Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
-
emir84
#1 Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
pozdrav,
Imam jenog covjeka koji me ubjedjuje da je nakon zavrsenog zanata tacnije automehanicar imao sansu da se upise na fakultet direktno. On je 1959 godiste, sto znaci da je zavrsio srednju negdje 1977 il tako nekako. Mene zanima da li je takvo nesto bilo mogce tad posto sam ja dosta mladji pa ne znam cinjenice. Moje shvatanje da se na fakultet NIKAD nije moglo sa trogodsnjom skolom.
hvala unaprijed.
Sent from my SM-G925F using Tapatalk
Imam jenog covjeka koji me ubjedjuje da je nakon zavrsenog zanata tacnije automehanicar imao sansu da se upise na fakultet direktno. On je 1959 godiste, sto znaci da je zavrsio srednju negdje 1977 il tako nekako. Mene zanima da li je takvo nesto bilo mogce tad posto sam ja dosta mladji pa ne znam cinjenice. Moje shvatanje da se na fakultet NIKAD nije moglo sa trogodsnjom skolom.
hvala unaprijed.
- Doda37
#2 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
Ja sam upisivao '88, sjecam se toga da se pricalo, ne znam nikoga ko je to uradio
- mad_max_ba
#3 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
moj čača je završio trgovačku trogodišnju i završio je fax 80-ih, e sad jel šta polago dodatnu razliku pojma nemam
- stakasa
#4 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
Polagao se je prijemni na tehnickim fakultetima, ako bi ga mehanicar polozio primili bi i njega ja mislim. Mada to nije bio cest slucajemir84 wrote:pozdrav,
hvala unaprijed.
- petunija
#5 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
Upisala 83/84, prijemni bio obavezan na skoro svim fakultetima. Oni sa trogodišnjim školama su tada morali polagati razliku.
- okanomalo
#6 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
mogli su oni koji su zavrsili cetvorogodisnje skolovanje. obicno se za zanatska zanimanja islo na trogodisne skolovanje.emir84 wrote:pozdrav,
hvala unaprijed.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
sad sam se sjetio da su neki upisivali s trogodišnjom
eh sad razlika ili šta već ne znam
eh sad razlika ili šta već ne znam
-
emir84
#8 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
Ma da, znao sam da prica suplju al eto stariji je pa sam pustio.
- uglavnomja
#9 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
petunija wrote:Upisala 83/84, prijemni bio obavezan na skoro svim fakultetima. Oni sa trogodišnjim školama su tada morali polagati razliku.
i racunalo se svasta, prvenstveno prosjek, mislim generalno uspjeh, pa znacke, zlatna i srebrena Prica, pa ucesca - pobjede na raznim takmicenjima, strucnim i opsteobrazovnim, sportskim ... i drustvene aktivnosti ...sve se pikalo
a razni prijemni na raznim fakultetima bili.
i ja ne znam nikoga ko je sa trogodisnjim zanatom upisao fax
zanat je praksa, a fax je teroija, tako da se izrazim. oni su imali smanjen broj casova obaveznih predmeta i automatski nisu ispunjavali uslove za direktan upis.
-
emir84
#10 Re: RE: Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
ma da razumijem. hvalauglavnomja wrote:petunija wrote:Upisala 83/84, prijemni bio obavezan na skoro svim fakultetima. Oni sa trogodišnjim školama su tada morali polagati razliku.
[emoji106]
i racunalo se svasta, prvenstveno prosjek, mislim generalno uspjeh, pa znacke, zlatna i srebrena Prica, pa ucesca - pobjede na raznim takmicenjima, strucnim i opsteobrazovnim, sportskim ... i drustvene aktivnosti ...sve se pikalo
a razni prijemni na raznim fakultetima bili.
i ja ne znam nikoga ko je sa trogodisnjim zanatom upisao fax![]()
zanat je praksa, a fax je teroija, tako da se izrazim. oni su imali smanjen broj casova obaveznih predmeta i automatski nisu ispunjavali uslove za direktan upis.
-
drastic
#11 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
nije supljaemir84 wrote:Ma da, znao sam da prica suplju al eto stariji je pa sam pustio.
-
emir84
#12 Re: RE: Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
ok hvaladrastic wrote:nije supljaemir84 wrote:Ma da, znao sam da prica suplju al eto stariji je pa sam pustio.
- uglavnomja
#13 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
sta nije suplja? da se morala polagati razlika? samo da bi se steklo pravo konkurisanja, a onda kao i svim ostalim.drastic wrote:nije supljaemir84 wrote:Ma da, znao sam da prica suplju al eto stariji je pa sam pustio.
cak i da su imali isti broj casova matematike godisnje (a nisu, al' eto) kao i gimnazijalci na pr., fali im jedna cetvrtina casova iz matematike. i iz svih ostalih obavezniih predmeta.
zlatna prica se dodjeljivala za odlican uspjeh u 3. i 4. srednje. i opcenito prosjek iz 3. i 4. je bio odlucujuci za upis.
kako ce neko ko nema 4. razred uopste doci do upisa?
