Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tacno, u ulici gdje je bio Kluz. Otvoren je na zimu '83, pred olimpijadu. Za ondasnje prilike bio je drukcij, jer je malo odudarao od klasicnih sarajevskih kafica zato sto se tamo moglo dobro i relativno jeftino jesti. To se sluzio mozda i prvi hamburger u Sarajevu koji je licio na hamburger. Ubrzo poslije olimpijade se "provalio", a ko je htio nesto s nogu pojesti preselio se u Kogo. Uh sto su tamo bile dobre pohovane palacinke sa sirom.
ovejaraS wrote:Prije neki dan me preko telefona drug iz Kanade pita sjecam li se kaficha koji se nekad zvao Fast-Food (!?) Cuj kafich se zove "brza hrana", svasta!!! Ja mu rekoh da se ne mogu sjetiti, a sve me nesto kopka jel bilo tako nesto u SA???
U blizini BENETONA ILI BOLJE OD COSKA KNJIZARE SAHINPASIC UZ ULICU JEDNO DESETAK METARA . E TU JE BIO TAJ KAFIC
evo da otklonimo sve sumnje citat iz Jergoviceve knjige "Historijska Citanka":
"....Pocetkom osamdesetih, u vrijeme kada je sagradjen i Kogo, neke su gazde pokusale uvesti u grad novi gastronomski duh i drugaciju terminologiju. Tako je u Ulici Radojke Lakic otvoren Fast Food. Koliko god to danas zvucalo blesavo, ali to ime se cinilo sasvim dovoljnim da zadovolji nasu potrebu za egzotikom Zapada. Medjutim, s vremenom je gazda shvatio da nema nikakvih sansi sa svojim sendvicima i hamburgerima i Fast Food se pretvorio u najobicniji kafic, ali iz prakticnih razloga nije mijenjao ime koje je u lokalnom mejtaskom zargonu vrlo brzo transformirano u Brzi Fudo...."
Dakle oni koji su rekli za Radojku Lakic, ti su u pravu.
ovejaraS wrote:Prije neki dan me preko telefona drug iz Kanade pita sjecam li se kaficha koji se nekad zvao Fast-Food (!?) Cuj kafich se zove "brza hrana", svasta!!! Ja mu rekoh da se ne mogu sjetiti, a sve me nesto kopka jel bilo tako nesto u SA???
Jeste...
uuuuuuu, sa ovim genijalnim zakljuckom sada imas ukupno 2182 komentara bravo, bravo - zelim ti jos makar toliko i to cim-cim-prije-tim-tim-bolje
Da se ne pojavi ovih par casnih izuzetaka pomislio bih da sam na pogresnoj planeti . Pa ljudi moji ili ste toliko mladi, ili ste u Sarajevo sa grane dosli! Za "Fast-food" je MORAO znati svaki sarajlija koji je od '83 pa nadalje izlazio "u zivot". Ovo pricam o periodu dok je bila samo klopa na brzaka; kafic/klub (vise zatvorenog tipa) je postao poslije. Naime mogao je svako doci ali 90% raje su bili stalni gosti. Bilo je stvarno lijepo i ukusno sredjeno i osjecao si se kao kod kuce. Vlasnik je bio Slobodan, super momak, koji je opet tu radnju napravio u istoj onoj gdje je njegov otac nekih dvadeset i kusur godina preparirao zivotinje (jedina radnja takve vrste u Sarajevu. Covjek je po nalogu CK dosao negdje 60-tih iz Srbije sa porodicom posto je Sarajevo bilo jedini glavni grad u ex-YU bez radnje takvog tipa, a obzirom da su celni ljudi tadasnje vlasti pocesto dolazili u lov u BiH (pogotovo u Bugojno) ukazala se potreba i za takvim privatnim obrtom (to mi je Slobodan pricao). Sjecam se da sam kao dijete, kadgod smo prolazili Titovom, vukao oca i mater za rukav u pravcu te radnje da opet vidim prepariranog medvjeda podignutog na zadnje sape koji je stajao u izlogu godinama...
Eto, uhvati me nostalgija i neka zalost sjecajuci se tih dana...Necu vise. Neka mi izvinu svi za one malo ostrije rijeci na pocetku, ali stvarno...zar su se vremena toliko promijenila!?
Ne znam jesam li pravi Sarajlija ali sjecam se tog perioda kad se izlazilo u Fast-food.
Ja sam ipak malo mladji (sa akcentom na ovo malo) pa sam se tamo slepao uz stariju raju, kao i u "Lolo" na Carsiji. Mislim da su bili aktuelni u isto vrijeme.
slobodan je drzao prvo krznaru, a potom kafic 'fast fud' u radojke lakic do biskupije. kad je zaratilo, slobo je ispario a fast fud je preimenovan u naziv 'ribica' a drzao ga je ceremida iz plavog orkestra.. slobo se vrnuo, prodao 'ribicu', uzeo dobre pare i opet ispariooooo....
Last edited by senada on 23/12/2005 09:04, edited 1 time in total.
Ma pokusava je otkupiti, to ga jebe jer mu opcina ne da iako je zakon na njegovoj strani jer ako je vlasnik 15 godina najmanje nekog objekta ima pravo prvootkupa
Idem bas danas kod njega poslom, pozdravicu ga od Senade
horns&drums wrote:Ma pokusava je otkupiti, to ga jebe jer mu opcina ne da iako je zakon na njegovoj strani jer ako je vlasnik 15 godina najmanje nekog objekta ima pravo prvootkupa
Neka proba sa direktivom iz CK
Covjek je po nalogu CK dosao negdje 60-tih iz Srbije
horns&drums wrote:Ma pokusava je otkupiti, to ga jebe jer mu opcina ne da iako je zakon na njegovoj strani jer ako je vlasnik 15 godina najmanje nekog objekta ima pravo prvootkupa
pozdravi ga od prijateljice doratne slovenke, vlasnice fotografske radnje.. cuvam mnogo slika radojke lakic, tj. kaptola. e, horns... ovo vec odavno nije onaj grad. zivim ovdje i cini mi se da bas zato osjecam vecu nostalgiju od sarajlija iz dijaspore.
pozdravi ga od prijateljice doratne slovenke, vlasnice fotografske radnje.. cuvam mnogo slika radojke lakic, tj. kaptola. e, horns... ovo vec odavno nije onaj grad. zivim ovdje i cini mi se da bas zato osjecam vecu nostalgiju od sarajlija iz dijaspore.