pitanje za "stručnjake"
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- -medeni-
#1 pitanje za "stručnjake"
ima jedna stvar koja meni nije jasan pa bi volio čuti šta drugi misle
naime, imam Tipa 1.4 70 KS i cca 1000 kg težine sa performansama 13 sec od 0-100 km/h
čitam podatke za najnoviji Polo 1.2 i 70 KS takođe težine cca 1000 kg a ubrzanje 0-100 km/h je 14 sec
a Fabia sa isitm motorom kao u Pola još i gora 14,9 sec
kako to ?'
kao noviji motori, tehnološko-tehnički napredak, ovo ono, a ubzanje lošije za čitavu sekundu
kako ovo objasniti, da model i motor stariji 20 godina će ostaviti auto za čitavu sekundu
naime, imam Tipa 1.4 70 KS i cca 1000 kg težine sa performansama 13 sec od 0-100 km/h
čitam podatke za najnoviji Polo 1.2 i 70 KS takođe težine cca 1000 kg a ubrzanje 0-100 km/h je 14 sec
kako to ?'
kao noviji motori, tehnološko-tehnički napredak, ovo ono, a ubzanje lošije za čitavu sekundu
kako ovo objasniti, da model i motor stariji 20 godina će ostaviti auto za čitavu sekundu
- dottore
#2 Re: pitanje za "stručnjake"
eto potrkaj se sa polom 1.2 pa ces da vidis koliko ce te ostaviti...-medeni- wrote:ima jedna stvar koja meni nije jasan pa bi volio čuti šta drugi misle
kako to ?'
taj tvoj tipo je imao ubrzanje 13 s kad je bio nov
polo je gradsko auto
1.2 motor ima cilindar manje
ima drugaciji mjenjac
auto je napravljen da stedi gorivo, a to ti ne ide zajedno sa ubrzanjem
i hiljadu drugih stvari......blah blah blah
- atko
#3 Re: pitanje za "stručnjake"
E vala bas ... uzo tipicno gradske autice i gled im u parameatr "od nula do sto"

- -medeni-
#4 Re: pitanje za "stručnjake"
otišo si u pogrešnom pravcu, na starost auta
ni Polo neće za 10 godina imati isto ubrzanje, odnosno uzmimo da uradim generalku motora i "povratim" mu sangu
poenta je na tome otkud takve razlike, uostalom usmjeri se na Fabiu i Pola čija je takođe razlika ČITAVU SEKUNDU
ni Polo neće za 10 godina imati isto ubrzanje, odnosno uzmimo da uradim generalku motora i "povratim" mu sangu
poenta je na tome otkud takve razlike, uostalom usmjeri se na Fabiu i Pola čija je takođe razlika ČITAVU SEKUNDU
- NEOPLAN
#5 Re: pitanje za "stručnjake"
Nije sve u motoru, fora je i u hiljadu drugih faktora koji uticu na ubrzanje i max. brzinu, a neki od njih su transmisija, trenje guma, aerodinamika, oprema vozila (klima npr. uzima snagu), amortizeri, velicina tockova....Mozda taj Fiat ima bolji raspored brzina, vece tockove i bolje podeseno ogibljenje, plus nema nekih elektricnih potrosaca koji vuku dosta snage, i eto ga, zacas se sekunda nabere.... 
-
LeKo
#6 Re: pitanje za "stručnjake"
1. Tipo 1.4 je težak oko 950 kg, a Polo - Fabia 1.2 oko 1100, 150 kg razlike nije malo, a i jači je par KS
2. I da je ista težina nije čudo da je brži, FIAT je uvijek imao dobro odmjerene motore i mjenjače...
Gore već nabrojano potpisujem..potrošaci struje, klima i sl....
