Pitanje za vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Ateista

#826 Re: Pitanje za vjernike

Post by Ateista »

Nićifor wrote:
Macak U Cizmama wrote:
skolarac wrote:Kur´an do dana danasnjeg nije izucen ni 5%, a jedan od razloga tome je prevelika posvecenost proslih ucenjaka zakonodavnim ajetima (ayat at-teshri´yyeh), kojih po misljenju imama Mavardija i San´anija ima svega oko 500, na ustrb ogromnom ostatku ajeta - preko 6000 - koji vape za osvrtima novih umova sve do Sudnjeg dana. Ljudi ce docekati Zadnji dan, a o ovoj Knjizi ce se imati jos puno toga reci!
Pa sto nas ostale maltretirate sa tih 5% ako boga znate ? Sjednite negdje tri mjeseca pa se dogovorite hocete li se baviti duhovnoscu ili materijalizmom. IZ je danas bogatija od drzave BiH . Raspolaze sa vise nekretnia i para nego citava drzava. Drzava privatizuje, djeli, rasprodaje a IZ skuplja i biljezi u svoje vlasnistvo.
Pa šta tebe briga. Vas čovjek ni puškom u džamiju ne može natjerati, a htjeli bi ste dio kolača. Ne more.
Religija nije samo u crkvama i dzamijama, religija se mijesa i sve sfere zivota i namece se svima.
To je razlog zbog kojeg nas jeste briga, dok god je necija vjera i religija iskljucivo njegova privatna stvar, to me onda nije briga.
LSD

#827 Re: Pitanje za vjernike

Post by LSD »

Fanovi Dan Brown-a ponovo talasaju ovih podforumum....a pitalice su im posebna prica :lol: :lol:
Agic Nurija

#828 Re: Pitanje za vjernike

Post by Agic Nurija »

Nićifor wrote:
Macak U Cizmama wrote:
skolarac wrote:Kur´an do dana danasnjeg nije izucen ni 5%, a jedan od razloga tome je prevelika posvecenost proslih ucenjaka zakonodavnim ajetima (ayat at-teshri´yyeh), kojih po misljenju imama Mavardija i San´anija ima svega oko 500, na ustrb ogromnom ostatku ajeta - preko 6000 - koji vape za osvrtima novih umova sve do Sudnjeg dana. Ljudi ce docekati Zadnji dan, a o ovoj Knjizi ce se imati jos puno toga reci!
Pa sto nas ostale maltretirate sa tih 5% ako boga znate ? Sjednite negdje tri mjeseca pa se dogovorite hocete li se baviti duhovnoscu ili materijalizmom. IZ je danas bogatija od drzave BiH . Raspolaze sa vise nekretnia i para nego citava drzava. Drzava privatizuje, djeli, rasprodaje a IZ skuplja i biljezi u svoje vlasnistvo.
Pa šta tebe briga. Vas čovjek ni puškom u džamiju ne može natjerati, a htjeli bi ste dio kolača. Ne more.
A šta ću u džamiji? Kakve odluke i na koji način se tamo donose? O kome i u ime koga? Ko određuje kaznu za nepoštivanje propisanog? Gdje idu pare od članiarine? I šta sam kada izađem na cestu? Smijem li u džamiji pitati reisa je li prijedorska džamija na BOSANSKOJ ZEMLJI?! ili, zašto on, vrhovni duhovni poglavar žrtava bosanskog genocida, drži govor u "skupštini svojih dželata....iznad glave mu grb dvoglavog orla! Kako ovdje upotrijebiti razum?!
LSD

#829 Re: Pitanje za vjernike

Post by LSD »

Kakve veze imaju dzamije koje su iz npr.15 i 16 vijeka sa Resiovima??
Idete li u dzamije radi Resia ili radi sebe?? o kakvim odlukama se ovdje prica?
Znate li sta je dzamija ustvari i za sta ona služi??
Nićifor

#830 Re: Pitanje za vjernike

Post by Nićifor »

