Piter Nikol: PDV sa 17 na 20% od gradjana stedisama!!!!!!!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...
senada
Posts: 2848
Joined: 08/12/2005 13:18

Piter Nikol: PDV sa 17 na 20% od gradjana stedisama!!!!!!!!!

Post by senada » 29/01/2007 16:53

Piter Nikol: PDV se mora povećati na 20 odsto


SARAJEVO - Stopa poreza na dodatnu vrijednost (PDV) trebala bi se povećati sa sadašnjih 17 na najmanje 20 odsto, kako bi se ispunile obaveze proistekle iz Zakona o izmirenju stare devizne štednje, koji je usvojen u ponedjeljak u parlamentu BiH.

Ovo je juče saopštio Piter Nikol, predsjednik UO Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, izražavajući svoje zaprepaštenje odlukom poslanika koji su nedavno tražili smanjenje stope PDV-a.

"Donošenjem njihove odluke, Predstavnički dom je dodao obaveze budućim vladama, koje će od njih zahtijevati da povećaju PDV stope, ukoliko žele da ispune ove obaveze. Ovo znači da će građani biti ti koji će platiti mjeru koja je usvojena, kroz veće cijene svih dobara i usluga - osim ako parlament BiH naknadno ne odbije amandmane na Zakon o deviznoj štednji", istakao je Nikol.

Slično je obrazloženje i u Ministarstvu finansija i trezora BiH, gdje tvrde da je nemoguće obezbijediti novac za isplatu oko dvije milijarde KM za staru deviznu štednju u roku od pet godina.


U udruženjima štediša kažu da oni nisu tražili isključivo novac, te da zbog ove isplate budžet neće biti doveden u pitanje.

"Rekli smo milion puta da nam mogu omogućiti protuvrijednosti
, kao što je kupovina zemljišta, plaćanje građevinske dozvole i slično. Sada se stvara slika kao da štediše ugrožavaju budžet BiH, a zna se da novca ima i od sukcesije i od viškova PDV-a", kazao je Svetozar Nišić, predsjednik UO Udruženja za zaštitu starih deviznih štediša u BiH i dijaspori.

Last edited by senada on 29/01/2007 17:05, edited 1 time in total.


konyan
Posts: 1288
Joined: 21/06/2004 10:03
Location: Sarajevo

Post by konyan » 29/01/2007 17:05

Sjajna ideja! Ionako imamo jedinstvenu PDV stopu i placamo namet na sve sto u skladu sa zdravim razumom treba biti oslobodjeno poreza.. Zasto ne placati jos vise.. :D

senada
Posts: 2848
Joined: 08/12/2005 13:18

Post by senada » 29/01/2007 17:08

konyan wrote:Sjajna ideja! Ionako imamo jedinstvenu PDV stopu i placamo namet na sve sto u skladu sa zdravim razumom treba biti oslobodjeno poreza.. Zasto ne placati jos vise.. :D

Kome? Za cijega STRANCEVOG k...a ceif???
Treba SVE strance otjerat a onda se sa nasima obracunat!!!

senada
Posts: 2848
Joined: 08/12/2005 13:18

Post by senada » 29/01/2007 17:17

Gradjani OPKOLJENOG Sarajeva ratni plin su PLATILI a nasi "duznosnici" su htjeli jos 1x da im se plati!
A sto se tice nove pljacke na koju nasi loze stranca da sere kako poreski obveznici MORAJU STEDISE isplatiti zreli su za DOZIVOTNU robiju i jedni i drugi!

senada
Posts: 2848
Joined: 08/12/2005 13:18

Post by senada » 29/01/2007 17:33

ON je bio ZAPREPASTEN poslanicima koji su trazili smanjenje stope pdv-a!!! A oni u svojoj zemlji, pred svojim narodima ZASUTILI jer mora biti kako stranci hoce! Kao u Dejtonu - "nismo mogli drugacije" i sl. sranja! !!!!!! Jesu li nas zato stranci zavadili uz pomoc istih ovih nasih stranaka na vlasti , dejtonom podijelili, pa zavladali kako bi nas mogli pljackat do bezsvijesti zajedno sa domacom bagrom???

Dezze
Posts: 1286
Joined: 16/06/2005 19:59

Post by Dezze » 29/01/2007 17:43

Ne kontam sto napadate Pitera (Petra :D )?! Ako vlada hoce da izmiri dug, logicno je da mora imati vise prihoda nego sto je do sada imala. A sta su drzavni prihodi? Pa, porezi. Dakle, ako hoces da vratis dug, moras vise love u kasi da imas nego sto si do sada imao. A ako hoces vise love, onda moras vise da zaradis/prikupis. A vise ces prikupiti ako dignes poreze. Jasno k'o dan. Nije Nicholl kriv sto nasi politicari moraju da glume finocu pred izbore.

