pitirijaza i jetra

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
gamer19

#1 pitirijaza i jetra

Post by gamer19 »

Pozdrav :D

Dugo vremena se borim sa pitirijazom ili psorijazom kako se vec zove, koristio sam mnostvo nekih krema ali nista ne pomaze.
Negdje sam procitao da uzrok ovoj infekciji koze moze biti ostecenje jetre, to mislim i sam jer puno pijem gazirana pica ali ne i alkohol.
Stoga molim nekog da mi objasni da li ovo ima veze, jer dolazi toplije vrijeme i stvarno vise ne znam sta da radim ovakav pjegav :(

Hvala
eol

#2 Re: pitirijaza i jetra

Post by eol »

Ako je riječ o psorijazi koja je mnogo ozbiljnija hronična bolest kože koja se ljušti onda ne zna. Ako je ipak riječ o stanju koje se naziva pityrijasis versicolor i manifestuje se kao osip pogotovo u proljetnim mjesecima i sa prijelaza proljeće na ljeto i to u predjelima tijela koje je izloženo većem znojenju ljekari dermatolozi znaju liječiti kremom canesten. Međutim canesten ne djeluje u većini slučajeva i preporučio bih ti lijek makedonskog farmaceutskog proizvođača alkaloida is Skoplja. Lijek se zove Rekonazol i ima ga u gotovo svim apotekama. U principu to je šampon koji se koristi po cijelom tijelu intenzivno u roku od 5 dana. Znači kosa, svi kosmati dijelovi i sl. Sve. Pogotovo dijelovi tijela pogođeni versicolorom. Napominjem ovo je za lakši oblik pitrijasisa. Za psorijazu bojim se nema takvog lijeka da ja znam. Pozdrav!
Zovem se Zelena

#3 Re: pitirijaza i jetra

Post by Zovem se Zelena »

Pitirijaza i psorijaza nije isto. Vidim da si ranije spominjao tinea versicolor što je u principu gljivično oboljenje i nema baš neke veze s jetrom.
Znojiš li se mnogo, da li ti je masna koža, da li su pjege konstantno prisutne ili povremeno, svrbe li? Da li si primijetio da su promjene izraženije nakon izlaganja suncu?
Najbolje bi bilo da se javiš svom liječniku i da se zajedno borite ali ono što ti možeš uraditi sam jeste izbjegavati odjeću koja ne dozvoljava koži da diše, nakon tuširanja jače se istrljati peškirom. E sad, spektar preparata koje možeš koristiti je širok, od kojekakvih šampona i kupki do tableta ili krema.

Ali ako nemaš postavljenu dijagnozu opet kažem najbolje je otići doktoru, u principu bi trebalo uraditi jetrene enzime jer je to jedan od načina eliminacije nekih oboljenja.
Do tad probaj nešto sa ketokonazolom (krema oronazol), flukonazolom.
gamer19

#4 Re: pitirijaza i jetra

Post by gamer19 »

eol wrote:Ako je riječ o psorijazi koja je mnogo ozbiljnija hronična bolest kože koja se ljušti onda ne zna. Ako je ipak riječ o stanju koje se naziva pityrijasis versicolor i manifestuje se kao osip pogotovo u proljetnim mjesecima i sa prijelaza proljeće na ljeto i to u predjelima tijela koje je izloženo većem znojenju ljekari dermatolozi znaju liječiti kremom canesten. Međutim canesten ne djeluje u većini slučajeva i preporučio bih ti lijek makedonskog farmaceutskog proizvođača alkaloida is Skoplja. Lijek se zove Rekonazol i ima ga u gotovo svim apotekama. U principu to je šampon koji se koristi po cijelom tijelu intenzivno u roku od 5 dana. Znači kosa, svi kosmati dijelovi i sl. Sve. Pogotovo dijelovi tijela pogođeni versicolorom. Napominjem ovo je za lakši oblik pitrijasisa. Za psorijazu bojim se nema takvog lijeka da ja znam. Pozdrav!
Ne nije psorijaza barem sam to zakljucio gledajuci po slikama, u pitanju je pitirijaza vama ipak puno hvala :)
gamer19

#5 Re: pitirijaza i jetra

Post by gamer19 »

Zovem se Zelena wrote:Pitirijaza i psorijaza nije isto. Vidim da si ranije spominjao tinea versicolor što je u principu gljivično oboljenje i nema baš neke veze s jetrom.
Znojiš li se mnogo, da li ti je masna koža, da li su pjege konstantno prisutne ili povremeno, svrbe li? Da li si primijetio da su promjene izraženije nakon izlaganja suncu?
Najbolje bi bilo da se javiš svom liječniku i da se zajedno borite ali ono što ti možeš uraditi sam jeste izbjegavati odjeću koja ne dozvoljava koži da diše, nakon tuširanja jače se istrljati peškirom. E sad, spektar preparata koje možeš koristiti je širok, od kojekakvih šampona i kupki do tableta ili krema.

Ali ako nemaš postavljenu dijagnozu opet kažem najbolje je otići doktoru, u principu bi trebalo uraditi jetrene enzime jer je to jedan od načina eliminacije nekih oboljenja.
Do tad probaj nešto sa ketokonazolom (krema oronazol), flukonazolom.
Da, primjetio sam da se znojim mnogo, te pjege su zadnjih 6 mj konstanto prisutne, u prvo vrijeme malo su vise bile crvene, ali koristio sam kremu lamisil i te pjege su sada postale bijele, sada samo Boga molim da sada kad dodje ljeto potamne, tj izjednace se sa ostatkom koze :(
Hvala na odgovoru :D
Post Reply