Pitanje za vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ateista

#126 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

Znate sta, ja se u potpunosti slazem da cu ja puno gore proci ako bog stvarno postoji, nego sto vi gubite ako on ne postoji, tu nema dileme.
Stvar je u tome sto sam i ja siguran da on ne postoji otprilike koliko i vi da postoji, tako da se ni najmanje ne bojim. :D

A sto se tice svinjetine i sex-a prije braka, to smo davno vec prozvakali. Otvorio sam bio i temu o sexu prije braka, kako god, za mene to i dalje nije objasnjenje zasto je sex prije braka zabranjen, smatram da u tome nema nista lose ako se koristi zastita. Sto se tice toga sta ce ko misliti o oj djevojci, to je opet stvar nekog moralisanja i pristupa tome, ja ne vidim nista lose u tome sto je neka spavala sa vise partnera, ne smatram je ni kurvom ni nemoralnom ni manje vrijednom.

Svinjetina jeste opasna, ali u predjelima sa toplijom klimom i bez frizidera, u ovo vrijeme nije nista opasnija od drugog mesa. Razumijem zasto je bila zabranjena tad i tamo, ali sad to vise nije opravdano. A znate li da je slanina jedan od najboljih lijekova protiv gripe i prehlade, pogotovo u kombinaciji sa bijelim lukom? Sve ima i drugu stranu.

Kad je u pitanju sat molitve dnevno, to izadje 1/24 zivota, a ako covjek prosjecno zivi recimo 80 godina, to izadje 3,3 godine, a ima jos jako puno aktivnosti vezanih za religiju i mislim da to sve ukupno izadje jos puno vise. Ja vrijeme jako cijenim, jedino je sto se ne moze kupiti i vratiti, mislim da imam tih 60-80 godina zivota i to je sve, zelim da ih isokristim sto bolje, tako da su mi te 3,3 godine jako dragocjene. Pogotovo kad je u pitanju sex prije braka, ne bih se ni toga odrekao, pogotovo sto bas i nisam za brak, nisam pretjeran ljubitelj svinjetine ali ima dobrih stvari i ne zelim da je izbjegavam, nisam ni neki alkoholicar, skoro nikako ne pijem, ali volim kolace sa rumom, ne bih se toga odrekao, i tako, puno je nekih sitnica, pogotovo sam nacin razmisljanja koji imaju vjernici, ne zelim nikoga da uvrijedim, ali stvarno ne bih zelio tako da razmisljam ni da tako zivim. To je sve naravno subjektivno, vama to vjerovatno nista ne predstavlja problem, ali meni je to dovoljno, pogotovo kad uzmem u obzir da sam dovoljno siguran u nepostojanje boga.

Tako je to, iz vaseg ugla sam ja donji u iducem zivotu jer nisam htio da vjerujem i prihvatim par obaveza koje su svakako za moje dobro, a iz mog ugla vi trosite vrijeme i uskracujete sebi jako puno dobrih stvari u jednom jedinom zivotu zbog necega sto ne postoji. :D
BHF_Manijak

#127 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Bezze ti je kontanje....3,3 godine zivota,jest to puno kad se ukupno uzemi,ali tokom dana to je nista,ja mislim,cak stavise ubjedjen sam da mnogo vise potrosis na neke gluposti,ne samo ti,vec i ja,peti,deseti itd...recimo evo uzmi samo na netu koliko budes,na forumu,koliko pred tv-om....sve je to u neku ruku gubljenje vremena,samo sto je to gubljenja tebi privlacnije od vjernikove molitve,od koje ako nsita drugo,imat ce koristi njegov organizam!
a ostale vjerske stvari,koje su to pogubne?sto mi se goroi da radim dobro a odvracam od zla?da udjeljujem sirotinji?da pomazem nemocne?mislim,vec sam ti reko,da se neponavljam bezze,na kraju krajeva,kad se sve sabere i oduuzme,i da b ude po tvom da nema neki drugi zivot,a ima elhamdulillah,ja nsiam na vecem gubitku od tebe niti bilo kojeg drugog covjeka,jer je meni ovako super,idem na kafe ko i ti,izlatzim,hodam,dernecim,putujem,gledam tekme,vodim sasvim normalan zivot a pored toga jos i vjerski sam nastrojen...tebi gubljenje vremena,meni satisfakcija,1:1.... ;-) dakle iz tvog ugla to je gubljenje vremena,to je sve individualno,sto je nekom extra meni je dosadno i nepotrebno itd...
Ateista