2. I da je ista težina nije čudo da je brži, FIAT je uvijek imao dobro odmjerene motore i mjenjače...
- johntra
#7 Re: pitanje za "stručnjake"
evo ja ću stati sa tim Tipom protiv bilo kog Pola sa tri famozna cilindra..baš nepostojanje jednog cilindra će značajno uticati na performanse, iako je Polov motor lakši, dok će Tipo već biti ispred...s druge strane, mislim da su ove performanse Tipa sada takve, a da je to prije bilo možda i do 15 sekundi do stoje...znači razrađena mašina, a ako je redovno i normalno održavana, to znači i bolje performanse...dottore wrote:eto potrkaj se sa polom 1.2 pa ces da vidis koliko ce te ostaviti...-medeni- wrote:ima jedna stvar koja meni nije jasan pa bi volio čuti šta drugi misle
kako to ?'
taj tvoj tipo je imao ubrzanje 13 s kad je bio nov
polo je gradsko auto
1.2 motor ima cilindar manje
ima drugaciji mjenjac
auto je napravljen da stedi gorivo, a to ti ne ide zajedno sa ubrzanjem
i hiljadu drugih stvari......blah blah blah
-
emko1234
#9 Re: pitanje za "stručnjake"
tipo 4 cilindra-polo 3..onda razlika od 200ccm..talijani su uvijek volili okretaje dok recimo taj polo i njegov trocilindras to mrze..ko je vozio ta auta s tri cilindra zna o cemu govorim..od 4 do 6 rpm kazaljka se krece malo brze od sekundarice na satu..tezina isto igra ulogu jer su nova auta napravljenja da budu sigurnija..pa vrata od pola su ti teza sigurno dobru trecinu od vrata na tvom fiatu..al sta imas na kraju..da tvoj fiat i pored vece snage i kubikaze izgubi dah oko 160km/h dok ce polo s vjetrom u ledjima potegnut i do 180km/h
- -medeni-
#10 Re: pitanje za "stručnjake"
nisu to performanse MOGA Tipa, nisam testirao, nego fabrički podaci o njemu koji su važili još i prije 20 godina kad se pojavio na tržišstu, što je još čudnijejohntra wrote:s druge strane, mislim da su ove performanse Tipa sada takve, a da je to prije bilo možda i do 15 sekundi do stoje...znači razrađena mašina, a ako je redovno i normalno održavana, to znači i bolje performanse...
mislim da moj ne može da stigne 13 sec, nisam probao
- -medeni-
#11 Re: pitanje za "stručnjake"
NETAČNO !!LeKo wrote:1. Tipo 1.4 je težak oko 950 kg, a Polo - Fabia 1.2 oko 1100, 150 kg razlike nije malo, a i jači je par KS
pa čitaš li postove
težina je oko 1000 kg +/- 10 kg,
ja mislim da caka leži u MJENJAČU u boljim omjerima prenosa prve tri brzine
-
LeKo
#12 Re: pitanje za "stručnjake"
Jok ja, Hamu zovem da mi pročita. http://hr.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_Fabia , Tipo je težak između http://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_Tipo
-
mišmaš
#13 Re: pitanje za "stručnjake"
Gdje može 180? Pusti priče, njegovo je max 164 kmh u idealnim uslovima i to je sve. A što se teme tiče, aerodinamika je odigrala svoje, kao i mjenjač. Klima, elektronika i to nema veze, jer se snaga motora, tj konjske snage mjere ustvari tako što se utvrdi prenos snage na osovinu, znači konačna, korisna snaga.emko1234 wrote:tipo 4 cilindra-polo 3..onda razlika od 200ccm..talijani su uvijek volili okretaje dok recimo taj polo i njegov trocilindras to mrze..ko je vozio ta auta s tri cilindra zna o cemu govorim..od 4 do 6 rpm kazaljka se krece malo brze od sekundarice na satu..tezina isto igra ulogu jer su nova auta napravljenja da budu sigurnija..pa vrata od pola su ti teza sigurno dobru trecinu od vrata na tvom fiatu..al sta imas na kraju..da tvoj fiat i pored vece snage i kubikaze izgubi dah oko 160km/h dok ce polo s vjetrom u ledjima potegnut i do 180km/h
-
emko1234
#14 Re: pitanje za "stručnjake"
sve je to tacno osim sto si zaboravio jos nesto..inercija..oces mi objasnit kako moje auto s fabrickih 140ks je islo 225km/h?moze sat slagat al da slaze 15km/h sumnjam..al to je to,dobar zalet malo vjetra u ledja i skidas i po 15km/h od tvornickih podataka..
