??? Pitanje za pravnike

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Majjah

#1 ??? Pitanje za pravnike

Post by Majjah »

Eh ovako,

uskoro ocekujem jednu tuzbu koja je rezultat mladalacke naivnosti i tudjeg bezobrazluka ;)
Radi se o slijedecem: prije cetiri godine sam tada covjeku za kojeg sam mislio da mi je najbolji prijatelj izasao u susret kada je trazio kredit. Buduci da su mu trazili u taj vakat tri ziranta, a jedva je oca nagovorio da mu bude jedan od njih, trebao je naci jos dva. To se naravno ispostavilo kao nemoguca misija. Tada mi je dosao sa molbom i prijedlogom, da ce njegov otac (koji je uz to hadzija i imam) ,,zavrsiti'' u jednoj od nasih najjacih firmi koje se bave prevozom (da je sad ne imenujem) papire da sam ja kao zaposlen tu. To je isto uradio i jos jednom nasem poznaniku. Ja sam nakon kraceg razmisljanja pristao na to, jer sam htio da mu pomognem i vjerujuci u ozbiljnost i njega i njegovog oca, koji bi kao trebao da bude neki uzor u moralu i postenju??? Helem, ima vec pola godine kako moju carsiju podno piramida potresa finasijski skandal. Ispostavilo se da je taj izvjesni direktor u tom preduzecu izvarao i narod i Boga, sto nebi ni bilo neko veliko cudo da taj direktor nije takodjer hadzija i visegodisnji predsjednik lokalnog Medzlisa IVZ-a 8) Tu mi sad naumpade ona nasa narodna ,,Hodze i popovi-najveci lopovi :D
Banka je napravila reviziju svih kredita koji imaju bilo kakve veze sa doticnom firmom i najvjerovatnije ce podnijeti tuzbe protiv svih umjesanih osoba.
I sad dolazimo na ono sto ja zelim onako usput da priupitam dok ovo pisem a istovremeno jebem sam sebi mater sto sam bio toliko glup i naivan..moj konkretan prijestup je stavljanje svog potpisa na dokument za koji sam znao da je krivotvoren, dakle na potvrdu da sam zaposlenik firme u koju nikad nisam usao! Licno nisam imao nikakve koristi od toga, ni finansijske niti bilo kakve druge. Cemu se mogu nadati, ako nisam nikada ni osudjivan, ni optuzivan ni kaznjavan do sad? :(
hakazvaka

#2 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by hakazvaka »

smrtna kazna :D
Majjah

#3 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by Majjah »

hakazvaka wrote:smrtna kazna :D
Dobro je ako je to, ja se vec prepo' da cu morat sta platit :D
Maraschino

#4 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by Maraschino »

nista, ako imas potvrdu da si bio tamo zaposlen, trazi svoje mjesecne plate retroaktivno... :-)

ja bi ih tuzio za ne isplacene plate... :D
bager

#5 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by bager »

jel kredit uzela firma ili fizičko lice?
hakazvaka

#6 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by hakazvaka »

Maraschino wrote:nista, ako imas potvrdu da si bio tamo zaposlen, trazi svoje mjesecne plate retroaktivno... :-)

ja bi ih tuzio za ne isplacene plate... :D
a ja fakat.. ko ima dokaz da ti nisi radio tamo :D :D
naprotiv
Topla voda

#7 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by Topla voda »

ako u tom vremenu nisi,a vjerovatno nisi ,ni u radnoj knjizici bio vodjen kao radnik te firme,bar na par mjeseci,jedino ti ostaje da se branis tako da tvrdis da je tvoj potpis falsificiran.
ti i taj treci zirant,nadjite advokata i nemoj nikome ni slucajno potvrditi da si svjesno potpisao falsificirani dokument
Better Man

#8 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by Better Man »

Obzirom da si znao da je dokument krivotvoren neke posljedice češ morati da snosiš. Imaju dvije solucije. 1. da ti izreknu novčanu kaznu, tj. da vratiš dio novca banci i 2. da te osude na zatvor. Čuo sam za taj slučaj, mislim da se čovjek koji je sve te malverzacije izvršio preziva Mušinbegović i bio je neki direktor u Centrotransu Visoko.
Last edited by Better Man on 03/02/2009 23:31, edited 1 time in total.
burekodsira

