Pitanje za pripadnike bilo koje religije

Rasprave o vjerskim temama.
hame

#1 Pitanje za pripadnike bilo koje religije

Post by hame »

Vec dugo vremena volim da citam literaturu vezanu za religije i tako polako otkrivam uvijek po nesto sto prije nisam znao. Medjutim sto vise citam sve je vise pitanja. Ja sam inace bosnjak musliman. Na jedno pitanje nisam nasao odgovorom i nadam se da ce mi neko pomoci.
Ustvari ako je bog svemoguc kao sto to u Kuranu stoji, znaci ako sve moze i sve zna, zna ono sta je bilo i ono sto ce biti, zna sta ce s nama biti i kakvi cemo ustvari biti, dobri ili zli, pitanje je zasto onda bog stvori covjeka ako on zna da ce taj covjek biti los i ici u dzehenem (pakao), sta je ustvari taj covjek kriv ako bog upravlja nama i nasim sudbinama.
ragib

Post by ragib »

Covijek moze promjeniti svoju sudbinu dovom( uz Bozije odobrenje), upucivanjem dove.
morti

Post by morti »

hame to se baš i ja pitam:koji je smisao života ako nam je već unaprijed određeno gdje ćemo i šta ćemo...i što bi nas bog kažnjavao ako nam je on odredio da uradimo to što uradimo... :?
...upravo zbog toga nisam "potpun" vjernik u to što piše u svetim knjigama...
...ne vjerujem u sudbinu...svaki čovjek je na iskušenju,može da radi na ovom svijetu šta god hoće i šta misli da je u redu...
...ne vjerujem da nam je bog išta odredio...jer da je odredio gdje će ko i šta će ko(raj,dženet ili pakao,džehenem)to bi značilo da je on neki praaaavo čudan tip koji voli da upravlja životima i da s nama radi šta hoće i kako hoće,tj. da je NEPRAVEDAN...a to NIJE TAKO...to uzvišeno biće nam je dalo svima podjednaku šansu i pred njim smo svi isti,bili muslimani,jevreji,katolici ili šta je znam...on nama ne upravlja...
vjerujem da pojedini događaji u našim životima nisu slučajni,ali da je on tim istim životima odredio gdje će na kraju završiti...JOK
Zox

Post by Zox »

Da, to se i ja pitam.
Ne znam citirati Kuran, ali mislim da jedan ajet kaze otprilike "mi smo njihova srca ucinili slijepim"
Ako su moje srce ucinili slijepim, zasto sam onda ja kriv? Mislim, to mi je bilo predodredjeno prije rodjenja.
progDVB

Post by progDVB »

Zox wrote:Da, to se i ja pitam.
Ne znam citirati Kuran, ali mislim da jedan ajet kaze otprilike "mi smo njihova srca ucinili slijepim"
Ako su moje srce ucinili slijepim, zasto sam onda ja kriv? Mislim, to mi je bilo predodredjeno prije rodjenja.
Tu nije rijec o onome sto je bilo odredjeno prije rodjenja. Nasim sudbinama ne upravlja Bog onako kako se to cesto na ovom forumu tumaci (barem koliko ja razumijem Islam).
Drago mi je da citas lioteraturu vezanu za Islam, jos samo da pocnes ispravno da je tumacis :D
Zox

Post by Zox »

Naravno da citam. Samo, veliko je pitanje sta znaci "ispravno" tumaciti.
progDVB

Post by progDVB »

Zox wrote:Naravno da citam. Samo, veliko je pitanje sta znaci "ispravno" tumaciti.
Znaci "ne iskrivljavati".
I meni su mnoge stvari ne jasne, kada bih poceo da ih obajvljujem, ti bi mozda za mene mislio da sam ateista, ali me to samo podstice da istrazujem, pitam one koji znaju, citam, a mnoge stvari za svog zivota necemo ni moci da saznamo u cjelosti, jer ipak smo mi ljudi i ne skromno bi bilo da ocekujemo da cemo ikada imati Njegovo znanje, bez obzira koliko znanje trenutno da imamo.
Ono sto si parafrazirao, koliko znam nema onakvo znacenje kakvo si ti napisao.
Zox

Post by Zox »

Upravo tako. Po prvi put, slazem se sa citavim tvojim postom, od rijeci do rijeci.
progDVB