#128 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:Bezze ti je kontanje....3,3 godine zivota,jest to puno kad se ukupno uzemi,ali tokom dana to je nista,ja mislim,cak stavise ubjedjen sam da mnogo vise potrosis na neke gluposti,ne samo ti,vec i ja,peti,deseti itd...recimo evo uzmi samo na netu koliko budes,na forumu,koliko pred tv-om....sve je to u neku ruku gubljenje vremena,samo sto je to gubljenja tebi privlacnije od vjernikove molitve,od koje ako nsita drugo,imat ce koristi njegov organizam!
a ostale vjerske stvari,koje su to pogubne?sto mi se goroi da radim dobro a odvracam od zla?da udjeljujem sirotinji?da pomazem nemocne?mislim,vec sam ti reko,da se neponavljam bezze,na kraju krajeva,kad se sve sabere i oduuzme,i da b ude po tvom da nema neki drugi zivot,a ima elhamdulillah,ja nsiam na vecem gubitku od tebe niti bilo kojeg drugog covjeka,jer je meni ovako super,idem na kafe ko i ti,izlatzim,hodam,dernecim,putujem,gledam tekme,vodim sasvim normalan zivot a pored toga jos i vjerski sam nastrojen...tebi gubljenje vremena,meni satisfakcija,1:1.... ;-) dakle iz tvog ugla to je gubljenje vremena,to je sve individualno,sto je nekom extra meni je dosadno i nepotrebno itd...
Pa to sam i rekao, sve kako iz cijeg ugla. :thumbup:

A sto se tice ostalih gluposti i gubljenja vremena koje pominjes, prvo da naglasim da ja jako malo vremena trosim na gluposti, jako malo gledam TV, ovo sto visim na forumu je kad nemam nekog puno posla a svakako moram biti tu na poslu 8 sati, vjerovatno si primijetio da me nema subotom, osim ponekad kad mi je radna :D , kao i vrijeme ostavljanja postova, (da mi direktor ovo vidi :lol: :lol: ), i onako generalno, gledam da sto bolje iskoristim vrijeme. Fakultet koji sam zavrsio kao i razne dtuge aktivnosti i stvari kojima sam se bavio su me naucili da jako cijenim vrijeme, i za mene je to nesto najdragocjenije sto postoji.

Druga stvar, po mom misljenju, zivot treba iskoristiti sto bolje, a za mene to podrazumijeva raditi sto vise stvari koje volis i koje te ispunjavaju, od osobe zavisi sta je to, svako ima nesto svoje, nekom je mozda i TV jedna od stvari koja ga cini sretnim, meni nije ali nekom mozda jeste, a sve to naravno da ne ide na racun onih stvari koje se moraju zbog prezivljavanja - posao i slicno. Treba u tome naci najbolju mjeru, raditi koliko je potrebno, spavati dovoljno da se naspavas ali ne pretjerivati da zivot ne provedes spavajuci, raditi ono sto volis kad god imas vremena, i najbitnije - sexati se sto cesce. :D
BHF_Manijak

#129 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Polahko polahko bolan...pomislit cu jos da si nimfoman!!!Bogami ti to plaho cesto spominjes.... :D
Ateista

#130 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:Polahko polahko bolan...pomislit cu jos da si nimfoman!!!Bogami ti to plaho cesto spominjes.... :D
Sta mogu kad znam uzivati u zivotu! :D
BHF_Manijak

#131 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Pa tebi se izgleda svo uzivanje svelo na je..cinu! :lol: legendo!! :D
samo uzivaj,nemoj pretjerat....
Ateista

#132 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:Pa tebi se izgleda svo uzivanje svelo na je..cinu! :lol: legendo!! :D
samo uzivaj,nemoj pretjerat....
Pa nije bas, ima tu jos dosta stvari, lizanje, pusenje, vezanje, razne neke perverzije, ne moze mi ni pasti sve na pamet... :D :D

Ali ne boj se, necu oslijepiti. :D
BHF_Manijak

#133 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Hajd sto si nimfonam,vec si jos i podgrupa sado-mazo :lol: :D
Ateista

#134 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:Hajd sto si nimfonam,vec si jos i podgrupa sado-mazo :lol: :D
Moze i to, taman me podsjeti. :D

A ti si mi ko fin, nista ne znas, a vamo mi dajes ideje, jesi namazan... :D :D
BHF_Manijak

#135 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Ma jesam ba fin,na ranu me privit :evil: a ja sam ti inace glede tih svari teoreticar a ne prakticar! 8) :D
Ateista

#136 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:Ma jesam ba fin,na ranu me privit :evil: a ja sam ti inace glede tih svari teoreticar a ne prakticar! 8) :D
Ma pusti se teorije, nista nema bez prakse. ;-)
BHF_Manijak

#137 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Bice ba io prkase samo lagano,da legne hairli hanuma i onda isnhallah..."piiiiiiip"cenzura :D
FrancescoTotti

#138 Re: Pitanje za vjernike.