#9 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by burekodsira »

samo zaboravljate da i sipa cita forume...

ovim putem ih pozdravljam :D
Majjah

#10 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by Majjah »

burekodsira wrote:samo zaboravljate da i sipa cita forume...

ovim putem ih pozdravljam :D
I ja isto :D Trebal' vam dousnik jal kakva krtica? Samo me zaposlite, sve radim 8)
legendo_moja

#11 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by legendo_moja »

Ignorantia iuris nocet, facti non nocet.

Koliko si godina imao tad? Možda da se braniš neznanjem?
julisiz es grant

#12 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by julisiz es grant »

legendo_moja wrote:Ignorantia iuris nocet, facti non nocet.

Ili plati nekom psihijatru da ti napiše nalaz da si neuračunljiv. Pa ako i njega provale, dobićeš tužbu i za davanje mita :D
Majjah

#13 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by Majjah »

Better Man wrote:Obzirom da si znao da je dokument krivotvoren neke posljedice češ morati da snosiš. Imaju dvije solucije. 1. da ti izreknu novčanu kaznu, tj. da vratiš dio novca banci i 2. da te osude na zatvor. Čuo sam za taj slučaj, mislim da se čovjek koji je sve te malverzacije izvršio preziva Mušinbegović i bio je neki direktor u Centrotransu Visoko.
Na to sam spreman, znam sta sam uradio i ovo mi je skola za citav zivot. Ova tuzba ce ici mimo ovog kredita koji ce se ionako morati vratiti, ali to je vec problem doticnog gospodina i njegovog oca koji su bili krajnji korisnici tog kredita. Vec sam se raspitao i taj kredit ce u ovom slucaju ici sav na naplatu odjednom. Radi se o preostaloj sumi od nekih 15.000KM. Od mene ne mogu ni marke uzeti jer trenutno nisam nigdje zastalno zaposlen. Od svoje imovine imam samo vozilo, ali to cu rjesiti ovih dana ;)
Interesuju me samo pravne posljedice, sta zakon predvidja u ovom slucaju, koliko mi je olaksavajuca okolnost sto ja nisam imao nikakve koristi od tog novca? Trazio sam po zakonu federacije BIH sta se radi u ovakvim slucajevima, ali se ne snalazim bas najbolje, jer ne mogu nikako da definisem tacno koji je moj prijestup? Doticni direktor je krivotvorio taj dokument i stavio pecat na njega, ja sam ispotpisivao sve one dokumente u Banci kojim se obavezujem kao zirant, ali oni me kao ziranta nebi ni prihvatili da nisu imali te papire na stolu. Komplikovano pravo, sutra odoh do nekog advokata, ali sam se vec sav ,,osafunjo'' od nervoze i ljutnje!! :x :x
Majjah

#14 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by Majjah »

19-mladost ludost :D
Edin H.

#15 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by Edin H. »

Opusti se, vjerovatno ce se tvoj advokat nagoditi, mozda prodjes sa nekim uslovom
Maraschino

#16 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by Maraschino »

