Pitanje za tek diplomirane???!!!
-
jasko__
#1 Pitanje za tek diplomirane???!!!
Zanima me kakva su vam primanja, nebitno koja struka...al najvise bih volio znati za ekonomiju....tj.onih koji su se uspjeli zaposliti....ja diplomirao ekonomiju u Ze, sad radim pripravnicki za 400 KM...istina imam i topli, a placeni su mi i svi doprinosi...sta ce bit poslije ne znam, al nadam se povecanju jbg...
Kakva je situacija sa ostalim...jel ja radim bas za džaba ili.....
-
Alkos
#2 Re: Pitanje za tek diplomirane???!!!
Suti dobro je, ja ne radim nikako, a radio bih i za dzaba da ima gdje 
-
BIONA
#3 Re: Pitanje za tek diplomirane???!!!
Kako god okrenes, nije djaba.Radis pripravnicki, ne sjedis kod kuce, ne trazis 2 km za kafu od staraca itd. Druga stvar je sto bi mladi htjeli jedno 2000 km na samom pocetku, a nemaju nikakvog iskustva. Helem, budi sretan 
-
jasko__
#4 Re: Pitanje za tek diplomirane???!!!
Pametno zboris...BIONA wrote:Kako god okrenes, nije djaba.Radis pripravnicki, ne sjedis kod kuce, ne trazis 2 km za kafu od staraca itd. Druga stvar je sto bi mladi htjeli jedno 2000 km na samom pocetku, a nemaju nikakvog iskustva. Helem, budi sretan
- nellington
#5 Re: Pitanje za tek diplomirane???!!!
A treća stvar što većinu nas prvostupnika gledaju k'o šugave svakako...BIONA wrote:Kako god okrenes, nije djaba.Radis pripravnicki, ne sjedis kod kuce, ne trazis 2 km za kafu od staraca itd. Druga stvar je sto bi mladi htjeli jedno 2000 km na samom pocetku, a nemaju nikakvog iskustva. Helem, budi sretan
-
BIONA
#6 Re: Pitanje za tek diplomirane???!!!
drug moj, takav je pocetak. To sto imas fakultet zavrsen, nisi Bogom dan, hocu reci suti i trpi , bice bolje 
- minjonja
#7 Re: Pitanje za tek diplomirane???!!!
BIONA wrote:drug moj, takav je pocetak. To sto imas fakultet zavrsen, nisi Bogom dan, hocu reci suti i trpi , bice bolje
a zavrsil ti biologiju?
- potrebna
#8 Re: Pitanje za tek diplomirane???!!!
Eh, tu smo negdje
Završila sam FF, magistar struke - to ti dođe kao dijete bolonje. Radim pripravnicki za 360 KM i nemam topli obrok niti novac za prevoz. Tako je kako je. Iz razgovora sa drugim diplomcima, mogla sam zakljuciti da sam dobila priliku na koju drugi jos cekaju.
Sad za sad mogu pokriti hranu i nafticu, a dalje cemo vidjeti
Završila sam FF, magistar struke - to ti dođe kao dijete bolonje. Radim pripravnicki za 360 KM i nemam topli obrok niti novac za prevoz. Tako je kako je. Iz razgovora sa drugim diplomcima, mogla sam zakljuciti da sam dobila priliku na koju drugi jos cekaju.
Sad za sad mogu pokriti hranu i nafticu, a dalje cemo vidjeti
-
ja2
#9 Re: Pitanje za tek diplomirane???!!!
jasko__ wrote:Zanima me kakva su vam primanja, nebitno koja struka...al najvise bih volio znati za ekonomiju....tj.onih koji su se uspjeli zaposliti....ja diplomirao ekonomiju u Ze, sad radim pripravnicki za 400 KM...istina imam i topli, a placeni su mi i svi doprinosi...sta ce bit poslije ne znam, al nadam se povecanju jbg...
Suti i lupaj se u guzicu sto radis uopste. Ja evo preko godinu od diplome pa na vidiku ni pripravnickog.
I da pogodin studirao su u ZE a posao nasao u SA?!?!?
- cyprus
#10 Re: Pitanje za tek diplomirane???!!!
