Pitanje za vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
housetent

#1 Pitanje za vjernike

Post by housetent »

Ako Bog vec postoji zasto je neposten?Zasto nas ne gleda sve istim ocima?
Smrcak15

#2 Re: Pitanje za vjernike

Post by Smrcak15 »

housetent wrote:Ako Bog vec postoji zasto je neposten?Zasto nas ne gleda sve istim ocima?
Zaista, Allah ne gleda u vaša tijela, niti u vaše likove, nego gleda u vaša srca i vaša djela. "
Hadis bilježi: Muslim

a kako je neposten de mi reci???
kerima1

#3 Re: Pitanje za vjernike

Post by kerima1 »

Smrcak15 wrote:
housetent wrote:Ako Bog vec postoji zasto je neposten?Zasto nas ne gleda sve istim ocima?
Zaista, Allah ne gleda u vaša tijela, niti u vaše likove, nego gleda u vaša srca i vaša djela. "

Ako je tako zasto nevjernike cistih dusa i sa lijepim djelima ne gleda nego prijeti kaznama?
Smrcak15

#4 Re: Pitanje za vjernike

Post by Smrcak15 »

kerima1 wrote:
Smrcak15 wrote:

Ako je tako zasto nevjernike cistih dusa i sa lijepim djelima ne gleda nego prijeti kaznama?
zato sto odbijanje Boga odbijas kompletan program zivljenja sa kojim je Bog zadovoljan kako bi covjek postigao uspjeh na buducem svijetu.

ali recimo da ateista dobre duse i lijepih djela, pa to moze uticati da Allah se smiluje toj osobi i uvede u islam...a isto tako moze da isplati nagradu takvoj osobi jos na ovome svijetu pa kad dodje na sudnji dan , nema nista onda za sta ce se uhvatiti.
BajramBarecula

#5 Re: Pitanje za vjernike

Post by BajramBarecula »

:lol: :lol:
kerima1

#6 Re: Pitanje za vjernike

Post by kerima1 »

Jbg presurov je taj Bog ne znam kako to jos davno nisam skuzila. :twisted: :mrgreen:
zforumas

#7 Re: Pitanje za vjernike

Post by zforumas »

Mi smo za dogovor sve dok je po nasem.

Tako to Smrle, otprilike, postavlja.
housetent

#8 Re: Pitanje za vjernike

Post by housetent »

Smrcak15 wrote:

Neposten na milion nacina:zasto se npr neko rodi lijep neko ruzann,zasto se neko rodi zdrav neko bolestan,zasto s neko rodi u bogatoj porodici neko u siromašnoj,zasto ne dadne dijete nekome ko je vjernik a ne nevjerniku i smecu od covjek,zasto taj Bog uzme roditelja nekom djetetu od 5 godina,itd itd itd
insomnia78

#9 Re: Pitanje za vjernike

Post by insomnia78 »

Nisam vjernik al su vam argumenti i pitanja na nivou petogodisnjaka
Smrcak15

#10 Re: Pitanje za vjernike

Post by Smrcak15 »

housetent wrote:
Smrcak15 wrote:

Neposten na milion nacina:zasto se npr neko rodi lijep neko ruzann,zasto se neko rodi zdrav neko bolestan,zasto s neko rodi u bogatoj porodici neko u siromašnoj,zasto ne dadne dijete nekome ko je vjernik a ne nevjerniku i smecu od covjek,zasto taj Bog uzme roditelja nekom djetetu od 5 godina,itd itd itd
da krenemo
Neposten na milion nacina:zasto se npr neko rodi lijep neko ruzann,
ovo je cisto bozija odredba da neko manje fin neko prelijep, eh sada se postavlja pitanje zasto??? kakva je poenta???