User avatar
shuriken
Posts: 1725
Joined: 07/12/2005 19:42

Post by shuriken » 29/01/2007 17:43

ok, nichols je supak, strance protjerati, s domacim politicarima se obracunati, to sve kontam.

al ne kontam ko ce vratiti ljudima pare?i kako?

najbolje bi bilo za te potrebe uzet kredit od Nove Ljubljanske Banke
(da, da, ona ista koja posluje sirom i diljem BiH pod raznim imenima a u Hrvatskoj joj nisu dali prismrdit dok ne vrati dug) i onda osnovati Novu Bosnu i Hercegovinu koja nema veze sa prrethodnom.

I da ne ostane sve na Slovencima, puno para je bilo i u srpskim i u BH bankama a to se rijetko spominje.

User avatar
Bosanac_21
Posts: 1313
Joined: 07/05/2005 04:56
Location: Bosanski Novi

Post by Bosanac_21 » 29/01/2007 17:50

Haj makar ako dizu taj PDV da se te pare u nesto dobro okrenu kao npr. renoviranje bolnica, puteva, ....... - a cim lovu pokupe izgleda nama izmedju sebe podjele :x

User avatar
Alfons Kauders
Posts: 36876
Joined: 24/09/2004 13:39
Location: Glavni Stan NVZ
Contact:

Post by Alfons Kauders » 29/01/2007 18:14

ja predlazem da se digne pdv na 27%, da se ne zajebavamo vise...

senada
Posts: 2848
Joined: 08/12/2005 13:18

Post by senada » 29/01/2007 18:45

Datum: 05.07.2006
Visoki predstavnik imenovao prvog čovjeka UO Uprave za indirektno oporezivanje BiH

R. Čengić
Piter Nikol novi predsjedavajući


SARAJEVO - Visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šiling juče je imenovao Pitera Nikola, bivšeg guvernera Centralne banke BiH, za novog predsjedavajućeg Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, umjesto Džolija Diksona kojem je mandat istekao 30. juna.
Image
"Razgovarao sam telefonom s Diksonom i složili smo se oko toga da treba obezbijediti nove inicijative u pronalaženju rješenja oko raspodjele javnih prihoda. Pošto preferiramo uključivanje domaćih kadrova, odlučio sam da na ovu poziciju do kraja ove godine imenujem Pitera Nikola, koji ima državljanstvo BiH i Novog Zelanda", pojasnio je Švarc-Šiling svoju odluku, napominjući da je Nikol osoba koja zadovoljava sve kriterije.

Na pitanje šta je ponudio Diksonu i da li nova odluka znači da je Dikson odbio ponudu, Švarc-Šiling je odgovorio da je Dikson rekao da ima problema s predviđenim tajmingom, te su se dogovorili da period do početka sljedeće godine riješe na ovaj način. Podsjetio je da su kroz tužbe na Diksona vršeni "neprimjereni politički napadi".

"Ako želite demokratiju, onda morate naučiti da argumente treba iznositi na profesionalan način, a ljude koji rade dobra djela za zemlju treba pozitivno tretirati"
, rekao je Švarc-Šiling, dodajući kako smatra da su mjere protiv Diksona smiješne.

Na pitanje da li ova odluka znači da je premijer RS Milorad Dodik u pravu kada tvrdi da je pogrešna postojeća metoda raspodjele javnih prihoda, Švarc-Šiling je pojasnio da je odluku donio nepristrasno, bez ikakvih pritisaka i da je tražio dobro rješenje, a ne političko.

"Mi trebamo procjenu eksperata i profesionalaca i ovdje Fiskalno vijeće BiH treba da da pravac rješavanja problema, ali mi to do sada nismo imali", rekao je Švarc-Šiling, izrazivši nezadovoljstvo što Fiskalno vijeće BiH u ponedjeljak nije imalo sjednicu jer pola članova nije došlo.

Nikol je juče kazao da zna da je formula raspodjele prihoda u BiH problem, dodavši da još nema stav kako da riješi ovaj problem, ali da zna da nema jedne formule koju je moguće primijeniti. Smatra da zakon treba poštovati, ali da ga treba mijenjati ukoliko se pokaže da ne odgovara.

