Pitanje za vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Optimus Prime

#376 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Optimus Prime »

@Lingvistika

Nauka je takodjer potvrdila da zemlja nije stvorena ni za 6000 godina, a ni za 300.000 godina.
A jos se sigurnije zna da proces stvaranja planete nije tekao onako kako nam je Allah to opisao u kuranu.

Sto se tice evolucije ti nemas ocito pojma o ceme se radi. Ocito da imas predstavu da se radi o nekom kontroliranom,predvidljivom procesu. Kupi si udzbenik biologije iz srednje skole.

I Kinezi su prije 2000 godina znali da ljudi imaju razlicite otiske prstiju.
lingvistika

#377 Re: Pitanje za vjernike.

Post by lingvistika »

Macak U Cizmama wrote:
lingvistika wrote:
E, moj druze, da si toliko vremena potrosio da dodjes do drugacijih dokaza... :-D ali svi imamo svoj izbor, jel'.

Kad smo govorili o kretanju Zemlje i tome kako Kur'an o tome govori, vi ste rekli stari Grci su to znali i ranije, kad govorimo o razvoju covjeka i tome kako Kur'an o tome govori, ti kazes stari grci su to vec znali, ok. a stari Grci su mislili i jos ponesto osim toga, dakle i ono sto je bila poptuna glupost, pa mi reci kako se bas u Kur'anu naslo samo ono sto su stari Grci znali a nauka 20. i 21. stoljeca potvrdila? Kako je taj nepismeni covjek birao da stavi u Kur'an samo ono sto ce se kasnije ispostaviti kao tacno? imao je dobre savjetnike?
A je li cijenjeni Galen, bez imalo ironije, znao sta se prvo razvije kod covjeka sluh ili vid? Kur'an kad god je spomenuo sluh i vid, uvijek je rekao prvo sluh pa onda vid, i gle cuda zaista se razvoj sluha okonca prije razvoja vida?
Evo pa istrazuj jos: "Zar covjek misli da kosti njegove necemo sakupiti? Hocemo, Mi mozemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo." (Al-kiyamah,3-4)
1856. godine Genn Ginsen otkrio da svaki covjek ima razlicite linije na prstima.
Kod starih Grka imas gluposti, ali ih ima i u Kuranu ! Kod starih Grka nema pingvina, nema ih ni u Kuranu. .... :mrgreen:

Nego, ko stvori neandertalce ?? Niko da mi odgovori otkako je Arzuhal otiso na limunadu i slatko .. :thumbup:
Jesam li vec rekao da me ubise stari Grci :-D
Navedi "gluposti" iz Kur'ana?
Sve je stvorio Bog pa i neandertalce, ako o njima nema naznaka, nema ni o avionim pa ipak lete :-D
statix

#378 Re: Pitanje za vjernike.

Post by statix »

@lingvistika
Ne radi se ovdje o tumacenju ajeta, nego o cinjeni da opisa razvoja embrija u kuranu je podudaran sa onim sto se u to vrijeme predavao u Jundishapuru (nadam se da si pogledao sve gore linkove) i zato nema potrebe tvrditi da se to nije ucilo u to vrijeme. Ono je samo jedan primjer, a ljudi su se u okviru znanosti bavili i svim ostalim naukama koa fizika, astronomija, matematika, knjizevnost i sl.

Najgori su mi oni sto postave text od 200 recenica u kojem je opisana neka naucna teorija i pokazuje na koji je nacin dokazana, a onda na dnu stave jedan ajet i kazu: "Vidis to ti je sve u ovome napisano" , samo kao metaforicno ali ljudi nisu mogli skontati do nedavno, jebi ga shvatali bukvalno.
Imate srece da je zapad bio okupiran razbijanjem mitova svoje religije, pa se nije niti bavio Islamom, a Islamske zemlje su po sebi posebna prica, tamo ne mozes neke mnogo banalnije stvari a kamoli baviti se kriticki islamom.
lingvistika

#379 Re: Pitanje za vjernike.