odgovor je vrlo jednostavan,

Nemoj misliti da je to nesto predobro sto te stvorio prelijepim i nemoze ti suprotan pol odoliti, jer te Bog iskusava na taj nacin kako ces se ponijeti sa tim, jer ti preko te ljepote mozes da zasluzis raj a i dzehennem, samo sto vecina ce zbog svoje ljepote da zasluze dzehennem, jer ovosvjetski izazovi su bas izazovni, kad se suprotan pol navali, a strasti iznutra kazu jes jes jes, hajde se odupri ako mozes, ti si po iskusnejem

recimo ovako lijepa zenska, dok je druge zavidno gledaju kako lahko uzima muskarce pred nosom im, i zavide joj na ljepoti
Image

i kontaju, BOzeeee sto meni nisi da i ja sam fina ovako pa da mogu vrtiti muskarce oko malog prsta :lol:

drugim rijecima, Boze sto meni nisi dao ovako tesko iskusenje pa da padne na njemu i zasluzis dzehennem :( :(

Jer lijepe osobe su iskusenje samom sebi i drugima, dok oni manje fini su postedjeni barem takve vrste iskusenja, oni su na iskusenju strpljivosti.

Lijepe osobe su na iskusenju strasti
Neatraktivne osobe su na iskusenju strpljivosti

samo je pitanje kroz koju vrstu ti se lakse nositi na testu u zivotu???

kada covjek zna za ove stvari, drukcije gleda na svijet i nije to bas tako crno na bijelo, ti mislis da je nesto dobro za tebe a ono katastrofa se krije u tome za tebe.

zasto se neko rodi zdrav neko bolestan,zasto s neko rodi u bogatoj porodici neko u siromašnoj,zasto ne dadne dijete nekome ko je vjernik a ne nevjerniku i smecu od covjek,
isto iskusenje od Boga kako ces se ponijeti, moze biti nekad i kazna, a nekad ciscenje od grijeha i uzdizanje stepena u Raju

zasto taj Bog uzme roditelja nekom djetetu od 5 godina,itd itd
tom djetetu je kratki put do Raja, bez zamora nekog i testa. dok je prelazak djeteta sa ovoga svijeta u Raj iskusenje za roditelje, zbog gubitka djeteta....ako se roditelji nose sa tim na ispravan nacin, rezultat toga bude

da na sudnje danu kada dodje dusa do grkljana od muke i straha, to isto dijete ce doci i biti tim roditeljima kao advokat kod Boga, pa ce djeca umrla traziti od BOga da i roditelji sa njima udju u Raj, pa im Bog moze reci udjite vi i vasi roditelj u Raj. eto sta znaci rana smrt djeteta.

ali ta rana smrt isto moze da bude prouzrokovana od strane ljudi.

Allah kaze:

21:35. Svako živo biće smrt će okusiti! Mi vas stavljamo na kušnju/test i u zlu i u dobru i Nama ćete se vratiti.

kada razumijemo ovo onda se odgovori sami namecu
housetent

#11 Re: Pitanje za vjernike

Post by housetent »

Smrcak15 wrote:
housetent wrote:
Smrcak15 wrote:

da krenemo
Neposten na milion nacina:zasto se npr neko rodi lijep neko ruzann,
ovo je cisto bozija odredba da neko manje fin neko prelijep, eh sada se postavlja pitanje zasto??? kakva je poenta???

odgovor je vrlo jednostavan,

Nemoj misliti da je to nesto predobro sto te stvorio prelijepim i nemoze ti suprotan pol odoliti, jer te Bog iskusava na taj nacin kako ces se ponijeti sa tim, jer ti preko te ljepote mozes da zasluzis raj a i dzehennem, samo sto vecina ce zbog svoje ljepote da zasluze dzehennem, jer ovosvjetski izazovi su bas izazovni, kad se suprotan pol navali, a strasti iznutra kazu jes jes jes, hajde se odupri ako mozes, ti si po iskusnejem

recimo ovako lijepa zenska, dok je druge zavidno gledaju kako lahko uzima muskarce pred nosom im, i zavide joj na ljepoti
Image

i kontaju, BOzeeee sto meni nisi da i ja sam fina ovako pa da mogu vrtiti muskarce oko malog prsta :lol:

drugim rijecima, Boze sto meni nisi dao ovako tesko iskusenje pa da padne na njemu i zasluzis dzehennem :( :(

Jer lijepe osobe su iskusenje samom sebi i drugima, dok oni manje fini su postedjeni barem takve vrste iskusenja, oni su na iskusenju strpljivosti.