U Evropskoj komisiji u BiH kratko su kazali da su obaviješteni o imenovanju, te kako se nadaju dobroj saradnji s Nikolom.
Terzić razočaran

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić kaže da je jako razočaran zbog načina na koji je Švarc-Šiling donio odluku o imenovanju Pitera Nikola na mjesto predsjedavajućeg UO UIO BiH.


"Način na koji je donesena ova odluka je krajnje neprincipijelan. Dok mi radimo na reformi policije, visoki predstavnik kaže da će to riješiti domaće vlasti. A kada dođe do jedne situacije gdje se dijelovi međunarodne zajednice stavljaju na stranu Milorada Dodika, on bez konsultacija sa mnom donosi ovu odluku", rekao je Terzić, napominjući da je i Diksona imenovalo Vijeće ministara BiH.

"Švarc-Šiling je prilikom dolaska u BiH obećao da neće koristiti bonske ovlasti, ali je očito pod pritiscima zaboravio obećanje"
, dodaje Terzić.

Član UO UIO BiH Haris Bašić smatra da je Nikol dobro rješenje, ali da Diksona nije trebalo mijenjati "zbog neprincipijelnih kompromisa kojima je podlegao i OHR".
Džombić očekuje brzo rješenje raspodjele prihoda

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je novinarima u Banjoj Luci da očekuje da će vrlo brzo biti održana sjednica Upravnog odbora (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i riješen problem raspodjele prihoda od PDV-a, nakon što je Piter Nikol imenovan za predsjedavajućeg UO UIO BiH.


Džombić je naglasio da budžetski korisnici neće osjetiti taj problem određeno vrijeme, ali da bi se morala tražiti neka druga rješenja ako bi se kriza produbila.

On je rekao da će RS i dalje ukazivati na nepouzdanost postojećeg sistema i nemogućnost kontrole i dobijanja određenih koeficijenata koji ne odražavaju krajnju potrošnju, što, kako je rekao, nije u skladu sa zakonom i šteti RS.

"I dalje ćemo predlagati model koji će se zasnivati na fiksnim koeficijentima, što bi obezbijedilo stabilnost i planiranje budžeta dva entiteta i distrikta Brčko", dodao je Džombić.

E pa Dzombicu, Piteru i svi domaci i strani polututori, tutori i egzekutori ako vi ne znate zivjeti bez nas, mi znamo, mozemo i moramo bez vas!

senada
Posts: 2848
Joined: 08/12/2005 13:18

Post by senada » 29/01/2007 19:01

Image
Dok trljaju ruke poslije uspjesno obavljenih poslova, Siling, Piter i domaci Kozarici, Domazetici, Vrankici i ine Dzombe ne znaju i pucaju im stari lopovski k...... za to sto je danas iskljucena struja i telefon masi mladih nezaposlenih sarajlija! Naprotiv! Oni umjesto da akumuliranim sredstvima od 17% pdv-a ublaze stare pljacke nad svojim zrtvama, intenzivno pripremaju novi udar na njihovom krivicom osiromasene obespravljene mlade ljude!

brdo
Posts: 432
Joined: 26/11/2006 10:59

Post by brdo » 29/01/2007 19:01

pa on je budala :? :?

brdo
Posts: 432
Joined: 26/11/2006 10:59

Post by brdo » 29/01/2007 19:04

senada wrote:ON je bio ZAPREPASTEN poslanicima koji su trazili smanjenje stope pdv-a!!! A oni u svojoj zemlji, pred svojim narodima ZASUTILI jer mora biti kako stranci hoce! Kao u Dejtonu - "nismo mogli drugacije" i sl. sranja! !!!!!! Jesu li nas zato stranci zavadili uz pomoc istih ovih nasih stranaka na vlasti , dejtonom podijelili, pa zavladali kako bi nas mogli pljackat do bezsvijesti zajedno sa domacom bagrom???
svaka cast potpuno podrzavam senada :-D

User avatar
Alfons Kauders
Posts: 36876
Joined: 24/09/2004 13:39
Location: Glavni Stan NVZ
Contact:

Post by Alfons Kauders » 29/01/2007 19:09

predomislio sam se... terba dici pdv na 77% da krepe od gladi nepismena sirotinja koja ih vazda izabere...

senada
Posts: 2848
Joined: 08/12/2005 13:18

Post by senada » 29/01/2007 19:15

Alfons Kauders wrote:predomislio sam se... terba dici pdv na 77% da krepe od gladi nepismena sirotinja koja ih vazda izabere...

znas li ti da ta "nepismena" sirotinja prvo nije svojom krivnjom nepismena, i ne svojom krivicom osiromasena, a bome nije ni nepismena nego je PREVARENA jer ne treba nikada zaboraviti da IZBORE dobija ona frakcija koja ima NOVAC! Ali slazem se sa tobom jer i ova ciljano onepismenjena mladost drugacije nece otjerati "pismenu" megalomansku, kleptokratsku starost.