Ateista wrote:
Nićifor wrote:
Macak U Cizmama wrote: Pa sto nas ostale maltretirate sa tih 5% ako boga znate ? Sjednite negdje tri mjeseca pa se dogovorite hocete li se baviti duhovnoscu ili materijalizmom. IZ je danas bogatija od drzave BiH . Raspolaze sa vise nekretnia i para nego citava drzava. Drzava privatizuje, djeli, rasprodaje a IZ skuplja i biljezi u svoje vlasnistvo.
Religija nije samo u crkvama i dzamijama, religija se mijesa i sve sfere zivota i namece se svima.
To je razlog zbog kojeg nas jeste briga, dok god je necija vjera i religija iskljucivo njegova privatna stvar, to me onda nije briga.
Ko to tebe tjera da budeš vjernik? Problem je što ste navikli 50 godina da vjernik ne smije pisnut, dok ste vi *, pa vam sad neobično što i vjernici smiju, i imaju šta reći. Mogu ja reći isto i za tebe/vas. Dok je tvoja nevjera isključivo tvoja privatna stva, nije me briga. Samo što vi postavljate ateizam kao default, a vjeru kao virus, pa ga kao treba ukloniti.
Nićifor

#831 Re: Pitanje za vjernike

Post by Nićifor »

Agic Nurija wrote:
Nićifor wrote:
Macak U Cizmama wrote: Pa sto nas ostale maltretirate sa tih 5% ako boga znate ? Sjednite negdje tri mjeseca pa se dogovorite hocete li se baviti duhovnoscu ili materijalizmom. IZ je danas bogatija od drzave BiH . Raspolaze sa vise nekretnia i para nego citava drzava. Drzava privatizuje, djeli, rasprodaje a IZ skuplja i biljezi u svoje vlasnistvo.
A šta ću u džamiji? Kakve odluke i na koji način se tamo donose? O kome i u ime koga? Ko određuje kaznu za nepoštivanje propisanog? Gdje idu pare od članiarine? I šta sam kada izađem na cestu? Smijem li u džamiji pitati reisa je li prijedorska džamija na BOSANSKOJ ZEMLJI?! ili, zašto on, vrhovni duhovni poglavar žrtava bosanskog genocida, drži govor u "skupštini svojih dželata....iznad glave mu grb dvoglavog orla! Kako ovdje upotrijebiti razum?!
Ma o čemu ti pričaš? De pokušaj postaviti konkretno pitanje, ovde mi se sve izmješalo, nit znam šta zastupaš, nit šta te zanima.
Ateista

#832 Re: Pitanje za vjernike

Post by Ateista »

Nićifor wrote:
Ateista wrote:
Nićifor wrote: Pa šta tebe briga. Vas čovjek ni puškom u džamiju ne može natjerati, a htjeli bi ste dio kolača. Ne more.
. Ko to tebe tjera da budeš vjernik? Problem je što ste navikli 50 godina da vjernik ne smije pisnut, dok ste vi *, pa vam sad neobično što i vjernici smiju, i imaju šta reći. Mogu ja reći isto i za tebe/vas. Dok je tvoja nevjera isključivo tvoja privatna stva, nije me briga. Samo što vi postavljate ateizam kao default, a vjeru kao virus, pa ga kao treba ukloniti.

Nije tacno za komunizam da se nije smjelo, znam veliki broj primjera gdje su ljudi vjernici najnormalnije mogli zivjeti, niko im nista branio. Jedino sto nisu mogli biti u partiji i tako doci na neke visoke pozicije, (iako je bilo i izuzetaka) ali tako je i sad, samo obrnuto, ni sad ne mozes na visoku poziciju ako nisi u nacionalnoj stranki u kojoj ne mozes biti ako ne ides u crkvu ili dzamiju.

Trece, ateizam ne moze nikom smetati. Nema javnih okupljanja, propagande i slicno, ne mijesa se u politiku, maximum ateisticke propagande je ovo na forumu. Ateizma nije ideologija i nema nacina da nekom smeta, samo vjersko NEopredjeljnje, dok se religija uvlaci u sve sfere zivota i namece se.
arzuhal

#833 Re: Pitanje za vjernike

Post by arzuhal »