Post by progDVB »

Zox wrote:Upravo tako. Po prvi put, slazem se sa citavim tvojim postom, od rijeci do rijeci.
Nakon sto sam napisao 787 poruka, tek prvi put se slazes sa mnom od rijeci do rijeci? Uh!!
Zox, hajde reci u cemu se ne slazes sa mnom, mozemo i o tome razgovarati.
nikita

Post by nikita »

Ja vjerujem da postoji Svemoguci*, ali odgovore koji me interesuju ne trazim niti u jednoj od religija, jer smatram da ih je izmislio covjek.
Pravilne odgovore trazim u svojoj savjesti, u srcu...u istini, bitna je sama cinjenica da zelis da ih nadjes...

Bog = bezgranicna, bezrezervna ljubav, ne vidjoh ni jednu religiju koja to " nudi ", a kada nudi ogranicava se svojim taborom a ostalo nipodastava...

Vjera = savjest, cudno je da vecina " vjeruje " samo iz nekog straha, opet ne iz ljubavi iliti dobrote...

Meni ne treba " prirucnik " da bi razlikovala dobro od loseg.
TO treba da je u srcu, u sustini tebe, harmoniji duha tjela i okoline, ako nemas TO nemas ni vjeru, koliko god da si u dodiru sa knjigom.
I na kraju BOg = priroda, nema knjige koja moze da je obuhvati...
progDVB

Post by progDVB »

Nikita, u principu se slazem sa tobom, samo sto npr. Kur'an nije nikakav prirucnik, nego knjiga koja nudi i mnoge dokaze, samo je stvar toga kako se cita. Takodjer, uopste ne mislim da je Islam ljudski izum
Bog po meni nije priroda, nego Stvoritelj prirode.
U principu, sve je stvar shvatanja. Ovim ne zelim da ti oponiram da bih izazvao bilo kakvo prepucavanje, nego samo da napisem svoje shvatanje termina koje si spomenula.
nikita

Post by nikita »

Nema prepucavanja :D jer ne namecem nikada svoju misao... nego nigdje ja ne napisah da je Kuran prirucnik :-? VIdis da tumacis i ti pogresno ;) :D
MUNAFIK

Post by MUNAFIK »

nikita wrote:Ja vjerujem da postoji Svemoguci*, ali odgovore koji me interesuju ne trazim niti u jednoj od religija, jer smatram da ih je izmislio covjek.
Pravilne odgovore trazim u svojoj savjesti, u srcu...u istini, bitna je sama cinjenica da zelis da ih nadjes......
nema logike u tom tvom razmisljanju kazes vjerujes u boga, a nezelis da se pridrzavas Njegovih propisa( neoridrzavanje Njegovih propisa vodi u rasulo) ti smatras da ih je izmislio čovjek! dali si siguran! i mozes li dokazati! trazis odgovore u svojoj SVJESTI U SRCU dali si siguran da ti tvoja svijesest moze dat TACNE odgovore! dali ti tvoje srce moze dat odgovore ako nije svjesno sta treba da trazi! ako se nema za sta vezat? u istini? ti trazis dakle neznas sta je istina dok trazis znaci da jos nisi nasao!!
nikita wrote: Meni ne treba " prirucnik " da bi razlikovala dobro od loseg.
TO treba da je u srcu, u sustini tebe, harmoniji duha tjela i okoline, ako nemas TO nemas ni vjeru, koliko god da si u dodiru sa knjigom.
I na kraju BOg = priroda, nema knjige koja moze da je obuhvati...
slazem se s tobom da moras imatu srcu ali da bi imao moras biti svestan mogih stvari a da je bog=priroda se nikako neslazem nemozes svemoguceg tako ogranicavati....
nikita

Post by nikita »

Ogranicila sam se na ono sto je oko nas, jer pobogu MI smo ograniceni, ne mogu sa sigurnoscu da pricam o necem dalekom i nepoznatom to prepustam Svemogucem* :D

BOg je svuda oko nas, pa i u mome srcu zato i trazim odgovore tu... nema propisa bez savjesti ;)
nikita

Post by nikita »

Munafik gdje ti trazis odgovore ? Kako si ti siguran u tacnost odgovora ? ili si vazda on line ?
Zox

