Pitanje za računovođu
Moderator: anex
-
Qu-sky
#1 Pitanje za računovođu
pitanje za računovođu:
nabavna vrijednost trg robe ja usjed mnogobrojnih nivelacija pala ispod O,
obzirom da se u bilanci stanja ne može priakzati izos ispod O, a na stanj ima jos trg robe,kako uraditi knjiženja prije sastavljajnje ispravne bilance
nabavna vrijednost trg robe ja usjed mnogobrojnih nivelacija pala ispod O,
obzirom da se u bilanci stanja ne može priakzati izos ispod O, a na stanj ima jos trg robe,kako uraditi knjiženja prije sastavljajnje ispravne bilance
-
bullmastiff
#2 Re: Pitanje za računovođu
rashoduj robu sa skladista(konto 130)
i prebaci je na vanbilansnu evidenciju
i prebaci je na vanbilansnu evidenciju
- sodom
#3 Re: Pitanje za računovođu
Ma nemora se nista majmunisati, samo ostavis prihode kakvi jesu, a rashode upisises kakvi jesu i na kraju ces imati vece rashode od prihoda.
odnosno pozitivan gubitak
tako da nije ispod nule hhaha
odnosno pozitivan gubitak
-
bullmastiff
#4 Re: Pitanje za računovođu
ako hoces da rashodujes robu sa skladista onda
680/131
ako nije bio prisutan poreski inspektor onda mora obracunati pdv na onu vrijednost na racunu 131
680/131
ako nije bio prisutan poreski inspektor onda mora obracunati pdv na onu vrijednost na racunu 131
Last edited by bullmastiff on 29/11/2009 15:18, edited 1 time in total.
-
Qu-sky
#5 Re: Pitanje za računovođu
zahvaljujem za odgovore, ja mislim da:
nije potrebno uvoditi u vanbilancnu evidenciju jer tajrashod je trajan i u buducnosti nece niti moze proizvesti neka poslovne promjene,
posto je u pitanju maloprodaja jedino logicno knjiženje bi bilo 132 potrazno, 658 dugovno,tako, da ovim jednim knjiženjem bi mogao svesti nabavnu vrijednost na O.
mdjutim, posto stvrno ima jos trg robe na stanju, ne mogu priakzati nab vrijednost O??
po meni, jedino logicno rjesenje je ponovno vrednovanje zaliha??
nije potrebno uvoditi u vanbilancnu evidenciju jer tajrashod je trajan i u buducnosti nece niti moze proizvesti neka poslovne promjene,
posto je u pitanju maloprodaja jedino logicno knjiženje bi bilo 132 potrazno, 658 dugovno,tako, da ovim jednim knjiženjem bi mogao svesti nabavnu vrijednost na O.
mdjutim, posto stvrno ima jos trg robe na stanju, ne mogu priakzati nab vrijednost O??
po meni, jedino logicno rjesenje je ponovno vrednovanje zaliha??
-
bullmastiff
#6 Re: Pitanje za računovođu
ispravio sam ono gore
mozes iz prodavnice vratiti na skladiste pa onda ono gore uraditi..
a ako iz prodavnice rashodujes...
680/
137/
138/
/132
/562
moraju ukalkulisani RUC i PDV ici zajedno sa robom..
a PDV prebacujes onaj iz prodavnice na 562
i uracunas ga u 680
je li jasno?
mozes iz prodavnice vratiti na skladiste pa onda ono gore uraditi..
a ako iz prodavnice rashodujes...
680/
137/
138/
/132
/562
moraju ukalkulisani RUC i PDV ici zajedno sa robom..
a PDV prebacujes onaj iz prodavnice na 562
i uracunas ga u 680
je li jasno?
-
Qu-sky
#7 Re: Pitanje za računovođu
pa podrazumije va se da 137 i 138 se moraju skinuti,nije to problem,osim toga nema skladista, roba direktno ulazi u prodavnicu
problem je ponovno vrednovanje zaliha jer ako je ostalo jos trg robe a jeste ostalo, njena pozicija u bilanci ne moze biti O nego visa od O
problem je ponovno vrednovanje zaliha jer ako je ostalo jos trg robe a jeste ostalo, njena pozicija u bilanci ne moze biti O nego visa od O
-
bullmastiff
#8 Re: Pitanje za računovođu
Qu-sky wrote:pa podrazumije va se da 137 i 138 se moraju skinuti,nije to problem,osim toga nema skladista, roba direktno ulazi u prodavnicu
pa neces svu robu rashodovati..nego samo ono cemu je pala vrijednost
-
Qu-sky
#9 Re: Pitanje za računovođu
bojim se nazalost da nisi razumio/la u potpunosti predmetni slucaj,
u financijskom smislu vrijednost trg robe je ispod O,
u stvarnoti robe ima na zalihi,
razlog tome jedino moze biti prodaja ispod nabavne vrijednosti,
kako prikazati tu robu u bilanci koja stvarno postoji kada je nabavna vrijendost izgrižena i to ispod O ??
u financijskom smislu vrijednost trg robe je ispod O,
u stvarnoti robe ima na zalihi,
razlog tome jedino moze biti prodaja ispod nabavne vrijednosti,
kako prikazati tu robu u bilanci koja stvarno postoji kada je nabavna vrijendost izgrižena i to ispod O ??