Ateista wrote: Posto sam ateista i nacionalno neopredjeljen (sto najcesce ide skupa)
U ovome i jest kvaka. To je tvoj stav, ali nije nužno tačan. Da bi bio nacionalno opredjeljen ne moraš biti vjernik. Ima ljudi koji nemaju nikakav vjerski identitet pa ga traže u nacionalnom.
Možemo govoriti o nekoj povezanosti i čak sjedinjenosti nacionalnog i vjerskog ako govorimo, recimo, o pravoslavlju (Srpska pravoslavna crkva, Ruska, Makedonska, Grčka) ili Jevrejima, mada ne poznajem toliko tu materiju da bih o tome smio ući u raspravu.
U kojem su onda odnosu kršćanstvo, islam ili budizam spram nacije i nacionalnog, ako gledamo pravoslavlje i judaizam?
I tako dalje...
Ja ne ocekujem da ti moje argumente prihvatis i da pomislis da sam u pravu, isto kao ni one vezane za religiju. Svjestan sam da se o stavovima koji ne dolaze iz racionalnog razmisljanja nego emotivnog ne moze ni raspravljati racionalnim argumentima. Smatram da u to spadaju i religija i ovaj rat.

Ako vec uvazavas misljenje ateista, ne vidim razlog zasto ne mozes i ovo, koje ne dolazi od nekog cetnika koji mrzi muslimane i zeli sve da ih pobije, nego od nekog ko sasvim objektivno i neutralno moze gledati ne obje strane.
Podvučeno: imaš koliko hoćeš racionalnih ateista (a ne samo emotivno potpaljenih vjernika koji kliču u svojim afektima nake iracionalne stvari, k'o ja) u BiH koji nesretni sukob ne tretiraju vjerskim ratom nego agresijom Ostatka SRJ na BiH. Misliš li da je i tužba BiH za agresiju Srbije i CG na BiH pred Međunarodnim sudom pravde bila plod emocija ili?
I kako jedan emotivac kao Željko Komšić ( a njega vazda navodim ne što je čovjek ateista nego i predsjednik ove države i nosilac Zlatnog ljiljana) kaže, na pitanje novinara šta misli o presudi da NIJE bila agresija:
- Ja znam šta sam svojim očima vidio i šta ću učiti svoju djecu...

Zato mi nije nimalo teško ni mrsko tebe prihvatiti kao sugovornika koji je ateista, ali jest itekako kada negiraš agresiju na BiH (koja nije stvar teizma ili ateizma).
Ateista

#834 Re: Pitanje za vjernike

Post by Ateista »

arzuhal wrote:
Ateista wrote: Posto sam ateista i nacionalno neopredjeljen (sto najcesce ide skupa)
U ovome i jest kvaka. To je tvoj stav, ali nije nužno tačan. Da bi bio nacionalno opredjeljen ne moraš biti vjernik. Ima ljudi koji nemaju nikakav vjerski identitet pa ga traže u nacionalnom.
Možemo govoriti o nekoj povezanosti i čak sjedinjenosti nacionalnog i vjerskog ako govorimo, recimo, o pravoslavlju (Srpska pravoslavna crkva, Ruska, Makedonska, Grčka) ili Jevrejima, mada ne poznajem toliko tu materiju da bih o tome smio ući u raspravu.
U kojem su onda odnosu kršćanstvo, islam ili budizam spram nacije i nacionalnog, ako gledamo pravoslavlje i judaizam?
I tako dalje...
Na zalost, u ovoj drzavi je bar 99% onih koji svoj nacionalni identitet gledaju kroz religiju. Naglasavam, odnosi se na BiH, u drugim zemljama je to razdvojeno, ali ovdje nije. Po meni, svi bismo trebali biti bosanci ili bosnjaci, kako god, ali razlicitih vjeroispovijesti. Iz nekog razloga, ovdje se pravoslavci identifikukuju sa svojim pravoslavnim komsijama i osjecaju isto tako kao srbi iako neki nisu vidjeli srbije i nemaju nikakve veze, kao i recimo sandaklije koji su u stvari rodom iz srbije i trebali bi biti srbi, ali se izjasnjavaju kao bosnjaci zato sto su muslimani.