-
maxell_sarajevo
#15 Re: pitanje za "stručnjake"
1 sec gore dole, isti ku..., da je u pitanju razlika u minutama onda bih se zabrinuo 
-
mišmaš
#16 Re: pitanje za "stručnjake"
Kakve sad veze ima inercija sa svim ovim molim te objasni mi? Ili si pomijesao pojam "inercija" sa necim drugo? Koji je auto u pitanju i koliko je prikazano kao fabricki ispitano? Kakav bolan vjetar u leđa, ne govorimo o jedrenjaku. I čuj zalet ccc... Ove "max speed" i 0-60 podatke koje možemo naći to su mjerodavni podaci za "STOCK" vozila, i testirana na pistama ili cemu vec, maksimum mogći izvučen i sad nema smisla govorit o nekom vjetru, fakat.emko1234 wrote:sve je to tacno osim sto si zaboravio jos nesto..inercija..oces mi objasnit kako moje auto s fabrickih 140ks je islo 225km/h?moze sat slagat al da slaze 15km/h sumnjam..al to je to,dobar zalet malo vjetra u ledja i skidas i po 15km/h od tvornickih podataka..
-
radijator
#17 Re: pitanje za "stručnjake"
može 225km/h možda nizbrdoemko1234 wrote:sve je to tacno osim sto si zaboravio jos nesto..inercija..oces mi objasnit kako moje auto s fabrickih 140ks je islo 225km/h?moze sat slagat al da slaze 15km/h sumnjam..al to je to,dobar zalet malo vjetra u ledja i skidas i po 15km/h od tvornickih podataka..
zna sat prevarit, najpreciznije će ti brzinu izmjerit GPS... upali mobitel, konektuj se sa svemirom i mjeri
- drndalo
#18 Re: pitanje za "stručnjake"
Hajd' ne idite daleko...
Za ubrzanje je najbitnija masa onoga sto ubrzavas ( to ima veze sa inercijom, jer tu masu treba ubrzati), prenosni odnosi u mjenjacu i diferencijalu ( "kraci" mjenjac donosi bolja ubrzanja, ali smanjuje max. brzinu), te snaga motora u kW (KS), ali nije nebitno za svakodnevnog korisnika gdje razvija tu snagu, tj. na kojem rezimu rada (sifra: benzin vs. TDI)...
Nije istina da fabrike oglasavaju realnu snagu (isporucenu "na tocku"), nego je to uvijek "idealna" snaga, samog motora... Nije istina da mi u realnoj voznji i svaki dan mozemo izvuci tih npr. 13.0 sec koju su postigli fabricki probni vozaci u uslovim pravljenim samo za to... Nije istina da automobil ma kako razradjen moze voziti brze nego sto su to postigli fabricki vozaci, imajuci samo tu zadacu, da bi to mogli napisati u katalogu. Istina je da svi brzinomjeri "lazu", i to zato sto moraju da lazu, a i jako precizni aparati su skupi za proizvesti... Zato svi lazu, i to navise...
I da, ja nadjoh na web-u da je taj Tipo imao oko 945 kg, a Polo 1.2 oko 1080kg... Sto je povelika razlika...
Za ubrzanje je najbitnija masa onoga sto ubrzavas ( to ima veze sa inercijom, jer tu masu treba ubrzati), prenosni odnosi u mjenjacu i diferencijalu ( "kraci" mjenjac donosi bolja ubrzanja, ali smanjuje max. brzinu), te snaga motora u kW (KS), ali nije nebitno za svakodnevnog korisnika gdje razvija tu snagu, tj. na kojem rezimu rada (sifra: benzin vs. TDI)...
Nije istina da fabrike oglasavaju realnu snagu (isporucenu "na tocku"), nego je to uvijek "idealna" snaga, samog motora... Nije istina da mi u realnoj voznji i svaki dan mozemo izvuci tih npr. 13.0 sec koju su postigli fabricki probni vozaci u uslovim pravljenim samo za to... Nije istina da automobil ma kako razradjen moze voziti brze nego sto su to postigli fabricki vozaci, imajuci samo tu zadacu, da bi to mogli napisati u katalogu. Istina je da svi brzinomjeri "lazu", i to zato sto moraju da lazu, a i jako precizni aparati su skupi za proizvesti... Zato svi lazu, i to navise...