Post by Zox »

progDVB wrote:
Zox wrote:Upravo tako. Po prvi put, slazem se sa citavim tvojim postom, od rijeci do rijeci.
Nakon sto sam napisao 787 poruka, tek prvi put se slazes sa mnom od rijeci do rijeci? Uh!!
Zox, hajde reci u cemu se ne slazes sa mnom, mozemo i o tome razgovarati.
Evo svakako se "zakuhalo" na temi, nema potrebe da idem "u stranu". Ali, mislim da ce biti jos prilika da kazem u cemu se sve ne slazem s tobom. Kao i ti sa mnom, uostalom. :)
keki

Post by keki »

kako bih je mogla da se slozim u potpunosti sa bilo kojom od opceprihvcenih religija kad sam ja po njihovom kazivanju jedna od najgorih gresaka (dijete sam iz mijesanog braka), jer kako bi mogla da prihvatim da su moji, Amasa i Miroslav stvarajuci mene pocinili grijeh, i kako bi se istinska ljubav izmedju dvoje ljudi mogla uopste tretirati kao neispravna. vjerujte da moja Almasa ne bi zamijenila svog Miroslava za nekog Miralema, i pozeljela neko drugo ("cisto") dijete umjesto mene pa kad bi se rostiljala do kraja svijeta i vijeka.
nikita

Post by nikita »

Da Keki :) mislim da religije i jesu jedno od najvecih iskusenja, razbijanje covjeka na torove, " politicka " kontrola i grupisanje ljudi, jedni protiv drugih i drugi protiv sviju...e tu nema logike. SUstina vjere je da volis sve, a ne da volis ono sto ti je blisko, a ono strano mrzis...suvise je tu prepotencije i uzimanja vlasti Svemoguceg u svoje ruke, pozivajuci se njegovim imenom...meni to talashika klasicna :-?
Qwert

Post by Qwert »

Mozda je i problem to sto u vecini slucajeva je potreban tumac. Znaci izvor ti ne daje konkretan odgovor vec odgovor pitanjima ili opstim odgovorom koji pase svuda. I kao rezultat dobijemo prilican broj razlicitih interpretacija cijim pobornicima ista postaje zivotni moto - 'ubjedjenje moje vidjenje'. :roll: :-) :zzzz:
fokus

Post by fokus »

hame, pitanja koja postavljaš spadaju u domen "gajb-a" tj nepoznatog, nevidljivog, onoga što je poznato samo Milostivom. Poslanik je zabranio raspravljanje o stvarima gajba, jer -vode u propast.
Čovjek neke stvari ne može spoznati, one su bile i ostaće dio savršenog Božijeg bića.
I meni su se slične stvari vrzmale po glavi, čak me dovodile do očaja, i da me Allah nije toga spasio, ko zna šta bi bilo. Ako hoćeš da pronađeš odgovor, PROČITAJ KOMPLETAN PREVOD KUR'AN-a, jer kako kaže Milostivi:
"57. O ljudi, već vam je stigla pouka od Gospodara vašeg i lijek za vaša srca i uputstvo i milost vjernicima. ", a od ljudi nemoj tražiti odgovor.

10. "Eto to je zbog djela ruku tvojih, jer Allah nije nepravedan prema robovima Svojim."
ebu_lejs

#21 Re: Pitanje za pripadnike bilo koje religije

Post by ebu_lejs »

hame wrote:Vec dugo vremena volim da citam literaturu vezanu za religije i tako polako otkrivam uvijek po nesto sto prije nisam znao. Medjutim sto vise citam sve je vise pitanja. Ja sam inace bosnjak musliman. Na jedno pitanje nisam nasao odgovorom i nadam se da ce mi neko pomoci.
Ustvari ako je bog svemoguc kao sto to u Kuranu stoji, znaci ako sve moze i sve zna, zna ono sta je bilo i ono sto ce biti, zna sta ce s nama biti i kakvi cemo ustvari biti, dobri ili zli, pitanje je zasto onda bog stvori covjeka ako on zna da ce taj covjek biti los i ici u dzehenem (pakao), sta je ustvari taj covjek kriv ako bog upravlja nama i nasim sudbinama.