Ja licno ne bih bio nacionalno neopredjeljen da postoji prava nacionalnost koja nije vezana za religiju, ali na zalost ne postoji. Bosanac je izbaceno iz upotrebe a bosnjak ne mogu biti jer je rezevisano za muslimane. Po imenu mogu biti "hrvat" ili "srbin" ali tako se ne osjecam, iako imam porijekla i iz te dvije zemlje, ali sam rodjen u BiH i mentalitetom i jezikom sam najblizi BiH.

Sto se tice pravoslavne crkve, ja ne znam da se ni grci ni rusi osjecaju kao srbi, samo se osjecaju vise povezani sa njima zbog religije, sto je slucaj i sa drugim nacijama koje imaju istu vecinsku vjersku opredjeljenot. To mijesanje i izjednacavanje je karakteristicno samo za BiH, barem koliko ja znam.

Ja ne ocekujem da ti moje argumente prihvatis i da pomislis da sam u pravu, isto kao ni one vezane za religiju. Svjestan sam da se o stavovima koji ne dolaze iz racionalnog razmisljanja nego emotivnog ne moze ni raspravljati racionalnim argumentima. Smatram da u to spadaju i religija i ovaj rat.

Ako vec uvazavas misljenje ateista, ne vidim razlog zasto ne mozes i ovo, koje ne dolazi od nekog cetnika koji mrzi muslimane i zeli sve da ih pobije, nego od nekog ko sasvim objektivno i neutralno moze gledati ne obje strane.
Podvučeno: imaš koliko hoćeš racionalnih ateista (a ne samo emotivno potpaljenih vjernika koji kliču u svojim afektima nake iracionalne stvari, k'o ja) u BiH koji nesretni sukob ne tretiraju vjerskim ratom nego agresijom Ostatka SRJ na BiH. Misliš li da je i tužba BiH za agresiju Srbije i CG na BiH pred Međunarodnim sudom pravde bila plod emocija ili?
I kako jedan emotivac kao Željko Komšić ( a njega vazda navodim ne što je čovjek ateista nego i predsjednik ove države i nosilac Zlatnog ljiljana) kaže, na pitanje novinara šta misli o presudi da NIJE bila agresija:
- Ja znam šta sam svojim očima vidio i šta ću učiti svoju djecu...

Zato mi nije nimalo teško ni mrsko tebe prihvatiti kao sugovornika koji je ateista, ali jest itekako kada negiraš agresiju na BiH (koja nije stvar teizma ili ateizma).
Znam za Komsica, i za jos dosta slicnoh primjera, gdje se ljudi osjecaju ateistima, neki cak i srbima, pa opet misle da je ovo bila agresija srbije. Ne mora biti u pitanju mrznja, po meni je to vise pitanje neinformisanosti, i ja ih ne krivim sto tako misle ako to nije zbog nacionalizma i mrznje.
Meni je zao mnogih boraca, invalida i svih koji su se borili misleci da brane svoju zemlju, medju njima je bilo i ateista, ali nisu bili svjesni da se u stvari bore za politicke ciljeve onih odozgo kojima je ovaj rat odgovarao i za koji su se spremali, kao i ostale strane. Na kraju se zavrsilo onako kako bi se svakako zavrsilo, onako kako stancima odgovara, a zivoti su uzalud izgubljeni, kao i u svakom ratu.

Ja vjerujem da je Komsic svasta vidio svojim ocima, ali nije istina samo ono sto se vidi svojim ocima, ima puno toga sto se ne vidi. To su situacije u kojima se razmislja iracionalno, cak i ako je neko ateista, ali zbog trauma iz rata i nedostatka nekih informacija. Ja isto tako znam sta je moj stari vidio i cuo svojim ocima, od svega sto je prosao, do toga sto je od stranaca cuo sve sta ce se desiti jos 80-tih godina (ne od nekog vidovnjaka nego onih koji su bili u toku i koji su znali da se raspad Yuge planira) samo nije vejerovao, do raznih podvala i mucki kojima se ovaj rat od pocetka pokusavao prikazati tako kako ga i ti i Komsic i ogromna vecina federacije dozivljava, od prikrivanja svojih do uvelicavanja tudjih zlocina i podmetanja, raznih propagandnih trikova, medjusobnih dogovora izmedju strana, zrtvovanja svojih vojnika, i jos puno toga sa, obje strane.

