Pitirijaza rosea

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Adnansu

#1 Pitirijaza rosea

Post by Adnansu »

Dijagnosticirana mi je ova pitirijaza rosea(valjda se tako pise),ljudi moji sav sam crven od vrata do kukova,leđa,cijeli stomak.. Dobio sam kremu afloderm i da mazem svaki dan,ne smijem se kupati i sto manje fizicke aktivnosti.. Je li ko imao iskustva s ovim,je li fakat treba mjesec,mjesec i po da prođe?
Peryton_

#2 Re: Pitirijaza rosea

Post by Peryton_ »

Dali ti kortikosteroide, znaci toliko je ozbiljno ?

P.rosea ti je inace spansko selo u medicini, svi nesto nagađaju, hem virus, hem preosjetljivost, hem ovo, hem ono.
Ono sto se zna jeste da je cesta u proljece i da spontano prolazi ali da moze u rijetkim slucajevima dati recidive odnosno vratiti se.
Dobro nisu pomijesali sa nekim gljivicnim oboljenjem.
A mozda i jesu na pocetku, jesi koristio flukonazol, rekonazol, terbinafin?
Adnansu

#3 Re: Pitirijaza rosea

Post by Adnansu »

Koristio sam samo flonidan jer je doktor na pocetku sumnjao na alergiju,taj flonidan kao da je pogorsao stvari i nakon sto sam ga pio 2-3 dana prosirilo se po cijelom stomaku i vratu.. Evo ne kupam se 4-5 dana,nadam se da će proći za par sedmica ako ništa..
bombonaa

#4 Re: Pitirijaza rosea

Post by bombonaa »

Pozdrav...ja sam imala taj osip.Nista dosadnije nisam vidjela,pocelo je kao par malih tackica po tijelu.Poslije se prosirilo,mazala sam nekom kremom ,naziva se ne sjecam bilo je podavno.Razocaracu te al kod mene je trajalo tri mjeseca.Strasno,sreca da je bila zima,pa se nije vidjelo...ufff Dobila sam je nakon nosenja majice koju nisam oprala...eto ...Inace to mozes da dobijes i od odjece koja stoji po godinu u ormaru...od tada nikad vise nista ne probam na golo tijelo...nikad...Nista opasno ,ali dosadno do bola...puno strpljenja
Adnansu

#5 Re: Pitirijaza rosea

Post by Adnansu »

fakat je dosadno,jos se ne smijes kupati,haos zivi,ali eto sva sreca pa nije nesta gore
bombonaa

#6 Re: Pitirijaza rosea

Post by bombonaa »

Opet ja ,zaboravih...kazu da nije prelazno,ali ja ti savjetujem da ipak odvojis svoje licne stvari od ostalih ukucna...peskir ,itd...jer dva mjeseca pre nego sto cu ja da se ospem imal sam isti slucaj u porodici...tako da nisam sigurna da nije prelazno...pogotovo ako je neko osjetljiv...pozzu
DiA 2005

#7 Re: Pitirijaza rosea

Post by DiA 2005 »

Imala sam je prije nekoliko godina, i moram te razocarati ali kod mene je trajala od marta do jula. Doduse ja nisam slusala i kupala sam se regularno. Ne sjecam se sta su mi dali od lijekova, cini mi se da sam cak muckala u apoteci neku zutu otopinu i mazala to. Medjutim, nista zivo nije pomoglo, i onda sam takva sva tackasta otisla na more, i poslije sunca i morske vode kao rukom odneseno, sve je nestalo.

Meni su isto rekli da je od neke odjece koja mi je dugo stajala u ormaru, ili od stvari koje sam probala u prodavnici. A jeste, bas sam neposredno prije toga otisla u Azel i svasta nesto obukla na sebe :D Moja jedina sreca je sto se zadrzalo iskljucivo na stomaku i malo po ledjima, nije cak ni na ruke preslo. Inace, kad se okupas, ove male fleke totalno polude i rasire se, monstruozno izgleda, ali nema nikakvih posljedica.

Uglavnom sretno, da ti prodje sto prije. Jedna moja drugarica je imala po vratu, ona je svoje lijecila obicnim baby puderom, mislim da pomaze.
Questio

#8 Re: Pitirijaza rosea

Post by Questio »

.
Last edited by Questio on 06/04/2019 18:33, edited 1 time in total.
Adnansu

#9 Re: Pitirijaza rosea

Post by Adnansu »

Ma evo i mene prolazi lagano,prosirilo se malo po rukama i nogama ali nije kao prvih dana vec spada intenzitet skroz. Na pocetku su bili kao plikovi,sada već kao tačkice manje.. I sva sreća prošlo me je na vratu pa mogu izaći vani a da me niko ne gleda čudno :D
Varenne

#10 Re: Pitirijaza rosea

Post by Varenne »

Selam svima. Evo htjedoh se javiti povodom ove lude Pitirijaze Rosea. Htjedoh vam samo objasnit kako sam ja ozdravio od ove nocne more. Lijek za nju nisu nikakve kreme ni kremice vec jednostavno SOK od biljke SEMPERVIVUM ili kod nas zvane CUVARKUCA. Ona ima deblje listove koji su puni tecnosti i to je to sto se cijedi i nanosi po tijelu tj osipima. Meni je u svakom slucaju pomoglo nakon vec 4-5 dana. E jos samo da kazem da sam uz to pio i caj od koprive dva puta dnevno takodje u tom periodu. Nadam se da ce vam ovo biti od pomoci kao sto je meni i bilo. Hvala
Oly

#11 Re: Pitirijaza rosea

Post by Oly »

Kreme koje sadrze steroide mogu napraviti pakao od vaseg zivota,
Pogledajte na ovim linkovima sta se desava onima koji upotrebljavaju ove kreme.

https://www.facebook.com/InternationalT ... tworkitsan
http://www.itsan.org/Gallery.php
http://www.itsan.org
http://youtu.be/7kmHe8aSs5s
http://youtu.be/0JNVj6eAHDs

moja kcerka sada nazalost prolazi kroz ovo
Post Reply