-
drastic
#14 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
covjek je 59to godiste zavrsio je zanat prije uvodjenja usmjerenog obrazovanja ako je isao na tehnicki fakultet trebao je proci samo prijemniuglavnomja wrote:sta nije suplja? da se morala polagati razlika? samo da bi se steklo pravo konkurisanja, a onda kao i svim ostalim.drastic wrote:nije supljaemir84 wrote:Ma da, znao sam da prica suplju al eto stariji je pa sam pustio.
cak i da su imali isti broj casova matematike godisnje (a nisu, al' eto) kao i gimnazijalci na pr., fali im jedna cetvrtina casova iz matematike. i iz svih ostalih obavezniih predmeta.
zlatna prica se dodjeljivala za odlican uspjeh u 3. i 4. srednje. i opcenito prosjek iz 3. i 4. je bio odlucujuci za upis.
-
emir84
#15 Re: RE: Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
interesantno...drastic wrote:covjek je 59to godiste zavrsio je zanat prije uvodjenja usmjerenog obrazovanja ako je isao na tehnicki fakultet trebao je proci samo prijemniuglavnomja wrote:sta nije suplja? da se morala polagati razlika? samo da bi se steklo pravo konkurisanja, a onda kao i svim ostalim.drastic wrote: nije suplja
- vješalica
#16 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
Mozda je mogao ako je bio vkv
- muha_sa
#17 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
nije te slagAo----moglo se
- Doda37
#18 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
Pa VKV je veci stupanj od cetverogodisnje skolevješalica wrote:Mozda je mogao ako je bio vkv
- uglavnomja
#19 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
muha_sa wrote:nije te slagAo----moglo se
kad se moglo? 45.
nemam bas toliko godina, ali imam dovoljno da se sjecem (on je mogao upisati fax 77. ili 78.) da smo jos u osnovnoj znali sta nam treba za upis na fax, prosjek ocjena 3. i 4. razreda.
mozda, ali to nije ista vrsta obrazovanja, vkv je praksa, 4-godisnje skole su teorija, koja se trazi(la) za upis na fax.Doda37 wrote:Pa VKV je veci stupanj od cetverogodisnje skolevješalica wrote:Mozda je mogao ako je bio vkv
-
Al-Batros
#20 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
Moglo je. Mislim da su zanatlije mogle upisati samo tehničke fakultete.
Bratstvo u Novom Travniku je napravilo dosta inžinjera od zanatlija koji su pokazali nešto u svojoj struci (metalostrugari, glodači, zavarivači, kovači itd.). Nisam radio nikad u BNT ali radilo mi je pola familije (mama u kadrovskoj) i od njih sam to čuo.
Zanat je nekad bio itekako potkovan teorijom i bio je časno zanimanje, a ne kao danas da samo debili upisuju zanat i ne znaju šta će sa njim, niti zna teoriju, niti zna praksu. Prijeratni zanatlija iz BNT-a može današnje inžinjere pojest' za doručak tako da ne pričate da je zanat samo praksa.
Bratstvo u Novom Travniku je napravilo dosta inžinjera od zanatlija koji su pokazali nešto u svojoj struci (metalostrugari, glodači, zavarivači, kovači itd.). Nisam radio nikad u BNT ali radilo mi je pola familije (mama u kadrovskoj) i od njih sam to čuo.
Zanat je nekad bio itekako potkovan teorijom i bio je časno zanimanje, a ne kao danas da samo debili upisuju zanat i ne znaju šta će sa njim, niti zna teoriju, niti zna praksu. Prijeratni zanatlija iz BNT-a može današnje inžinjere pojest' za doručak tako da ne pričate da je zanat samo praksa.
- vješalica
#21 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
eh ovo je pravi odgovor i to je tačnoAl-Batros wrote:Moglo je. Mislim da su zanatlije mogle upisati samo tehničke fakultete.
- muha_sa
#22 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
Al-Batros wrote:Moglo je. Mislim da su zanatlije mogle upisati samo tehničke fakultete.
nemam ja nerava ubjedjivat se na forumu
im još neko ko se sjeca kako je to bilo sedamdesetih
- stakasa
#23 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
Sta kaze, prijeratni zanatlija danasnje inzinjere za dorucakmuha_sa wrote:Al-Batros wrote:Moglo je. Mislim da su zanatlije mogle upisati samo tehničke fakultete.
Zanat je nekad bio itekako potkovan teorijom i bio je časno zanimanje, a ne kao danas da samo debili upisuju zanat i ne znaju šta će sa njim, niti zna teoriju, niti zna praksu. Prijeratni zanatlija iz BNT-a može današnje inžinjere pojest' za doručak tako da ne pričate da je zanat samo praksa.![]()
nemam ja nerava ubjedjivat se na forumuosim kad se zezam pišem ono u šta sam 100% siguran---al hajd
![]()
im još neko ko se sjeca kako je to bilo sedamdesetih
- VladaFBiH
#24 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
'95 si mogao upisati pravo sa trogodišnjom tehničkom školom s tim da si morao polagati latinski jezik i još nešto koliko se sjećam 
- muha_sa
#25 Re: Pitanje za vas malo starije o upisu na fakultet tamo nekad 1970-1980..
nece ga pojest za dorucak neg ce ga turpijom napravit u prirodnoj velicini
al više toga neJmaaaaaaaaaaaaa
danas onaj ko ide na zanat praksu provodi tako što ide majstorima po dorucak il cigare
jebo to
vozdraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 
al više toga neJmaaaaaaaaaaaaa
jebo to