-
bullmastiff
#10 Re: Pitanje za računovođu
kako moze ispod nule..mislis vrijednost je spala na nulu??
onda moras one kalkulacije raditi "uskladjivanje vrijednosti zaliha".
132/ (140000)
/137 ( 20 000)
/138 (20400)
658/ 100 000
ovo si mislio???
snizavanje vrijednosti ispod troska sticanja uz prisustvo poreskog inspektora?
e kad budes sastavljao bilansn stanja..onda i jeste problem...
a onda je najbolje rashodovati robu i staviti je u vanbilansnu evidenicju
jer sve sto ej 100% otpisano ..treba u vanbilansnu
onda moras one kalkulacije raditi "uskladjivanje vrijednosti zaliha".
132/ (140000)
/137 ( 20 000)
/138 (20400)
658/ 100 000
ovo si mislio???
snizavanje vrijednosti ispod troska sticanja uz prisustvo poreskog inspektora?
e kad budes sastavljao bilansn stanja..onda i jeste problem...
a onda je najbolje rashodovati robu i staviti je u vanbilansnu evidenicju
jer sve sto ej 100% otpisano ..treba u vanbilansnu
-
Qu-sky
#11 Re: Pitanje za računovođu
kolega,
snizavanje vrijednosti trg robe ispod cijene sticanja (kako ti to zoveš) tj nabavne vrijednosti trg robe je dopusteno ( s tim poreski inspektor nema veze) jer to dopusta MRS 2, koji je iznad domaćeg zakonodavstva,
ovdje je drugi propblem jer se narausava knjigovodstvena logika,
naime,trg roba se neoptisuje, naprotiv, ona se prodaje (mislim na ukupan asortiman robe) i to ispod nabavne vrijednosti jer jedino se na taj način moze realno prodati.to je pravo poslodavca i ja mu kao računovođa ne mogu to zabraniti da prodaje svoju robu komplet ako zeli i za 1 KM.
ja imam glavobolju jer odredjena količina robe se prodala toliko ispod nabavne vrijednosti da je finansijski potrošena i nabavna vrijednost preostale robe na stanju.
meni je najveci u stvari problem sto uraditi sa ukalkulisanim PDV-om koji je ostao na potraznoj strani 138 a nabavna vriednost trg robe se potrosila??
snizavanje vrijednosti trg robe ispod cijene sticanja (kako ti to zoveš) tj nabavne vrijednosti trg robe je dopusteno ( s tim poreski inspektor nema veze) jer to dopusta MRS 2, koji je iznad domaćeg zakonodavstva,
naime,trg roba se neoptisuje, naprotiv, ona se prodaje (mislim na ukupan asortiman robe) i to ispod nabavne vrijednosti jer jedino se na taj način moze realno prodati.to je pravo poslodavca i ja mu kao računovođa ne mogu to zabraniti da prodaje svoju robu komplet ako zeli i za 1 KM.
ja imam glavobolju jer odredjena količina robe se prodala toliko ispod nabavne vrijednosti da je finansijski potrošena i nabavna vrijednost preostale robe na stanju.
meni je najveci u stvari problem sto uraditi sa ukalkulisanim PDV-om koji je ostao na potraznoj strani 138 a nabavna vriednost trg robe se potrosila??
-
bullmastiff
#12 Re: Pitanje za računovođu
Qu-sky wrote:kolega,
mozes li jos malo pitanje formulisati jasnije?
ako si prodao jedan dio robe ispod NV ,sta to ima sa ostatkom robe??
u knjigaam je njegova NV takva kakva je..samo ces na kraju imati vece rashode od prihoda
-
Qu-sky
#13 Re: Pitanje za računovođu
pa NV trg robe se vodi zbirno, to je logicno,i rasknjizavanje prodate robe se vrsi po njeno realizaciji
-
MNaida
#14 Re: Pitanje za računovođu
Ako sam ja dobro shvatila pitanje, roba postoji fizički, vrijednost robe je finansijski u minusu? Ukoliko je tako, a ako se ne želi prodavati roba na crno (u tom slučaju se rashoduje i dovodi na nulu i robno i finansijski), jedino rješenje po meni bi bilo ponovo vrednovanje robe, odnosno revalorizacija robe, gdje se povećava finansijska vrijednost robe na teret prihoda od promjene vrijednosti robe, odnosno prihodi od revalorizacije robe ( duguje 132, potražuje Ostali prihodi 609/analitički otvoriti prihodi od povećanja vr.robe, zatim 137 i 138) a može se preskočiti prihod i ići na 137 i 138 sve, a prihod će se pojaviti kod prodaje. Nadam se da sam pomogla