I zato cu opet ponoviti, ne negiram ja agresiju (sto podrazumijeva direktan napad jedne drzave na drugu u kojoj su jasne granice zrtve i agresora, druga stvar su pojedinacni zlocini i etnicko ciscenje kao genocid u Srebrenici i opsada Sarajeva, ali i mnogi drugi primjeri na drugim stranama) zbog nekog hira ili mrznje, vec iskljucivo zbog toga sto imam razlicite informacije od onih koje ti imas.
arzuhal

#835 Re: Pitanje za vjernike

Post by arzuhal »

Ateista wrote: I zato cu opet ponoviti, ne negiram ja agresiju (sto podrazumijeva direktan napad jedne drzave na drugu u kojoj su jasne granice zrtve i agresora, druga stvar su pojedinacni zlocini i etnicko ciscenje kao genocid u Srebrenici i opsada Sarajeva, ali i mnogi drugi primjeri na drugim stranama) zbog nekog hira ili mrznje, vec iskljucivo zbog toga sto imam razlicite informacije od onih koje ti imas.
1 - Nisam nikada ni pronašao kod tebe negiranje genocida i ostalih zločina, pa te zbog toga i ne povezujem sa četnicima. Međutim, sve i jedan četnik (Milošević, Šešelj, Koštunica, Karadžić, Mladić....) će reći isto što i ti: Nije bilo agresije nego građanski (ili čak bratoubilački) rat.

2 - Nisam, Bože me sačuvaj, advokat međunarodne zajednice ili nekih država/sila, pa da mislim kako nisu bile upetljane ili čak inicijatori agresije koju je Srbija izvršila nad BiH. Postoje i informacije da Sadam Husein nije tek tako napao Kuvajt, nego ga je instruirao i potakao neko ko je trebao doći kao spasilac Kuvajta da bi vojničkom čizmom stao na tlo najbogatije naftom, e da bi se zauvijek osigurao da mu neko neće zavrnuti pipu. To, međutim, ne mijenja činjenicu da je Irak izvršio agresiju na Kuvajt, bez obzira na planove, scenarija i uplitanja Silnih.

3 - Ima li još ateista na ovom forumu koji dijele tvoje mišljenje o vjerskom sukobu a ne agresiji?
SenSen

#836 Re: Pitanje za vjernike

Post by SenSen »

arzuhal wrote:3 - Ima li još ateista na ovom forumu koji dijele tvoje mišljenje o vjerskom sukobu a ne agresiji?
Kao prvo, zao mi je sto moram ovako da se izrazim. Pogotovo zato sto sam licno alergicna na razne "ispite lojalnosti" itd (pogotovo kao "mjesanac"), i histeriju koja se dize oko onih koji odbijaju da se stave u tor. Ali mislim da je @Ateista vidjenje mozda ofarbano licnim osjecajem pripadnosti, ma koliko on htjeo da bude distanciran. Valjda je to taj Balkanski Paradoks.. Btw, shvatam koliko je ironicno da ovo spominjem, pogotovo poslije onoga sto je @Ateista napisao. Ali ne razumijem kako neko, ko ima iskustva prosjecnog Bosanca, moze da izjednacava krivicu, i da se hvata za ono "ali bilo je kod svih toga"?! Mislim da se strane ni slucajno ne mogu izjednaciti, ni namjera, niti omjer*.. Naravno ne tvrdim da su svi "tamo" krivi, i da su svi pjenili gledajuci vijesti i govore Velicanstvenog Poglavice. Ali bilo ih je puno koji su stajali iza te genocidne politike, i to ljudi koji nemaju nikakvu religiju, osim osjecaja militantne etnicke pripadnosti.. Izvinjavam se na off topicu.

