Hvala RickenRicken wrote:Dobro kažu.LenaB wrote:Pozdrav,
treba mi pojašnjenje vezano za uplate doprinosa odnosno popunjavanje platnog naloga: ako je sjedište firme u Sa kantonu, prebivalište radnika u TK; pravim platni nalog za doprinose za "veliko" zdravstvo, primatelj je kantonalni zavod TK, žiro račun sa TK, a općina? Logično mi je da bude općina prebivališta ali mi kažu da je uvijek šifra općine isplatioca - preduzeća, pa sam u dilemi...? Hvala unaprijed
Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Moderator: anex
-
LenaB
#726 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
-
Clavis
#727 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Ovo je do skoro moglo u bilo kojem obliku, i nema veze sa osnovicom na koju se obračunavaju doprinosiBond0001 wrote:Pozdrav svima,
Ima li samostalni poduzetnik (slobodno zanimanje, obračun se vrši preko Obrasca 2002 i osnovica je 1397 KM) pravo na isplatu neto plaće na svoj tekući račun nakon uplate doprinosa, odnosno kako uopće samostalni poduzetnik isplaćuje sebi plaću?
Ako može neko da pojasni.
Unaprijed zahvalan
U glavnom, ako želiš novac "podići" za vlastite potrebe, jednostavno virmanom prebaci na svoj lični tekući račun sa svrhom npr. Dohodak iz djelatnosti.
Znači ništa iz blagajne ili direktno čekom sa žiro računa. S tim da pripaziš da nemaš nikakvih dugovanja po osnovu doprinosa, jer u slučaju kakve kontrole neće gledati blagonaklono da si sebi isplaćivao dohodak a bio dužan za dospjele obaveze po osnovu doprinosa.
I još nešto, čuo sam da je na nekom od seminara bilo priče ( i to od strane Poreznog inspektora) da se odmah uplati 10% posto poreza na dohodak na sumu koju si prebacio, mada to meni nema zakonskog uporišta, jer se na kraju godine sve sravnjava i utvrđuje visina dohotka kroz obrazac GPD, a mogućnost postoji ako misliš da ćeš prešišati pa iz praktičnih razloga možeš uplaćivati porez na dohodak akontativno.
- hordash
#728 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Imam jedan slucaj gdje je firma registrovana kao d.o.o. i osnovna djelatnost je proizvodnja hljeba, peciva i svježih kolača. U okviru te firme se nalazi i jedan fast food gdje se prodaju pekarski proizvodi (hljebovi, peciva, sendviči, itd.) Pošto se radi o malo većem objektu u njemu su postavljeni i stolovi i stolice. Također tu je smješten i aparat za kafu te se prodaju kafe, čajevi i drugi topli napitci.
Firma je i registrovana i za ugostiteljsku djelatnost u sudskom registru.
Nedavno je u posjetu došao turističko-ugostiteljski inspektor i otkrio je sljedeće nepravilnosti:
1. Da se utvrde normativi o utrošku jela, pića i napitaka, te se pruže usluge u skladu sa normativima.
2. Da normative dostavi na ovjeru nadležnom organu.
3. Da vodi poslovne knjige u skladu sa važećim propisima.
Normative za pekarske proizvode imamo i inspektor je rekao da ne trebamo njih ovjeravat nego samo normative za proizvode iz okvira ugostiteljske djelatnosti. Eh sad ne znam da li pod to spadaju sendviči, hot-dogovi, pite i drugo? Da li moram praviti normative za kafu, čaj?
Kada su u pitanju poslovne knjige rekao je da moramo fizički razdvojiti pekarske proizvode i proizvode iz ugostiteljske djelatnosti (npr. premjestiti kafe aparat na drugu stranu objekta) te da trebamo dodati novu fiskalnu kasu gdje bi se kucao ugostiteljski promet. To meni nema nikakvog smisla da u istom objektu dodajem novu fiskalnu kasu (da ne govorim o troškovima). Zamjerka inspektora je u smislu da se na prometu sadašnje kase ne mogu razdvojiti (vidjeti) pekarski proizvodi i ugostiteljski proizvodi. Kasa ima pregled po artiklima, a nema pregled po grupama proizvoda.
Da li se može, odnosno da li je prihvatljivo razdvajanje na ove dvije grupe u okviru računovodstvenog programa koji se koristi ili se izričito mora razvojiti na fiskaloj kasi?
Recimo znam za slučaj u neposrednoj blizini gdje se na istoj kasi kuca gorivo (benzinska pumpa) i trgovački proizvodi (samoposluga i benzinska u istom objektu, u istoj firmi). Nema mi logike da oni mogu kucati dvije potpuno različite djelatnosti, a da ja ne mogu kucati ovo navedeno.
Ako neko ima vremena zamolio bih ga da mi pojasni navedeno.