Svemirski_Jebach
Posts: 3939
Joined: 13/08/2003 00:00
Location: Tel Aviv

Post by Svemirski_Jebach » 29/01/2007 19:21

ako niste skontali da Nicholl govori o posljedici odluke, da nema nacina da se taj dug isplati osim ako ne povecanjem poreza. Drugog nacina nema.

Sustina problema je u tome sto politicari pokusavaju da peru sebe (ko fol da su oni dobri) preko ledja opet cega - naroda koji bi morao placati vece poreze.

Isto je bilo i sa onim zakonom o pravima boraca - usvojili ga a znaju da para nema.

Zato citajte - treba vam ocigledno (cast izuzecima) nemate pojma.

Senada pogotovo - nepismena si. :x

User avatar
Alfons Kauders
Posts: 36876
Joined: 24/09/2004 13:39
Location: Glavni Stan NVZ
Contact:

Post by Alfons Kauders » 29/01/2007 19:34

senada wrote:
Alfons Kauders wrote:predomislio sam se... terba dici pdv na 77% da krepe od gladi nepismena sirotinja koja ih vazda izabere...

znas li ti da ta "nepismena" sirotinja prvo nije svojom krivnjom nepismena, i ne svojom krivicom osiromasena, a bome nije ni nepismena nego je PREVARENA jer ne treba nikada zaboraviti da IZBORE dobija ona frakcija koja ima NOVAC! Ali slazem se sa tobom jer i ova ciljano onepismenjena mladost drugacije nece otjerati "pismenu" megalomansku, kleptokratsku starost.


drago mi je da se slazemo... :D :D

i nije problem u nepismenosti, vec gluposti... znam obrazovanih ljudi koji su glubi ko kita, a znam i nepismenih, odn. polupismenih koji nisu...

i btw. serem se ja na nasu mladost, svima draza kafa, piva i dzoja od knjige, pa kad s trideset skontaju da nemaju hljeba da jedu, drugi im krivi...

Celicna_saka
Posts: 902
Joined: 15/07/2005 21:47

Post by Celicna_saka » 29/01/2007 21:32

Glupost, stedise se mogu vrlo lako namiriti, dovoljno je recimo da drzava koristi sve moguce legalne instrumente da oteza rad, recimo samo "Merkatoru", ali lakse je se za par kifli prodati nego ganjati drzavni interes. Ubijedjen sam da ce ovo izgurati jer narod je odavno jeban u mozak i vise ga nista ne moze iznenaditi.

senada
Posts: 2848
Joined: 08/12/2005 13:18

Post by senada » 29/01/2007 21:56

ako niste skontali da Nicholl govori o posljedici odluke, da nema nacina da se taj dug isplati osim ako ne povecanjem poreza. Drugog nacina nema.

Konacno nam je doslo od guzice do glave i napokon smo uvezali ko su, sta su i gdje su sve te uzrocno posljedicne veze... Namet na tamni vilajet.
Robinzon Kruso pismeno odradi Hercegovacku banku pa ispari, a "nase" sudstvo opet obustavilo istrazni proces opet u nedostatku dokaza... Mr. Nikol u svoj svojoj visprenosti dosjeti se dezurnih zrtava koje ce jel' posteno da isplate stedise Nikolovi buduci duznici stedisama, poreski "obveznici" ima da budu do groba zahvalni, srecni i presrecni sto ce imati mogucnost isplacivati stedise ne onako u komadu nego na rate...probao je puls uzimajuci krv na slamku, pa vidio da sve ide "OK" i izvan njegovih ocekivanja... Ne znam cime mr.Dejv Coperfild misli obestetiti stedise a pri tom spasiti svoju guzicu osim ako ne planira naglo pustanje jos jedino preostale rijeke eritrocita... ovaj puta se izradio.

Svemirski_Jebach
Posts: 3939
Joined: 13/08/2003 00:00
Location: Tel Aviv

Post by Svemirski_Jebach » 29/01/2007 22:01

zasto bi ja placao stedisama? Nisam im ja uzeo lovu? Nego slovenci i srbi.

Osim toga, veci porezi i nameti (vidi ovog pametnice koji bi otezavao firmama da rade - ciji si ti tako glup) na poslovanje ce ugusiti i ovo malo ekonomije sto imamo pa onda nece imati od koga poreze uzimati.