Post by lingvistika »

Optimus Prime wrote:@Lingvistika

Nauka je takodjer potvrdila da zemlja nije stvorena ni za 6000 godina, a ni za 300.000 godina.
A jos se sigurnije zna da proces stvaranja planete nije tekao onako kako nam je Allah to opisao u kuranu.

Sto se tice evolucije ti nemas ocito pojma o ceme se radi. Ocito da imas predstavu da se radi o nekom kontroliranom,predvidljivom procesu. Kupi si udzbenik biologije iz srednje skole.

Najdrazi mi je ovaj stadij kad u replici izadje ljutnja i vrijedanje umjesto rasprave i argumenata.

- mozes li mi reci s cim ova recenica ima veze?

- mozes li mi reci kako je Allah opisao proces stvaranja Zemlje?

I Kinezi su prije 2000 godina znali da ljudi imaju razlicite otiske prstiju. - dakle stari Grci su znali za kretanje Zemlje pa je to slucajno u Kur'anu, pa su znali kako tece razvoj covjeka od kapi sjemena do fetusa pa se je i to naslo u Kur'anu, pa su Kinezi znali za jagodice prstiju pa se i to naslo u Kur'anu, i sve vazno, i tacno, i nista netacno se nije naslo u Kur'anu a sve ga kao pisao nepisemn covjek, pametan neki covjek :-D
arzuhal

#380 Re: Pitanje za vjernike.

Post by arzuhal »

Viču Kako, kako? Ima u Kur'anu odgovor: Kezalike. Eto tako! :-D
Optimus Prime

#381 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Optimus Prime »

lingvistika wrote:

Najdrazi mi je ovaj stadij kad u replici izadje ljutnja i vrijedanje umjesto rasprave i argumenata.

I Kinezi su prije 2000 godina znali da ljudi imaju razlicite otiske prstiju. - dakle stari Grci su znali za kretanje Zemlje pa je to slucajno u Kur'anu, pa su znali kako tece razvoj covjeka od kapi sjemena do fetusa pa se je i to naslo u Kur'anu, pa su Kinezi znali za jagodice prstiju pa se i to naslo u Kur'anu, i sve vazno, i tacno, i nista netacno se nije naslo u Kur'anu a sve ga kao pisao nepisemn covjek, pametan neki covjek :-D
Pa sad si tvrdio da je je boziji dan dug nasih hiljadu godina. Ako bog tvrdi da je zemlju stvorio za 6 dana, onda prostom racunicom dodjemo do toga da je stvaranje zemlje trajalo 6000 ljudskih godina sto je takodjer nebuloza.
Najtragicije je to da proces stvaranja planete zemlje ustvari i nakon 4 milijarde godina i dalje traje.
Static-X

#382 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Static-X »

lingvistika wrote:

:thumbup:
frfi.

#383 Re: Pitanje za vjernike.

Post by frfi. »

Cak i ako su ateisti upravu i nema nista poslije smrti....
onda nema Sudnjeg dana, niko nece gorjeti u vatri, niko nece biti kaznjen...

super :D

ja cu dotad biti muslimanka sto vise mogu, moliti Boga da mi podari mir i iman-koji mi daje svakim danom, i svakom molitvom. bicu zadovoljna svojim zivotom, necu ga unistavati, ucit cu, citati, necu raditi lose stvari po sebe-koje bih inace vjerovatno radila da mi vjera ne zabranjuje(npr. pila bih) i bolice me briga za sve neistomisljenike, jer sam davno zakljucila da raspravljati ne vrijedi.

i ako ste vi upravu i nema nista poslije, ja cu umrijeti, i gotovo. prozivjela, zadovoljno, ja kazem hvala Bogu.

sa druge strane, ako su moji istomisljenici urpavu, i ako ce svako odgovarati za svoja djela..vi ste donji :D

ja mislim da vjerom u jednog Boga, Allaha dž.š. covjek puno dobija, a ne gubi nista. vama vasa vjera a meni moja. :D

ps. mozda sam malo fulila temu, ovdje se raspravlja o nekim pitanjima vjernicima, i sta ja znam, nisam sve citala, znam da ima jos dosta tema na koje bi mozda ovaj odgovor "lego bolje" ali je bas ova bila aktualna i et..izvinjavam se ako kome smetam i sl. :D
lingvistika

#384 Re: Pitanje za vjernike.