Firma je i registrovana i za ugostiteljsku djelatnost u sudskom registru.
Nedavno je u posjetu došao turističko-ugostiteljski inspektor i otkrio je sljedeće nepravilnosti:
1. Da se utvrde normativi o utrošku jela, pića i napitaka, te se pruže usluge u skladu sa normativima.
2. Da normative dostavi na ovjeru nadležnom organu.
3. Da vodi poslovne knjige u skladu sa važećim propisima.
Normative za pekarske proizvode imamo i inspektor je rekao da ne trebamo njih ovjeravat nego samo normative za proizvode iz okvira ugostiteljske djelatnosti. Eh sad ne znam da li pod to spadaju sendviči, hot-dogovi, pite i drugo? Da li moram praviti normative za kafu, čaj?
Kada su u pitanju poslovne knjige rekao je da moramo fizički razdvojiti pekarske proizvode i proizvode iz ugostiteljske djelatnosti (npr. premjestiti kafe aparat na drugu stranu objekta) te da trebamo dodati novu fiskalnu kasu gdje bi se kucao ugostiteljski promet. To meni nema nikakvog smisla da u istom objektu dodajem novu fiskalnu kasu (da ne govorim o troškovima). Zamjerka inspektora je u smislu da se na prometu sadašnje kase ne mogu razdvojiti (vidjeti) pekarski proizvodi i ugostiteljski proizvodi. Kasa ima pregled po artiklima, a nema pregled po grupama proizvoda.
Da li se može, odnosno da li je prihvatljivo razdvajanje na ove dvije grupe u okviru računovodstvenog programa koji se koristi ili se izričito mora razvojiti na fiskaloj kasi?
Recimo znam za slučaj u neposrednoj blizini gdje se na istoj kasi kuca gorivo (benzinska pumpa) i trgovački proizvodi (samoposluga i benzinska u istom objektu, u istoj firmi). Nema mi logike da oni mogu kucati dvije potpuno različite djelatnosti, a da ja ne mogu kucati ovo navedeno.
Ako neko ima vremena zamolio bih ga da mi pojasni navedeno.
-
Clavis
#729 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Ova analogija sa benzinskom nije baš adekvatna, al nema veze daj da vidimo ovo....
Što se tiče evidencija kroz knjige to je najmanji problem i to sa normativima. Lako je to uskladiti.
Ali eto ti slijedeće "budale" koja će te tretirati kao Ugostiteljski objekat pa onda hajmo redom, daj dva sanitarna čvora za muškarce i žene, topla voda, razne obavijesti da ne nabrajam.
Šta ti stoji u obrtnici odnosno rješenju od općine za taj poslovni objekt? Smiješ li prodavati te tople napitke jer oni ti prave "pometnju"....tih par stolova ima skoro svaka maloprodajna pekara gdje ljudi pojedu i odu.
Što se tiče evidencija kroz knjige to je najmanji problem i to sa normativima. Lako je to uskladiti.
Ali eto ti slijedeće "budale" koja će te tretirati kao Ugostiteljski objekat pa onda hajmo redom, daj dva sanitarna čvora za muškarce i žene, topla voda, razne obavijesti da ne nabrajam.
Šta ti stoji u obrtnici odnosno rješenju od općine za taj poslovni objekt? Smiješ li prodavati te tople napitke jer oni ti prave "pometnju"....tih par stolova ima skoro svaka maloprodajna pekara gdje ljudi pojedu i odu.
- hordash
#730 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Kao što rekoh radi se o malo većem objektu koji ima i muške i ženske wc-ove, toplu vodu, Rješenje o ispunjavanju minimalno-tehničkih uslova i za pekaru i za fast-food izdato od strane općinske službe, itd. Inspektoru je najveću zamjerku dao na taj kafe aparat, jer "kao" zbog njega objekat tretira kao ugostiteljstvo i kaže da to nema u drugim pekarama u okolini.
-
Clavis
#731 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Uh pa super onda. Daj mi na PP mail adresu da ti pošaljem tekst koji tretira tvoju problematiku. Sadrži primjere kako izgleda normativ. Njega ćeš odraditi prema svojim potrebama, otkucati na veći papir i ovjeriti u šalter sali Općine kojoj pripadaš. Također, sačini cjenovnik proizvoda koje poslužuješ u objektu (hrane i pića,nema potrebe cijeli asortiman pekare neće niko cijeli hljeb jesti tu za stolom) i njega ovjeri i istakni.
E sad što se tiče kase/knjiga ne znam kakav ti je softver ili je obični mali fiskalni uređaj bez kompjutera.
Elem zakon razdvaja pitanja ažurnosti trgovačkih knjiga kad je u pitanju pekara i ugostiteljski objekat.
