Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Juvelandia

#401 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Juvelandia »

Jedno pitanje, ugradnja tj.izmjena prozora u poslovnoj zgradi, kako bi se to knjizilo, kakav je uticaj na vrijednost građevine, procent amortizacije i tako to, ulozeno 20 000 KM.
Ricken

#402 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

Armin2013 wrote:
ella_ina wrote:imam jedno pitanje,

situacija je sljedeca...

nas radnik je nedavno dobio trojke I naravno najveci trosak su mu pelene ...mi kao firma htjeli bi mu izaci u susret da mu skinemo s ledja barem taj trosak. Mene zanima po kojem zakonu, članu zakona je to dozvoljeno, kako da pravim odluku, da li mogu to smatrati kao humanitarnu pomoć, donaciju? Ja bih to laički nazvala da stipendiram djecu do cca 2 godine dajuci mjesecno pelene (iz naseg asortimana robe koju prodajemo). ima li iko kakav prijedlog?
hvala :)
Pogledaj član 5. Zakona o prezu na dohodak, tamo se spominje dječiji dodatak.
Provjerio bih da li se u članu 5 misli na dječiji dodatak iz zakona o socijalnoj zaštiti, s obzirom da su u tom članu pobrojani prihodi fizičkih lica koji nisu povezani sa nesamostalnim radom izuzev u tački 11 tog člana, a koja je decidno pojašnjena u članu 14 parvilnika u tački 4.

Nisam primjetio u pravilniku ili zakonu o porezu na dohodak da se dječiji doplatak spominje kao neoporezivo primanje iz radnog odnosa.

Uglavnom kantoni isplačuju jednokratno oko BAM 300 za opremu novorodženčeta za majke koje nerade, te 100 KM mjesečno u periodu od godine dana u prosjeku kao doplatak.

Šta se pak smatra donacijom regulirano je u članu 4, stav 2 pravilnika.

U svakom slučaju postoji mogućnost da je zakonodavac mislio i na isplate iz radnog odnosa koje se odnose na dječiji doplatak, ali je najbolje je uputiti upit Ministarstvu Finansija, jer to baš iz zakona i pravilnika nije vidljivo.
Last edited by Ricken on 04/12/2013 21:59, edited 2 times in total.
Ricken

#403 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

Juvelandia wrote:Jedno pitanje, ugradnja tj.izmjena prozora u poslovnoj zgradi, kako bi se to knjizilo, kakav je uticaj na vrijednost građevine, procent amortizacije i tako to, ulozeno 20 000 KM.
MRS 16, tačka 13 kaže:
Sastavni dijelovi nekih predmeta nekretnina, postrojenja i opreme mogu zahtijevati zamjenu u redovitim vremenskim razmacima. Primjerice, industrijska peć može zahtijevati zamjenu unutrašnjih elemenata nakon određenog broja sati upotrebe ili unutrašnjost zrakoplova, kao što su sjedala i kuhinja, mogu zahtijevati višekratnu zamjenu tijekom vijeka upotrebe zrakoplova. Nekretnine, postrojenja i oprema također mogu biti nabavljeni radi produženja vremenskih razmaka zamjene, kao primjerice zamjena unutrašnjih zidova zgrade. Sukladno načelu priznavanja subjekt priznaje u knjigovodstvenu vrijednost nekretnine, postrojenja i opreme trošak zamijenjenog dijela one imovine kako je on nastao ako su zadovoljeni uvjeti priznavanja. Knjigovodstvenu vrijednost zamijenjenih dijelova se prestaje prikazivati
sukladno odredbama o prestanku priznavanja iz ovog Standarda (vidi točke 67-72.).

U tački 70 MRS 16 kaže:
Ako subjekt u knjigovodstvenu vrijednost priznaje trošak zamjene dijela ili predmeta nekretnine, postrojenja i opreme, tada mora otpisati knjigovodstvenu vrijednost dijela predmeta ili predmeta nekretnine, postrojenja i opreme koji je zamijenjen, bez obzira što se dio predmeta ili predmet koji je bio zamijenjen amortizira zasebno. Ako za subjekt nije praktično utvrđivanje knjigovodstvene vrijednosti dijela predmeta ili predmeta koji je bio zamijenjen, može koristiti trošak zamjene kao pokazatelj kakav je trošak zamijenjenog dijela predmeta ili predmeta bio u vrijeme kada
je kupljen ili izgrađen.