I da, ja nadjoh na web-u da je taj Tipo imao oko 945 kg, a Polo 1.2 oko 1080kg... Sto je povelika razlika...
-
ri0
#19 Re: pitanje za "stručnjake"
Obrtni momenat....
-
emko1234
#20 Re: pitanje za "stručnjake"
mismas* http://bs.wikipedia.org/wiki/Inercija..sta fizika kaze,laicki ti je ovako..dva auta s istim motorm i razlicitom tezinom ce istu brzinu postici za razlicit vremenski period zbog razlike u tezini..al ce na teze auto morat djelovat jaca sila kako bio ono promjenilo brzinu kretanja..opet prevedeno,zbog vece mase lakse ce postici vecu maximalnu brzinu s istom snagom i lakse je odrzavat zbog te iste povecane mase..primjeri:golf V 2.0tdi Vmax:203km/h jetta 2.0tdi vmax 207km/h..logicno jetta je teza..ista stvar audi a4 i audi a6..da ne nabrajam dalje..otvori katolog neki pa pogledaj..
radijator*znam ja da brzinomjeri lazu al moglu li lagat ovoliko? http://www.youtube.com/watch?v=i4iRhTMU ... lated..bio sam svjedok kad poznanik bmw 320i sa 150ks..novi model vozi 237km/h..
radijator*znam ja da brzinomjeri lazu al moglu li lagat ovoliko? http://www.youtube.com/watch?v=i4iRhTMU ... lated..bio sam svjedok kad poznanik bmw 320i sa 150ks..novi model vozi 237km/h..
-
AdnanSA
#21 Re: pitanje za "stručnjake"
Brzinomjeri lažu pogotovo ovi iz VW grupacije.
Kako sam samo uspjeo natjerati Škodu Fabiu 1,9 SDI na njemačkom auto putu 195 km/h?
Blaga nizbrdica i pun gas nekih 2 km. Njena max brzina je 164 km/h a ja 195 km/h imao sam i sliku negdje okaćim ako pronadjem. Sat bezobrazno laže pri većim brzinama 10 % slobodno umanji i dobićeš stvarnu brzinu.
Kako sam samo uspjeo natjerati Škodu Fabiu 1,9 SDI na njemačkom auto putu 195 km/h?
Blaga nizbrdica i pun gas nekih 2 km. Njena max brzina je 164 km/h a ja 195 km/h imao sam i sliku negdje okaćim ako pronadjem. Sat bezobrazno laže pri većim brzinama 10 % slobodno umanji i dobićeš stvarnu brzinu.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#22 Re: pitanje za "stručnjake"
eh cuj sekunda razlike
, pa ni sekunda nije sekunda, uvjek ima neki zazor od +/- 0,009‰
-
emko1234
#23 Re: pitanje za "stručnjake"
ja kolliko znam odstupanje po fabrici je od 3-5%..al eto aj da odbijemo tvojih 10% to je znaci -19,5 km/h opet imas 176km/h..opet se postavlja pitanje koliko lazu satovi?10% je ipak previseAdnanSA wrote:Brzinomjeri lažu pogotovo ovi iz VW grupacije.
- -medeni-
#24 Re: pitanje za "stručnjake"
LeKo wrote:Jok ja, Hamu zovem da mi pročita. http://hr.wikipedia.org/wiki/%C5%A0koda_Fabia , Tipo je težak između http://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_Tipo
halooo
govorim o Tipu ( za koje i na wiki stoji 1000 kg, a ti si tvrdio 950)
i o novom Polu (čak je lakši) i naveo sam TAČNO +/- 10 kg
http://www.autoevolution.com/engine/vol ... 70-hp.html
- -medeni-
#25 Re: pitanje za "stručnjake"
Gdje može 180? Pusti priče, njegovo je max 164 kmh u idealnim uslovima i to je sve. .[/quote]mišmaš wrote: dok ce polo s vjetrom u ledjima potegnut i do 180km/h
tačnije 167
http://www.autoevolution.com/engine/vol ... 70-hp.html