Ako nemaš nikakvog softverskog riješenja, ja bi u ugostiteljski objekat uveo knjigu šanka i na dnevnoj osnovi je ažurirao.(vodio zalihe kafe i čaja, zaduženje na osnovu fakture za čaj i kafu, razduženje na osnovu pregleda iz kase po artiklima) Što se tiče pekarskih proizvoda na dnevnoj osnovi zaduženo toliko prodano toliko (zaliha nula) i za tu količinu internom prijenosnicom razduživao TKM (Trgovačku knjigu na malo PEKARE) na kraju radnog dana.
Jedini mogući način obzirom da nemaš mogućnosti pregleda prodanih prozvoda po gurpama, dodaj nove šifre koje će u nastavku naziva imati dodatno slovo ili broj (zvuči glupo al ne vidim drugog načina) da znaš koliko kojih proizvoda si prodao.
E sad što se tiče kase/knjiga ne znam kakav ti je softver ili je obični mali fiskalni uređaj bez kompjutera.
Elem zakon razdvaja pitanja ažurnosti trgovačkih knjiga kad je u pitanju pekara i ugostiteljski objekat.
Ako nemaš nikakvog softverskog riješenja, ja bi u ugostiteljski objekat uveo knjigu šanka i na dnevnoj osnovi je ažurirao.(vodio zalihe kafe i čaja, zaduženje na osnovu fakture za čaj i kafu, razduženje na osnovu pregleda iz kase po artiklima) Što se tiče pekarskih proizvoda na dnevnoj osnovi zaduženo toliko prodano toliko (zaliha nula) i za tu količinu internom prijenosnicom razduživao TKM (Trgovačku knjigu na malo PEKARE) na kraju radnog dana.
Jedini mogući način obzirom da nemaš mogućnosti pregleda prodanih prozvoda po gurpama, dodaj nove šifre koje će u nastavku naziva imati dodatno slovo ili broj (zvuči glupo al ne vidim drugog načina) da znaš koliko kojih proizvoda si prodao.
-
prof.
#732 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
e raja pozdrav
imam jedno pitanje, nije baš čisto računovodstvena tematika ali je vezano pa me zanima ima li neko slično iskustvo i kako riješiti?
naime, u februaru 2010. godine sam svom poslodavcu (osnovna škola, TK) podnio zahtjev za izmjenu faktora ličnog odbitka jer su roditelji ostali bez posla. dostavio zahtjev, kućnu listu i potvrde s biroa i rečeno mi je to je to. na sljedećoj platnoj listi vidim prošlo je i tako primam platu 4 godine, sve do aprila 2014. godine kada iz porezne uprave stiže plava koverta gdje me informišu da se javim i platim neprijavljeni porez? odem do njih i saznam da poslodavac nikad nije njima dostavio zahtjev za izmjenu porezne kartice nego je samo prema trezoru proslijedio novi faktor. sada porezna insistira da platim razliku (nekih 900 KM!). zanima me je li neko imao sličan slučaj i koje su mi opcije? kako i kome sad da se obratim da mi nadoknadi tu razliku jer po svemu sudeći ne gine mi plaćanje
imam jedno pitanje, nije baš čisto računovodstvena tematika ali je vezano pa me zanima ima li neko slično iskustvo i kako riješiti?
naime, u februaru 2010. godine sam svom poslodavcu (osnovna škola, TK) podnio zahtjev za izmjenu faktora ličnog odbitka jer su roditelji ostali bez posla. dostavio zahtjev, kućnu listu i potvrde s biroa i rečeno mi je to je to. na sljedećoj platnoj listi vidim prošlo je i tako primam platu 4 godine, sve do aprila 2014. godine kada iz porezne uprave stiže plava koverta gdje me informišu da se javim i platim neprijavljeni porez? odem do njih i saznam da poslodavac nikad nije njima dostavio zahtjev za izmjenu porezne kartice nego je samo prema trezoru proslijedio novi faktor. sada porezna insistira da platim razliku (nekih 900 KM!). zanima me je li neko imao sličan slučaj i koje su mi opcije? kako i kome sad da se obratim da mi nadoknadi tu razliku jer po svemu sudeći ne gine mi plaćanje
- Ricken
#733 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Prenešeno sa slične teme:prof. wrote:e raja pozdrav
Član 28.
(1) Iznose mjesečnih akontacija poreza na dohodak od obavljanja nesamostalne djelatnosti za zaposlenika obračunava, obustavlja i uplaćuje poslodavac, odnosno isplatilac plaća i drugih oporezivih naknada za rad. Pravo na umanjenje osnovice za obračun mjesečne akontacije poreza na dohodak, u skladu sa članom 24. st. od (1) do (6) ovog Zakona, zaposlenik stiče na osnovu svoje porezne kartice, koju je poslodavcu, odnosno isplatiocu naknade za rad dostavio pri zasnivanju radnog odnosa. Na lični zahtjev zaposlenika poreznu karticu sa utvrđenim faktorom njegovog ličnog odbitka besplatno izdaje Porezna uprava. Poslodavac je poreznu karticu dužan čuvati sve dok se to lice nalazi kod njega u radnom odnosu.
