Vidi u pravilniku Zakona o porezu na dohodak član 14. Tamo piše šta i kako u kojem slučaju.valter.ba wrote:Dragi moji treba mi HITNO odgovor na sljedece pitanje: Da li se u nevladinim organizacijama tj udruzenjima kod obracuna putnih troskova (gorivo) mora praviti Ugovor o djelu za svako putovanje a samim tim i placati porez na te putne troskove ??? Znam da je Udruzenje pravni subbjekt ali i neprofitna organizacija tako da mi je totalno nejasno da kao clan udruzenja odnosno izvrsilac poslova na projektu udruzenja moram placati porez na gorivo i amortizaciju vlastitog vozila. Nadam se da ce mi neko hitno dati konkretan odgovor. Hvala unaprijed
.
Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Moderator: anex
- Ricken
#201 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
- valter.ba
#202 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Daj link za pravilnik
.
Hvala i tebi i @graditelju
Hvala i tebi i @graditelju
- djulba
#203 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
valter.ba wrote:Dragi moji treba mi HITNO odgovor na sljedece pitanje: Da li se u nevladinim organizacijama tj udruzenjima kod obracuna putnih troskova (gorivo) mora praviti Ugovor o djelu za svako putovanje a samim tim i placati porez na te putne troskove ??? Znam da je Udruzenje pravni subbjekt ali i neprofitna organizacija tako da mi je totalno nejasno da kao clan udruzenja odnosno izvrsilac poslova na projektu udruzenja moram placati porez na gorivo i amortizaciju vlastitog vozila. Nadam se da ce mi neko hitno dati konkretan odgovor. Hvala unaprijed
.
Samo uposlenici imaju pravo na nadoknadu putnih troškova i dnevnice. tako da ako nisi uposlenik na sve što primiš od udruženja plaćaju se porezi i doprinosi kao da je ugovor o djelu.
- valter.ba
#204 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Hvala @djulbadjulba wrote:valter.ba wrote:Dragi moji treba mi HITNO odgovor na sljedece pitanje: Da li se u nevladinim organizacijama tj udruzenjima kod obracuna putnih troskova (gorivo) mora praviti Ugovor o djelu za svako putovanje a samim tim i placati porez na te putne troskove ??? Znam da je Udruzenje pravni subbjekt ali i neprofitna organizacija tako da mi je totalno nejasno da kao clan udruzenja odnosno izvrsilac poslova na projektu udruzenja moram placati porez na gorivo i amortizaciju vlastitog vozila. Nadam se da ce mi neko hitno dati konkretan odgovor. Hvala unaprijed
.
Samo uposlenici imaju pravo na nadoknadu putnih troškova i dnevnice. tako da ako nisi uposlenik na sve što primiš od udruženja plaćaju se porezi i doprinosi kao da je ugovor o djelu.
- Ricken
#205 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Nije baš kao za ugovor o djelu, malkice je jeftinije, a evo u prilogu pravilnik.
http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=& ... KO2CwURDGQ
http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=& ... KO2CwURDGQ
- Ricken
#206 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Bruto plata = KM 1.562
Ukupno doprinosi iz i na plate= 648 KM
U bruto platu ne ulaze doprinosi na plaće. Porez na dohodak zavisi od odbitaka.
-
convict
#207 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Samo napomena za @Lud i ponosan. Ovo što ti je @Ricken odgovorio odnosi se na neto platu poslije poreza na dohodak (žargonski neto na ruke) uz koeficijent odbitka 1.Ricken wrote:Bruto plata = KM 1.562
-
convict
#208 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Da li neko zna postoji li stav vazano za obračun naknade za korištenje vlastitog automobila u službene svrhe?
Ako se putuje u inostranstvo, da li se kod obračuna uzima cijena goriva u BiH ili u zemlji u koju se putuje?
Ako se putuje u inostranstvo, da li se kod obračuna uzima cijena goriva u BiH ili u zemlji u koju se putuje?
- Ricken
#209 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Ne znam da ima stav FMF- Međutim pravilnik kaže da se naknada isplačuje u visini 20% cijene 1l utrošenog goriva po pređenom kilometru. Znači iz ove formulaciej bi se dalo konstatovati da će se koristiti cijena goriva sa računa fizičkog lica. Ovdje treba imati na umu da kod ovog vida isplata naknada, troškovi putarina i drugi troškovi koji se mogu odnositi na troškove prevoza kod službenog putovanja nisu porezno dopustivi troškovi.
