Pitanje za norvežane, šveđane i ...fince :)
- Sensei
#1 Pitanje za norvežane, šveđane i ...fince :)
Par pitanja za bosance u ovim drzavama.
Razmisljam o migraciji u jednu od ove dvije zemlje...
Zivim medju kengurovima i ja i ostatak porodice imamo AU drzavljanstva i pasose. Koja je procedura za ovakav korak? Sta, kako, gdje, odakle poceti?
Koje cu cijene nekretnina, posao, jezik i sve ostale bitne informacije?
edit: prepravljen naslov
Zivim medju kengurovima i ja i ostatak porodice imamo AU drzavljanstva i pasose. Koja je procedura za ovakav korak? Sta, kako, gdje, odakle poceti?
edit: prepravljen naslov
Last edited by Sensei on 27/11/2007 17:33, edited 1 time in total.
- pitarozder
#2 Re: pitanje za norvezane svedjane
Sensei wrote:Par pitanja za bosance u ovim drzavama.
cjene nekretnina ne pitaj , jezik ces naucit za 15 godina, pocet na granici , reci da si bosnjo i da trazis azil, posto u ausse land mrze muslimane , posao nes dobit dok jezik ne naucis , zato cuvaj aussse land ko "ljubin grob"
-
Arogantni
Ja bih ti preporucio Svedu. Jeftina je, auta su jeftina, stanovi su poskupili ali su jos jeftini u odnosu na Norvesku i Dansku. U Svedskoj su plate male.
Norveska: Plate jako velike ali sve jako skupo. Uzas!
Mislim da sa australskim pasosem ne mozes preseliti u Skandinaviju. Mozes dobiti samo 3 mjeseca boravak ko turista. Ako nemas neku visoku skolu, npr. inzinjer ili doktor, onda najbolje ne razmisljaj o dolasku ovdje.
Norveska: Plate jako velike ali sve jako skupo. Uzas!
Mislim da sa australskim pasosem ne mozes preseliti u Skandinaviju. Mozes dobiti samo 3 mjeseca boravak ko turista. Ako nemas neku visoku skolu, npr. inzinjer ili doktor, onda najbolje ne razmisljaj o dolasku ovdje.
- Sensei
#5 Re: pitanje za norvezane svedjane
Ja pitam, ti kazes ne pitajpitarozder wrote:cjene nekretnina ne pitaj , jezik ces naucit za 15 godina, pocet na granici , reci da si bosnjo i da trazis azil, posto u ausse land mrze muslimane , posao nes dobit dok jezik ne naucis , zato cuvaj aussse land ko "ljubin grob"
Mrze muslimane? Odakle ti to? Vjeruj mi kakve su bagre navukli ovdje, navukli su sebi belaj, a to je stvar kulture kakvu je ko donio sa sobom.pitarozder wrote: posto u ausse land mrze muslimane , posao nes dobit dok jezik ne naucis , zato cuvaj aussse land ko "ljubin grob"
- Sensei
Da sam doktor ili inzinjer vratio bih se u Bosnu i postao politicarArogantni wrote:Ako nemas neku visoku skolu, npr. inzinjer ili doktor, onda najbolje ne razmisljaj o dolasku ovdje.
Jos mi niko ne rece koliko su nekretnine? Vjerujem da je poskupilo, ali koliko je to skupo?
- karanana
Jarane nisam u Skaninaviji (nazalost), ali pretpostavljam da bi prvo trebao naci neki posao tamo iz Australije (ako je tvoja vrsta posla cijenjena-trazena). potom ti tvoja nova firma obezbjedi radnu dozvolu i vizu. Ja vjerujem da neke frime pomazu i pri preseljenju i da ti za pocetak obezbjede neki smjestaj dok se ti sam ne situiras. Ali opet, mislim da je kljucna stvar tvoj posao odnosno tvoja vrijednost.
-
Arogantni
Zavisi u kojem gradu trazis. Naravno i u kojem dijelu grada...Sensei wrote:Da sam doktor ili inzinjer vratio bih se u Bosnu i postao politicarArogantni wrote:Ako nemas neku visoku skolu, npr. inzinjer ili doktor, onda najbolje ne razmisljaj o dolasku ovdje.![]()
Jos mi niko ne rece koliko su nekretnine? Vjerujem da je poskupilo, ali koliko je to skupo?
