Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zemomak

#226 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by zemomak »

jedno pitanje pa ako ko može da mi pomogne, radim plan za narednu godinu....imam na raspolaganju 100000 KM za plate, računajući tu i doprinose iz plate i doprinose poslodavca...može li mi neko reći i po kojoj formuli da računam koliko od tih sredstava ide za neto plate sa porezom na dohodak, koliko za doprinose iz plate i koliko za doprinose poslodavca????

hvala unaprijed
bude

#227 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bude »

neto plata - 62.443,44
dop iz plate - 28.054,31
dop na plate - 9.502,25
ifaufa

#228 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by ifaufa »

Molim veliku pomoć iskusniji kolega..Interna porezna faktura kada se izdaje?? U zakonu stoji kada se sredstva koriste u vanposlovne svrhe tada se izdaje interna porezna faktura. U mom slučaju, mi smo iskoristili materijal sa vlastitog skladista kako bi napravili prezentere za salon na kojima će biti izloženi reklamni materijali za kupce. Smatram da je ovo ipak u poslovne svrhe jer neće taj prezenter niko od nas nositi kuci, napravljen je da bi stajao u salonu. Jedni mi kazu da moram napraviti internu fakturu jer se radi o krajnjoj potrosnji, obracunati pdv na nabavnu cijenu i robu skinuti sa stanja po nabavnoj..drugi mi kazu da to nije potrebno jer je ispunjen uvjet da je roba iskoristena u poslovne svrhe..molim za savjet nikad nisam imala ovakav slucaj....U slučaju da trebam napraviti internu fakturu kako cu to kontirati, s obzirom da je roba iz vp skladista zaduzena na konto 1320, kod normalne realizacije sa stanja se roba skida 5011, 1320,211,6011,4700.
U slučaju da ne moram praviti internu fakturu, kazu da sacinim zaspisnik sta je skinuto sa stanja, jer se ne radi o kalu, lomu itd. i da taj zapisnik nekako proknjižim odnosno otpišem..meni ovo nikako ne zvuči ispravno.. mozda ja pravim grešku..helpp :?
rebus

#229 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by rebus »

ifaufa wrote:Molim veliku pomoć iskusniji kolega..Interna porezna faktura kada se izdaje?? U zakonu stoji kada se sredstva koriste u vanposlovne svrhe tada se izdaje interna porezna faktura. U mom slučaju, mi smo iskoristili materijal sa vlastitog skladista kako bi napravili prezentere za salon na kojima će biti izloženi reklamni materijali za kupce. Smatram da je ovo ipak u poslovne svrhe jer neće taj prezenter niko od nas nositi kuci, napravljen je da bi stajao u salonu. Jedni mi kazu da moram napraviti internu fakturu jer se radi o krajnjoj potrosnji, obracunati pdv na nabavnu cijenu i robu skinuti sa stanja po nabavnoj..drugi mi kazu da to nije potrebno jer je ispunjen uvjet da je roba iskoristena u poslovne svrhe..molim za savjet nikad nisam imala ovakav slucaj....U slučaju da trebam napraviti internu fakturu kako cu to kontirati, s obzirom da je roba iz vp skladista zaduzena na konto 1320, kod normalne realizacije sa stanja se roba skida 5011, 1320,211,6011,4700.
U slučaju da ne moram praviti internu fakturu, kazu da sacinim zaspisnik sta je skinuto sa stanja, jer se ne radi o kalu, lomu itd. i da taj zapisnik nekako proknjižim odnosno otpišem..meni ovo nikako ne zvuči ispravno.. mozda ja pravim grešku..helpp :?
Ako ovo svrstaš u neposlovne svrhe izdaješ internu poreznu fakturu:
Vrijednost bez PDV-a: 100 - potražuje skladište kto 1320
PDV po osnovu vlastite potrošnje: 17 - potražuje PDV kto 472
Vrijednost vanposlovne potrošnje sa PDV-om: 117 - duguje istan inventar - kto 1043

Mada, ja kako god okenem ovo je poslovna potrošnja jer će prezenter i dalje stajati kao tvoj inventar.