- Ricken
#210 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Da, jer iz njegove formulacije pitanja dalo se zaključiti da misli na platu koju je fizičko lice dobilo na račun ili ti na življakconvict wrote:Samo napomena za @Lud i ponosan. Ovo što ti je @Ricken odgovorio odnosi se na neto platu poslije poreza na dohodak (žargonski neto na ruke) uz koeficijent odbitka 1.Ricken wrote:Bruto plata = KM 1.562
- zemomak
#211 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
ako ti nije mrsko da li bi napisao formulu za taj preracun sa neta na bruto platu?Ricken wrote:Bruto plata = KM 1.562
tt via iPad
-
duboka_misao
#212 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
ljudi jel ispravna faktura ako dobijem A4 racun pod 30.09.2012 a kao prilog fiskalni sa datumom 08.10.2012 ? zar se smije preci u drugi mjesec ?
- djulba
#213 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Ispravna je. samo je potrebna veza na fakturi A4 tj broj fislaknog. tu se ustvari desilo da je promet izvršen 30. 9. a račun pravljen 8.10. i tako treba. na fiskalnom računu se ne može mjenjati datum a mora se fakturisati u periodu u kojem je promet nastao.duboka_misao wrote:ljudi jel ispravna faktura ako dobijem A4 racun pod 30.09.2012 a kao prilog fiskalni sa datumom 08.10.2012 ? zar se smije preci u drugi mjesec ?
- djulba
#214 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
bruto = neto sa porezom x 1,449275zemomak wrote:ako ti nije mrsko da li bi napisao formulu za taj preracun sa neta na bruto platu?Ricken wrote:Bruto plata = KM 1.562
tt via iPad
bruto = plaća na ruke -lični odbitak /0,9+lični odbici / 0,69
-
duboka_misao
#215 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
hvala puno, jer mi inace cim odradimo uslugu odmah fakturisemo pa mi je ovaj raskorak u sljedeci mjesec cudan.djulba wrote:Ispravna je. samo je potrebna veza na fakturi A4 tj broj fislaknog. tu se ustvari desilo da je promet izvršen 30. 9. a račun pravljen 8.10. i tako treba. na fiskalnom računu se ne može mjenjati datum a mora se fakturisati u periodu u kojem je promet nastao.duboka_misao wrote:ljudi jel ispravna faktura ako dobijem A4 racun pod 30.09.2012 a kao prilog fiskalni sa datumom 08.10.2012 ? zar se smije preci u drugi mjesec ?
-
jasko__
#216 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Treba mi savjet...
Novi klijent..D.O.O. u pitanju...djelatnost je usluga posredovanja...strano pravno lice ga angazuje da "trazi kupce" u BIH za tu njihovu robu...roba ce biti direktno fakturisana BIH kupcu od strane ino lica...a moj klijent ce ino licu fakturisati samo svoju uslugu...
Eh sad...podlijeze li obavezi obracuna PDV-a...ja mislim da podlijeze jer on ce fakticki tu svoju uslugu vrsiti na teritoriji BIH..ali me zanima i vase misljenje...
I dal se ovo smatra izvozom u okviru Zakona o porezu na dobit....
Novi klijent..D.O.O. u pitanju...djelatnost je usluga posredovanja...strano pravno lice ga angazuje da "trazi kupce" u BIH za tu njihovu robu...roba ce biti direktno fakturisana BIH kupcu od strane ino lica...a moj klijent ce ino licu fakturisati samo svoju uslugu...
Eh sad...podlijeze li obavezi obracuna PDV-a...ja mislim da podlijeze jer on ce fakticki tu svoju uslugu vrsiti na teritoriji BIH..ali me zanima i vase misljenje...
- zemomak
#217 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Ne znam da li neko od vas radi u javnom sektoru, imam dilemu oko priznavanja rashoda u određenom periodu, odnosno kako vi tumacite odredbe uredbe o racunovodstvu budzeta fbih sl.novine fbih 87/10, tacnije clan 20. stav 3???
Naime, ako dobijem u januaru tekuce godine neku fakturu, a koja se odnosi na period iz novembra ili decembra prosle godine, da li je trebam knjiziti kao rashod u januaru ili rashod iz prosle godine???kod prihoda je skroz jasno, priznaju se samo oni koji su evidentirani u izvodu banke pod 31.12....
tt via iPhone 4s
Naime, ako dobijem u januaru tekuce godine neku fakturu, a koja se odnosi na period iz novembra ili decembra prosle godine, da li je trebam knjiziti kao rashod u januaru ili rashod iz prosle godine???kod prihoda je skroz jasno, priznaju se samo oni koji su evidentirani u izvodu banke pod 31.12....
tt via iPhone 4s
- Ricken
#218 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Pa kaže se u uredbi da je momenat priznavanja obaveza i rashoda u momentu nastanka obaveze, a za razliku od prihoda koji se priznaju u periodu kada su raspoloživi (naplačeni). Obaveza po mom mišljenju postoji od momenta pružanja usluge, bez obzira kada je ista fakturisana.zemomak wrote:Ne znam da li neko od vas radi u javnom sektoru, imam dilemu oko priznavanja rashoda u određenom periodu, odnosno kako vi tumacite odredbe uredbe o racunovodstvu budzeta fbih sl.novine fbih 87/10, tacnije clan 20. stav 3???
tt via iPhone 4s
- Ricken
#219 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
jasko__ wrote:Treba mi savjet...