Lijepe osobe su na iskusenju strasti
Neatraktivne osobe su na iskusenju strpljivosti

samo je pitanje kroz koju vrstu ti se lakse nositi na testu u zivotu???

kada covjek zna za ove stvari, drukcije gleda na svijet i nije to bas tako crno na bijelo, ti mislis da je nesto dobro za tebe a ono katastrofa se krije u tome za tebe.

zasto se neko rodi zdrav neko bolestan,zasto s neko rodi u bogatoj porodici neko u siromašnoj,zasto ne dadne dijete nekome ko je vjernik a ne nevjerniku i smecu od covjek,
isto iskusenje od Boga kako ces se ponijeti, moze biti nekad i kazna, a nekad ciscenje od grijeha i uzdizanje stepena u Raju

zasto taj Bog uzme roditelja nekom djetetu od 5 godina,itd itd
tom djetetu je kratki put do Raja, bez zamora nekog i testa. dok je prelazak djeteta sa ovoga svijeta u Raj iskusenje za roditelje, zbog gubitka djeteta....ako se roditelji nose sa tim na ispravan nacin, rezultat toga bude

da na sudnje danu kada dodje dusa do grkljana od muke i straha, to isto dijete ce doci i biti tim roditeljima kao advokat kod Boga, pa ce djeca umrla traziti od BOga da i roditelji sa njima udju u Raj, pa im Bog moze reci udjite vi i vasi roditelj u Raj. eto sta znaci rana smrt djeteta.

ali ta rana smrt isto moze da bude prouzrokovana od strane ljudi.

Allah kaze:

21:35. Svako živo biće smrt će okusiti! Mi vas stavljamo na kušnju/test i u zlu i u dobru i Nama ćete se vratiti.

kada razumijemo ovo onda se odgovori sami namecu
A zasto smo stvoreni,koja je svrha naseg postojanja jer mu nismo potrebni.Procitao sam Kur'an i tamo pise pit cete vino,zasto vino u dzenetu a ovdje nam je zabranjeno.Zasto je tamo navedeno samo par vocki a ne sve koje postoje(nar,grozdze je navedeno i jos neke nmg se sjetiti).Zasto se sto puta spominje faraon i ta prica oko njega samo u drugom obliku,jevreji.
Smrcak15

#12 Re: Pitanje za vjernike

Post by Smrcak15 »

housetent wrote: A zasto smo stvoreni,koja je svrha naseg postojanja jer mu nismo potrebni.Procitao sam Kur'an i tamo pise pit cete vino,zasto vino u dzenetu a ovdje nam je zabranjeno.Zasto je tamo navedeno samo par vocki a ne sve koje postoje(nar,grozdze je navedeno i jos neke nmg se sjetiti).Zasto se sto puta spominje faraon i ta prica oko njega samo u drugom obliku,jevreji.
A zasto smo stvoreni,koja je svrha naseg postojanja jer mu nismo potrebni.
inicijalno sto ga je podstaklo da nas stvori je njegova milost, pa da bi zasluzili njegovu milost odredio da to bude kroz testiranje kako ko zasluzi tu njegovu milost, a u test je odredio da put do njegove milosti bude ibadet(pokoravanje i izvrsavanje boziji naredbi), znaci sa svrhom si postavljen na zemlju da prodjes kroz test zivota i na kraju da ti bude sudjeno na SUdnjem danu poslije smrti, ako prevagnu dobra djela ides u Dzennet, ako prevagnu losa djela ides u Dzehennem....

On sam kaze da nema nikakve koristi ako nas kaznjava, paako odluci da nas kazni na sudnjem danu to ce biti po pravdi presudjeno, obecaje da se nikome nece truncica nepravde uciniti.

Procitao sam Kur'an i tamo pise pit cete vino,zasto vino u dzenetu a ovdje nam je zabranjeno.
zato sto dzennetsko vino ne opija niti ima mahmurluku od njega, da te glava boli itd to je samo naziv za pice, zvat ce se vino, ali nece biti kao ovo zabranjeno vino.