Ako se odlučiš ići na poslovnu potrošnju:
inventar duguje 100, skladište potražuje 100
ifaufa

#230 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by ifaufa »

rebus wrote:
ifaufa wrote:Molim veliku pomoć iskusniji kolega..Interna porezna faktura kada se izdaje?? U zakonu stoji kada se sredstva koriste u vanposlovne svrhe tada se izdaje interna porezna faktura. U mom slučaju, mi smo iskoristili materijal sa vlastitog skladista kako bi napravili prezentere za salon na kojima će biti izloženi reklamni materijali za kupce. Smatram da je ovo ipak u poslovne svrhe jer neće taj prezenter niko od nas nositi kuci, napravljen je da bi stajao u salonu. Jedni mi kazu da moram napraviti internu fakturu jer se radi o krajnjoj potrosnji, obracunati pdv na nabavnu cijenu i robu skinuti sa stanja po nabavnoj..drugi mi kazu da to nije potrebno jer je ispunjen uvjet da je roba iskoristena u poslovne svrhe..molim za savjet nikad nisam imala ovakav slucaj....U slučaju da trebam napraviti internu fakturu kako cu to kontirati, s obzirom da je roba iz vp skladista zaduzena na konto 1320, kod normalne realizacije sa stanja se roba skida 5011, 1320,211,6011,4700.
Ako ovo svrstaš u neposlovne svrhe izdaješ internu poreznu fakturu:
Vrijednost bez PDV-a: 100 - potražuje skladište kto 1320
PDV po osnovu vlastite potrošnje: 17 - potražuje PDV kto 472
Vrijednost vanposlovne potrošnje sa PDV-om: 117 - duguje istan inventar - kto 1043

Mada, ja kako god okenem ovo je poslovna potrošnja jer će prezenter i dalje stajati kao tvoj inventar.

Ako se odlučiš ići na poslovnu potrošnju:
inventar duguje 100, skladište potražuje 100

Pa da i ja tako mislim, da je mali iznos pa ne bi bio problem ali veliki je iznos i interna faktura znaci izlazni pdv, i naravno ako ne moram zašto bi pravila račun, to je prezenter dug 6 metara iz jednog komada , mislim nema šanse da ga neko može koristiti za bilo šta drugo osim kao izložbeni eksponat, pa i on je u poslovne svrhe, u službi je kupaca..
ifaufa

#231 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by ifaufa »

Hvala svima na odgovorima:))) :-D
haef4

#232 Plate

Post by haef4 »

Pomoc,
Radim u racunovodstvu vec 4 godine, ali nikako nemam doticaja sa obracunom plata, tako da sam tu skroz slab. Moze li mi neko od starijih kolega dati savjet kako da to naucim sam, postoji li neka literatura, gdje bih sam mogao nauciti kako izracunati neto platu, bruto, koeficijente,sta je koeficijent po odbitku..???
djulba

#233 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by djulba »

Nazovi Revicon imali su oni dvije knjige o tome kada je izašao novi zakon. zove se ova glavna mislim obračun plaća , tako nešto.
haef4

#234 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by haef4 »

djulba wrote:Nazovi Revicon imali su oni dvije knjige o tome kada je izašao novi zakon. zove se ova glavna mislim obračun plaća , tako nešto.
Ok hvala
jasko__

#235 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by jasko__ »

Moze savjet...
Ako je obrt otvoren 04.06. i vlasnik je izvadio poreznu karticu isti taj dan...prilikom obracuna po GPD-u...ima li pravo na licni odbitak za samo šest mjeseci (7 - 12) ili ima i za ovaj juni (iako nije bio aktivan cijeli taj mjesec)...
Ako ima pravo, dal se koristi cijeli odbitak ili samo srazmjerni dio...
anala