Post by FrancescoTotti »

Ateista wrote:
BHF_Manijak wrote:Polahko polahko bolan...pomislit cu jos da si nimfoman!!!Bogami ti to plaho cesto spominjes.... :D
Sta mogu kad znam uzivati u zivotu! :D
Navelo me je na jedno davno pitanje jednog pripadnika jedne vjere ( nije islam ) Kakva je razlika izmedju insana i zivotinja npr psa . Psi se razmozavaju , brinu se o potomstvu , jedu i nastoje da se izdrazavaju u zivotu , imaju sex i umiru . Pa ima li razlike :D Sta ti mislis
rizo

#139 Re: Pitanje za vjernike.

Post by rizo »

BHF_Manijak wrote:Bice ba io prkase samo lagano,da legne hairli hanuma i onda isnhallah..."piiiiiiip"cenzura :D
Fino a halal :D :D :D

Poslanik (s.a.v.s.) je jedne prilike rekao ashabima da i za spolni odnos sa svojom suprugom imaju nagradu. Ashabi su ga u čudu upitali: «Zar i za tu slast u kojoj uživamo možemo imati i ahiretsku nagradu?» «Da», odgovorio im je Poslanik, a zatim upitao: «A šta mislite, da li biste imali kaznu ako biste to učinili sa onim ko vam je zabranjen?» «Da, Allahov Poslaniče», rekoše oni. «Tako isto imate nagradu ako to na halal način učinite».
Last edited by rizo on 21/06/2009 05:29, edited 1 time in total.
donBeton

#140 Re: Pitanje za vjernike.

Post by donBeton »

@Ateista, nema diskusije o religiji. Religija je bazirana na vjerovanju i tačno određenim pravilima koja su prožeta kroz sve segmente života. Ako je po Kršćanstvu (a i Islamu) dato da nema sexa prije braka, onda ne možeš ti tu mijenjati nešto. Ako želiš drži se pravila, ako ne želiš ne želiš.
Niko nikome ne naređuje da bude vjernik, to je izbor. Ali isto tako mislim da vjernik ne bi trebao nikome pravdati svoje vjerovanje niti religijska pravila kojih se poštuje.
Ti bi, kao nereligiozan čovjek, na to trebao gledati kao na nečiji lifestyle. Jel osuđuješ nekog ko je vegeterijanac? Jel ga zapitkuješ za razloge i otvaraš sto tema ne bi li im pokazao da nema smisla to što rade? Jednostavno, da ti sad nabrojiš 10 životnih pravila i da se neko odluči slijediti ih , ja bih to poštovao i to prosto zato što me ne zanima mnogo. Ja ih ne poštujem, ko to radi, bujrum...
Znači, ne razumijem zašto se tako postavljaš prema vjernicima?
Ripicipi

#141 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ripicipi »

Ako je Allah rekao da ce goriti svi oni koji ne vjeruju u njega, znaci li to da ce svi vjernici ostalih religija goriti u paklu jer ne vjeruju striktno u Allaha???
Po toj racunici samo ce par stotina miliona ljudi ici u raj, a svi ostali na lomacu :-)
MPC

#142 Re: Pitanje za vjernike.

Post by MPC »

Hm,dobro onda jedno malo pitanje?
Kakav je onda smisao zivota i zasto mi kao "inteligentna" bica postojimo?
Nesto mi bas frka kad pomislim da nema nista osim ovog svijeta.S kojim razlogom smo onda stvoreni? :-)
Ako nam je dat razum onda nam je dat i prostor za ovakve diskusije koje bi na kraju trebalo da dovedu do nekog zakljucka a to je: je li bolje biti vjernik ili ne? Pa kako ga god izvagas moje misljenje je da ne gubim nista ako sam vjernik jer imam sva zadovoljstva kao i onaj koje ne vjeruje.Malo fiskulture tokom molitve i tokom seksa hehehhe,malo ciscenja tokom Ramazana,pa eto ako bude i taj drugi svijet valjda ce se naci jedno lijepo mjesto i za mene u cosku :dance:
A ako ne bude nisam vala nesto ni propustio na ovom Dunjaluku........
Gost123