Post by lingvistika »

Optimus Prime wrote:
lingvistika wrote:

Pa sad si tvrdio da je je boziji dan dug nasih hiljadu godina. Ako bog tvrdi da je zemlju stvorio za 6 dana, onda prostom racunicom dodjemo do toga da je stvaranje zemlje trajalo 6000 ljudskih godina sto je takodjer nebuloza.
Najtragicije je to da proces stvaranja planete zemlje ustvari i nakon 4 milijarde godina i dalje traje.
Cini mi se da nisi shvatio, poenta je u relativnosti vremena, Albert Einstein, druze
Optimus Prime

#385 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Optimus Prime »

frfi. wrote:Cak i ako su ateisti upravu i nema nista poslije smrti....
onda nema Sudnjeg dana, niko nece gorjeti u vatri, niko nece biti kaznjen...

super :D

ja cu dotad biti muslimanka sto vise mogu, moliti Boga da mi podari mir i iman-koji mi daje svakim danom, i svakom molitvom. bicu zadovoljna svojim zivotom, necu ga unistavati, ucit cu, citati, necu raditi lose stvari po sebe-koje bih inace vjerovatno radila da mi vjera ne zabranjuje(npr. pila bih) i bolice me briga za sve neistomisljenike, jer sam davno zakljucila da raspravljati ne vrijedi.

i ako ste vi upravu i nema nista poslije, ja cu umrijeti, i gotovo. prozivjela, zadovoljno, ja kazem hvala Bogu.

sa druge strane, ako su moji istomisljenici urpavu, i ako ce svako odgovarati za svoja djela..vi ste donji :D

ja mislim da vjerom u jednog Boga, Allaha dž.š. covjek puno dobija, a ne gubi nista. vama vasa vjera a meni moja. :D

ps. mozda sam malo fulila temu, ovdje se raspravlja o nekim pitanjima vjernicima, i sta ja znam, nisam sve citala, znam da ima jos dosta tema na koje bi mozda ovaj odgovor "lego bolje" ali je bas ova bila aktualna i et..izvinjavam se ako kome smetam i sl. :D
A sta ako su Hindusi ili stari Grci u pravu?
Ateisti ce vjerovatno biti postedjeni kazne posto barem nisu obozavali pogresnog boga.
arzuhal

#386 Re: Pitanje za vjernike.

Post by arzuhal »

Hazret Džunejd reče: Onaj koji vjeruje da će poslije smrti postati ništa - pa to će i biti.
Optimus Prime

#387 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Optimus Prime »

lingvistika wrote:
Cini mi se da nisi shvatio, poenta je u relativnosti vremena, Albert Einstein, druze
Ti nazalost nisi shvatio.
Relativnost vremena zavisi samo od brzine kretanja u prostoru i nema nikakve veze sa ovim ajetom.
lingvistika

#388 Re: Pitanje za vjernike.

Post by lingvistika »

arzuhal wrote:Hazret Džunejd reče: Onaj koji vjeruje da će poslije smrti postati ništa - pa to će i biti.
:thumbup:
frfi.

#389 Re: Pitanje za vjernike.