#236 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by anala »

da li ima neko iskustva sa unosenjem mip-ova elektronskim putem? sta napraviti u slucaju kada nakon ucitanog mipa u program PU , javlja poruku KONTrola NEUSPJESNA; Jer kao nedostaje nalog za neku uplatu( kao nedostaje uplata na vrstu prihoda 712111)? da li ima jos neko sa ovim slucajem?
bude

#237 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bude »

jasko__ wrote:Moze savjet...
Ako je obrt otvoren 04.06. i vlasnik je izvadio poreznu karticu isti taj dan...prilikom obracuna po GPD-u...ima li pravo na licni odbitak za samo šest mjeseci (7 - 12) ili ima i za ovaj juni (iako nije bio aktivan cijeli taj mjesec)...
ima pravo na puni odbitak i za 6. mjesec
bude

#238 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bude »

anala wrote:da li ima neko iskustva sa unosenjem mip-ova elektronskim putem? sta napraviti u slucaju kada nakon ucitanog mipa u program PU , javlja poruku KONTrola NEUSPJESNA; Jer kao nedostaje nalog za neku uplatu( kao nedostaje uplata na vrstu prihoda 712111)? da li ima jos neko sa ovim slucajem?
unosenje mip-a elektronskim putem stvara zaduzenje i nema nikakve veze sa uplatom tako da pretpostavljam da ima neka greska u podacima, jesi prvo proverio(la) podatke u onoj mip aplikaciji koja se skine sa stranice pufbih
jasko__

#239 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by jasko__ »

bude wrote:
jasko__ wrote:Moze savjet...
ima pravo na puni odbitak i za 6. mjesec
Hvala....
anala

#240 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by anala »

bude wrote:
anala wrote:da li ima neko iskustva sa unosenjem mip-ova elektronskim putem? sta napraviti u slucaju kada nakon ucitanog mipa u program PU , javlja poruku KONTrola NEUSPJESNA; Jer kao nedostaje nalog za neku uplatu( kao nedostaje uplata na vrstu prihoda 712111)? da li ima jos neko sa ovim slucajem?
unosenje mip-a elektronskim putem stvara zaduzenje i nema nikakve veze sa uplatom tako da pretpostavljam da ima neka greska u podacima, jesi prvo proverio(la) podatke u onoj mip aplikaciji koja se skine sa stranice pufbih

Nisam sigurna na koji program mislim, uglavnom unijela sam dosada dosta mip-ova neki su ok , i imaju status poslan fodnovima, a neki Kontrola neuspjesna, a mislim da mip kad uneses ,. on povezuje uplate i specifikacije i sve se to mora sloziti . ako mi mozes dati link od tog programa na koji mislis??

unarpijed hvala
bude

#241 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bude »

Povezivanje je nesto sto se poslije desava, ja unesem mip ujutro a plata se pusta taj dan, znaci nema sanse da mogu u tom momentu nesto povezivati i provjeravati uplate, ovaj tvoj unos predstavlja samo zaduzenje na kartici firme i radnika, dok uplate dodju drugim putem, e sad kako oni to dalje povezuju...
evo link na pufbih pa pogledaj
http://www.pufbih.ba/ba/podnoenje-mjese ... c-mip-1023
anala

#242 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by anala »

ok, razumjeli smo se , i ja na taj program mislim, ja pustim danas platu , poplacam doprinose i to je ok, i nekad kasnije unecem mip...tj ucitam ga samo jer ga program formira . i sad nedavno kad sam ucitala mio i potpisala, sutradan udem u njihov taj program i pise mi kontrola neuspjesna, i poruka da u knjgovodstvenom sistemu nedostaju uplatnice za vrstu prihoda 712111 u to i tom iznosu npr 20.000 , od toga 0,00 pokriveno, po tome bi znacilo da oni uplate povezuju sa mipovima i da moje uplate za zdravtvo nisu registovaili ili nemam pojma sta je s tim<????
tester33

#243 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by tester33 »

Imam neki problem .... dosao sam u neke firme da ispravim računovodstvene greske ljudi koji su radili u racunovodstvu prije nas. Ima tu krivice i direktora koji ne zna a i racunovodja koji su "sutili" pa napravili katastrofu u racunovodstvu.

