Pitanje za SDP-glasace

Post Reply

U slucaju SDA-SDP koalicije, kao glasac SDP-a:

bicu jako razocaran
22
45%
prihvaticu novu realnost, jer trenutno bolje ne moze
4
8%
nikad vise necu glasati za SDP
9
18%
podrzavam, jer je bolje i to nego SBiH na vlasti
14
29%

Total votes: 49

kub lajkan

#1 Pitanje za SDP-glasace

Post by kub lajkan »

Yebo Hamleta za ovu kvadrilemu... :D
justika_sa

Post by justika_sa »

o takvoj koaliciji se šuškalo i u predizbornom periodu... priče u kuloarima...
to me plašilo u predizbornoj kampanji... najviše...

ako se dogodi što? bit će jasno da u ovoj zemlji budućnosti nema...
bit će jasno da je komšićev izbor (kojeg podržavam i birala sam da ne bude zabune) samo puka farsa...
bit će jasno... da su ljudi u ovoj državi samo marionete...

što ako se pak desi? sdp će izgubiti ogroman kredibilitet... ogromno glasačko tijelo... već zasigurno znam da će se pokrenuti ljudi da protestiraju... demonstriraju... opstruiraju ako treba...

takva koalicija bila bi izborna prevara... barem za glasače sdp-a
taxi_driver

Post by taxi_driver »

ma bolje i sa sda, nego sa strankom zagrabih.barem je sda bila za ustavne promjene.
mostarac

Post by mostarac »

garantovano do te koalicije nema nista pa je i tema uzaludna ;)
kub lajkan

Post by kub lajkan »

mostarac wrote:garantovano do te koalicije nema nista pa je i tema uzaludna ;)
Jel fakat to mislis ozbiljno?
mostarac

Post by mostarac »

kub lajkan wrote:
ne mislim, znam ;)
kub lajkan

Post by kub lajkan »

mostarac wrote:
kub lajkan wrote:
ne mislim, znam ;)

Dobro, ako ti tako kazes...

Ali upamti gdje smo stali...
Titov_pionir

Post by Titov_pionir »

Koaliciju SDA-SDP bi MOZDA podrzao da je SDP vodeca partija u federaciji, tako da bi joj SDA dosla samo da podrzi program. A ovako ni u kom slucaju, a sumnjam da ce glavni odbor SDP-a biti toliko lud da se upusti u ovu koaliciju.
pijem_i_derem

#9 svejedno...

Post by pijem_i_derem »

bez obzira na sve mislim da je sdp najbolja stranka u bih.

sta ces...ne citam dnevni avaz ;-)
Dezze

Post by Dezze »

Ja sam vala u dilemi sta bih odgovorio. Nekako, razocaran bas ne bih bio, sudeci po nekim izjavama Lagumdzije (jer je ipak najavljivao tako nesto....iliti "ostavio sve opcije otvorene"). Tako da mi to bas ne bi bilo iznenadjene. S druge strane, ne bih to volio....ali bi mi opet to bilo draze nego sa hariscicima.... Mislim da sam bio jasan :D :-)
zzzzz

Post by zzzzz »

• ''Ameri'' u kolo zovu Dodika, Tihića, Lagumdžiju i Čovića

Pet dana nakon općih izbora u BiH niti jedna stranka nije počela službeno voditi razgovore o mogućim koalicijama i formiranju parlamentarne većine. I dok Milorad Dodik, apsolutni pobjednik općih izbora u BiH ...

...diplomatski najvljuje kako planira u Republici Srpskoj razgovarati sa svim političkim strankama pa čak i onim koje nisu ušle u Narodnu skupštinu RS-a, u Federaciji BiH većina stranaka ističe kako je još uvijek rano za donošenje bilo kakvih odluka o mogućim koalicijama.

Kako je još uvijek mjesec ramazana u kojem će muslimani završiti post i 23. listopada početi slaviti svoj veliki blagdan Bajram, prema informacijama bliskim SDA-u o koalicijama Glavni odbor ove stranke bi se trebao očitovati nakon Bajrama.

