Imam jednu situaciju, a desava se u posljednje vrijeme cesto i jaranima isti problem.
Situacija 1. dvije firme osnovane od strane dvoice braće, u jednom momentu jedan radnik iz firme 1 uzima vozilo firme 2, inspekcija ga zaustavi i opali firmu po njusci cini mi se 1500KM
Moja situacija: zanatska radnja na ocu, u iducih 3-6 mjeseci se planira penzionisati, dok rijesimo probleme u banci oko hipoteke. Ja sam vlasnik i "direktor" jednog malog d.o.o. koje se bavi veleprodajom, imam skladiste iz koga prodajem uvoznu robu i kao jedini kupac oceve zanatske radnje prodajem i njegovu robu.
Moje pitanje: postoji li IKAKAV nacin da ja i jedan moj radnik povremeno radimo na proizvodnji (dok ne rijesim prelazni period) na ocevim masinama? S jedne strane imam milion odgovora koji mi govore da to ne smijem raditi, i buduci da federanlne inspekcije na ulazu traze licne karte i ako nadju mene ili nekog mog u drugoj firmi to je kupanje za oba pravna subjekta... ali opet s druge strane kontam da svugdje u svijetu postoji institut "joint venture" gdje na istom projektu rade dvije-tri-pet firmi... da li postoji ikakav nacin da ja ocu "prodajem know how", "prodajem uslugu rada" ili neka druga vrsta fakturirane usluge na koju se MOGU pozvati u slucaju da budem bas toliki baxuz da me inspekcija potrefi u ovom kratkom periodu?
Pitanje br.2 : prodaja od vrata do vrata?!?!?!? S koliko god pricao inspektora, bilo da su trzisni ili UINO, svi kazu da to MOZE, a kad te zaustave na cesti kazu da smijes voziti samo ono robu koju si fakturirao kupcu i nosis sa sobom fiskalni racun, a radi se o fakturama koje idu poznatim kupcima, i da moras imati fakturu cak i za uzorke? Jel' to ostaje onda samo "prodaja mu*ima" - uihvati te - donji, ne uhvati te - doooooobar?!
hvala ljudi na razumijevanju, molim samo da se pljuvači suzdrže od pljuvanja
pozz