(2) Poslodavac je dužan voditi evidencije o isplaćenim plaćama i drugim oporezivim naknadama na osnovu radnog odnosa za svakog zaposlenika posebno, sa podacima o obračunatim i uplaćenim doprinosima iz plaće i porezu na plaću. Ove podatke poslodavac je dužan do 15. u mjesecu za protekli mjesec dostavljati nadležnoj organizacijskoj jedinici Porezne uprave.
(3) Poslodavac je dužan do kraja februara tekuće po isteku kalendarske godine svom zaposleniku izdati potvrdu o ukupno isplaćenim plaćama i drugim ličnim primanjima, kao i podacima o izvršenim poreznim odbicima u prethodnoj kalendarskoj godini.
Pravilnik:
Član 22.
9.2. Odgovornost poslodavca i zaposlenika za obračun i uplatu poreza
(1) Obveznik i dužnik poreza na dohodak od nesamostalne djelatnosti je zaposlenik, ali poslodavac kao porezni agent (i druga lica koja se u smislu ovog pravilnika smatraju poslodavcem), je odgovoran:
– za porez koji je dužan da obračuna, obustavi i uplati na propisani račun u skladu sa odredbama čl. 27. i 37. Zakona;
– za pravilno vođenje evidencija propisanih članom 28. stav 2. Zakona;
- za dostavljanje godišnjih izvještaja o oporezivim prihodima od nesamostalne djelatnosti (obrazac GIP-1022) poreznom obvezniku - zaposleniku i Poreznoj upravi u skladu sa članom 28. stav (3) Zakona. (sl.fbih,27/13)
(2) Za manje obračunate i uplaćene iznose poreza na dohodak od nesamostalne djelatnosti dužnicima se smatraju i poslodavac i zaposlenik ali i pravno i fizičko lice koje se, u smislu ovog pravilnika, smatra poslodavcem.
(3) Ako poslodavac nije obustavio porez na dohodak u punom iznosu, Porezna uprava je dužna naplatu manje obustavljenog i uplaćenog poreza prioritetno naplatiti od poslodavca, a ako se ni provedenim postupkom prinudne naplate dužni iznos nije mogao naplatiti od poslodavca, Porezna uprava će naplatu izvršiti neposredno od zaposlenika.
(4) Ukoliko je Porezna uprava od poslodavca naplatila porez na dohodak od nesamostalne djelatnosti koji on nije obustavio od plaće zaposlenika, poslodavac ima pravo da se refundira od poreznog obveznika-zaposlenika.
(5) Poslodavac nije odgovoran ako je zbog grešaka u poreznoj kartici obračunao, zadržao i uplatio porez na dohodak od nesamostalne djelatnosti u manjem iznosu.
(6) Ukoliko poslodavac uz naknadu prepusti zaposlenike trećem licu, treće lice supsidijarno odgovara za porez na dohodak od nesamostalne djelatnosti u slučaju da se potraživanje nije moglo naplatiti od poslodavca.
Koliko vidim ti si obavijestio poslodavca, ali nisi podnio zahtjev i dobio izmjenjenu poreznu karticu.
Poslodavac te nije upoznao sa obavezom izmjene i dostave nove poreske kartice.
-
Clavis
#734 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Kažeš roditelji ostali bez posla? Garant su i oni imali vlastite porezne kartice i nisu mogli biti odbitna stavka sve dok ne ponište vlastite porezne kartice. Tvoja je kadrovska vjerovatno odradila svoj dio posla, ali je obračunala porez bez stvarnog uvida u tvoju izmjenjenu karticu već na osnovu zahtjeva koji su predali ( Obrazac PK1001) koji u poreznoj nije mogao biti obrađen.
I malo off topic, po meni je bezobrazno to što je trajalo 4 godine da se ti podaci svi uvežu pa tek od ljetos krenula kontrola MIP-a.... nastala je totalna petljanija, i jedan si od mnogih sa tim problemom.
I malo off topic, po meni je bezobrazno to što je trajalo 4 godine da se ti podaci svi uvežu pa tek od ljetos krenula kontrola MIP-a.... nastala je totalna petljanija, i jedan si od mnogih sa tim problemom.
-
prof.
