Toliko si postavio opsirno pitanje koje zavisi od velikog broja razlicitog faktora da ce ti rijetko ko dati odgovor koji ce se podudariti sa onim sto ces zapravo platiti kad jednom budes tu.
Ali otprilike da krenemo:
- grijanje (gradsko) je 1,1880 km po metru kvadratnom plus PDV. to ti dodje da za stan od 33 km placas 45 km - i to tokom citave godine! Buduci da ti trazis veci stan bujrum kalkulator u ruke i racunaj po datim cijenama.
- voda- otprilike po jednoj prijavljenoj osobi u stanu mjesecno dolazi izmedju 9 i 11 km. to ako komsije ne varaju pa ih ima vise nego sto je prijavljeno, jer se ukupna potrosnja u zgradi dijeli na broj prijavljenih ljudi u zgradi po stanu....
- struja je faktor na koji mozes najmanje racunati. meni samoj variraju racuni od 25 do 55 km. moguca usteda ako postoji plinska boca na koji se moze kuhati.
- smece je isto fiksno i cini mi se isto se placa po broju prijavljenih stanara. mislim da je za jednu osobu oko 6 km mjesecno.
- odrzavanje zgrade tj zajednickih prostorija također zavisi od kvadrature stana. mislim da se placa oko 0,25 km po kvadratu, sto ti za stan od 33 kvadrata znaci 8.5 km, za stan od 45 kvadrata oko 11 km itd.
- ako imas plin umjesto gradskog grijanja potrosnju regulises sam, ali ti za grijanje stana zimi veliki faktor igraju i: starost zgrade, izolacija prozora, polozaj stana u zgradi (u sredini ili na cosku) tj broj vanjskih zidova itd. tu ne znam kako se cijene krecu
- telefon- kao svuda u BiH
- kablovska tv 11.5 km (HS)
- internet po izboru paketa
uglavnom, meni izadju racuni licno izmedju 140 i 160 km, ali kod mene je mali stan (33 kvadrata) s racionalnom potrosnjom, bez telefona, tako da bas placam minimalno sve sto mogu platiti (osim interneta- eh to mi je slaba tacka

)
ali najbolje da pitas prethodne stanare u stanu koji nadjes koliko im je sve izlazilo ukupno mjesecno. medjutim ovo bi ti trebalo pomoci u nekom okvirnom racunu. sretno sa preseljenjem!