Npr: Esad Esadović. Ima nas trojica sa istim imenom i prezimenom. E sad kako da ja dokazem da sam ja kupac, a ne neko od ove dvojice.
Kako dokazati vlasništvo?
Moderator: _BataZiv_0809
Imaš raznih ugovora o prodaji. Zavisi šta se prodaje, za neke nije bitna pismena forma a za druge jeste.Ako je o prodaji nekretnine ili o poklonu, mora biti notarski obrađen a tom prilikom se traži i lična karta.kota_pisvir wrote:Da li je ugovor(bilo koji: o prodaji, poklonu) validan ako na njemu ima potpis kupca, a nema njegov broj licne karte ili jmbg?
Npr: Esad Esadović. Ima nas trojica sa istim imenom i prezimenom. E sad kako da ja dokazem da sam ja kupac, a ne neko od ove dvojice.Ako razumijete sta zelim da pitam.
Ali samo pod uslovom da je vrijednost predmeta ugovora jeftinij od grafoloskog vjestacenja koje je od 300- 400 KM.zvrk wrote:zu krajnjem slucaju vazda se moze rukopis vjestaciti i dokazivati
Sve zavisi od vrste i predmeta ugovora. Kao što kolega ranije reće, ugovori u kojima je predmet nekretnina moraju biti notarski obrađeni i u njih se moraju unijeti svi podaci. To su formalni ugovori kod kojih je ispunjenje predviđene forme bitan element ugovora.kota_pisvir wrote:Da li je ugovor(bilo koji: o prodaji, poklonu) validan ako na njemu ima potpis kupca, a nema njegov broj licne karte ili jmbg?
Npr: Esad Esadović. Ima nas trojica sa istim imenom i prezimenom. E sad kako da ja dokazem da sam ja kupac, a ne neko od ove dvojice.Ako razumijete sta zelim da pitam.
muminovic wrote:Ali samo pod uslovom da je vrijednost predmeta ugovora jeftinij od grafoloskog vjestacenja koje je od 300- 400 KM.zvrk wrote:zu krajnjem slucaju vazda se moze rukopis vjestaciti i dokazivati
zvrk wrote:muminovic wrote:Ali samo pod uslovom da je vrijednost predmeta ugovora jeftinij od grafoloskog vjestacenja koje je od 300- 400 KM.zvrk wrote:zu krajnjem slucaju vazda se moze rukopis vjestaciti i dokazivati
kazem u krajnjem slucaju
za sta se sve ljudi spore i izlazu trosku....
u pitanju je zemljište. Hvala svima na odgovorimasioux113 wrote:Imaš raznih ugovora o prodaji. Zavisi šta se prodaje, za neke nije bitna pismena forma a za druge jeste.Ako je o prodaji nekretnine ili o poklonu, mora biti notarski obrađen a tom prilikom se traži i lična karta.kota_pisvir wrote:Da li je ugovor(bilo koji: o prodaji, poklonu) validan ako na njemu ima potpis kupca, a nema njegov broj licne karte ili jmbg?
Ako ja tebi prodam biciklo na pr. ne treba nam pismena forma, ali možemo dogovoriti i da bude, tada je tvoj potpis dovoljan.
Prodajem ti auto, u i uz kupoprodajni ugovor se unose i podaci iz lične karte.
U slučaju koji tebe "muči", dokazuješ posjedom onoga što si kupio, ako si i dalje rastalio to kupljeno; ugovorom, priznanicom, svjedokom.
Bilo kako bilo, korisno je unijeti više podataka koji određuju identitet ugovornih strana.