#735 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Ricken wrote:prof. wrote: Koliko vidim ti si obavijestio poslodavca, ali nisi podnio zahtjev i dobio izmjenjenu poreznu karticu.
podnio sam ja zahtjev, imam i kopiju tog zahtjeva ali poslodavac nije predao taj zahtjev u poreznu nego je samo na osnovu zahtjeva počeo obračun po novom faktoru ličnog odbitka. oni se sad vade da nisu morali slati zahtjev u poreznu jer je moja prva originalna porezna kartica izdata tek u aprilu 2010., dva mjeseca nakon što sam podnio zahtjev za izmjenu te da je po tada važećim propisima izmjena rađena na osnovu zahtjeva. u poreznoj mi kažu da je tako išlo do 1. januara 2010. Elem, sad niko nije kriv - ni poslodavac a ni porezna iako je zbog njihovog javašluka došlo do ovolike sume. da su na vrijeme izvršili reviziju cifra bi bila mnogo manja i riješilo bi se mnogo lakše.
nego ne rekoste mi šta dalje? neki savjet, mišljenje? ja sam predao svom poslodavcu zahtjev za nadoknadu tih troškova, čisto da imam neki papir dok ne vidim kako dalje.
- Ricken
#736 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Ja sam vam dao sve informacije, a vi morate donijeti zaključke i odluke. Poslodavac je morao primjenjivati lični odbitak sa kartice. Kako je primjenjivao lični odbitak koji nije bio na kartici, odgovoran je za manje obračunate poreze. On nije smio početi primjenjivati viši iznos ličnog odbitka dok nije dobio poreznu karticu u kojoj je taj viši koeficijent unesen. To je moja logika. Odluke i koraci su vaši.prof. wrote:Ricken wrote:prof. wrote: Koliko vidim ti si obavijestio poslodavca, ali nisi podnio zahtjev i dobio izmjenjenu poreznu karticu.
podnio sam ja zahtjev, imam i kopiju tog zahtjeva ali poslodavac nije predao taj zahtjev u poreznu nego je samo na osnovu zahtjeva počeo obračun po novom faktoru ličnog odbitka. oni se sad vade da nisu morali slati zahtjev u poreznu jer je moja prva originalna porezna kartica izdata tek u aprilu 2010., dva mjeseca nakon što sam podnio zahtjev za izmjenu te da je po tada važećim propisima izmjena rađena na osnovu zahtjeva. u poreznoj mi kažu da je tako išlo do 1. januara 2010. Elem, sad niko nije kriv - ni poslodavac a ni porezna iako je zbog njihovog javašluka došlo do ovolike sume. da su na vrijeme izvršili reviziju cifra bi bila mnogo manja i riješilo bi se mnogo lakše.
nego ne rekoste mi šta dalje? neki savjet, mišljenje? ja sam predao svom poslodavcu zahtjev za nadoknadu tih troškova, čisto da imam neki papir dok ne vidim kako dalje.
-
prof.
#737 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
to je i moja logika, nisam ja taj koji je mogao sam sebi izvršiti izmjene u obračunu. u školi se slažu sa mnom ali je sad problem što nemaju rješenje pa misle da će se samo do sebe rješiti a u međuvremenu vrijeme teče. kao što rekoh podnio sam zahtjev školskom odboru kao rukovodećem organu škole da se izjasni pa ću na osnovu odgovora vidjeti šta dalje.Ricken wrote:
Ja sam vam dao sve informacije, a vi morate donijeti zaključke i odluke. Poslodavac je morao primjenjivati lični odbitak sa kartice. Kako je primjenjivao lični odbitak koji nije bio na kartici, odgovoran je za manje obračunate poreze. On nije smio početi primjenjivati viši iznos ličnog odbitka dok nije dobio poreznu karticu u kojoj je taj viši koeficijent unesen. To je moja logika. Odluke i koraci su vaši.
@ricken hvala puno na odgovorima
- Haris.ba
#738 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Možda malo glupo pitanje, ali može li se nezavisno od uplate birati mjesto liječenja?LenaB wrote:Hvala RickenRicken wrote:Dobro kažu.LenaB wrote:Pozdrav,
treba mi pojašnjenje vezano za uplate doprinosa odnosno popunjavanje platnog naloga: ako je sjedište firme u Sa kantonu, prebivalište radnika u TK; pravim platni nalog za doprinose za "veliko" zdravstvo, primatelj je kantonalni zavod TK, žiro račun sa TK, a općina? Logično mi je da bude općina prebivališta ali mi kažu da je uvijek šifra općine isplatioca - preduzeća, pa sam u dilemi...? Hvala unaprijed
Naime, firma je je u jednom kantonu a prebivalište radnika u drugom. Nije valjda da je radnik osuđen da u bolnicu ide u drugi kanton?
- Ricken
#739 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Radnikovi doprinosi za zdravtsvo se plaćaju prema njegovom mjestu prebivališta, znači radnik se liječi u kntonu u kojem živi.