Prevedno na praktičan jezik, trošak zamjene prozora se može priznati kao dio građevinskog objekta, ali je neophodno izvršiti isknjižavanje sadašnje vrijednosti zamjenog prozora. Ako nije praktično oodrediti sadašnju vrijednost zamjenjenog dijela ista se utvrđuje primjenom troška sticanja tekuće imovine umanjenjem za amortizaciju u vijeku trajanja.

Praktičan primjer:
Nije moguće utvrditi sadašnju vrijednost zamjenog prozora, pa se uzim apretposatvka da je isti koštao jednako kao i prozor koji je nabavljen u tekućem periodu ili BAM 20.000. Recimo da je isti korišten 10 godina, a da je amortizacija građevine 2%. U tom slučaju društvo priznaje BAM 20.000 kao povećanje imovine, ali isknjižava na teret rashoda sadašnju vrijednost zamjenjenog dijela u iznosu od BAM 16.000.
Juvelandia

#404 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Juvelandia »

Mnogo hvala @ricken, kralj si.
Ricken

#405 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

Armin2013 wrote:
Ricken wrote:
Armin2013 wrote:
"(1) Transfernom cijenom smatra se cijena nastala u vezi sa transakcijama sredstvima ili stvaranjem obaveza među
povezanim licima." tu ti je sve rečeno, znači bilo kakvu vezu da inspektori nađu između poslovnih subjekata a da je mogla da utiče na izhod transkacije oni će okarakterisati kao transfernu cijenu, i ti ćeš morat dokazat da nije tako, iako u svim iole normalnim društvima inspektor mora dokazaivat svoje mišljanje kod nas nije tako
Ne bih se složio sa dijelom vezanim za obaveze inspektora.

Ako je teret dokazivanja u svi normalnim društvima (zemljama) na inspektorima kako to da svjetske korporacije daju grdne pare na pripremi nečega što se zove Studija Transfernih cijena?

Helem, jednom kad porezni obveznik predoči dokaze, tj. studiju, teret dokaza je na poreznom tijelu. Ako porezni obveznik nema dokaze, porezno tijelo samo vrši analizu transfernih cijena – istom metodologijom koju bi koristio i porezni obveznik, kako u svijetu tako i u BiH. Nije džaba valjda PUFBIH ulagala u Amadeus program. :D

U svakom slučaju u interesu poreznog obveznika je da pripremi dokaze.

Ono što BiH nema u odnosu na druge normalne, pa čak i susjedne jurisdikcije je Pravilnik o kontroli transfernih cijena. No to su neke početne bolesti koje će se prevazići, kao i slučejevi da korekcija porezne osnovice iz trasnfernih cijena nemože biti jednostran akt samo kod kontroliranog lica, već i kod drugog kod kojeg je došlo do prelijevanja dobiti. Možda i može proći za povezana lica unutar FBiH, ali teško da će se to mirno posmatrati u inostranim jurisdikcijama.
Što se tiče transfernih cijena još smo mi na početku, ail PU ima pritisak od EU da što prije pokrenu to pitanje, velike pare se tu muljaju, doći će to na svoje.

Moje je mišljenje da kad mi inspektor dođe i nađe po njegovom mišljenju neku grešku da to treba i dokazat, a moj je izbor hoću li ja prihvatiti kaznu ili ću pribavit nove dokaze i ići na sud.
Upravu si, a dodatne teškoće stvara činjenica da se BiH nije očitovala na OECD komentare uključujući i trnsferne cijene. Međutim, mislim da je i u zakonu o poreznoj upravi regulirano da je teret dokazivanja na obvezniku.
Lounge Act

#406 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 11:51, edited 1 time in total.
Armin2013

#407 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Armin2013 »

Ricken wrote:
Upravu si, a dodatne teškoće stvara činjenica da se BiH nije očitovala na OECD komentare uključujući i trnsferne cijene. Međutim, mislim da je i u zakonu o poreznoj upravi regulirano da je teret dokazivanja na obvezniku.
[/quote][/quote]