Majjah wrote:
Better Man wrote:Obzirom da si znao da je dokument krivotvoren neke posljedice češ morati da snosiš. Imaju dvije solucije. 1. da ti izreknu novčanu kaznu, tj. da vratiš dio novca banci i 2. da te osude na zatvor. Čuo sam za taj slučaj, mislim da se čovjek koji je sve te malverzacije izvršio preziva Mušinbegović i bio je neki direktor u Centrotransu Visoko.
Na to sam spreman, znam sta sam uradio i ovo mi je skola za citav zivot. Ova tuzba ce ici mimo ovog kredita koji ce se ionako morati vratiti, ali to je vec problem doticnog gospodina i njegovog oca koji su bili krajnji korisnici tog kredita. Vec sam se raspitao i taj kredit ce u ovom slucaju ici sav na naplatu odjednom. Radi se o preostaloj sumi od nekih 15.000KM. Od mene ne mogu ni marke uzeti jer trenutno nisam nigdje zastalno zaposlen. Od svoje imovine imam samo vozilo, ali to cu rjesiti ovih dana ;)
Interesuju me samo pravne posljedice, sta zakon predvidja u ovom slucaju, koliko mi je olaksavajuca okolnost sto ja nisam imao nikakve koristi od tog novca? Trazio sam po zakonu federacije BIH sta se radi u ovakvim slucajevima, ali se ne snalazim bas najbolje, jer ne mogu nikako da definisem tacno koji je moj prijestup? Doticni direktor je krivotvorio taj dokument i stavio pecat na njega, ja sam ispotpisivao sve one dokumente u Banci kojim se obavezujem kao zirant, ali oni me kao ziranta nebi ni prihvatili da nisu imali te papire na stolu. Komplikovano pravo, sutra odoh do nekog advokata, ali sam se vec sav ,,osafunjo'' od nervoze i ljutnje!! :x :x
smiri se, mozda ti novi dan donese bolju nafaku...

prije advokata potrazi besplatnu pravnu pomoc, to je nekada bilo pri opstinskim sluzbama...

sretno ti bilo :thumbup:
legendo_moja

#17 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by legendo_moja »

Majjah wrote:

Dobro si prošao, mogao si još nekom plaćati kredit :)

Ne zajebavam se sa ovim "neznanje", pogotovo ako si imao 19 godina (mladji punoljetnik). Nisam pravnik, ali sam okružen sa hrpom njih, a volim ih ispitivati o "interesantnim" slučajevima i onda gledati kako se svadjaju :D, pa ću se raspitati o tvojoj situaciji. Mislim da nemaš nekog velikog razloga da se sikraš, možda neka mala uvjetna kazna.
HAL9000

#18 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by HAL9000 »

Cini mi se da je ovdje u pitanju ova afera:
http://www.visocko-oko.co.ba/index.php? ... 0&Itemid=1
Moj komsija, sada penzioner je takodje prevaren od strane direktora.
atko

#19 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by atko »

Ako vec nista ne mozes zgazi tog smrada da ostatak zivota ruca na slamku ... par mjeseci zatvora gore dole ...

... mislim salim se ... ma da opet u svakoj sali ima istine. :D :x

Moj ti je savjet da nadjes dobrog advokata i da dobro osmislite svaki potez koji namjeravate povuci ...
Takodje potrazi kakvih prijatelja novinara neka malo istaknu te dobre namjere i pritisak javnosti nije zanemariv na ishod;)

Dobrota nasa glupa bosanska u PM ... al mi uvijek pomazemo propalitetima ... uvijek za takve imamo obzira ... znas ono komsijin mali los iz fizike matematike u hemije ... svi trce da ga poguraju da mu srede da mu zavrse ... ili komsija propalitet ... znas sevap je pogurati ga da zavrsi kucu, de da mu zavrsimo za poso ... a on sutra pokro magacin firme pa se ti crveni itd itd ... :x

Prije par mjeseci me zove "jaran" s kojim se znam iz vidjenja iz lokala u kojem pijem kafu i tako ponekad progovorimo koju ... i ono hladno pita mogu li mu biti zirant, znas moram ... kaem ja NECU TI biti ziran... ali zasto .... ZATO, ne zelim da obrazlazem moja odluka , sta te briga ... ljudi nije sramota imato svoj stav, svoje planove, svoje odluke ... jebo dobrotu u takvom smislu;)
Majjah

#20 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by Majjah »

legendo_moja wrote:
Majjah wrote:

Dobro si prošao, mogao si još nekom plaćati kredit :)

