Pitanje: zanimljive firme u i okolo Sarajeva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
haluga

#1 Pitanje: zanimljive firme u i okolo Sarajeva

Post by haluga »

Pozz,
nisam novi clan, ali pasivni :-) ...iiiiii sad trebam pomoc ...

radi se o tome da postoji mogucnost da dovedem neki 50-60 managera i studenata pocetkom 2015 za BiH. Zele destinaciju gdje mogu sedmicu dana vidjeti firme u toj regioni. Firme moraju biti vise internacionalne i produkcija. Ono vece i poznate firme su predistinirate. Zele da vide novu regiju i potencijal. Ja sam ubacio Sarajevo u igru ali sad bi mi trebala lista moguci firmi koje bi se mogle uopste pogledati. Sad nemora biti Sarajevo konkretno, ja sam zamisljao Sarajevo i sto je moguce u roku jednog dana vidjeti i opet se vratiti u sarajevo predvecer. Ono sve sto je moguce u okolici. To samo da se vide mogucnosti, a daljni kontakt sa tim firmama preuzimaju sekretarice da ugovore mogucu posjetu. I zato sam se tebe sjetio, sigurno znas desetak firmi u regiji koje su ono svjetske ali u BiH, ono tipa Volkswagen u Vogosci.

takodjer bi trebao i moguce hotele koje mogu primiti tih 50-60 ljudi za sedmicu dana, nesto tipa povoljno ali evropski standard ...

unaprijed hvala ...
karanana

#2 Re: Pitanje: zanimljive firme u i okolo Sarajeva

Post by karanana »

haluga wrote:Pozz,
nisam novi clan, ali pasivni :-) ...iiiiii sad trebam pomoc ...

radi se o tome da postoji mogucnost da dovedem neki 50-60 managera i studenata pocetkom 2015 za BiH. Zele destinaciju gdje mogu sedmicu dana vidjeti firme u toj regioni. Firme moraju biti vise internacionalne i produkcija. Ono vece i poznate firme su predistinirate. Zele da vide novu regiju i potencijal. Ja sam ubacio Sarajevo u igru ali sad bi mi trebala lista moguci firmi koje bi se mogle uopste pogledati. Sad nemora biti Sarajevo konkretno, ja sam zamisljao Sarajevo i sto je moguce u roku jednog dana vidjeti i opet se vratiti u sarajevo predvecer. Ono sve sto je moguce u okolici. To samo da se vide mogucnosti, a daljni kontakt sa tim firmama preuzimaju sekretarice da ugovore mogucu posjetu. I zato sam se tebe sjetio, sigurno znas desetak firmi u regiji koje su ono svjetske ali u BiH, ono tipa Volkswagen u Vogosci.takodjer bi trebao i moguce hotele koje mogu primiti tih 50-60 ljudi za sedmicu dana, nesto tipa povoljno ali evropski standard ...

unaprijed hvala ...

eh hvala sto si me se sjetio.
vidi i prevent u visokom.
strong69

#3 Re: Pitanje: zanimljive firme u i okolo Sarajeva

Post by strong69 »

karanana wrote:

:lol: :lol: :lol:
haluga

#4 Re: Pitanje: zanimljive firme u i okolo Sarajeva

Post by haluga »

strong69 wrote:
karanana wrote:

:lol: :lol: :lol:
ne kontam sta je smijesno ....ili sam ostario za neke fore
ho oponopono

#5 Re: Pitanje: zanimljive firme u i okolo Sarajeva

Post by ho oponopono »

...hoćeš li 100 najvećih ili?! :mrgreen:
dede merdzane

#6 Re: Pitanje: zanimljive firme u i okolo Sarajeva

Post by dede merdzane »

Imaju organizacije kojima je to posao. Privredna komora KS i Vanjskotrgovinska komora BiH.