*Jedan od razloga sto nikako ne mogu svariti film Nicija Zemlja
Ateista

#837 Re: Pitanje za vjernike

Post by Ateista »

arzuhal wrote:
1 - Nisam nikada ni pronašao kod tebe negiranje genocida i ostalih zločina, pa te zbog toga i ne povezujem sa četnicima. Međutim, sve i jedan četnik (Milošević, Šešelj, Koštunica, Karadžić, Mladić....) će reći isto što i ti: Nije bilo agresije nego građanski (ili čak bratoubilački) rat.
Mozda se slazemo u jednom dijelu, ali jako malom. To je samo dio njihove definicije rata, ali tu je i kraj nasih slicnosti, da ne nabrajam sta je sve njihova definicja ovog rata. Glavna razlika je u tome sto svaka strana prebacuje krivicu onoj drugoj, a moje misljenje je negdje na sredini.
2 - Nisam, Bože me sačuvaj, advokat međunarodne zajednice ili nekih država/sila, pa da mislim kako nisu bile upetljane ili čak inicijatori agresije koju je Srbija izvršila nad BiH. Postoje i informacije da Sadam Husein nije tek tako napao Kuvajt, nego ga je instruirao i potakao neko ko je trebao doći kao spasilac Kuvajta da bi vojničkom čizmom stao na tlo najbogatije naftom, e da bi se zauvijek osigurao da mu neko neće zavrnuti pipu. To, međutim, ne mijenja činjenicu da je Irak izvršio agresiju na Kuvajt, bez obzira na planove, scenarija i uplitanja Silnih.
Ok, ali ja ne mislim da su stranci pomogli srbiji, strancima je bio cilj da rasture jugu i da nas sto vise zavade.
Mislim da moj stav najbolje moze objasniti ova scena iz nadrealista koja je sve samo ne zajebancija.

3 - Ima li još ateista na ovom forumu koji dijele tvoje mišljenje o vjerskom sukobu a ne agresiji?
Iskreno, nisam se ukljucivao u rasprave na tu temu, upravo iz ovih razloga sto vidim kako ljudi reaguju na to, tako da ne znam.
Mogu samo tvrditi za svoju djevojku, djelimicno. I njoj je to jos uvijek malo tesko za prihvatiti, ali ne moze protiv cinjenica i dokaza.
Ateista

#838 Re: Pitanje za vjernike

Post by Ateista »

SenSen wrote:
arzuhal wrote:3 - Ima li još ateista na ovom forumu koji dijele tvoje mišljenje o vjerskom sukobu a ne agresiji?
Kao prvo, zao mi je sto moram ovako da se izrazim. Pogotovo zato sto sam licno alergicna na razne "ispite lojalnosti" itd (pogotovo kao "mjesanac"), i histeriju koja se dize oko onih koji odbijaju da se stave u tor. Ali mislim da je @Ateista vidjenje mozda ofarbano licnim osjecajem pripadnosti, ma koliko on htjeo da bude distanciran. Valjda je to taj Balkanski Paradoks.. Btw, shvatam koliko je ironicno da ovo spominjem, pogotovo poslije onoga sto je @Ateista napisao. Ali ne razumijem kako neko, ko ima iskustva prosjecnog Bosanca, moze da izjednacava krivicu, i da se hvata za ono "ali bilo je kod svih toga"?! Mislim da se strane ni slucajno ne mogu izjednaciti, ni namjera, niti omjer*.. Naravno ne tvrdim da su svi "tamo" krivi, i da su svi pjenili gledajuci vijesti i govore Velicanstvenog Poglavice. Ali bilo ih je puno koji su stajali iza te genocidne politike, i to ljudi koji nemaju nikakvu religiju, osim osjecaja militantne etnicke pripadnosti.. Izvinjavam se na off topicu.

*Jedan od razloga sto nikako ne mogu svariti film Nicija Zemlja
Nisi u pravu, ja nemam taj osjecaj pripadnosti ni jednom od tri strane. Nemam neki poseban osjecaj pripadnosti ni samoj BiH, ali imam Sarajevu. To je jedina pripadnost koju osjecam i nemam razloga da branim bilo koga.

Moje misljenje nije zasnovano na "bilo je kod svih toga", zasnovano je na puno krupnijim stvarima. Strane nisu izjednacene, to nikad nisam rekao, nista nije izjednaceno, svako je na svoj nacin doprinosio ratu. Jedni su imali vise zlocina, u to nema sumnje, ali su drugi vodili prljaviju politiku i slicno, a rat su svi htjeli i spremali se (ne mislim na obicne ljude vec na ove odozgo).