Ne zajebavam se sa ovim "neznanje", pogotovo ako si imao 19 godina (mladji punoljetnik). Nisam pravnik, ali sam okružen sa hrpom njih, a volim ih ispitivati o "interesantnim" slučajevima i onda gledati kako se svadjaju :D, pa ću se raspitati o tvojoj situaciji. Mislim da nemaš nekog velikog razloga da se sikraš, možda neka mala uvjetna kazna.
Vjeruj mi da jesam dobro prosao. Ima hrpa slucajeva gdje su ljudi davali licne jer su mislili da ce biti ziranti, sad se ispostavilo da je taj covjek digao kredit na njihovo ime. Danas sam se u svoj muci morao i nasmijati kad sam cuo za slucaj lika koji je dosao da iznajmi autobus za izlet na Bjelasnicu jednog sportskog udruzenje. Kad je dosao direktoru, ovaj mu je dao papir i rekao ,,de samo tu potpisi'', ovaj potpisao misleci da je to u vezi unajmljivanja autobusa. Sad se ispostavilo da covjek ima kredit od nekoliko desetina hiljda KM za kojeg nije ni znao :-)
legendo_moja

#21 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by legendo_moja »

Nije daleko vrijeme kad će se ljudi kod nas početi vješati zbog tih kredita...
Jedan moj kolega zadnjih 5 godina otplaćuje svom bivšem radnom kolegi kredit, a on se lagano ispalio vani.
U jednoj državnoj firmi kod nas radnica je krivotvorila potpise svojih kolegica, koje su joj u neznanju bile žiranti, a sad joj plaćaju kredit. Jadne žene se ne smiju ni požaliti, jer im je šef zaprijetio otkazom ako šta pokušaju, a žena koja je digla kredit drži šefa u šaci jer ima dokaze za neke njegove "mutne poslove".
atko

#22 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by atko »

Majke mi treba otici kod notara i legalizovati izjvaju tipa: Ja taj i taj dana tog i tog izjavljujem da nisma nikome zirant i da kada odlucim biti zirant ili dici kredit ponovo dati zvanicno izjavu kojom se iskljucuje ova izjava :D :D :D

Sve poludilo, prevare na sve strane :-) imas propusten poziv ... ne gledas prozoves i za 2 sec ti skinu 15 000 kuna kao liku u hrvatskoj ... prica raja, fakat nrznam jel istina ... i sta u takvoj situaciji ???
fixer

#23 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by fixer »

legendo_moja wrote:Nije daleko vrijeme kad će se ljudi kod nas početi vješati zbog tih kredita...
Jedan moj kolega zadnjih 5 godina otplaćuje svom bivšem radnom kolegi kredit, a on se lagano ispalio vani.
U jednoj državnoj firmi kod nas radnica je krivotvorila potpise svojih kolegica, koje su joj u neznanju bile žiranti, a sad joj plaćaju kredit. Jadne žene se ne smiju ni požaliti, jer im je šef zaprijetio otkazom ako šta pokušaju, a žena koja je digla kredit drži šefa u šaci jer ima dokaze za neke njegove "mutne poslove".
ma daj. ja ne znam da bi sutio. pazi, iza tih zena nema kriminalnog djela, a iza ovih ima.
gdje to? jos bi i pokusao snimiti direktora kako prijeti i napravio bi takav skandal...
legendo_moja

#24 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by legendo_moja »

fixer wrote:
legendo_moja wrote:Nije daleko vrijeme kad će se ljudi kod nas početi vješati zbog tih kredita...
ma daj. ja ne znam da bi sutio. pazi, iza tih zena nema kriminalnog djela, a iza ovih ima.
gdje to? jos bi i pokusao snimiti direktora kako prijeti i napravio bi takav skandal...
Burazere, te žene imaju djecu na fakultetima, i bruku svojih kredita na ledjima. Direktor je dobro uvezana "zelena figura", i veoma je vjerovatno da bi se izvukao samo tako, a dok bi to došlo do suda te žene bi ostale bez posla, živaca, a vjerovatno i bez zdravlja.

Ja sam reagovao na isti način kad sam čuo za priču, ali u stvarnosti, pogotovo ženama je dosta drugačije.
Cholina_Lokica

#25 Re: ??? Pitanje za pravnike

Post by Cholina_Lokica »

dobijes par mjeseci uslovno, kad bi kod nas tako lako ljude osudjivali po drzave bi nam bilo zatvoreno :D hajd ne lupaj glavom, ne mogu ti nista :lol: :lol:
Post Reply