Post by frfi. »

sto se Hinduizma tice, citala sam o toj vjeri, dovoljno da mi se ne svidi njen koncept. kao i nijedne politeisticke vjere.
ako su upravu...blago njima :D
Last edited by frfi. on 09/11/2010 01:23, edited 1 time in total.
Macak U Cizmama

#390 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Macak U Cizmama »

lingvistika wrote:
Ne pozdravlja se na kraju sa "druze" ! To je previse komunisticki, ateisticki, vec sa "brate " ..... :mrgreen: ..... :lol:

zivio Tito ! ... :lol:
zenicanin 1979

#391 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

lingvistika wrote:

Ako razvoj covjeka od sjemena pa do danas pise u kuranu reci mi kako to da se i do danas mnoge stvari u tome razvoju neznaju.Kuran ne prica precizno niti detaljno mnoge stvari to radi nauka A kada nauka odradi svoje i sve kaze e onda se jave vjernici i kazu evo vidite da tako i u kuranu pise.Prije nego sto je nauka dokazala i napravila dokazivanje (uspon) o tome usponu medju vjernicima se ne raspravlja.Nebi me zacudilo da kazu da u kuranu pise i da ce postojati mobiteli ali tek nakon sto su oni nastali.Kuran samo da neke natuknice o necem novom i to pomocu raznih tumacenja koji se prevode tako da bi imale smsla ali uvjek nakon sto je nauka izmislila nesto novo.Jeli se iz kurana procitalo kako radi generator struje , ili princip rada racunara?
Last edited by zenicanin 1979 on 14/12/2009 22:47, edited 1 time in total.
Optimus Prime

#392 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Optimus Prime »

frfi. wrote:starih Grka vise nema, sto govori samo za sebe...
a sto se Hinduizma tice, citala sam o toj vjeri, dovoljno da mi se ne svidi njen koncept. kao i nijedne politeisticke vjere.
ako su upravu...blago njima :D
Pogresna logika!

To sto je njihova civilizacija potonula ne znaci nikako da su stargrcki mitovi manje istiniti nego kuranski ajeti.
Da bi lakse razumjela tu logicku pogresku, dat cu ti jedan ekstreman primjer :
Dakle po tvojoj logici, da sada krscani ili neko drugi "nedo bog" likvidriraju sve do jednog muslimana na svijetu, istom logikom bi mogla doci do zakljucka da je kuran neistinit.

Sto se tice Hinduizma, nesto mi govori da bi imala drugacije misljenje da si koji slucajem umjesto u Sarajevu, odrasla u Calcutti (u hindskoj porodici podrazumjeva se)
Last edited by Optimus Prime on 14/12/2009 22:47, edited 1 time in total.
lingvistika

#393 Re: Pitanje za vjernike.

Post by lingvistika »

Optimus Prime wrote:
lingvistika wrote:
Relativnost vremena zavisi samo od brzine kretanja u prostoru i nema nikakve veze sa ovim ajetom.
Ne zna sta da ti kazem, i kako da ti objasnim, pa i govorili smo o vremenu u kojem je Zemlja stvorena, a neko ju je stvorio, Tome Nekome dan ne znaci isto sto i nama dan.

I u Kur'anu ne pise 6 dana nego 6 razdoblja:"Mi smo stvorili nebesa i Zemlju i ono što je izmedju njih za set vremenskih razdoblja, i nije nas ophrvao nikakav umor."
Last edited by lingvistika on 14/12/2009 22:51, edited 1 time in total.
statix

#394 Re: Pitanje za vjernike.

Post by statix »

arzuhal wrote:Hazret Džunejd reče: Onaj koji vjeruje da će poslije smrti postati ništa - pa to će i biti.
I to je nesto, zar ne. Ne postoji nista. Postoji materija i prostor, ako ih sklonis ostaje energija ili kvantum, ako i to sklonis opet imas nesto ili singularitet. :roll: :wink:
Inace, ste je po definiciji za vjernike "nista"?
arzuhal

#395 Re: Pitanje za vjernike.

