Pitanje za pravnika i za oni koji ovo razumiju..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fiore

#1 Pitanje za pravnika i za oni koji ovo razumiju..

Post by Fiore »

Ucenik.,je zavrsio srednju skolu.,junu 2005., prijavljuje se na Biro iste godine..tacnije septembar.. prije 2 dana otisao je na Biro da uzme potvrdu " d je na Birou.." treba mu to nekom od roditelja., sad oko poreza na place.. sve bi bilo ok da nije jedna stavka..

Doticni mladic na papiru dobija napismeno:
1.ima pravo na zdravstveno osiguranje..( to mu je bilo poznato)
2.ima pravo na novcnau nadoknadu.. ( e ovo mu nije bilo poznato)..

kad je otisao da to provjeri.. teta mu je fino uzela papir poderala ga pred njegovim ocima i dala mu drugi papir na kojim ne pise nista od ovo gore dvoje.. :?

Na pitanje za koga su novcane naknade., nije uspio dobiti odgovor.. :shock:
Asana

#2 Re: Pitanje za pravnika i za oni koji ovo razumiju..

Post by Asana »

Sta reci osim ....
drugi put neka prvo fotokopira papir koji ukazuje na neka njegova prava... pa nek onda mase s njim :))

No, mozda je teta upotrijebila neki template na kojem su ostali podaci vezani za prethodnika... nekog otpustenog kao visak ili nekog preko 40 ko ima takvo pravo ... ne bih znala reci da li i njegova grupacija to ima...
LadyXY

#3 Re: Pitanje za pravnika i za oni koji ovo razumiju..

Post by LadyXY »

Prvo, za taj svoj arogantni i nadobudni stav, treba da se zali na tu tetu...ja znam da ne bih na tome ostala...

A drugo..ovo ovako kako je napisano je nedovoljno za bilo kakve tacne informacije...

Inace, ono sto ja znam je to da pravo na novcanu naknadu sa biroa imaju oni koji su osrtvarili radni staz od minimalno 6 mjeseci prije nego su dobili otkaz..dakle, radnik ne smije dati otkaz..
(nisam sigurna 100%)

ali, opet kazem, fali info :)
Gandalf

#4 Re: Pitanje za pravnika i za oni koji ovo razumiju..

Post by Gandalf »

Koliko znam novčanu nadoknadu mogu ostvariti ona lica koja u posljednjih 18 mjeseci steknu minimalno 8 mjeseci radnog staža - obično je to iznos od 250 KM.Dakle ako je neko radio 8 mjeseci u posljednjih 18 mjeseci , nakon što prestane radni odnos , ta osoba ima pravo na naknadu i dobija naknadu 6 mjeseci - što je ostvaren veći radni staž u pomenutom periodu povećava se i broj mjeseci u kojima se isplaćuje naknada.
Last edited by Gandalf on 19/11/2008 19:43, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5 Re: Pitanje za pravnika i za oni koji ovo razumiju..

Post by Chmoljo »

pravo na naknadu ima osoba koja nije svojom krivicom raskinula radni odnos, koliko ja znam. ako "mladić" (valjda nije Ratko :D ) bio zaposlen, nema nikakve naknade ;-)
Post Reply