Poenta sto vino tamo ne steti kad ga pijes, ne gubis pamet od njega, pa ti je zato dozovljeno
dok ovo zna itekako nasteti i pamet oduzeti, pa je zato i zabranjeno.

takva su pica u dzennetu da kad bi zamocio prst u to pice i izvadio osjetio bi se miris na daleko na zemlji.

Zasto je tamo navedeno samo par vocki a ne sve koje postoje(nar,grozdze je navedeno i jos neke nmg se sjetiti)
sta mislis kada bi Allah nabrajao sve sta ima u Dzennetu, dali bi to moglo stati u jednu knjigu, ne bi sigurno....zato nema smisla da pretrpa stvarima , nego dozira sa samo potrebnim informacijama o Dzennetu i Dzehennemu.

I jos nesto, kada Allah spomene nesto poznato po imenu u Kuranu da ce biti u Dzennetu, to nije isto kao na ovome svijetu...samo su nazivi isti a sustina je drugacija, tamo je daleko bolje.
Zasto se sto puta spominje faraon i ta prica oko njega samo u drugom obliku,jevreji
da bi se pouke izvadile.
Sanjarko

#13 Re: Pitanje za vjernike

Post by Sanjarko »

Ovako imas vise pogleda na ovaj svijet. Ja cu ti navesti dva. Jedni imaju pogled na ovaj svijet da je on pod kontrolom sotone, shejtana, taj pogled na ovaj svijet su navodno i nasi pretci bogumili imali, drugi imaju pogled na ovaj svijet da je on neka vrsta pakla. Osim ovih pogleda na svijet imas raznih jos pogleda na njega, ateisticke, agnosticke, deisticke, vjernicke, religijske, filozofske, hedonisticke, kapitalisticke, komunisticke, socijalisticke, fasisticke itd.

A moj skromni pogled na ovaj svijet i neko misljenje o ovom svijetu jeste da je on neka vrsta testa, koji ja nazalost padam, ali eto ipak se nadam kada umrem da cu ipak proci test barem sa dvojkom, dovoljnim prolazom.

Znaci nema nepostenja. Takav je ovaj svijet kakav je.

EDIT:

PS. Ima jos jedan pogled od jednih koji smatraju ovaj svijet nekom vrstom simulacije. Ali nesto neznam za to, sumnjam nesto pravo u to. Ali opet ko zna.
HAVANA

#14 Re: Pitanje za vjernike

Post by HAVANA »

insomnia78 wrote:Nisam vjernik al su vam argumenti i pitanja na nivou petogodisnjaka
A i odgovori, ko kike budalike da odgovara. :meza1: A i ti sejtane,znaci i tebe ce skakiljat po tabanima i vrtit na raznju. :cry:
kerima1

#15 Re: Pitanje za vjernike

Post by kerima1 »

sta mislis kada bi Allah nabrajao sve sta ima u Dzennetu, dali bi to moglo stati u jednu knjigu, ne bi sigurno....zato nema smisla da pretrpa stvarima , nego dozira sa samo potrebnim informacijama o Dzennetu i Dzehennemu.
Da se nije sto puta ponavljalo o firaunu moglo se nabrojati svo voce na zemlji.
Smrcak15

#16 Re: Pitanje za vjernike

Post by Smrcak15 »

kerima1 wrote:
ooo Boze dragi jeli moguce da citam ovo :-) :-) :-)

pa sta ti hoces da napravis od Kurana, prirucnik za sadjenje voca, Botanicku knjigu ili enciklopedija voca ili sta vec :-) a boze sacuvaj kakvo rezonovanje

ponavljanje price oko faraona je da bi se izvukla pouka iz tih desavanja, a ti hoces da zamijenis pouku za enciklopediju :-) nema dalje
kerima1

#17 Re: Pitanje za vjernike

Post by kerima1 »

A jest mu neka pouka to oko firauna vala dovoljno je bilo da ga jednom spomene i sve dogadjajje oko njega.i najljepse stvari kad se konstantn ponavljaju postanu monotone kamoli ona odron prica oko firauna.I nisam rekla da bi trebalo svo voce spoenuti nego da se moglo al zauzele bespotrebne price 'poucne'.
Zejnep

