PITYRIASIS VERSICOLOR

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
triple mama

#1 PITYRIASIS VERSICOLOR

Post by triple mama »

sin mi je pokupio negdje tu gljivicu....isao je kod dermatologa i dobio slj terapiju :
Rezonozol šampon, 2-3 x sedmično tuširanje
Travocort 2xdnevno 10 dana
Canesten 2xdnevno 14 dana....nakon toga kontrola
evo 2-gi dan Canesten terapije (znaci ad se mažemo već 12 dana) i ništa...čak mi se cini kao da se i proširilo...mada mi je sestra imala istu dijagnozu prije mnogo godina i znam da se mjesecima patila, nikako da se povuce (kraste su joj bile po cijelom tijelu), dok nije otisla na more (sunce i morska voda su joj puno pomogli)...

imate li kakav dodatni savjet?
walter kurtz

#2 Re: PITYRIASIS VERSICOLOR

Post by walter kurtz »

Taj sampon je dobar i ja sam jednom od neke kurave dobio gljivice i pomogao mi je :wink:
LolaLola

#3 Re: PITYRIASIS VERSICOLOR

Post by LolaLola »

Nazalost nema pomoci. Ja sam je fasovala prije par godina i nema lijeka. Sve je privremeno zalijecenje. Vazno je napomenuti da gljivice ne vole sunce, zato se i isticu tj vide najvise ljeti jer ne tamni taj dio koze. Moze se povuci par godina a onda se vrate i sve tako. Pricam iz iskustva.
zgiba

#4 Re: PITYRIASIS VERSICOLOR

Post by zgiba »

triple mama wrote:sin mi je pokupio negdje tu gljivicu....isao je kod dermatologa i dobio slj terapiju :
Rezonozol šampon, 2-3 x sedmično tuširanje
Travocort 2xdnevno 10 dana
Canesten 2xdnevno 14 dana....nakon toga kontrola
evo 2-gi dan Canesten terapije (znaci ad se mažemo već 12 dana) i ništa...čak mi se cini kao da se i proširilo...mada mi je sestra imala istu dijagnozu prije mnogo godina i znam da se mjesecima patila, nikako da se povuce (kraste su joj bile po cijelom tijelu), dok nije otisla na more (sunce i morska voda su joj puno pomogli)...

imate li kakav dodatni savjet?
Za gljivice se meni odlicnim pokazalo etericno ulje cajevca (ubija i gljivice i bakterije). Ono se moze nerezrijedjeno nanositi na kozu (samo ima jak "miris" po kamforu, pa nekome moze smetati).

Ukoliko je zahvacena velika povrsina koze moze se koristiti mast sa uljem cajevca (mislim da je proizvodi biljna apoteka Tahirovic, ima je za kupiti i u Konzumu).

U svakom slucaju meni je pomoglo i sa kandidom i sa pitirijazom.
SHOCK

#5 Re: PITYRIASIS VERSICOLOR

Post by SHOCK »

Ja sam ovo ljeto fasovao pitiriasis rosea, valjda malo drugačije od tog, osip (crvene fleke) koji je počeo ispod lijevog pazuha, pa se onda proširio po cijelom tijelu. Dermatolog doktorica rekla da će samo proći bez terapije poslije 6-8 nedjelja i da bi pomoglo da odem na more. Bila je upravu, i moram reći da stvarno slana voda i sunce pomaže, meni je već bila počela se povlačiti, ali su nakon vikenda u Neumu potpuno nestale sve fleke.
jasnokodan

#6 Re: PITYRIASIS VERSICOLOR

Post by jasnokodan »

Smedje fleke ili gljivice koje nastaju na tijelu mozete rijesiti sa kremom rekonazol ili nesto sto sadrzi ketokonazol.Provjereno radi.Ali, morate vidjeti da li vama prija.Isto tako kapi cajevca (mozete kupiti u dm-u) nije vise od 10 maraka pomazu.pozz
Post Reply