No, prema neslužbenim infomacijama Slobodne Dalmacije u Stranci za BiH već su počeli razmišljati o formiranju parlamentarne većine na federalnoj razini, međutim sve je ostalo samo na promišljanju.

S druge strane, unutar SDA ovih dana se vodi žestoka borba između skupine okupljene oko Sulejmana Tihića, koja je navodno sklonija partnerstvu s SDP-om, i onih koji bi (ponovno) koalirali sa Silajdžićevom Strankom za BiH.

Iako je SDA osvojila i nakon ovih izbora ostvarila zavidne rezultate, na jednom nefomalnom postizbornom sastanku u središnjici SDA bilo je i takvih mišljenja koja su sugerirala odlazak u oporbu. Međutim, na kraju je ipak zaključeno kako je takav potez nelogičan.

S druge strane SDP preko Zlatka Lagumdžije svakodnevno pušta probne balone o mogućoj koaliciji s SDA, što je želja i krajnji cilj američkog i britanskog veleposlanika u Sarajevu.

Naime, oni bi voljeli vidjeti podjelu vlasti na državnoj razini između SNSD-a, SDA, SDP-a i HDZ-a BiH, samo iz razloga što se nadaju kako će lideri ovih stranaka bezuvjetno staviti potpise na ustavne promjene
    .

To se zorno vidi i iz čestike amaričkog veleposlanika Douglasa Mchelhaneyja upućene građanima i političkim strankama u BiH povodom uspješno završenih izbora.

U čestitki se također navodi kako "SAD s radošću očekuju nastavak reformskih procesa, posebno ustavne reforme koja je i dalje na vrhu liste prioriteta. Prijedlog je na stolu i SAD potiče sve stranke da se što prije vrate ovom zadatku", ističe se u čestitki.

Stoga se ne treba čuditi kako je u SDA bilo razmišljanja poput koaliranja s SDP-om na državnoj razini kako bi se izbjegli američko-britanski pritisci, a s druge pak koaliranje sa Strankom za BiH u Federaciji BiH.

No, takvo što bi najvjerojatnije izazvalo sukob unutar dvije najbrojnije bošnjačke stranke iz nekoliko razloga, a jedan su izborni rezultati prema kojima SDA u četiri županije ne može ostvariti vlast bez koaliranja sa Strankom za BiH.
mala-i

Post by mala-i »

mene trenutno vise zabrinjava ovo,objavljeno u danasnjem jutarnjem listu:

Što se tiče procesa pregovora s BiH o SSP-u, već je rečeno da je “Bosna i Hercegovina izgubila momentum” te je više nerealno očekivati okončanje pregovora tijekom ove godine. - Neka se zahvale izbornoj kampanji, nacionalističkoj retorici, zbog ovoga - ironično je komentirao jedan visoki diplomat EU koji priznaje i da se preispituje odluka o skorom zatvaranju Ureda visokog predstavnika u BiH. Da je Bosna i Hercegovina stabilna država na sigurnom putu prema EU, bila je, čini se, samo želja Bruxellesa, ali na žalost, ne i stvarnost.
zzzzz

Post by zzzzz »

mala-i wrote:mene trenutno vise zabrinjava ovo,objavljeno u danasnjem jutarnjem listu:

Što se tiče procesa pregovora s BiH o SSP-u, već je rečeno da je “Bosna i Hercegovina izgubila momentum” te je više nerealno očekivati okončanje pregovora tijekom ove godine. - Neka se zahvale izbornoj kampanji, nacionalističkoj retorici, zbog ovoga - ironično je komentirao jedan visoki diplomat EU koji priznaje i da se preispituje odluka o skorom zatvaranju Ureda visokog predstavnika u BiH. Da je Bosna i Hercegovina stabilna država na sigurnom putu prema EU, bila je, čini se, samo želja Bruxellesa, ali na žalost, ne i stvarnost.
To je samo dio ovog gore navedenog plana
mala-i

Post by mala-i »

zzzzz wrote:
mala-i wrote:mene trenutno vise zabrinjava ovo,objavljeno u danasnjem jutarnjem listu:

To je samo dio ovog gore navedenog plana
aha.
spongebob

Post by spongebob »

