pitirijaza(tinea versicolor)

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
gamer19

#1 pitirijaza(tinea versicolor)

Post by gamer19 »

Pozdrav svima
Vec duze vrijeme mucim se sa gore navedenom bolescugom da kazem, izgleda ovako.

https://www.google.ba/search?q=tinea%20 ... DOswbF9oEQ

Samo kod mene je najizraženija na prsima i rukama.Koristio sam nekoliko krema i nista izgleda ne pomaze , zanima me da li ima neko da je imao iskustva sa ovim, i da li ce samo od sebe proci.
Izvinjavam se ako sam sta pogrijesio pri pisanju, novi sam ovdje.
Hvala!!!
adore

#2 Re: pitirijaza(tinea versicolor)

Post by adore »

gamer19 wrote:Pozdrav svima

Samo kod mene je najizraženija na prsima i rukama.Koristio sam nekoliko krema i nista izgleda ne pomaze , zanima me da li ima neko da je imao iskustva sa ovim, i da li ce samo od sebe proci.
Hvala!!!
Ovo jako puno liči na psorijazu, kakva je razlika? Vejrovatno opet autoimuna bolest :( . Koje kreme si koristio?
gamer19

#3 Re: pitirijaza(tinea versicolor)

Post by gamer19 »

adore wrote:
gamer19 wrote:Pozdrav svima

Hvala!!!
Ovo jako puno liči na psorijazu, kakva je razlika? Vejrovatno opet autoimuna bolest :( . Koje kreme si koristio?
Ne nije psorijaza, a koristio sam fenistil gel i mnogo jos nekakvih krema ne znam sad ni imena, u zadnje vrijeme koristio sam lamisil izgleda da su te "pjege" prestale se širiti ali sada po tijelu su ostale te pjege samo bijele.
Molim nekog da mi objasni da li ce kada dođi ljeto poprimiti ten kao i ostatak koze, ili cu se do kraja zivota boriti s njima :(
ichliebedichtung

#4 Re: pitirijaza(tinea versicolor)

Post by ichliebedichtung »

moja kćerkica je prošlog ljeta imala pitiriasis rosea, bijeli krug sa crvenom kružnicom,
liječili je octenisept sprejem ze dezinfekciju, i herplex mašću, jer se sumnja da je izazvano virusom. vidim da je tvoje oboljenje izazvano gljivicama, iako im je naziv sličan.
uglavnom, bijeli krugovi ostaju dugo, ali ipak nestanu
pepe le frr

#5 Re: pitirijaza(tinea versicolor)

Post by pepe le frr »

Ja sam imala nešto slično, sitni pečati po tjelu tj. po prsima i ispod pazuha, malo tamnije boje koji su se perutali i svrbjeli.Nisam obraćala pažnu puno na njih povremeno mazala običnom kremom.
Međutim od antibiotika sam dobila gljivice u ustima kojih se nisam mogla riješti ničim pa mi je dr. dao tablete Funzol piju se 7 dana i od njih su mi nestale i te fleke i nisu se više vraćale.
Sad jel od tih tableta ili ne uglavnom ja više nemam tih fleka.
Odi kod doktora pa se posavjetuj.A možeš probati i s nekom antifungicidnom kremom tipa plymicol ili canesten.
gamer19

#6 Re: pitirijaza(tinea versicolor)

Post by gamer19 »

ichliebedichtung wrote:moja kćerkica je prošlog ljeta imala pitiriasis rosea, bijeli krug sa crvenom kružnicom,
liječili je octenisept sprejem ze dezinfekciju, i herplex mašću, jer se sumnja da je izazvano virusom. vidim da je tvoje oboljenje izazvano gljivicama, iako im je naziv sličan.
uglavnom, bijeli krugovi ostaju dugo, ali ipak nestanu
koliko to dugo da li ce nestati do ljeta?
gamer19

#7 Re: pitirijaza(tinea versicolor)

Post by gamer19 »

pepe le frr wrote:Ja sam imala nešto slično, sitni pečati po tjelu tj. po prsima i ispod pazuha, malo tamnije boje koji su se perutali i svrbjeli.Nisam obraćala pažnu puno na njih povremeno mazala običnom kremom.
Međutim od antibiotika sam dobila gljivice u ustima kojih se nisam mogla riješti ničim pa mi je dr. dao tablete Funzol piju se 7 dana i od njih su mi nestale i te fleke i nisu se više vraćale.
Sad jel od tih tableta ili ne uglavnom ja više nemam tih fleka.
Odi kod doktora pa se posavjetuj.A možeš probati i s nekom antifungicidnom kremom tipa plymicol ili canesten.
ok hvala, a koliko dugo si imala te fleke prije nego sto su nestale?
pepe le frr

#8 Re: pitirijaza(tinea versicolor)

Post by pepe le frr »

Pa oko 2 godine sigurno, ako ne i duže, s tim da su se znale povući pa su se jedva primjećivale ali uvijek su se vraćale nekako su najizraženije bile u zimskom periodu.
Post Reply