Post by arzuhal »

statix wrote:
I to je nesto, zar ne. Ne postoji nista. Postoji materija i prostor, ako ih sklonis ostaje energija ili kvantum, ako i to sklonis opet imas nesto ili singularitet. :roll: :wink:
Inace, ste je po definiciji za vjernike "nista"?
I ti si u pravu. :thumbup:

U suri En-Nebe'/Vijest, u zadnjem ajetu se veli da će nevjernik na taj Dan reći:

Ja lejteni, kuntu turaben!/Da sam, bogdo, prašina ostao!
Optimus Prime

#396 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Optimus Prime »

lingvistika wrote:

I u Kur'anu ne pise 6 dana nego 6 razdoblja:"Mi smo stvorili nebesa i Zemlju i ono što je izmedju njih za set vremenskih razdoblja, i nije nas ophrvao nikakav umor."
Radi se samo o novijem prevodu kojim se pokusava prikriti ocita nebuloza.
Ja sam citao stare tefsire koji su pisani u 16. stoljecu u kojima se izricito spominje da se radi o danima. Cak se u nekom kontekstu spominje i petak( toliko o bozijim danima) koliko se sjecam.
Macak U Cizmama

#397 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Macak U Cizmama »

lingvistika wrote:
Optimus Prime wrote:
lingvistika wrote:
Ne zna sta da ti kazem, i kako da ti objasnim, pa i govorili smo o vremenu u kojem je Zemlja stvorena, a neko ju je stvorio, Tome Nekome dan ne znaci isto sto i nama dan.

Koliko je ovo bogova radilo u radnoj akciji dok su stvorili Zemlju ? ( vidi uvecane rijeci) ...

I jos nesto; Zemlja nije stvorena, ona je nastala ! ... :mrgreen:
zenicanin 1979

#398 Re: Pitanje za vjernike.

Post by zenicanin 1979 »

Hajde da izdvojimo osnovne karakteristike Alaha da bi ga upoznali bolje.Pocecu ja
-Alah je svemocan, to pada logicki jer moze uraditi ono sto ne moze uraditi sto je kontradikcija
-Alah je samo jedan a ako je jedan moramo vidjeti sta je to sto ga razlikuje od onoga drugoga (ostaloga).Fizicke granice nisu jer se fino kaze da je svugdje prisutan.
-Alah je sveznajuci i svemocan ;ako je svemocan znaci da moze izmisliti ono sto ne zna ali onda nije sveznajuci
-Alah je svugdje prisutan a jedan je; Ako je jedan to znaci da mora imati fizicke dimenzije koje ga razdvajaju od onoga ostaloga a za te dimenzije mu treba prostor znaci onde gdje nema prostora nema ni Alaha ,sto znaci da nije svugdje prisutan
-Alah sve vidi; zna se tacno da se ne moze nista vidjeti na mjestima gdje ne postoje svjetlosne cestice fotoni jer su oni nosioci svjetlosti, kako se zna da postoje bezfotonske sredine koje se nazivaju vakumi ,a ono sto je u njima je nevidljivo za Alaha.Pa samim tim Alah sve ne vidi.
-Alah je pravedan a jedina istina (pravda je u Kuranu).Pa mora biti pravedan ako je jedino pravda ono sto je On pisao a moze se poznati samo po onome sto je pisao
Last edited by zenicanin 1979 on 15/12/2009 02:28, edited 2 times in total.
frfi.

#399 Re: Pitanje za vjernike.

Post by frfi. »

nisam sigurna tacno, postoji 7 svjetova, i postoji 6 ili 7 vremenskih zona, tj. razlicitih racunanja vremena. jedan dan po nasem racunanju nije istog trajanja kao jedan dan po tom nekom racunanju.. nisam ni ja sigurna...
Last edited by frfi. on 05/12/2010 18:40, edited 2 times in total.
shape of despair

#400 Re: Pitanje za vjernike.

Post by shape of despair »

mačak,strpi se do februara
Post Reply