#143 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Gost123 »

MPC wrote:Hm,dobro onda jedno malo pitanje?
Nesto mi bas frka kad pomislim da nema nista osim ovog svijeta.S kojim razlogom smo onda stvoreni? :-)
Ako nam je dat razum onda nam je dat i prostor za ovakve diskusije koje bi na kraju trebalo da dovedu do nekog zakljucka a to je: je li bolje biti vjernik ili ne? Pa kako ga god izvagas moje misljenje je da ne gubim nista ako sam vjernik jer imam sva zadovoljstva kao i onaj koje ne vjeruje.Malo fiskulture tokom molitve i tokom seksa hehehhe,malo ciscenja tokom Ramazana,pa eto ako bude i taj drugi svijet valjda ce se naci jedno lijepo mjesto i za mene u cosku :dance:
a zasto uopce mislis da mora postojati neki unaprijed zadani smisao zivota? ti odaberes kako zelis provesti zivot, ovisi o tebi hoces li odrabrati neku religiju, neku filozofiju sa sustavom vrijednosti koji ti odgovara. imas puno religija i filozofskih sustava koji govore o tome kako bi ljudi trebali zivjeti i sto je dobro za njih. barem u ovo danasnje vrijeme mozemo lako doci do informacija, citati, razmisljati slobodno i upoznati se sa razlicitim ucenjima i vidjeti sto nam se cini najboljim za nas same. mozes usporediti, doci do kvalitetnih kritika pojedinih sustava i odluciti se.
e sada, ovo sto si ti naveo, cini mi se nije bas stav pravog vjernika, vise nekog tradicionaliste.
Prosody

#144 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Prosody »

BHF_Manijak wrote:Ko kaze da je islam star samo 1500 godina?!cuo si za ranije objave Tevrat,Zebur,Indzil?!ko kaze da se prijasnji ljudi nisu molili Jednom i Jedinom,odakle ti ta teza?!Muhammed as je samo poslejdnji poslanik sa posljednjom objavom,sto islam ne cini najmladjom religijom...kako mogu vjerovati poslije Srebrenice?!fino mogu vjerovati....kad pogledam stanja prije rata u tim istim mjestima bude mi mngo toga jasno...vecina je svijet okrenula u svijetu ledja od veje i Allaha a kao nadati je se da ne bude gladnih,da ne bude zednih,da je sve u harmoniji i skladu,a da nista niko ne radi na tome,da se istinskim ne oslonja na Gospodara svijetova...umiru djeca od rata,a ko pokrece te ratove?!Ljudi!zbog cega?!zbog cega je se ovdje vodio rat i ne samo ovaj vec i xx prije njega,zbog cega se vodi rat u Palestini godina...to vjera nalaze da se ratuje,da se ubijaju neduzna djeca,da se zatavraju u koncentracione logore?!nemoj biti smijesan...vjera ti suprotno nalaze,to sto su ljudi debili nije do vjere garant,nauka je extra extra dobra stvar a danas ima nazalost kroz hajvane dosta zloupotrebe nauke,eh sad jel to do nauke il do ljudi?!skontaj sam!
Tvrditi da se islam proteze dalje u historiji nego sto je tacno jer to pise u Kur'anu nije valjan argument.
Prve religije su bile politeisticke, monoteizam je tek kasnije nastao, historijska teza, ne lupetaj.
Tek od pojave Muhammeda se to zove Islam, tako da.
Dakle bit ce dobro SAMO ako se oslanjamo na Boga? Sto znaci da ako to ne cinimo on nas kaznjava jer to ne cinimo, sto znaci da je on veliki tiran, monarh, robovlasnik, etc.
A ko je stvorio ljude? Pah, bas mi je savrsen taj Bog ako smo mi najbolje sto mu je palo na pamet.
Naravno, moc nije posjedovati je vec je ne upotrijebiti, bas kao sto pamet nije objelodaniti potencijalno katastrofalno otkrice ma koliko genijalno bilo, vec to zadrzati za sebe...bilo daje rijec o nauci ili religiji.
MPC wrote:Hm,dobro onda jedno malo pitanje?
Smisao zivota? Recimo to ovako, ukoliko postoji smisao onda bi opet trebao postojati smisao tog smisla da bi imalo nekog smisla, pa opet smisao smisla smisla i teko u nedogled. Taj vjecni krug je besmislen. Ako gledamo s druge strane da zivot nema nekog ultimativnog smisla osim onog kojeg ima samo i licno za tebe onda opet nema tog smisla. Dakle u svakom smislu zivot je besmislen u nekom ultimativnom i apsolutnom vidu.
Cak i da jesi s razlogom stvoren onda je onaj koji te stvorio vlasnik tog razloga. A kojim razlogom on postoji? Cak stovise, mene licno vise plasi da jesam s razlogom stvoren od strane nekog nego da nisam, jer kada vidim kakav je svijet pitam se kakav je to bizarni razlog tog bizarnog stvoritelja.
Sumnjam da ce ti mnogo pomoci vjerovanje u Boga, ali nece ti nista pomoci ni nevjerovanje, no sumnjati i u jedno i u drugo je opet fiskultura za mozak.
BHF_Manijak

