Pitanje za pravnike

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
kota_pisvir

#1 Pitanje za pravnike

Post by kota_pisvir »

Da li je ugovor(bilo koji: o prodaji, poklonu) validan ako na njemu ima potpis kupca, a nema njegov broj licne karte ili jmbg?
Npr: Esad Esadović. Ima nas trojica sa istim imenom i prezimenom. E sad kako da ja dokazem da sam ja kupac, a ne neko od ove dvojice. :-D Ako razumijete sta zelim da pitam.
Kako dokazati vlasništvo?
Last edited by kota_pisvir on 27/12/2013 02:05, edited 1 time in total.
Ras Al Ghul

#2 Re: Pitanje za pravnike

Post by Ras Al Ghul »

Zakuni se da si ti :D
sioux113

#3 Re: Pitanje za pravnike

Post by sioux113 »

kota_pisvir wrote:Da li je ugovor(bilo koji: o prodaji, poklonu) validan ako na njemu ima potpis kupca, a nema njegov broj licne karte ili jmbg?
Npr: Esad Esadović. Ima nas trojica sa istim imenom i prezimenom. E sad kako da ja dokazem da sam ja kupac, a ne neko od ove dvojice. :-D Ako razumijete sta zelim da pitam.
Imaš raznih ugovora o prodaji. Zavisi šta se prodaje, za neke nije bitna pismena forma a za druge jeste.Ako je o prodaji nekretnine ili o poklonu, mora biti notarski obrađen a tom prilikom se traži i lična karta.
Ako ja tebi prodam biciklo na pr. ne treba nam pismena forma, ali možemo dogovoriti i da bude, tada je tvoj potpis dovoljan.
Prodajem ti auto, u i uz kupoprodajni ugovor se unose i podaci iz lične karte.
U slučaju koji tebe "muči", dokazuješ posjedom onoga što si kupio, ako si i dalje rastalio to kupljeno; ugovorom, priznanicom, svjedokom.
Bilo kako bilo, korisno je unijeti više podataka koji određuju identitet ugovornih strana.
zvrk

#4 Re: Pitanje za pravnike

Post by zvrk »

zu krajnjem slucaju vazda se moze rukopis vjestaciti i dokazivati
muminovic

#5 Re: Pitanje za pravnike

Post by muminovic »

zvrk wrote:zu krajnjem slucaju vazda se moze rukopis vjestaciti i dokazivati
Ali samo pod uslovom da je vrijednost predmeta ugovora jeftinij od grafoloskog vjestacenja koje je od 300- 400 KM. :lol:
kingofsnake

#6 Re: Pitanje za pravnike

Post by kingofsnake »

kota_pisvir wrote:Da li je ugovor(bilo koji: o prodaji, poklonu) validan ako na njemu ima potpis kupca, a nema njegov broj licne karte ili jmbg?
Sve zavisi od vrste i predmeta ugovora. Kao što kolega ranije reće, ugovori u kojima je predmet nekretnina moraju biti notarski obrađeni i u njih se moraju unijeti svi podaci. To su formalni ugovori kod kojih je ispunjenje predviđene forme bitan element ugovora.
Ugovori kod kojih je predmet ugovora pokretna stvar uglavnom spadaju u neformalne ugovore(kao da ima neki izuzetak al se ne mogu sjetit)osim ako je drugačije propisano.
Vlasništvo se dokazuje ispravama, tipa ugovor, sudska presuda itd...
Najbolje da napišeš konkretan slučaj, pa ti se može pomoći.
zvrk

#7 Re: Pitanje za pravnike

Post by zvrk »

muminovic wrote:
Ali samo pod uslovom da je vrijednost predmeta ugovora jeftinij od grafoloskog vjestacenja koje je od 300- 400 KM. :lol:

kazem u krajnjem slucaju

za sta se sve ljudi spore i izlazu trosku....
kingofsnake

#8 Re: Pitanje za pravnike

Post by kingofsnake »

zvrk wrote:
muminovic wrote:

kazem u krajnjem slucaju

za sta se sve ljudi spore i izlazu trosku....
:thumbup:

ja sam viđao predmete mobilni operatera u kojima je vrijednost spora 10ak kerma
kota_pisvir

#9 Re: Pitanje za pravnike

Post by kota_pisvir »

sioux113 wrote:
Imaš raznih ugovora o prodaji. Zavisi šta se prodaje, za neke nije bitna pismena forma a za druge jeste.Ako je o prodaji nekretnine ili o poklonu, mora biti notarski obrađen a tom prilikom se traži i lična karta.
Ako ja tebi prodam biciklo na pr. ne treba nam pismena forma, ali možemo dogovoriti i da bude, tada je tvoj potpis dovoljan.
Prodajem ti auto, u i uz kupoprodajni ugovor se unose i podaci iz lične karte.
U slučaju koji tebe "muči", dokazuješ posjedom onoga što si kupio, ako si i dalje rastalio to kupljeno; ugovorom, priznanicom, svjedokom.
Bilo kako bilo, korisno je unijeti više podataka koji određuju identitet ugovornih strana.
u pitanju je zemljište. Hvala svima na odgovorima
muminovic

#10 Re: Pitanje za pravnike

Post by muminovic »

To je vjerovatno bilo nekada prije 2007 godine ? Jer sve nakon 05.04.2007.g. je moralo biti notarski obradeno i ovjereno u skladu sa Zakonom o notarima FBiH ili drugim entitetskim za teritorij RS zakonom o notarima Republike Srpske / Zakon o notarima Brcko distrikt BiH.
Post Reply