Pitanje za ulje
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Aspire
#1 Pitanje za ulje
Pozz vozim Fabiu 1.2 47KW sa 50.000km i do sada su mi u servisu sipali polusintetiku 10w40, al zadnji servis sam promjenio majstora i on mi je nasuo full sintetiku 5w40(Castol Magnatic), al koja odgovara specifikaciji 502.00 koja je navedena u uspustvu o upotrebi pa me zanima jel to uredu sto je uradio i hoce li se odraziti na kvalitet voznje prelazak sa polusintetike na sintetiku.
Last edited by Aspire on 04/06/2010 22:37, edited 1 time in total.
- drndalo
#3 Re: Pitanje za ulje
Ako ulje odgovara fabrickoj specifikaciji, ne beri brigu i tjeraj... Ne mislim da mozes primjetiti neku razliku osim u cijeni litre ulja, ali 5W bi u odnosu na 10W trebalo imati malo brzi protok kroz motor kod hladnog starta...U prevodu, krace vrijeme rada bez podmazivanja, jer je hladno ulje viskoznije (tecnije) od proslog... 
-
Aspire
#4 Re: Pitanje za ulje
Eh hvala na odgovoru, prepao se sta ja znam, rekoh da ne bude neki kvar, nasao bih ga onda mu ni Bog ne bi pomogao
, eto kao sto napisa odgovara ovo 502.00, vec sam sa ovim presao oko 700Km do mora i nazad nije bilo problema.
-
jefferson
#5 Re: Pitanje za ulje
Oni prvi mehanicari su napravili gresku!Aspire wrote:Eh hvala na odgovoru, prepao se sta ja znam, rekoh da ne bude neki kvar, nasao bih ga onda mu ni Bog ne bi pomogao, eto kao sto napisa odgovara ovo 502.00, vec sam sa ovim presao oko 700Km do mora i nazad nije bilo problema.
Skoro sva danasnja auta idu sa sintetikom, pa cak i sa 0W20 sintetikom.
Razlika izmedju 10W40 i 5W40 je sto ovo zadnje ima bolje osobine pri hladnom startu, ali i posto je puna sintetika molekularna stabilnost je daleko jaca kada je u pitanju maksimalno opterecenje motora!
- mayab
#6 Re: Pitanje za ulje
Totalno nezahtjevan motor, tako da ne trebas previse da se brines oko ulja, a kako cujem price da je kod nas Castrol laznjak, radije bih sipao kakvo INA ili OMV ulje, barem sam siguran da ono sto je u kanisteru stvarno odgovara onome sta pise na etiketi!
-
jefferson
#7 Re: Pitanje za ulje
OMV se sipa u ovlastenim Skoda servisima, i sto je najbolje imas ga na svakoj OMV pumpi iz nas da je original!mayab wrote:Totalno nezahtjevan motor, tako da ne trebas previse da se brines oko ulja, a kako cujem price da je kod nas Castrol laznjak, radije bih sipao kakvo INA ili OMV ulje, barem sam siguran da ono sto je u kanisteru stvarno odgovara onome sta pise na etiketi!
-
frngla
#8 Re: Pitanje za ulje
mobil se sad sipa u skodinim ovlastenim
-
jefferson
#9 Re: Pitanje za ulje
Otkad to? Nisam to znao!frngla wrote:mobil se sad sipa u skodinim ovlastenim
-
LeKo
#10 Re: Pitanje za ulje
Izgleda da uvijek mijenjaju po principu ko da bolju cijenu to je ulje bolje, prilikom zamjena meni su sipali:
1. Aral (ASA)
2. Valvoline (Autoagent)
3. OMV (Autoagent)
A na jednoj servisnoj (Octavia) piše da Škoda preporučije Shell, a na drugoj (Fabia) piše da preporučuju Castrol.
Hajd' sad budi pametan
1. Aral (ASA)
2. Valvoline (Autoagent)
3. OMV (Autoagent)
A na jednoj servisnoj (Octavia) piše da Škoda preporučije Shell, a na drugoj (Fabia) piše da preporučuju Castrol.
Hajd' sad budi pametan
-
maxell_sarajevo
#11 Re: Pitanje za ulje
Meni prije par dana u ASA-i rekli da u Fabiju sipaju OMV, al muljatori su to teski. 
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#12 Re: Pitanje za ulje
Smatram da je i dalje trebao sipati 10w40. Moguce da je "majstoru" povoljnije da kupi 5w40 (veca marza).Aspire wrote:Pozz vozim Fabiu 1.2 47KW sa 50.000km i do sada su mi u servisu sipali polusintetiku 10w40, al zadnji servis sam promjenio majstora i on mi je nasuo full sintetiku 5w40(Castol Magnatic), al koja odgovara specifikaciji 502.00 koja je navedena u uspustvu o upotrebi pa me zanima jel to uredu sto je uradio i hoce li se odraziti na kvalitet voznje prelazak sa polusintetike na sintetiku.
Na kvalitet voznje se nece odraziti. Samo ce se ulje ranije "razbacati" po motoru. Ne znam kako Fabija stoji
sa potrosnjom ulja i da li uopste "osjetno" trosi ulje. Moguce da ovom promjenom malo vise "sagori" tj. potrosi.