- YuGiOhMoDDeR
#740 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
da li ima neko primjerak novog ugovora o radu?
- Clarice
#741 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Kako ispravno proknjižiti dati kasa sconto kupcu kao godišnji bonus?
Dakle, nije knjižno odobrenje u klasičnom smislu, nego financijski popust za ostvareni promet.
Obračunava li se PDV na to (u stornu)?
Hvala
Dakle, nije knjižno odobrenje u klasičnom smislu, nego financijski popust za ostvareni promet.
Hvala
- Ricken
#742 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Naispravnije bilo za date popuste u skladu sa MRS 18, umanjiti prihode od prodaje, ako se popust daje u tekućoj godini, ili postoji prostor da se isti ukalkulište. Ako su knjige zaključene, a popust se odnosi na prethodnu godinu, onda je to rashod prethodnih godina.Clarice wrote:Kako ispravno proknjižiti dati kasa sconto kupcu kao godišnji bonus?
Hvala
Izlazni PDV možete korigovati u skladu sa članom 20, stav 12 (ili tako nešto), koji kaže:
"Ako se osnovica naknadno izmijeni, zbog vraćanja dobara isporučiocu, popusta koji kupac dobije nakon primljenih dobara ili pruženih usluga, ili ako se iznos naknade ne može naplatiti nakon iscrpljivanja svih zakonskih sredstava, obveznik koji je izvršio promet dobara ili usluga može, primjenom člana 55. stav 6. ovog zakona, izvršiti ispravku iznosa PDV-a.
Obveznik koji je izvršio promet dobara i usluga može da ispravi iznos PDV-a samo ako obveznik kome je izvršen promet dobara i usluga izmijeni odbitak ulaznog PDV-a i pod uslovom da o tome pismeno obavijesti isporučioca dobara i usluga. "
- Clarice
#743 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Hvala najljepša! :ružica:Ricken wrote:Naispravnije bilo za date popuste u skladu sa MRS 18, umanjiti prihode od prodaje, ako se popust daje u tekućoj godini, ili postoji prostor da se isti ukalkulište. Ako su knjige zaključene, a popust se odnosi na prethodnu godinu, onda je to rashod prethodnih godina.Clarice wrote:Kako ispravno proknjižiti dati kasa sconto kupcu kao godišnji bonus?
Hvala
Izlazni PDV možete korigovati u skladu sa članom 20, stav 12 (ili tako nešto), koji kaže:
"Ako se osnovica naknadno izmijeni, zbog vraćanja dobara isporučiocu, popusta koji kupac dobije nakon primljenih dobara ili pruženih usluga, ili ako se iznos naknade ne može naplatiti nakon iscrpljivanja svih zakonskih sredstava, obveznik koji je izvršio promet dobara ili usluga može, primjenom člana 55. stav 6. ovog zakona, izvršiti ispravku iznosa PDV-a.
Obveznik koji je izvršio promet dobara i usluga može da ispravi iznos PDV-a samo ako obveznik kome je izvršen promet dobara i usluga izmijeni odbitak ulaznog PDV-a i pod uslovom da o tome pismeno obavijesti isporučioca dobara i usluga. "
-
memx
#744 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
LenaB wrote:Hvala RickenRicken wrote:Dobro kažu.LenaB wrote:Pozdrav,
Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja. Šifra općine prebivališta radnika. 100%
-
memx
#745 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
VI ste taj koji je trebao izvršiti izmjenu porezne kartice u PU. I dostaviti je školi. Škola nema ništa s tim. Nemojte gubiti vrijeme nego izvršite promjenu u poreznoj ako već niste i dogovorite se sa poreznom da uplatite razliku poreza na rate.prof. wrote:to je i moja logika, nisam ja taj koji je mogao sam sebi izvršiti izmjene u obračunu. u školi se slažu sa mnom ali je sad problem što nemaju rješenje pa misle da će se samo do sebe rješiti a u međuvremenu vrijeme teče. kao što rekoh podnio sam zahtjev školskom odboru kao rukovodećem organu škole da se izjasni pa ću na osnovu odgovora vidjeti šta dalje.Ricken wrote:
Ja sam vam dao sve informacije, a vi morate donijeti zaključke i odluke. Poslodavac je morao primjenjivati lični odbitak sa kartice. Kako je primjenjivao lični odbitak koji nije bio na kartici, odgovoran je za manje obračunate poreze. On nije smio početi primjenjivati viši iznos ličnog odbitka dok nije dobio poreznu karticu u kojoj je taj viši koeficijent unesen. To je moja logika. Odluke i koraci su vaši.