Član 21.
Mjesto oporezivanja kod obavljanja usluga
(1) BiH se smatra mjestom obavljanja usluga, ako je mjesto obavljanja usluge tamo gdje je sjedište odnosno stalno boravište ili prebivalište lica koje obavlja usluge, ako Zakonom ili ovim pravilnikom nije drugačije određeno. Isto se odnosi i ako uslugu obavlja poslovna jedinica stranog preduzeća koja se nalazi u BiH.
Usluge posredovanja su u ovom slučaju sporedni promet koji djeli sudbinu glavnog prometa. Po mom mišljenju ako je glavni promet oporeziv pdv-om, oporeziv je i sporedni. S druge strane da tvoj klijent fakturiše konslating usluge, usluge istraživanja tržišta, reklame i sl, onda bi se ove usluge oporezivale prema mjestu primaoca, jednako kao i usluge posredovanja povezane sa ovim nabrojanim uslugama.
Smatra se izvozom ukoliko je ostaren prihod od poslovanja sa ino licem, iako su neki inspektori imali i drugačije stavove.
-
photo&video
#220 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Pozdrav,
Imam jedno pitanje za racunovodje. Rijec je o samostalnoj obrtnickoj radnji. Ako je broj mobitela registrovan na firmi do kojeg iznosa racuna se moze pravdati racun tj. Da se vodi kao trosak firme.
Unaprijed hvala
Imam jedno pitanje za racunovodje. Rijec je o samostalnoj obrtnickoj radnji. Ako je broj mobitela registrovan na firmi do kojeg iznosa racuna se moze pravdati racun tj. Da se vodi kao trosak firme.
Unaprijed hvala
-
edoze1
#221 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Molim pomoć(knjigovođa na bolovanju):
Preduzeće 01.11.2012.prodalo dostavno kombi (godište 2006) vozilo fizičkom licu za 15000,00 KM.
1.Da li moram praviti račun tom fizičkom licu ili može neka odluka o prodaj (šta mora sadržavati).
2.Da li moram iskazati izlazni pdv
2.Vozilo je prodato za gotovinu.
3.Kako uraditi knjižena,tj kontiranja.
Inače u preduzeću sam zadužen za sve,a direktor mi naredio da sve ja završim knjigovodstveno oko prodaje kombija,a knjigovođa se ne javlja na mob.
Preduzeće 01.11.2012.prodalo dostavno kombi (godište 2006) vozilo fizičkom licu za 15000,00 KM.
1.Da li moram praviti račun tom fizičkom licu ili može neka odluka o prodaj (šta mora sadržavati).
Inače u preduzeću sam zadužen za sve,a direktor mi naredio da sve ja završim knjigovodstveno oko prodaje kombija,a knjigovođa se ne javlja na mob.
- djulba
#222 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
račun obavezno. PDV zavisi jeste li iskoristili odbitni prilikom kupovine. nema veze što je prodato za gotovinu. nemam vremena dalje da objašnjavam.edoze1 wrote:Molim pomoć(knjigovođa na bolovanju):
-
francophil
#223 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Da ne otvaram novu temu: Radnja szr se bavi i trgovnom jel se vodi i knjiga prometa zbog usluga i trgovacka knjiga jer postoji ulaz robe i izlaz?
-
ETA_26
#224 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Ima li neko da je skoro radio pokriće gubitka? Da li je moguće pretvoriti obavezu po kreditu koju imamo prema vlasnicima u kapital, odnosno tom obavezom pokriti gubitak? Da li to može samo odlukom ili će oni morati uplatiti novac?
-
redhat
#225 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????
Nepostoji ti zakonska osnova za to. Prvo u sud pa vidjeti sa sudom da li bi se konverzija duga u kapital mogla upisati.
U praksi je bilo primjera da se državne firme tako dokapitaliziraju.
Ipak ono što možete uraditi je iz kreditnih obaveza formirati rezerve, a iz rezervi pokriti gubitke. Za tu transakciju neophodna je odluka skupštine vlasnika, možda i izmjena statuta. Ipak taj pravni dio svakako mora sa notarom u to se nebih mješao.
Ne bi bilo loše napraviti i aneks ugovora o kreditu koji predviđa ovu mogučnost konverzije.
U praksi je bilo primjera da se državne firme tako dokapitaliziraju.
Ipak ono što možete uraditi je iz kreditnih obaveza formirati rezerve, a iz rezervi pokriti gubitke. Za tu transakciju neophodna je odluka skupštine vlasnika, možda i izmjena statuta. Ipak taj pravni dio svakako mora sa notarom u to se nebih mješao.
Ne bi bilo loše napraviti i aneks ugovora o kreditu koji predviđa ovu mogučnost konverzije.