pitanje za studente Ekonomskog fakulteta

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
norah

#1 pitanje za studente Ekonomskog fakulteta

Post by norah »

Moj brat se nije upisao na fakultet koji je zelio da studira, pa sada namjerava da se upise na Ekonomski fakultet, smjer Visoka poslovna skola. Matematika mu ne ide bas dobro i zbog toga ga odvracam od toga. Moze li mi neko od vas reci koliko ima matematike na VPS (u okviru predmeta statistika, racunovodstvo i sl) i da li su ti predmeti puno teski, kao i ostali. Nisam iz te struke pa se ne razumijem bas u sve ovo.
amar_tesanj

#2 Re: pitanje za studente Ekonomskog fakulteta

Post by amar_tesanj »

na visokoj poslovnoj skoli nema gotovo nikakve matematike... doduse nema puno ni na ekonomiji ako poredimo sa tehnickim fakultetima... da nije malo zakasnio na upis?
Amazonka27

#3 Re: pitanje za studente Ekonomskog fakulteta

Post by Amazonka27 »

u I semestru je ekonomika preduzeca,
u II statistika
u III racunovodstvo i poslovne finansije

sve se da fino spremiti ako se redovno vjezba. Neki studenti su stvarno katastrofalni po pitanju racunanja...ali izvjezbaju nekako...

sto se tice upisa, na DL-u jos uvijek ima slobodnih mjesta. DL (ucenje na daljinu) nema prijemnog ispita. Kosta isto 1000 KM.
mademoisselle

#4 Re: pitanje za studente Ekonomskog fakulteta

Post by mademoisselle »

Matematika uopće nije teška, da se savladati...Nema baš nešto komplikovanih stvari, pogotovo na VPŠ. Ništa strašno :)
to je to

#5 Re: pitanje za studente Ekonomskog fakulteta

Post by to je to »

Samo statistika traži malo više matematskog rada (što je opet veoma malo u poređenju s tehničkim fakultetima) a sve ostalo se manje-više svodi na osnovne računske operacije
StupskaBitanga

#6 Re: pitanje za studente Ekonomskog fakulteta

Post by StupskaBitanga »

ew i pitanje od mene
Naime i meni ne ide matematika a uskoro valja upisati fax
Životna želja mi je FPN-žurnalistika ali čuo sam loša iskustva o njemu
Paa da vas pitam ko ide na Ekonomiju
Gdje ima manje matematike tj pošto mene jako interesuje marketing i biznis-ekonomija a ove predmete imam u srednjoj

Hvala
Miki123

#7 Re: pitanje za studente Ekonomskog fakulteta

Post by Miki123 »

Jel' ono i naši studenti ekonomije idu u ZG na ovo:

http://jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2 ... ,175316.jl

:D
perfect_guy

#8 Re: pitanje za studente Ekonomskog fakulteta

Post by perfect_guy »

StupskaBitanga wrote:ew i pitanje od mene
Naime i meni ne ide matematika a uskoro valja upisati fax
Životna želja mi je FPN-žurnalistika ali čuo sam loša iskustva o njemu
Paa da vas pitam ko ide na Ekonomiju
Gdje ima manje matematike tj pošto mene jako interesuje marketing i biznis-ekonomija a ove predmete imam u srednjoj

Hvala

imaš odsjek visoka poslovna škola, za koji ne polažeš matematiku na prijemnom niti je imaš kao predmet tokom studija, te u toku druge godine biraš smjer među kojima uprano imaš i marketing (sada u mojoj generaciji je ubjedljivo najviše ljudi na taj smjer otišlo)
dia81

#9 Re: pitanje za studente Ekonomskog fakulteta

Post by dia81 »

matematika je prelagana s obzirom na finansijsko
Cruella De Vill

#10 Re: pitanje za studente Ekonomskog fakulteta

Post by Cruella De Vill »

za visoku poslovnu nema nikako prijemonog ispita...posto si malo zakasnio podneses im molbu (ne mora biti ni odstampana), kad ti odobre molbu uplatis 1000 markica i to je to.
matematike nemas, eknomika preduzeca se polozi na osnovu 3 formule, a statistika im je presmjesna, mislim da je i na politickim teža
jedino sto ti moze malo predstavljati problem je racunovodstvo... al o tom po tom, kad upises drugu god :mrgreen:
perfect_guy

#11 Re: pitanje za studente Ekonomskog fakulteta

Post by perfect_guy »

Cruella De Vill wrote:za visoku poslovnu nema nikako prijemonog ispita...posto si malo zakasnio podneses im molbu (ne mora biti ni odstampana), kad ti odobre molbu uplatis 1000 markica i to je to.
matematike nemas, eknomika preduzeca se polozi na osnovu 3 formule, a statistika im je presmjesna, mislim da je i na politickim teža
jedino sto ti moze malo predstavljati problem je racunovodstvo... al o tom po tom, kad upises drugu god :mrgreen:
za vpš se polaže bosanski (+ulazni iz engleskog naravno) a prijemnog nema za DL
Post Reply