@ricken hvala puno na odgovorimavaljda nisam jedini kojem se desila ovakva stvar, ako neko čuje za istu ili sličnu situaciju i kako je riješeno javite
- Ricken
#746 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
@memx:
Izvod iz pravilnika o uplati javnih prihoda u tački 14 kaže:
VII. NAČIN UPLAĆIVANJA PRIHODA BUDŽETA I FONDOVA
14. Općina: Prilikom uplate pojedinih vrsta poreza, porezni obveznik upisuje sljedeće šifre općina:
b) kod uplate doprinosa šifru općine sjedišta pravnog lica, odnosno prebivališta fizičkog lica ako uplatu vrši fizičko lice
Tačno da je radnikova obaveza da podnese zahtjev za promjenu kartice, ali po zakonu o porezu na dohodak kako je i citirano, postoji solidarna odgovornost radnika i poslodavca, i da se po zakonu, porezna naplaćuje prvo od poslodavca. Sad vi meni objasnite kako poslodavac nema ništa s tim?
14. Općina: Prilikom uplate pojedinih vrsta poreza, porezni obveznik upisuje sljedeće šifre općina:
b) kod uplate doprinosa šifru općine sjedišta pravnog lica, odnosno prebivališta fizičkog lica ako uplatu vrši fizičko lice
Tačno da je radnikova obaveza da podnese zahtjev za promjenu kartice, ali po zakonu o porezu na dohodak kako je i citirano, postoji solidarna odgovornost radnika i poslodavca, i da se po zakonu, porezna naplaćuje prvo od poslodavca. Sad vi meni objasnite kako poslodavac nema ništa s tim?
-
memx
#747 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Ricken wrote:@memx:
1. Prilikom uplate doprinosa za zdravstvo, 89,8% šifra općine, (Kantona) tj prebivališta radnika. Ako je firma u drugom Kantonu. A 10,2% pišeš šifru općine firme.
2. Radnikova je obaveza da podnese zahtjev u Poreznu upravu za promjenu koeficijenta ličnog odbitka (to nije obaveza škole ni u kom slučaju!!!) i da obavijesti firmu o tome da je izmjenjena porezna kartica tj. donese novu poreznu karticu u firmu prema kojoj onda firma vrši obračun. Firma je solidarno odgovorna u dijelu koji se tiče uplate poreza na dohodak prema važećoj poreznoj kartici. Promjena porezne kartice isključivo spada u odgovornost zaposlenika koji je dužan da prijavi promjenu. I ukoliko je lažno prijavio porez tj. nije izmjenio poreznu karticu, ne može firma odgovarati za to.
Zna se ko je na kraju godine dužan da podnese poreznu prijavu za sebe.
- Ricken
#748 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Uvijek se je lijepo referirati na propise, jer to šta se radi u praksi ne mora uvijek odgovorati propisima.
Iz upit na koji se referirate, vidjet ćete da je poslodavac primjenjivao odbitke koji nisu odgovorali poreznoj kartici, pa mi samim tim nije jasna konstatacija koju iznosite: "Firma je solidarno odgovorna u dijelu koji se tiče uplate poreza na dohodak prema važećoj poreznoj kartici."
Član 22 Pravilnika kaže:
"Za manje obračunate i uplaćene iznose poreza na dohodak od nesamostalne djelatnosti dužnicima se smatraju i poslodavac i zaposlenik ali i pravno i fizičko lice koje se, u smislu ovog pravilnika, smatra poslodavcem. Ako poslodavac nije obustavio porez na dohodak u punom iznosu, Porezna uprava je dužna naplatu manje obustavljenog i uplaćenog poreza prioritetno naplatiti od poslodavca, a ako se ni provedenim postupkom prinudne naplate dužni iznos nije mogao naplatiti od poslodavca, Porezna uprava će naplatu izvršiti neposredno od zaposlenika."
Ako ste mislili na odredbe da firma nije odgovorna za greške na poreznoj kartici, to znači da poslodavac nije odgovoran da ispituje istinitost datih podataka Poreznoj od strane uposlenika, a nikako da može samoinicijativno primjenjuje odbitke koji nisu potkrjepljeni poreznom karticom.
U svakom slučaju držim da član 22 pravilnika potpuno precizno definira kako će PUFBiH postupati u takvim slučajevima, te precizira eventualna prava poslodavca. Za šire razumjevanje prava poslodavca, treba se i prisjetiti odredbi zakona o radu, i starog i novog, koje zabranjuju poslodavcu da naplaćuje svoja potraživanja mimo saglasnosti radnika, izuzev kada posjeduje izvršnu ispravu.
Vezano za konstatciju o osobnoj poreznoj prijavi, podsjećam vas da osobnu poreznu prijavu neće podnijeti radnik koji nije imao drugih prihoda osim onih od nesamostalne djelatnosti.