Uzviseni Allah d.s nas je stvorio kako on kaze u suri
Ad-Dariyat - Oni koji pusu
56. Džinove i ljude sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju,

Allah kada stvara inasan on zna kakav je taj insan ili kakav ce biti, ali
uzviseni Allah nije nama zulum ili nepravdu ucinio nego je pravedan prema nama.
On je nama dostavio putokaz kako cemo njegovo zadovoljstvo koje vodi ka dzennetu zaraditi.
Znaci prepustio je nama da mi sami biramo hocemo li halal ili haram znaci ti sam biras a neznas kakav ti je zavrsetak i dje ce zavrsiti u dzehenemu ili dzennetu.
Allah ti je dostavio kako ces i pomocu cega spasiti znaci na tebi je da radis.
Kaze onaj ko se pokaje i pokori se Allahu d.s,
Allah mu ona njegova losa djela pretvori u dobra.
progDVB

Post by progDVB »

nikita wrote:Nema prepucavanja :D jer ne namecem nikada svoju misao... nego nigdje ja ne napisah da je Kuran prirucnik :-? VIdis da tumacis i ti pogresno ;) :D
Kada si rekla da ti ne treba prirucnik da bi razlikovala dobro od loseg, mislio sma da se to odnosi na vjerske knjige u kojima se pravi razlika izmedju dobra i zla. S obzirom na to da je rijec o religiji, zbog toga sam mislio je je "prorucnik" preneseno znacenje za vjerske knjige.
nikita wrote: VIdis da tumacis i ti pogresno ;) :D
Nikada nisam bjezao od takve mogucnosti. Zato i jesmo tu da slijedecim svojim komentarom pojasnimo stvari koje u porvom trenutku neko od nas nije ispravno shvatio.
Nikita, pozdravljam te i nadam se da lijepo provodis vikend.
progDVB

Post by progDVB »

Zox wrote: Evo svakako se "zakuhalo" na temi, nema potrebe da idem "u stranu". Ali, mislim da ce biti jos prilika da kazem u cemu se sve ne slazem s tobom. Kao i ti sa mnom, uostalom. :)
Ma ja na sva ne slaganja i ne reagujem, a mnoge teme uopste i ne otvaram.
Mislio sam da ces mi reci neka "krupnija" neslaganja iz mojih proslih komentara.
progDVB

Post by progDVB »

keki wrote:kako bih je mogla da se slozim u potpunosti sa bilo kojom od opceprihvcenih religija kad sam ja po njihovom kazivanju jedna od najgorih gresaka (dijete sam iz mijesanog braka), jer kako bi mogla da prihvatim da su moji, Amasa i Miroslav stvarajuci mene pocinili grijeh, i kako bi se istinska ljubav izmedju dvoje ljudi mogla uopste tretirati kao neispravna. vjerujte da moja Almasa ne bi zamijenila svog Miroslava za nekog Miralema, i pozeljela neko drugo ("cisto") dijete umjesto mene pa kad bi se rostiljala do kraja svijeta i vijeka.
Keki, tvoji roditelji su se uzeli iz ljubavi, a ti kao rezultat te ljubavi nemas nikakve prepreke u bilo cemu iz svog okruzenja (osim u svojoj vlastitoj ne zainteresovanosti) da se ne posvetis izucavanju bilo koje religije. Kroz malo detraljnije izucavanje, mozda dodjes do nekih novih saznanja i perspektiva.
Pokusaj da drugacijim ocima gledas na proslost, kada si pred izborom da doneses neku odluku koja ce da odredi tvoju buducnost.
progDVB

Post by progDVB »

nikita wrote:...suvise je tu prepotencije i uzimanja vlasti Svemoguceg u svoje ruke, pozivajuci se njegovim imenom...meni to talashika klasicna :-?
To je grijeh onih koji rade pogresne stvari pozivajuci se na Boga. Ti ljudi cine stetu onoj religiji ispred koje sami sebe stavljaju, i oni za mene ne predstavljaju faktor koji ce da me navede da drugacijim ocima gledam na ono sto je i sama religija u ime koje to rade u svojim knjigama osudila. Ja vjeru proucavam kroz knjige, a ne kroz ljude i njihove postupke.
U svakom slucaju, sasvim ispravno si prepoznala jednu veliku negativnost, i slazem se sa tobom u vezi toga.
Post Reply