Pa zato što pišu zakone i pravilnike da mogu kažnjavat, uvijek fali jedna rečenica, uvijek može i ovako i onako, čuj a što bi PU mučila svoje uposlenike, ovako lijepo inspektor ti dođe složi kaznu a ti ako hoćeš ganjaj se po sudu i dokazuj, a i kad odeš na sud dobiješ sudiju koji nema pojma o računovodstvu nego uzme zakon i pravilnik malo pročita i proglasi te krivim.
Atena

#408 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Atena »

Ne znam na koju temu da stavim pitanje, možda ovdje bude pomoći: ako je radnik radio u Sloveniju jednu godinu i bio osiguran zanima me da li ima pravo tražiti povrat uplaćenih doprinosa za penzisko osiguranje.
Ricken

#409 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

Koliko mi je poznato BiH i Slovenija imaju ugovor o socijalnom osiguranju. Po tom ugovoru građani Slovenije sa zasnovanim radnim odnosom u BiH i obratno ne moraju plaćat doprinosi u periodu od 12 mjeseci sa mogućnošću produženja još 12 mjeseci, odnosno iste plaćaju u svojoj zemlji.

Drugim riječima pitanje je uopće je li morao biti osiguran dole u periodu od 12 mjeseci? U svakom slučaju u BiH čisto sumnjam da ima pravo tražiti bilo kakav povrat, tačnije još bi ga mogli teretiti za doprinose koje je bio obavezan platiti i u BiH kao rezident BiH, ako ih nije plaćao. Za Sloveniju treba vidjeti njihove zakone.
Ricken

#410 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

Lounge Act wrote:Jedno pitanje za racunovodje ili upucene:

Na platnoj listi stoji
Org. ...
Osn. koef. ...
ProcMin: 4, 00
Konačni koef. ...
Osnovica ...

Sta znaci ovo ProcMin i kako se dobija ta vrijednost od 4,00?
Taj bi ti ProcMin mogao biti procenat minulog rada. Mislim da je formula 0,6 * godine rada u firmi, ili godine radnog staža, ali nisam siguran.
samba_mumba

#411 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by samba_mumba »

Molim za savjet :

da li je za fakturu interne potrošnje potrebni izdavati fiskalni račun ?
naime , u kompaniji određena količina robe se koristi u marketing svrhe ( podjela kupcima , poslovnim partnerima i sl ) ; te količine kroz internu izlaznu fakturu skidamo sa stanja i obračunavamo izlazni PDV ;
da li imamo obavezu i za izdavanje fiskalnog računa ?

hvala unaprijed na odgovorima
Armin2013

#412 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Armin2013 »

samba_mumba wrote:Molim za savjet :

da li je za fakturu interne potrošnje potrebni izdavati fiskalni račun ?
naime , u kompaniji određena količina robe se koristi u marketing svrhe ( podjela kupcima , poslovnim partnerima i sl ) ; te količine kroz internu izlaznu fakturu skidamo sa stanja i obračunavamo izlazni PDV ;
da li imamo obavezu i za izdavanje fiskalnog računa ?

hvala unaprijed na odgovorima
Svrha fiskalne kase je evidentiranje prometa i utvrđivanje poreske obaveze, samim izdavanjem interne fakture vi pravite promet i imate poresku obavezu po osnovu toga. Po mom mišljenju treba izdavati fiskalni račun.
Lounge Act

#413 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 11:51, edited 1 time in total.
Atena

#414 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Atena »

Ricken wrote:
Lounge Act wrote:Jedno pitanje za racunovodje ili upucene:

Na platnoj listi stoji
Org. ...
Osn. koef. ...
ProcMin: 4, 00
Konačni koef. ...
Osnovica ...

Sta znaci ovo ProcMin i kako se dobija ta vrijednost od 4,00?
Taj bi ti ProcMin mogao biti procenat minulog rada. Mislim da je formula 0,6 * godine rada u firmi, ili godine radnog staža, ali nisam siguran.
obaveza je minuli obračunavati za godine rada u firmi
ShyRoonie

#415 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by ShyRoonie »

Pitanje za racunovodje, pravnike, kako ja mogu da radim part-time dok idem u 4. razred srednje skole?
Mislim, kako srediti administrativne zapreke tipa radne knjizice??? Nasao sam posao, ali treba mi radna knjizica da napravimo ugovor...
elmirčo