Ja još ne radim
, doškolujem se, daBogda kakve koristi bude od toga 
-
maxell_sarajevo
#11 Re: Pitanje za tek diplomirane???!!!
Godinu dana kako sam diplomirao na FKN, trenutno sam i na FPN cetvrta godina, a nemam stalnog zaposlenje, osim sto povremeno na dnevnicu radim u jednoj firmi na montazi bina za koncerte.
Eto pa vi skontajte koja strucna sprema treba da se montira hebena bina.
Nije me stid raditi bilo kakve poslove, al nece da me gledaju jer nemam godinu dana hebenog radnog iskustva.
Hvala ti Boze sto se rodih u BIH
Eto pa vi skontajte koja strucna sprema treba da se montira hebena bina.
Nije me stid raditi bilo kakve poslove, al nece da me gledaju jer nemam godinu dana hebenog radnog iskustva.
Hvala ti Boze sto se rodih u BIH
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#12 Re: Pitanje za tek diplomirane???!!!
Da si kojim sluchajem se zabunio i upisao metalurgiju umjesto ekonomije sad bi imao minimum dva puta vecu pripravnicku placujasko__ wrote:Zanima me kakva su vam primanja, nebitno koja struka...al najvise bih volio znati za ekonomiju....tj.onih koji su se uspjeli zaposliti....ja diplomirao ekonomiju u Ze, sad radim pripravnicki za 400 KM...istina imam i topli, a placeni su mi i svi doprinosi...sta ce bit poslije ne znam, al nadam se povecanju jbg...
- Zvek
#13 Re: Pitanje za tek diplomirane???!!!
Zavrsio II ciklus telekomunikacije, bez posla! Stele nemam, poznanstva sa ljudima iz ove struke takodje nemam, tako da nastavljam potragu za poslom. ISP uglavnom nece ljude bez iskustva, a radio bih koji mjesec i na help desku 
- Comrad
#14 Re: Pitanje za tek diplomirane???!!!
Zavrsio ekonomiju '09, mjesec nakon diplomiranja nadjem i posao preko oglasa, koji i danas radim. Nije da sam nesto super zadovoljan, ali bolje je i to nego nista ne raditi. Kad vidim koliko mojih kolega sa fakulteta ne radi, skontam jos da sam dobro prosao.
Inace neki dan je bio clanak u novinama. Istrazivanje je sa plata.ba provedeno u BiH. Treba uzeti u obzir da vecina ekonomista, koji su ucestvovali u istrazivanju, radi u finansijskom sektoru i racunovodstvu.
Neto plaće:
Ekonomisti 908 KM
Šumari 938 KM
Autoelektričari 917 KM
Autolimari 1260 KM
Šalterski službenici 831 KM
Hiperprodukcija ekonomista je dovela do ovoga i stvorila zasicenje na strani ponude na trzistu rada, tako da poslodavci mogu raditi sta hoce. Ako neces raditi za 500-600-700KM, ne moras, imam u rukavu njih deset sto hoce.
A hiperprodukcija se nastavlja, i ove godine ce ih sigurno izaci 1000...
Ne mislim uopste da je bogom dano da ko zavrsi faks ima odmah milju platu, ali jednostavno ovo sto se radi nije normalno. Cijena rada, pogotovo ekonomista je dotakla dno.
Naravno, iz ovoga se moze izvuci radom i samo radom, pa kasnije si ti u situaciji da postavljas uslove, a ne poslodavac. Ali eto, za to treba vremena i ne moze se preko noci dostici takav nivo.
Inace neki dan je bio clanak u novinama. Istrazivanje je sa plata.ba provedeno u BiH. Treba uzeti u obzir da vecina ekonomista, koji su ucestvovali u istrazivanju, radi u finansijskom sektoru i racunovodstvu.
Neto plaće:
Ekonomisti 908 KM
Šumari 938 KM
Autoelektričari 917 KM
Autolimari 1260 KM
Šalterski službenici 831 KM
Hiperprodukcija ekonomista je dovela do ovoga i stvorila zasicenje na strani ponude na trzistu rada, tako da poslodavci mogu raditi sta hoce. Ako neces raditi za 500-600-700KM, ne moras, imam u rukavu njih deset sto hoce.
A hiperprodukcija se nastavlja, i ove godine ce ih sigurno izaci 1000...