#145 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Sta ima logicar,nisam te prepozno.... 8-) :D
jos jedan u nizu,idemo dalje...ko je sljedeci?! :wink:

a sto se tice historije religija,pojma ti nemas sinko,kreni od kamenog doba sto se tice historije,prvo rpedji taj period,pa cemo onda dalje razgovarati.... :evil:
Tiberius

#146 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Tiberius »

Nisam ni teista ni ateista a problem u svemu je taj što Bog nije onakav kakvim ga crkva predstavlja, Bog je nešto drugo. Čini mi se da su mu najbliži po verovanju bili stari sloveni-pagani koje danas neki smatraju i divljacima.
Ateista wrote:Znate sta, ja se u potpunosti slazem da cu ja puno gore proci ako bog stvarno postoji, nego sto vi gubite ako on ne postoji, tu nema dileme.
Stvar je u tome sto sam i ja siguran da on ne postoji otprilike koliko i vi da postoji, tako da se ni najmanje ne bojim. :D
O ostalim temama ne bih da raspravljam ali imam pitanje za ateiste:

Da li poštujete osnovne božije zapovesti i da li mislite da se one trebaju poštovati?
Optimus Prime

#147 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Optimus Prime »

BHF_Manijak wrote:
a sto se tice historije religija,pojma ti nemas sinko,kreni od kamenog doba sto se tice historije,prvo rpedji taj period,pa cemo onda dalje razgovarati.... :evil:
Ne postoji niti jedan ozbiljan historicar niti bilo kakav neislamski izvor koji tvrdi da je monoteizam bio prije politezima.
Jedini izvor za ovu tvrdnju je kuran.
BHF_Manijak

#148 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

pa kad skontam da su ti ljudi(monoteisti u taj vakat)bili u velikoj manjini u svojim narodima/plemenima,od lupam 1000 stanovnika jednog plemena,10 je bilo monoteista(tako Kur`an uzviseni kaze,da su manjina bili i pozivali vjeri)a ako nisu se klanjali kipovima vec Jednom i Jedinom,onda evo tebe Optimuse pitam,kako bi i mogao skontat da li ih je bilo prije ili ne?!na osnovu cega mozes/ne mozes zakljucit da su postojali ili ne,jer nisu se klanjali kipovima,vec necemu nevidljivome,a nisu objave nikakve imali....
Optimus Prime

#149 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Optimus Prime »

BHF_Manijak wrote:pa kad skontam da su ti ljudi(monoteisti u taj vakat)bili u velikoj manjini u svojim narodima/plemenima,od lupam 1000 stanovnika jednog plemena,10 je bilo monoteista(tako Kur`an uzviseni kaze,da su manjina bili i pozivali vjeri)a ako nisu se klanjali kipovima vec Jednom i Jedinom,onda evo tebe Optimuse pitam,kako bi i mogao skontat da li ih je bilo prije ili ne?!na osnovu cega mozes/ne mozes zakljucit da su postojali ili ne,jer nisu se klanjali kipovima,vec necemu nevidljivome,a nisu objave nikakve imali....
O cudacima tog vremena ne mogu dati komentar.

Monoteisticke civilizacije prije Judaizma jednostavno nisu poznate. Politeistickih ima na pretek.
Pocev od Sumera pa nadalje.
Compact

#150 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Compact »

Evo ja sam vjernik, dajte više to pitanje! :D
Post Reply