Vodjena su neka stalna sredstva katastrofalno .... i sad to auto prodato sa zaliha nekome a nema evidencija da je ona ubaceno na firmu na stalna sredstva.... Pitanje je sad ..... kako dovesti i otpisati ili "nulirati" da se racunovodstvo dovede u red iz nemoguce situacije.

:roll:

Napomena: nije samo jedno auto u pitanju nego ih ima preko 50 komada sa slicnom situacijom.
jasko__

#244 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by jasko__ »

Ja imam jedan problem koji moram malo duze da pojasnim...
Naime,maloprodaja vodi robno knjigovodstvo u prodavnici...i sve se slaze na 01.01...inventura i stanje po robnom...
Članovi kluba potrošača sa karticom za popust ostvaruju 5% rabata prilikom kupovine...sad recimo artikal koji je zaduzen u robnom na 100KM..prodaje se za 95KM tom potrošaču...i prikazuje se promet na fiskalnoj traci od 95...i upisuje se u trgovačku 95...i naravno KIF-ira se promet od 95....ali softver razdužuje po 100 u robnom...jer mu nije napravljena nivelacija prije prodaje...i na 31.12...trgovačka i moj KIF pokazuju jedno...a inventura u robnom pokazuje nešto drugo..tj.manje od ztgovačke i KIF-a jer nije razduživala sa popustom....

Kako knjižiti tu razliku....recimo da je u pitanju 3000 KM na godišnjem nivou...ne mogu na rashod jer je početno prikazan umanjen prihod kroz promet koji je umanjen za popust...bilo bi duplo smanjenje...

Kako se svesti na stanje inventure...koje knjiženje provesti...TREBA MI SAVJET.... :D
kenzo

#245 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by kenzo »

pa mozda da prvo uradis smanjenje cijene u robnom..pa onda razduzis..
bude

#246 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bude »

obrnuto knjizenje od zaduzenja, storno, kod mene softver pravi automatske nivelacije za sve prodaje mimo cjenovnika
D -133 / P -138
..... .......... -137
_aja_

#247 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by _aja_ »

Pa u TKM mora se unositi nivelacija jer imaš manji izlaz od ulaza, na dnevni promet moraš doknjižiti razliku da bi se slagao ulaz i izlaz ne može se samo unositi tako kako je prodano sa rabatom, jer ovako urađen TKM ne valja!!
I naravno i u finansijama proknjižiti nivelaciju. To bi trebalo softverski nekako biti riješeno, ako već nije ručno nalog imaš već dat primjer...
kenzo

#248 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by kenzo »

softveri su sranj vecinom po pitanju rjesavanja problematike..

ako je manji izlaz od ulaza znaci pada cijena ispod NV..imamo one rashode 585? i na njih pdv?
_aja_

#249 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by _aja_ »

kenzo wrote:softveri su sranj vecinom po pitanju rjesavanja problematike..

ako je manji izlaz od ulaza znaci pada cijena ispod NV..imamo one rashode 585? i na njih pdv?
U pitanju je maloprodaja koja se vodi po MPC tako da ne pada ispod NV, ovo je klasični rabat koji se reguliše nivelacijom. A softveri koliko para toliko muzike ...
Ricken

#250 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

_aja_ wrote:
kenzo wrote:softveri su sranj vecinom po pitanju rjesavanja problematike..

U pitanju je maloprodaja koja se vodi po MPC tako da ne pada ispod NV, ovo je klasični rabat koji se reguliše nivelacijom. A softveri koliko para toliko muzike ...
To što je maloprodaja u pitanju neznači da se neprimjenjuje MRS2 i nevrši umanjenje ispod nabavne ako postoje takve okolnosti.
Post Reply