drugo. ne razmisljam o rijeci.
- Joey Tribbiani
#3 Re: Pivo ili piva?
ma piva jbg
- ljubav_aha
#4 Re: Pivo ili piva?
pivo jednina
piva mnozina
piva genitiv
ah ,al kad muskraci kazu "hajmo na pivu" umjesto "hajmo na flasu piva" ,mozda se tu vec referira na seksulani lapsus,ali u sustini,to uopste nije

piva mnozina
piva genitiv
ah ,al kad muskraci kazu "hajmo na pivu" umjesto "hajmo na flasu piva" ,mozda se tu vec referira na seksulani lapsus,ali u sustini,to uopste nije
- pustopoljina
#5 Re: Pivo ili piva?
pivo.
ali kazu da bosanci govore piva...ja,eto, kazem pivo.
ne znam sta da kazem...a da ne o'sujem.
ali kazu da bosanci govore piva...ja,eto, kazem pivo.
ne znam sta da kazem...a da ne o'sujem.
- ciacco
#6 Re: Pivo ili piva?
sarajevsko xD
- 8. sekretar SKOJ-a
#7 Re: Pivo ili piva?
Vot abat čaša vode, naručiš li i nju sa pivom?karanana wrote:meni je najvaznije da me konobar razumije reko ja jedno ili drugo. ne razmisljam o rijeci.
Oduvijek znam za poslovicu, maksimu:
Ko večera alkohol, doručkuje vodu, ali nisam znao za razlog,...objašnjenje,...
- pustopoljina
#8 Re: Pivo ili piva?
i nije ti ovo primjer...8. sekretar SKOJ-a wrote:Zašto je u Sarajevu riječ pivo ženskog roda, PIVA?PIVO POLJOPRIVREDA.BA wrote:Tokom pijenja piva treba uzimati vodu zato što alkohol dehidrira tijelo, pa voda dobro dođe kao sredstvo protiv isušenosti organizma.
da je zenskog roda,pisalo bi tokom pijenja pive.
tj.u tekstu je pivo srednjeg roda.
- 8. sekretar SKOJ-a
#9 Re: Pivo ili piva?
Evo dobar primjer sa drugog podforuma:pustopoljina wrote:i nije ti ovo primjer...8. sekretar SKOJ-a wrote:Zašto je u Sarajevu riječ pivo ženskog roda, PIVA?PIVO POLJOPRIVREDA.BA wrote:Tokom pijenja piva treba uzimati vodu zato što alkohol dehidrira tijelo, pa voda dobro dođe kao sredstvo protiv isušenosti organizma.
da je zenskog roda,pisalo bi tokom pijenja pive.
tj.u tekstu je pivo srednjeg roda.
Dokaz da je u Sarajevu pivo ženskog roda!DZONPI wrote:A de mi reci haveru gdje se to moze Sarajlija bolje osjecati nego u Sarajvu.Pa haveru prosetaj malo evropskim gradovima pa vidi kakvih sve faca ima.pa Sarajevo je za njih unikat.Nema ljepseg grada meni koji sam u tom gradu popio prvu pivu,mazno prvu trebu,pomariso se,iso u kaktus,stelex,skako sa treceg slapa na Zeljeznici,i meni sad treba bit ljepsi tamo neki Kopenhagen ili Rotterdam.Cuj puno seljaka,pa sta mislis odakle su dosli ljudi u Evropske metropole,da nisu svemirci ma sami seljak samo malo presvucen haveru.Kad budes volio svoje postovaces i tudje ovako si nigdje.Voliti tudje nije nikad dobro donjelo.
- hana_montana
#10 Re: Pivo ili piva?

nije vazno kako se kaze vazno je da je becks
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#11 Re: Pivo ili piva?
Samo nek je PIVA
Nema boljeg pića....nektar bogova. Pijem je svako veče u ove vrele ljetne dane. Sarajevsko, Tuborg, Bavaria...

Nema boljeg pića....nektar bogova. Pijem je svako veče u ove vrele ljetne dane. Sarajevsko, Tuborg, Bavaria...