Vjeruj mi, znam sta govorim i imam argumente za to, ali stvarno nemam volje da detaljnije ulazim u tu pricu jer znam kako ona zavrsava. Jednom sam se skoro posvadjao sa najboljim jaranima zbog toga, vidim da to ne ide i znam i zasto.

Ne volim o ovome pricati upravo zato sto znam da ce se neko naci ko ce reci da sam "ofarban licnim osjecajem pripadnosti", ili ko ce reci da sam cetnik - "ako nisi nas njihov si" i slicno. Koliko god ja pokusavao objasniti svoju pripadnost, vidim da ne vrijedi, to je ono sto je balkanski mentalitet, sto se ne dozvoljava nekome da bude neutralan, koliko god da neko nema veze ni sa jednom od tri strane, uvijek se trazi bilo kakva slamka koja ce ga povezati i kako bi ga strpali u jedan od tri kosa, mislim da je to strasno...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#839 Re: Pitanje za vjernike

Post by Chmoljo »

i nadam se da smo ovim završili off topic gospodo :)

sad se prestanite svađati o prirodi proteklog rata i počnite se svađati o (ne)vjeri, tj. on topic

:kravata:
Ateista

#840 Re: Pitanje za vjernike

Post by Ateista »

Sto se mene tice, ja sam rekao svoje i zavrsio. :D
arzuhal

#841 Re: Pitanje za vjernike

Post by arzuhal »

I have spoken, mali poglavico sa zelenom šubarom, voah... :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#842 Re: Pitanje za vjernike

Post by Chmoljo »

Image
arzuhal

#843 Re: Pitanje za vjernike

Post by arzuhal »

Image
Nićifor

#844 Re: Pitanje za vjernike

Post by Nićifor »

Ateista wrote: Nije tacno za komunizam da se nije smjelo, znam veliki broj primjera gdje su ljudi vjernici najnormalnije mogli zivjeti, niko im nista branio. Jedino sto nisu mogli biti u partiji i tako doci na neke visoke pozicije, (iako je bilo i izuzetaka) ali tako je i sad, samo obrnuto, ni sad ne mozes na visoku poziciju ako nisi u nacionalnoj stranki u kojoj ne mozes biti ako ne ides u crkvu ili dzamiju.

Trece, ateizam ne moze nikom smetati. Nema javnih okupljanja, propagande i slicno, ne mijesa se u politiku, maximum ateisticke propagande je ovo na forumu. Ateizma nije ideologija i nema nacina da nekom smeta, samo vjersko NEopredjeljnje, dok se religija uvlaci u sve sfere zivota i namece se.
Ateizam tebi ne smeta, jer si ti taj, meni recimo smeta, a ti to ne vidiš, i prosipaš šatrologiju o nenametanju.
bez_ideje

#845 Re: Pitanje za vjernike

Post by bez_ideje »

tebi smeta necije vjersko neopredjeljenje :shock: :shock: :shock:
:lol: :lol: :lol: :lol: puna je onda tebi guzica trnja druze 8-)
Nićifor

#846 Re: Pitanje za vjernike

Post by Nićifor »

bez_ideje wrote:tebi smeta necije vjersko neopredjeljenje :shock: :shock: :shock:
Ne, nego nečije nametanje istog kao prirodnog, normalnog i poželjnog, a istovremeno spočitavanje meni da prezentiram svoje u javnosti.
Agic Nurija

#847 Re: Pitanje za vjernike

Post by Agic Nurija »