SDP je zijanio izbore i to dobro. Treca stranka u Federaciji. Imaju nesto malo vise glasova od (pocijepanog) HDZ-a. To je po meni katastrofa. I lako je optuzivati narod koji je "blecak" pa nece da glasa za SDP. Isti taj narod dade na izborima prije 6 godina 100-njak hiljada glasova vise tom istom SDP-u. Ne samo da Lagumdzija treba da ode, nego i citava bulumenta istrosenih politicara kojima je vazno plazanja guzova po foteljama. Ako ta stranka zeli da uopste opstane, trebali bi se stvarno zapitati gdje je zapelo. Ako udju u koaliciju sa SDA ostace bez baze.
Dezze

Post by Dezze »

spongebob wrote:SDP je zijanio izbore i to dobro. Treca stranka u Federaciji. Imaju nesto malo vise glasova od (pocijepanog) HDZ-a. To je po meni katastrofa. I lako je optuzivati narod koji je "blecak" pa nece da glasa za SDP. Isti taj narod dade na izborima prije 6 godina 100-njak hiljada glasova vise tom istom SDP-u. Ne samo da Lagumdzija treba da ode, nego i citava bulumenta istrosenih politicara kojima je vazno plazanja guzova po foteljama. Ako ta stranka zeli da uopste opstane, trebali bi se stvarno zapitati gdje je zapelo. Ako udju u koaliciju sa SDA ostace bez baze.
I ja se toga bojim....a tek onda je SDP otisao u helac. :roll:
edinbug

Post by edinbug »

kontra pitanje.
zar ima logike nakon onakvih verbalnih napada koje su upucivali Stranaka ministara i SDA međusobno, da sklapaju koalicije.
Zar ima logike da Stranka ministara ulazi u koaliciju sa SNSD-om, pardon oni su vec u koaliciji.
Dezze

Post by Dezze »

edinbug wrote:kontra pitanje.
zar ima logike nakon onakvih verbalnih napada koje su upucivali Stranaka ministara i SDA međusobno, da sklapaju koalicije.
Zar ima logike da Stranka ministara ulazi u koaliciju sa SNSD-om, pardon oni su vec u koaliciji.
Gdje ti zivis? :roll:
Titov_pionir

Post by Titov_pionir »

edinbug wrote:kontra pitanje.
A zar je potrebno SDP-u da bude priljepak nacionalistima, jer ocito sa ovom raspodjelom snaga nece moci nametnuti svoju politiku??? Ako se kojim slucajem (u sto nevjerujem...) desi ova koalicija, SDP ce izgubiti mnoge vjerne glasace.
joker

Post by joker »

Jos jedno pitanje za Lagumdzijine (SDP) fanove:

Kako mislite da SDP ikada dodje na vlast bez koalicije ili sa SDA ili sa SBiH? Mozda ocekujete da cete koalicijom sa HDZ-om imati potrebnu vecinu? :-)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

joker wrote:Jos jedno pitanje za Lagumdzijine (SDP) fanove:

Kako mislite da SDP ikada dodje na vlast bez koalicije ili sa SDA ili sa SBiH? Mozda ocekujete da cete koalicijom sa HDZ-om imati potrebnu vecinu? :-)
Jel' tebi SDP stvarno najveci problem u zivotu pa i kad je u opoziciji? :-)
Apos

Post by Apos »

Hvala bogu pa nisam glasao za "crvenu bandu"SDP.
Hvala bogu pa nisam glasao za "zelenu bandu"SDA.
Hvala bogu pa nisam glasao za "stolnjak bandu"HDZ.
Hvala bogu pa nisam glasao za "čirilica bandu"SNSD, SDS.
Hvala bogu pa sam glasao za " Bosansku bandu"SBiH.
joker

Post by joker »

_BosanaC wrote:
joker wrote:Jos jedno pitanje za Lagumdzijine (SDP) fanove:

Jel' tebi SDP stvarno najveci problem u zivotu pa i kad je u opoziciji? :-)
Pa ja ne znam nikoga kome je Lagumdzijin SDP problem :-)

Kome oni mogu pomrsiti racune :-)

Ja ovo vise iz zabave :-)
Post Reply