Slucaj za pravnike:
Moj otac je od sredine sedamdesetih do 2000 i neke radio u jednoj sarajevskoj firmi, koja je u zlatna vremena bila ponos ovohg grada i cijele države. U ratu je firma devastirana, ali su radnici zahvaljujuci odricanjima ipak nakon rata uspjeli da pokrenu nekakvu proizvodnju. Medjutim, nečastivi je rekao "Hokus, pokus privatizacija", i eto ti firme u rukama jedne novokomponovane barabe iz klase povlaštenih. Nekao je to islo jedno vrijeme, plate su cak bile i solidne, a onda je sve krenilo niz brdo, jer je novi vlasnik bio loš menadžer, te je novac umjesto u firmu upumpavao u luksuzuni život svoje porodice, vozio se okružen odredom tjelohranitelja, u kolonama terenaca. Sponzorirao izbore za miss i sportske klubove...
Firma je otisla u stecaj, radnici poput moga oca su dobili otkaze, a privatizacijski Robin Hood je prodao za cash ono sto je kupio za ceertifikate i pobjegao iz zemlje. Iza sene je ostavio milionske dugove, prevarene kooperante i radnike bez plata. Mom ocu je ostao duzan desetak plata. Otac je tuzio barabu i dobio presudu, medjutim ta presuda vrijedi manje od tolaet papira, jer je tuzeni nedostupan, a imovine vise nema. Kada sam pitao sutkinju Općinskog suda sarajevo, sta je svrha ove presude, ona je rekla da nismo niti trebali tuziti, kada smo unaprijed znali da pare nećemo dobiti??????????????????????????????????????
Mi smo te pare vec halalili, ali gora stvar da ocu, kao i drugim radnicima doprinosi na plate nisu uplacivani tri godine, tako da moj otac, koji je na pragu seste decenije zivota ne moze u penziju.
Pitanje za pravnike: kako je moguce da jedan velika i razvikana firma tri godine ne uplacuje doprinose za zdravstveno i penziono? Drzava, u ovom slucaju FBiH, njena Vlada i Porezna uprav, duzne su da nadgledaju prikupljanje doprinosa i da krivicno gone one koji to izbjegavaju.
Drzava i njene sluzbe to ovdje nisu ucinile.
Zbog toga postavljam pitanje da je moguce tuziti drzavu i traziti njenu odgovornost za propuste znog kojih moj otaca danas trpi stetu, koja je nastala mimo njegovog znanja i odgovornosti, a covjek je samo posteno isao na posao i zaradjivao za zivot?
Pitanje za pravnike: Tužiti državu...
Moderator: anex
-
nova_korisnica
#2 Re: Pitanje za pravnike: Tužiti državu...
nisam pravnik 
ovako..koliko ja znam u dd-u je nadzorni odbor duzan da vrsi nadzor upravljanja..u slucaju kada propusti svoju duznost, onda oni koji su osteceni kroz lose upravljanje tom firmom, imaju pravo da tuze upravni odbor zbog propustanja obavljanja svoje duznosti...
eh, sad ne znam kako je to u slucaju privatizacije, ali znam da kada je postupak privatizacije u pitanju kupac potpisuje neki ugovor...u tom ugovoru obicno stoji da ce izmiriti obaveze za doprinose (ako nisu izmirene) i kao neke druge obaveze...helem, da skratim..kad se taj ugovor potpise onda mislim da ima neka komisija koja je nadzire kako tece taj proces..znaci sve one stavke koje se obavezao kupac da ispuni...po meni bi bilo logicno da se moze tuziti drzava-drzavni organ koji je propustio da nadzire da li taj kupac ispunjava svoje obaveze...
joj, ne znam jesi li shvatio sta sam htjela reci
ali ima jedna druga caka u svemu tome....advokati nece da se suprostavljaju drzavi ili nekim drugim mocnicima...ukoliko se i pokrene takva tuzba, toga se obicno prihvati neko ko je "no name" u advokaturi...to ti govorim iz iskustva (moje majke)..
sretno i keep us posted!
ovako..koliko ja znam u dd-u je nadzorni odbor duzan da vrsi nadzor upravljanja..u slucaju kada propusti svoju duznost, onda oni koji su osteceni kroz lose upravljanje tom firmom, imaju pravo da tuze upravni odbor zbog propustanja obavljanja svoje duznosti...
eh, sad ne znam kako je to u slucaju privatizacije, ali znam da kada je postupak privatizacije u pitanju kupac potpisuje neki ugovor...u tom ugovoru obicno stoji da ce izmiriti obaveze za doprinose (ako nisu izmirene) i kao neke druge obaveze...helem, da skratim..kad se taj ugovor potpise onda mislim da ima neka komisija koja je nadzire kako tece taj proces..znaci sve one stavke koje se obavezao kupac da ispuni...po meni bi bilo logicno da se moze tuziti drzava-drzavni organ koji je propustio da nadzire da li taj kupac ispunjava svoje obaveze...
joj, ne znam jesi li shvatio sta sam htjela reci
ali ima jedna druga caka u svemu tome....advokati nece da se suprostavljaju drzavi ili nekim drugim mocnicima...ukoliko se i pokrene takva tuzba, toga se obicno prihvati neko ko je "no name" u advokaturi...to ti govorim iz iskustva (moje majke)..
sretno i keep us posted!