Meni je zao sto su ti ljudi izgubili lovu ali i mnogi su izgubil;i zovote, dijelove tijela i kompletnu imovinu pa im niko to nije nadoknadio. Sustina je, Slovenci su uzeli lovu i od njih je treba i traziti.

Dezze
Posts: 1286
Joined: 16/06/2005 19:59

Post by Dezze » 29/01/2007 22:03

Svemirski_Jebach wrote:ako niste skontali da Nicholl govori o posljedici odluke, da nema nacina da se taj dug isplati osim ako ne povecanjem poreza. Drugog nacina nema.

Sustina problema je u tome sto politicari pokusavaju da peru sebe (ko fol da su oni dobri) preko ledja opet cega - naroda koji bi morao placati vece poreze.

Isto je bilo i sa onim zakonom o pravima boraca - usvojili ga a znaju da para nema.

Zato citajte - treba vam ocigledno (cast izuzecima) nemate pojma.

Senada pogotovo - nepismena si. :x


Ne, ni ne pokusavaj nesto objasniti. Ja sam ovako nesto napisao, ali senada fura svoje. Da nije iz kakve stranke pa nas ovdje pokusava naloziti na gradjansku neposlusnost.....

Uglavnom, covjek je rekao nesto sto je logicno i sto ce se morati uraditi ako s estedisama zeli vratiti novac i kapak. Neka prica ko sta hoce, ali Nikol zna svoj posao.

senada
Posts: 2848
Joined: 08/12/2005 13:18

Post by senada » 29/01/2007 22:12

Dezze wrote:
Svemirski_Jebach wrote:ako niste skontali da Nicholl govori o posljedici odluke, da nema nacina da se taj dug isplati osim ako ne povecanjem poreza. Drugog nacina nema.

Sustina problema je u tome sto politicari pokusavaju da peru sebe (ko fol da su oni dobri) preko ledja opet cega - naroda koji bi morao placati vece poreze.

Isto je bilo i sa onim zakonom o pravima boraca - usvojili ga a znaju da para nema.

Zato citajte - treba vam ocigledno (cast izuzecima) nemate pojma.

Senada pogotovo - nepismena si. :x


Ne, ni ne pokusavaj nesto objasniti. Ja sam ovako nesto napisao, ali senada fura svoje. Da nije iz kakve stranke pa nas ovdje pokusava naloziti na gradjansku neposlusnost.....

Uglavnom, covjek je rekao nesto sto je logicno i sto ce se morati uraditi ako s estedisama zeli vratiti novac i kapak. Neka prica ko sta hoce, ali Nikol zna svoj posao.

a senada zna zasto se ne potrazuje novac od ljubljanske i drugih banaka i senada je jedna od mnogih koja veoma dobro, kao recimo ale lizalovic zna gdje su zavrsile pare... neka vrate oni koji su popljackali stedise pa doveli experta nikola da ih vadi i pokriva.

Vertigo
Posts: 1194
Joined: 04/12/2005 12:06
Location: Sarajevo

Post by Vertigo » 29/01/2007 22:17

To se zove- baciti kost.
Odlicna politika svih vlastodrzaca svih vremena.

senada
Posts: 2848
Joined: 08/12/2005 13:18

Post by senada » 29/01/2007 22:20

registrovan wrote:To se zove- baciti kost.
Odlicna politika svih vlastodrzaca svih vremena.

a politiku uvijek lobiraju i diktiraju ekonomski "experti".

User avatar
Alfons Kauders
Posts: 36876
Joined: 24/09/2004 13:39
Location: Glavni Stan NVZ
Contact:

Post by Alfons Kauders » 29/01/2007 22:26

Svemirski_Jebach wrote:zasto bi ja placao stedisama? Nisam im ja uzeo lovu? Nego slovenci i srbi.

Osim toga, veci porezi i nameti (vidi ovog pametnice koji bi otezavao firmama da rade - ciji si ti tako glup) na poslovanje ce ugusiti i ovo malo ekonomije sto imamo pa onda nece imati od koga poreze uzimati.

Meni je zao sto su ti ljudi izgubili lovu ali i mnogi su izgubil;i zovote, dijelove tijela i kompletnu imovinu pa im niko to nije nadoknadio. Sustina je, Slovenci su uzeli lovu i od njih je treba i traziti.


ti to haman kontas da sam ja bio ozbiljan... :D :D hebem ti bosanski smisao za humor... :D :D

Post Reply