#416 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by elmirčo »

pitanje

treba mi interesantna tema iz oblasti računovodstva za, najbliže objašnjeno, seminarski rad ( nije seminarski, ali nešto poput ) pa eto, svi prijedlozi su dobro došli.

tema treba da bude neki svakodnevni problem sa kojim se računovođe susreću i sl.
hvala
Ricken

#417 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

elmirčo wrote:pitanje

treba mi interesantna tema iz oblasti računovodstva za, najbliže objašnjeno, seminarski rad ( nije seminarski, ali nešto poput ) pa eto, svi prijedlozi su dobro došli.

tema treba da bude neki svakodnevni problem sa kojim se računovođe susreću i sl.
hvala
Prelazak na MSFI 9 i novi djelokrug MRS 39. Kud ćeš zanimljivije. Ovo je svakodnveni problem s kojim će se vrlo brzo sretati.
elmirčo

#418 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by elmirčo »

Ricken wrote: Prelazak na MSFI 9 i novi djelokrug MRS 39. Kud ćeš zanimljivije. Ovo je svakodnveni problem s kojim će se vrlo brzo sretati.

hvala puno :thumbup:
zlajci

#419 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by zlajci »

ShyRoonie wrote:Pitanje za racunovodje, pravnike, kako ja mogu da radim part-time dok idem u 4. razred srednje skole?
Mislim, kako srediti administrativne zapreke tipa radne knjizice??? Nasao sam posao, ali treba mi radna knjizica da napravimo ugovor...
Osoba već sa min.15 godina starosti može zasnovati radni odnos s time da ako si još uvijek maloljetan (ali ako si 4.razred ne bi trebao biti) trebao bi obaviti specijalni ljekarski pregled.

U vezi radne knjižice otiđi na biro i raspitaj se šta ti je potrebno od dokumenata...al poslije škole, nemoj bježati sa nastave ;-)
edoze1

#420 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by edoze1 »

Pitanje u vezi porezne kartice:U firmi imamo radnika zaposlenog dvije godine na određeno vrijeme (zaključena dva ugovora o radu na određeno vrijeme na period od godinu dana). 31.12.2013.godine ističe mu drugi ugovor o radu na određeno vrijeme.31.12.ćemo odjaviti radnika i radnik će se prijaviti na biro rada.E sada ono što se meni baš ne sviđa,ali moram raditi kako kaže vlasnik,radnik će cijeli januar 2013 raditi na crno,a od 01.02.2014.ga ponovo prijavljujemo na 1 godinu (ugovora na određeno vrijeme).To je iz razloga da ga ne bi iza 31.12.primiti u stalni radni odnos.Ono što mene interesuje jeste njegova porezna kartica,da li je poterbno poništiti tekuću nakon 31.12.i praviti novu od 01.02.2014.godine ili da zadrži tekuću.Nema nikakvih promjena što se tiče ličnih odbitaka.
bude

#421 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bude »

njegova poreska kartica i odbici su definisani propisima koji nisu vezani za njegov radni status tako da nemate sta ponistavati niti mozete na kraju krajeva
edoze1

#422 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by edoze1 »

hvala
lolol

#423 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by lolol »

Racunovođe drage .. da li neko mozda na mjestima gdje vi radite zeli pripravnika, ovo uz pomoc finansiranja Zavoda za zaposljavanje? Trosak koji snosi firma je max. 400KM ... zaaista bih voljela raditi :-(
Armin2013

#424 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Armin2013 »

lolol wrote:Racunovođe drage .. da li neko mozda na mjestima gdje vi radite zeli pripravnika, ovo uz pomoc finansiranja Zavoda za zaposljavanje? Trosak koji snosi firma je max. 400KM ... zaaista bih voljela raditi :-(
MOžda da navedeš koje mjesto, mislim gdje se nalaziš, a i kvalifikacije, pa ti možemo javit ako čujemo šta.
lolol

#425 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by lolol »

Kanton Sarajevo, zavrsen Ekonomski fakultet u Sarajevu, u toku skolovanja imala sam dodirnih tacaka s radom u knjigovodstvu, tacnije vođenje knjiga za obrt. Trenutno polazem i za CR. Znaci u pitanju je pripravnicki.

Zahvaljujem se na interesovanju.
Post Reply