Ne mislim uopste da je bogom dano da ko zavrsi faks ima odmah milju platu, ali jednostavno ovo sto se radi nije normalno. Cijena rada, pogotovo ekonomista je dotakla dno.
Naravno, iz ovoga se moze izvuci radom i samo radom, pa kasnije si ti u situaciji da postavljas uslove, a ne poslodavac. Ali eto, za to treba vremena i ne moze se preko noci dostici takav nivo.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#15 Re: Pitanje za tek diplomirane???!!!
Ne brkajte pripravnički i stalni radni odnos. Momak je pitao za ovo prvo. Za pripravnički ne važe pravila iz zakona o radu i kolektivnih ugovora kada je riječ o plaćanju, tako da uglavnom firme daju koliko mogu, ili koliko žele. Često biroi za zapošljavanje godišnje daju sredstva za to, pa razne državne i privatne firma koje uđu u te programe prime pripravnike i plaćaju ih iz tih pOrO (izvinite, moro sam
). E sad, koliko se gdje dobije, to kažem zavisi od firm do firme: negdje ništa, a negdje i do 80% plate stalno zaposlenog odgovarajuće struke+topli obrok.
Tako da ne treba gledati finansijsku stranu kada je pripravnički u pitanju. U mnogim strukama to se ionako mora proći, a dobro je ako se zaradi i koji dinar uz put. A poslije toga...:

Tako da ne treba gledati finansijsku stranu kada je pripravnički u pitanju. U mnogim strukama to se ionako mora proći, a dobro je ako se zaradi i koji dinar uz put. A poslije toga...:
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#16 Re: Pitanje za tek diplomirane???!!!
Ne radis za dzaba,ipak imas neka primanja.jasko__ wrote: Kakva je situacija sa ostalim...jel ja radim bas za džaba ili.....
Ja radim pripravnicki volonterski,i to je premija sto je taj projekat bio i ove godine,jer makar cu uspjeti odraditi pripravnicki.Znaci nemam ni pfeninga nadoknade i jos cu morati sama platiti polaganje strucnog ispita.
Tako da u sutini nije ti losa nadoknada koju dobijas za posao,
ali s druge strane ipak je u pitanju posao koji obavlja osoba s visokim obrazovanjem...
ma zalosna nam je drzava
- Zvek
#17 Re: Pitanje za tek diplomirane???!!!
Kad bih dosao i do volonterskog pripraavnickog bio bih presretan!!!WipeOut wrote:Ne radis za dzaba,ipak imas neka primanja.jasko__ wrote: Kakva je situacija sa ostalim...jel ja radim bas za džaba ili.....
Ja radim pripravnicki volonterski,i to je premija sto je taj projekat bio i ove godine,jer makar cu uspjeti odraditi pripravnicki.Znaci nemam ni pfeninga nadoknade i jos cu morati sama platiti polaganje strucnog ispita.
Tako da u sutini nije ti losa nadoknada koju dobijas za posao,
ali s druge strane ipak je u pitanju posao koji obavlja osoba s visokim obrazovanjem...
ma zalosna nam je drzava
-
LaCici
#18 Re: Pitanje za tek diplomirane???!!!
Moja pripravnicka plata sa toplim i prijevozom izadje 1050 KM. Dipl. ekonomista sam.
-
BIONA
#19 Re: Pitanje za tek diplomirane???!!!
Prosto zvuci nemoguce, super ako je takoLaCici wrote:Moja pripravnicka plata sa toplim i prijevozom izadje 1050 KM. Dipl. ekonomista sam.
- mrtva kokoš
#20 Re: Pitanje za tek diplomirane???!!!
isti sam ti, a mogu ti reci da se zavaravamo debelo...cyprus wrote:Ja još ne radim, doškolujem se, daBogda kakve koristi bude od toga
-
LaCici
#21 Re: Pitanje za tek diplomirane???!!!
Pa u svakom ministarstvu je tolika plata, koliko ja znam. 80% od plate najnizeg platnog razreda sa VSS tj strucnog saradnika.BIONA wrote:Prosto zvuci nemoguce, super ako je takoLaCici wrote:Moja pripravnicka plata sa toplim i prijevozom izadje 1050 KM. Dipl. ekonomista sam.