Auto nije puno preslo tako da sigurno dihtuje kako treba, inace jos jedan nedostatak je da se motori sa 0w40 vise "znoje" od motora sa 15w40. Dakle, ja bih se sljedece mjenjanje ulja vratio na 10w40, sto je sasvim dovoljno za taj motor , a vjerovatno odgovara i nacinu voznje. (bez hladnog startanja itd).
No, nista ne govori da se ne zadrzis na 5w40.
-
jefferson
#13 Re: Pitanje za ulje
Molim te objasni sta to znaci? Znoje! jebote, cijeli svjet presao na puna sinteticka ulja, ali kod nas se znoje!topcam wrote:Smatram da je i dalje trebao sipati 10w40. Moguce da je "majstoru" povoljnije da kupi 5w40 (veca marza).Aspire wrote:Pozz vozim Fabiu 1.2 47KW sa 50.000km i do sada su mi u servisu sipali polusintetiku 10w40, al zadnji servis sam promjenio majstora i on mi je nasuo full sintetiku 5w40(Castol Magnatic), al koja odgovara specifikaciji 502.00 koja je navedena u uspustvu o upotrebi pa me zanima jel to uredu sto je uradio i hoce li se odraziti na kvalitet voznje prelazak sa polusintetike na sintetiku.
Na kvalitet voznje se nece odraziti. Samo ce se ulje ranije "razbacati" po motoru. Ne znam kako Fabija stoji
sa potrosnjom ulja i da li uopste "osjetno" trosi ulje. Moguce da ovom promjenom malo vise "sagori" tj. potrosi.
Auto nije puno preslo tako da sigurno dihtuje kako treba, inace jos jedan nedostatak je da se motori sa 0w40 vise "znoje" od motora sa 15w40. Dakle, ja bih se sljedece mjenjanje ulja vratio na 10w40, sto je sasvim dovoljno za taj motor , a vjerovatno odgovara i nacinu voznje. (bez hladnog startanja itd).
No, nista ne govori da se ne zadrzis na 5w40.
E svasta!
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#14 Re: Pitanje za ulje
Taj termin "znoje" nije bosanski nego njemacki!(mozda ga i majstori u bosni koriste, zasto ne)
Zato i jeste pod navodnicima ako nisi primjetio.
Vozi u ovlasteni servis mercedesa ili opela sa malo zaprljanim motorom, nabaci zabrinut izraz na lice
i zamoli da pogledaju, da nije neki kvar!? U 99 % slucajeva ces dobiti odgovor nije nista, to je normalno da se motor malo "znoji".
Ko je nijemcima kriv "sto tehnologijom kasne za cijelim svijetom"?!?!
Mali hint: "dihtung" od pluta.
A evo i Google (Ungefähr 75.400 Ergebnisse (0,20 Sekunden))
http://www.google.de/search?q=motor+sch ... =firefox-a
U bosni bi mehanicari laicki mogli reci i "izbija ulje"
Zato i jeste pod navodnicima ako nisi primjetio.
Vozi u ovlasteni servis mercedesa ili opela sa malo zaprljanim motorom, nabaci zabrinut izraz na lice
i zamoli da pogledaju, da nije neki kvar!? U 99 % slucajeva ces dobiti odgovor nije nista, to je normalno da se motor malo "znoji".
Ko je nijemcima kriv "sto tehnologijom kasne za cijelim svijetom"?!?!
Mali hint: "dihtung" od pluta.
A evo i Google (Ungefähr 75.400 Ergebnisse (0,20 Sekunden))
http://www.google.de/search?q=motor+sch ... =firefox-a
U bosni bi mehanicari laicki mogli reci i "izbija ulje"
-
AdnanSA
#15 Re: Pitanje za ulje
Taj motor može raditi i na zejtin za pitu a kamo li 5W40 ili 10W40. Kod nas pola ljudi voze stroge trabakule a filozofiraju oko ulja. Mijenjaj ulje na 6-7 hiljada i ne beri brigu.
Mani se kupovine skupih ulja i rijetkih izmjena. Bolje je uzeti jeftinije ulje i ćešće mijenjati. Da imamo gorivo kako treba druga bi priča bila.
Mani se kupovine skupih ulja i rijetkih izmjena. Bolje je uzeti jeftinije ulje i ćešće mijenjati. Da imamo gorivo kako treba druga bi priča bila.
-
Aspire
#16 Re: Pitanje za ulje
Jednom godisnje mjenjam ulje i filtere, svakih 10.000Km
-
jefferson
#17 Re: Pitanje za ulje
Pa valjda pise u knjizici kakvo ulje treba koristiti! Sta ima tu filozofirati!AdnanSA wrote:Taj motor može raditi i na zejtin za pitu a kamo li 5W40 ili 10W40. Kod nas pola ljudi voze stroge trabakule a filozofiraju oko ulja. Mijenjaj ulje na 6-7 hiljada i ne beri brigu.
Mislim da za tu Fabiu specifikacija je VW 500.00 i 502.00