Iz upit na koji se referirate, vidjet ćete da je poslodavac primjenjivao odbitke koji nisu odgovorali poreznoj kartici, pa mi samim tim nije jasna konstatacija koju iznosite: "Firma je solidarno odgovorna u dijelu koji se tiče uplate poreza na dohodak prema važećoj poreznoj kartici."
Član 22 Pravilnika kaže:
"Za manje obračunate i uplaćene iznose poreza na dohodak od nesamostalne djelatnosti dužnicima se smatraju i poslodavac i zaposlenik ali i pravno i fizičko lice koje se, u smislu ovog pravilnika, smatra poslodavcem. Ako poslodavac nije obustavio porez na dohodak u punom iznosu, Porezna uprava je dužna naplatu manje obustavljenog i uplaćenog poreza prioritetno naplatiti od poslodavca, a ako se ni provedenim postupkom prinudne naplate dužni iznos nije mogao naplatiti od poslodavca, Porezna uprava će naplatu izvršiti neposredno od zaposlenika."
Ako ste mislili na odredbe da firma nije odgovorna za greške na poreznoj kartici, to znači da poslodavac nije odgovoran da ispituje istinitost datih podataka Poreznoj od strane uposlenika, a nikako da može samoinicijativno primjenjuje odbitke koji nisu potkrjepljeni poreznom karticom.
U svakom slučaju držim da član 22 pravilnika potpuno precizno definira kako će PUFBiH postupati u takvim slučajevima, te precizira eventualna prava poslodavca. Za šire razumjevanje prava poslodavca, treba se i prisjetiti odredbi zakona o radu, i starog i novog, koje zabranjuju poslodavcu da naplaćuje svoja potraživanja mimo saglasnosti radnika, izuzev kada posjeduje izvršnu ispravu.
Vezano za konstatciju o osobnoj poreznoj prijavi, podsjećam vas da osobnu poreznu prijavu neće podnijeti radnik koji nije imao drugih prihoda osim onih od nesamostalne djelatnosti.
-
prof.
#749 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
problem je u tome što mi u vrijeme kada sam školi dostavio zahtjev za izmjenu porezne kartice nije bila izdata ni prvobitna a zbog ažurnosti porezne uprave koja zna za rokove koji idu u njihovu korist ali kada oni treba da ispoštuju rokove onda 'nema zastare'. izvršena je izmjena odmah po saznanju da dokumenti nisu uredu ali ja sada tražim od svoje škole da oni preuzmu izmirenje obaveza prema poreznoj jer su oni ti koji su izvršili izmjenu mog koeficijenta a nisu imali potpunu dokumentaciju tj. nisu me uputili da odnesem zahtjev u poreznu. ja obavljam nesamostalnu djelatnost kod jednog poslodavca i nemam drugih primanja prema tome nisam obavezan podnositi godišnje prijave poreza.memx wrote:VI ste taj koji je trebao izvršiti izmjenu porezne kartice u PU. I dostaviti je školi. Škola nema ništa s tim. Nemojte gubiti vrijeme nego izvršite promjenu u poreznoj ako već niste i dogovorite se sa poreznom da uplatite razliku poreza na rate.prof. wrote:to je i moja logika, nisam ja taj koji je mogao sam sebi izvršiti izmjene u obračunu. u školi se slažu sa mnom ali je sad problem što nemaju rješenje pa misle da će se samo do sebe rješiti a u međuvremenu vrijeme teče. kao što rekoh podnio sam zahtjev školskom odboru kao rukovodećem organu škole da se izjasni pa ću na osnovu odgovora vidjeti šta dalje.Ricken wrote:
@ricken hvala puno na odgovorimavaljda nisam jedini kojem se desila ovakva stvar, ako neko čuje za istu ili sličnu situaciju i kako je riješeno javite
-
natascha
#750 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Iskusne računovođe, treba mi brzinski savjet, please
Da li je danas dozvoljeno voditi deviznu blagajnu, u BiH? Naime kupac iz inostranstva želi platiti gotovinom, jer je čovjeku problem uplatiti preko žiro računa, fizičko lice, šta ja znam.......Izvoz s naše strane bi išao sve regularno, ispostavi se faktura prema njemu kao fizičkom licu, međutim problem mi je ta naplata. Da li mogu sasvim normalno napraviti deviznu blagajnu, provesti gotovinu, i isti dan to položiti na devizni račun u banci
Hvala
Da li je danas dozvoljeno voditi deviznu blagajnu, u BiH? Naime kupac iz inostranstva želi platiti gotovinom, jer je čovjeku problem uplatiti preko žiro računa, fizičko lice, šta ja znam.......Izvoz s naše strane bi išao sve regularno, ispostavi se faktura prema njemu kao fizičkom licu, međutim problem mi je ta naplata. Da li mogu sasvim normalno napraviti deviznu blagajnu, provesti gotovinu, i isti dan to položiti na devizni račun u banci
Hvala