Posalji im sluzbeni email ili dogovori sastanak i pomoci ce ti.
haluga

#7 Re: Pitanje: zanimljive firme u i okolo Sarajeva

Post by haluga »

:lol: :lol: :lol:[/quote]
ne kontam sta je smijesno ....ili sam ostario za neke fore[/quote]
Pa i nije bas smijesno, vise je bezveze da kopiras tudji e-mail bez da se potrudis da sam napises sta trazis - sto u stvari i ne mozes napisati jer ti ne trazis nista nego se predstavljas za nekoga ko trazi informacije a zapravo zelis da na najlaksi nacin "otkacis" nekoga ko ti se ocito obratio kao nekome ko zna vise.[/quote]

ti si puko jbt, a i da jesam kao da je bitno ti
sad bi da se prepiremo
cuj, ja jesam poslao taj mail jednom poznaniku u Sarajevo
i sad nisam htio da pisem ponovo i izvadio nesto iz njega
eto ...ja sam ta budala sto hoce da dovede svabe u SA
strong69

#8 Re: Pitanje: zanimljive firme u i okolo Sarajeva

Post by strong69 »

Prijatelju, uz puno uvazavanje, ovakve informacije neces dobiti na forumu.

Ako si ozbiljan kontaktirao bi prvo udruzenje poslodovaca, Vanjsko-trgovinsku komoru BiH koja se bavi povezivanjem privrednika iz BiH i drugih zemalja ili Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Ako te zanima konkretno Sarajevo onda mozda mozes dobiti informacije od Ministarstva privrede KS.

LICNO sam prisustvovao na nekoliko takvih sastanaka u organizaciji VTK i bili su privrednici iz Ceske, Njemacke, Poljske, Malezije, Pakistana itd i nikada se nijedan posao nazalost nije realizovao.

Ako mislis praviti organizaciju preko foruma onda debelo grijesis i neozbiljan si. Razmisli ko ti moze dati listu firmu, listu izvoznih firmi?

Sto se Sarajeva tice izvoze Akova-Ovako mesna industrija, Milkos Sarajevo, Brajlovic mesna industrija, postoji mogucnost pokretanja fabrike vode Kap koja je sada zatvorena ali bi potencijalni investitor mogao da pokrene proizvodnju i izvoz. To je ono sto ja laik znam.
haluga

#9 Re: Pitanje: zanimljive firme u i okolo Sarajeva

Post by haluga »

Kastanienallee wrote:
haluga wrote: ti si puko jbt, a i da jesam kao da je bitno ti
sad bi da se prepiremo
cuj, ja jesam poslao taj mail jednom poznaniku u Sarajevo
i sad nisam htio da pisem ponovo i izvadio nesto iz njega
eto ...ja sam ta budala sto hoce da dovede svabe u SA
Ne bih da se upustam u analize koga, kako i zbog cega ces dovesti u Sarajevo. Nadam se da su tvoje radne sposobnosti vece od sposobnosti koristenja javnog foruma i izrazavanja vlastitih misli.
Kao sto ti rece neko iznad Privredna komora Kantona Sarajevo je prilicno dobra adresa za trazenje informacija o privrednicima na podrucju Kantona Sarajevo. Iz mog iskustva s njima, preporucujem ti da platis nekoj "sekretarici" da posalje dopis umjesto tebe. VTK u principu treba imati sve informacije o izvoznicima koji su joj obavezni placati clanarinu i razne dozvole za izvoz. Sretno!
sve drugo na stranu, ipak thx

PS: na osnovu toga da nisam ucio nikad maternji jezik u skoli, vec sam u inostranstvu, mislim da sam se dovoljno dobro i razumljivo izjasnio ....a ne da mi poturas nesto da radim da nekog otkacim ...eto toliko, thx
haluga

#10 Re: Pitanje: zanimljive firme u i okolo Sarajeva

Post by haluga »

strong69 wrote:Prijatelju, uz puno uvazavanje, ovakve informacije neces dobiti na forumu.

Ako si ozbiljan kontaktirao bi prvo udruzenje poslodovaca, Vanjsko-trgovinsku komoru BiH koja se bavi povezivanjem privrednika iz BiH i drugih zemalja ili Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Ako te zanima konkretno Sarajevo onda mozda mozes dobiti informacije od Ministarstva privrede KS.

LICNO sam prisustvovao na nekoliko takvih sastanaka u organizaciji VTK i bili su privrednici iz Ceske, Njemacke, Poljske, Malezije, Pakistana itd i nikada se nijedan posao nazalost nije realizovao.

Ako mislis praviti organizaciju preko foruma onda debelo grijesis i neozbiljan si. Razmisli ko ti moze dati listu firmu, listu izvoznih firmi?