LSD wrote:Kakve veze imaju dzamije koje su iz npr.15 i 16 vijeka sa Resiovima??
Prvo, to je monument i kao takav je "kota u svim vojnim kartama". Ako provjeriš "vojne karte" Bosne vidjećeš da je sve i jedna seoska džamija u središtu naselja, dok je večina seoskih crkava i kapela izvan gusto naseljenih područja. Ako tome dodaš i "vlast" koja je određivala mjesto izgradnje džamija, posebno seoskih i shodno tome izdavala i "građevinsku saglasnost", možeš "zamisliti" i krajnju namjeru "gospodara bosanskih života" koji su imali svoj velikodržavni plan stogodina pri ruci! Vidjeo sam na terenu dalekometnim haubicama sravnjena "muslimanska sela" u kojima je munara često stajala neoštećena!
Ako te odgovor ne zadovoljava, pojasniću ti u nekoliko daljih rječi:
- U džamiju ne idem, jer tamo ima svega, samo nema Boga, pošto je Bog u svojim djelima, a džamija je djelo Islamske zajednice!
- Odluke bosanskog parlamenta u ime stvarnog bosanskog naroda, a ne odluke u ime vjere u apstraktne pojmove!
- Institucija reisa, biskupa, patrijarha treba da bude preinačena u Bosansko ministarstvo za vjersku kulturu!
I nemoj samnom o istini u ime čovjeka koji jeste i o lažima i prevarama u ime nečega ili nekoga koga smo dobili na okupatorskom koplju i maču, još i na na "stranom govoru i pismu" i dok smo to stigli da vidimo i prevedeno, prošlo je pet vijekova ispiranja bosanskog mozga, u kojeg je teško ponovo uliti malo logike, stvarnosti....
ljubav_aha

#848 Re: Pitanje za vjernike

Post by ljubav_aha »

Agic Nurija wrote:
LSD wrote:Kakve veze imaju dzamije koje su iz npr.15 i 16 vijeka sa Resiovima??
Prvo, to je monument i kao takav je "kota u svim vojnim kartama". Ako provjeriš "vojne karte" Bosne vidjećeš da je sve i jedna seoska džamija u središtu naselja, dok je večina seoskih crkava i kapela izvan gusto naseljenih područja. Ako tome dodaš i "vlast" koja je određivala mjesto izgradnje džamija, posebno seoskih i shodno tome izdavala i "građevinsku saglasnost", možeš "zamisliti" i krajnju namjeru "gospodara bosanskih života" koji su imali svoj velikodržavni plan stogodina pri ruci! Vidjeo sam na terenu dalekometnim haubicama sravnjena "muslimanska sela" u kojima je munara često stajala neoštećena!
Ako te odgovor ne zadovoljava, pojasniću ti u nekoliko daljih rječi:
- U džamiju ne idem, jer tamo ima svega, samo nema Boga, pošto je Bog u svojim djelima, a džamija je djelo Islamske zajednice!
- Odluke bosanskog parlamenta u ime stvarnog bosanskog naroda, a ne odluke u ime vjere u apstraktne pojmove!
- Institucija reisa, biskupa, patrijarha treba da bude preinačena u Bosansko ministarstvo za vjersku kulturu!
I nemoj samnom o istini u ime čovjeka koji jeste i o lažima i prevarama u ime nečega ili nekoga koga smo dobili na okupatorskom koplju i maču, još i na na "stranom govoru i pismu" i dok smo to stigli da vidimo i prevedeno, prošlo je pet vijekova ispiranja bosanskog mozga, u kojeg je teško ponovo uliti malo logike, stvarnosti....

:thumbup:
Ateista

#849 Re: Pitanje za vjernike

Post by Ateista »

Ateizam tebi ne smeta, jer si ti taj, meni recimo smeta, a ti to ne vidiš, i prosipaš šatrologiju o nenametanju.
Mozes li mi navesti sta ima da ti smeta kod ateizma? Gdje su to javna okupljanja i propagande, gdje ti to neko namece ateizam i slicno?
Al poznat si mi pravo jarana, nije zafrkancija, nije :D
Ne kontam sta si htio da kazes? :? :?
Ateista

#850 Re: Pitanje za vjernike

Post by Ateista »

Nićifor wrote:
bez_ideje wrote:tebi smeta necije vjersko neopredjeljenje :shock: :shock: :shock:
Ne, nego nečije nametanje istog kao prirodnog, normalnog i poželjnog, a istovremeno spočitavanje meni da prezentiram svoje u javnosti.
Niko ti ga ne namece.
Ovo je forum gdje svako ima pravo da iznese svoje misljenje. Ateisti imaju pravo tako da iznesu svoje misljenje, tvoje je pravo da se ukljucis ili da zaobilazis te teme.

Isto tako, niko ti ne brani da ti iznosis svoje misljenje, meni smeta kada se to misljenje namece i kada se propaganda gura tamo gdje ne treba.
Post Reply