#18 Re: Pitanje za vjernike

Post by Zejnep »

insomnia78 wrote:Nisam vjernik al su vam argumenti i pitanja na nivou petogodisnjaka
:thumbup:
Smrcak15

#19 Re: Pitanje za vjernike

Post by Smrcak15 »

kerima1 wrote:A jest mu neka pouka to oko firauna vala dovoljno je bilo da ga jednom spomene i sve dogadjajje oko njega.i najljepse stvari kad se konstantn ponavljaju postanu monotone kamoli ona odron prica oko firauna.I nisam rekla da bi trebalo svo voce spoenuti nego da se moglo al zauzele bespotrebne price 'poucne'.
ako nesto vise spomene Bog na taj nacin iskaze vaznoost te teme.

nema nista bezpotrebno sve je potrebno u Kur'anu, hocu reci sve je vazno u Kuranu sto stoji.
kerima1

#20 Re: Pitanje za vjernike

Post by kerima1 »

Smrcak15 wrote:
kerima1 wrote:A jest mu neka pouka to oko firauna vala dovoljno je bilo da ga jednom spomene i sve dogadjajje oko njega.i najljepse stvari kad se konstantn ponavljaju postanu monotone kamoli ona odron prica oko firauna.I nisam rekla da bi trebalo svo voce spoenuti nego da se moglo al zauzele bespotrebne price 'poucne'.

nema nista bezpotrebno sve je potrebno u Kur'anu, hocu reci sve je vazno u Kuranu sto stoji.
Sta je po tebi vazno spominanje vise puta dogadjaja oko faraona?
Zar ti on nije slican sa nekim iz mushafa ima robove, strog je, kaznjava? :)
Smrcak15

#21 Re: Pitanje za vjernike

Post by Smrcak15 »

kerima1 wrote:
Smrcak15 wrote:

da ja ne bi palamudio bezveze, prepustam govor najboljem komentatoru Kurana trenutno na zemlji, Noumanu Ali Khanu

zforumas

#22 Re: Pitanje za vjernike

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
kerima1 wrote:
ooo Boze dragi jeli moguce da citam ovo :-) :-) :-)

pa sta ti hoces da napravis od Kurana, prirucnik za sadjenje voca, Botanicku knjigu ili enciklopedija voca ili sta vec :-) a boze sacuvaj kakvo rezonovanje

ponavljanje price oko faraona je da bi se izvukla pouka iz tih desavanja, a ti hoces da zamijenis pouku za enciklopediju :-) nema dalje

Smrle ti si vec napravio od Kurana enciklopediju. Cak si i knjigu naposao da objasnis.
kerima1

#23 Re: Pitanje za vjernike

Post by kerima1 »

Smrle budi iskren i potvrdi ovo. :D
Allah voli iskene,a njih je kaze malo.
Smrcak15

#24 Re: Pitanje za vjernike

Post by Smrcak15 »

kerima1 wrote:
Smrle budi iskren i potvrdi ovo. :D
Allah voli iskene,a njih je kaze malo.
Zar ti on nije slican sa nekim iz mushafa ima robove, strog je, kaznjava?
sta znaci biti rob Boziji, zasto su svi ljudi Bozji robove, i vjernici i nevjernici??

sta mislis??? neznas sigurno, a kako bi i znala kad si zauzeta za osporavanjem, to ti mozak preokupiralo

Svi smo robovi jer imamo silom pokoravanje njegovim zakonima

mozes li da ne trepces??

mozes li da ne ides nikako u wc?

Mozes li ikako da ne jedes i pijes vodu a da ostanes ziva??

mozes li da nikako ne spavas??

sve je ovo silom pokoravanje BOgu, on ti je to odredio i nemozes se boriti protiv svega ovoga...zato si njegova ropkinja jer se pokoravas ovim njegovim zakonima koje je on odredio da se tvoje tijelo radi sve to.

strog je,
on je strog gdje treba da bude strog, a blag gdje treba da bude blag...
kaznjava?
da ne kaznjava ne bi bio pravedan.
Post Reply