Sto se Sarajeva tice izvoze Akova-Ovako mesna industrija, Milkos Sarajevo, Brajlovic mesna industrija, postoji mogucnost pokretanja fabrike vode Kap koja je sada zatvorena ali bi potencijalni investitor mogao da pokrene proizvodnju i izvoz. To je ono sto ja laik znam.
ne radi se o tome da se pokrene neka investicija niti posao preko foruma vec samo da mi je uopste znati par (desetak) firmi vrijednih za pogledati ...ljudi samo zele da upoznaju region i da posjete par firmi, tj. svaki dan jednu firmu za jednu sedmicu ...
mislio sam samo, da mozda ima netko tko mi moze dati par informacija tj. imena firmi vrijednih za pogledati, nesto vece i sto posluje internacionalno ...nista drugo
a vrlo dobro znam kako rade nase ustanove

jbt ...nisam mislio da ce ovo izazvati ovolike emocije, jedno obicno pitanje, bez da se analizira ... :shock:

PS: hvala za navedene firme
strong69

#11 Re: Pitanje: zanimljive firme u i okolo Sarajeva

Post by strong69 »

Nije frka, ako se moze pomoci uvijek treba pomoci. Predlazem ti kontaktiras i e-kapija portal (http://www.ekapija.ba/bs). I oni imaju listu firmi sa kontakt adresama.

Pozdrav i sretno.
ho oponopono

#12 Re: Pitanje: zanimljive firme u i okolo Sarajeva

Post by ho oponopono »

haluga wrote:
strong69 wrote:Prijatelju, uz puno uvazavanje, ovakve informacije neces dobiti na forumu.

ne radi se o tome da se pokrene neka investicija niti posao preko foruma vec samo da mi je uopste znati par (desetak) firmi vrijednih za pogledati ...ljudi samo zele da upoznaju region i da posjete par firmi, tj. svaki dan jednu firmu za jednu sedmicu ...
mislio sam samo, da mozda ima netko tko mi moze dati par informacija tj. imena firmi vrijednih za pogledati, nesto vece i sto posluje internacionalno ...nista drugo
a vrlo dobro znam kako rade nase ustanove

jbt ...nisam mislio da ce ovo izazvati ovolike emocije, jedno obicno pitanje, bez da se analizira ... :shock:

PS: hvala za navedene firme

...ništ od nas neka te ne šokira! :mrgreen:
OldMayor

#13 Re: Pitanje: zanimljive firme u i okolo Sarajeva

Post by OldMayor »

Ma mozes dobiti kvalitetne informacije na forumu, jeste da je ovaj forum neozbiljan, pa ce mozda od svih postova 5% njih biti vezano za tvoje pitanje, ovo ostalo ce biti off topic, svadje, zajebancija itd. Ali eto ekonomija pdf opet nekako i ima smisla.

U Sarajevu naravno ima dosta firmi. Ja ti necu pisati o ovim nekim za koje svi znaju.

Imas u Hadzicima firmu Begex koja proizvodi kuhinje i plocasti namjestaj, meni su radili kuhinju, prezadovoljan sam, profesionalni su, izradjuju moderne i kvalitetne kuhinje. Oni se bave izvozom, samo ne znam u kojoj kolicini. Uglavnom rade kuhinje kojih se ne bi postidili talijani il francuzi il ko je vec najjacu u tome :D , narocito ce biti zanimljivi svabama jer je i direktor bio u Njemackoj u ratu, vratio se ovamo i pokrenuo biznis. http://www.begex.ba

Takodjer, jos jedna zanimljiva firma je MS & WOOD Sarajevo, rade za IKEU namjestaj (ironija nemamo ikeu, a pravimo im namjstaj). Sjediste im je u Fojnici. Ja mislim da rade samo izvoz. http://www.haber.ba/biznis/biznews/4601 ... -foto.html

Ima bruka tih firmica, koji proizvode i vrijedno rade, a da mnoga raja nema pojma za njih. I ja nekad cujem za neku firmu i sta rade, ne mogu da vjerujem da to ovdje imamo, da imamo tako sposobne ljude. Ali imamo, samo njih niko ne promovise, ne mogu stici na tv od politickih prostitutki. A i medijima izgleda nije u cilju da prikazu nesto lijepo, nego samo crnilo.

p.s. Moj ti je prijedlog da pogledas emisiju Alkemija Balkana - BiH. Vodi je Goran Milic, ne moras sad detaljno sve gledati, ali on je obilazio gradove po BiH i tako pronalazio firmice za koje mnogi nisu ni culi da postoje, a ljudi npr izvoze za svjetske brendove.
Post Reply