Kopenhagen prosjek kvadrata 5000 eura, mislim da je toliko i Stokholm, Oslo je skuplje, ima i do 10.000 eura kvadrat, ako neces u glavne gradove ima za 3000 eura da je super, ima i za 1000 eura ali tu su ti sve stranci (nasi
Znaci imas od 1000 eura pa do 10.000
-
teletrader
@Sensei
Nemoj ovo uzimati licno i k srcu,ali meni nije jasno na osnovu cega raja misli da je tako lako preseljavati se tamo-vamo..
U principu je puno lakse preseliti se iz Evrope u overeas,nego obratno..
Drugo,koliko ja poznajem trenutnu situaciju,nema u Evropi nijedne drzhave gdje ce ti u ambasadi izdati vizu,granicni sluzhbenik reci "good luck" na ulazu (kao sto bi to bio slucaj u USA i CAN) a ti da se snalazis dalje..
Posto nisi drzhavljanin EU-a,vec trece zemlje,a svejedno je da li je to BiH,Bjelorusija,Sjeverna Koreja ili Australija,moras naci poslodavca koji ce ti obezbjediti vizu..A to se mozhe uraditi ako si bas neki zeznuti IT-ovac,majstor recimo alatnicar ili slicno..
ALi mislim da ti u tom slucaju ni u AUS ne bi bilo lose..
Ovako bez potrebne kvalifikacije,bez znanja jezika,zaista ne znam kako mislis otici u ove zemlje a da nije kao turista...
Nemoj ovo uzimati licno i k srcu,ali meni nije jasno na osnovu cega raja misli da je tako lako preseljavati se tamo-vamo..
U principu je puno lakse preseliti se iz Evrope u overeas,nego obratno..
Drugo,koliko ja poznajem trenutnu situaciju,nema u Evropi nijedne drzhave gdje ce ti u ambasadi izdati vizu,granicni sluzhbenik reci "good luck" na ulazu (kao sto bi to bio slucaj u USA i CAN) a ti da se snalazis dalje..
Posto nisi drzhavljanin EU-a,vec trece zemlje,a svejedno je da li je to BiH,Bjelorusija,Sjeverna Koreja ili Australija,moras naci poslodavca koji ce ti obezbjediti vizu..A to se mozhe uraditi ako si bas neki zeznuti IT-ovac,majstor recimo alatnicar ili slicno..
ALi mislim da ti u tom slucaju ni u AUS ne bi bilo lose..
Ovako bez potrebne kvalifikacije,bez znanja jezika,zaista ne znam kako mislis otici u ove zemlje a da nije kao turista...
- Sensei
Ne, naravno da ne uzimam licno, jer kao sto napisah, razmisljam, a ne i odlucio sam. Pa mi je iz tog razloga i potrebna inforacija vise, dakle od ljudi koji su vec tu i koji imaju veze kako to sve "hoda". Prvo, mislio sam nazad u Bosnu, sto je najvjerovatnija opcija, pa onda kontam kako bi bilo probati negdje u Evropi, jer iz BiH sam izasao 2003., ovdje sam petu godinu i nisam "pustio korijenje". I treca krajnja opcija, mozda Kanada, zbog jezika i prvenstveno klime, ovdje ubi vrucina.
E sad ne znam na osnovu cega raja misli na seljakanje tamo-vamo, ali za 4 godine 3 puta sam dolazio u BiH i kosta brate debelo, pa i iz tog razloga Evropa je u kontovima.
Dakle, svaka informacija, savjet i sl. je dobrodosla.
E sad ne znam na osnovu cega raja misli na seljakanje tamo-vamo, ali za 4 godine 3 puta sam dolazio u BiH i kosta brate debelo, pa i iz tog razloga Evropa je u kontovima.
Dakle, svaka informacija, savjet i sl. je dobrodosla.
-
dioklecian
ovako jedan konstruktivan predlog:
posto si bosanac onda je sigurno da imas nekog rodjaka ili poznanika u skandinaviju. dodjes kao turista na mjesec dana, jezik pretpostavljam da znas (engleski), to ti automatski otvara vrata da mnoge stvari sam saznas bez da ti "srucnjaci" serviraju, ovdje svi govore engleski pored svog jezika i to je pozitivno za tebe.
koliko su cijene nekretnina to je relativno, imas mjesta gdje trebas kupiti stanarsko pravo ali zato imas mjesta gdje i dobijes stan a bez da ista platis(komunalni stanovi vecinom) ili eventualno jedan mali dio novca kao garancija da ce stan biti u redu kad ga napustis.
cijene kuca su razlicite i zavisi od podrucja gdje se nalazi a i stanja samoe nekretnine, znaci na nekom malom mjestu mozes kupiti kucu i za 100.000 tisuca dolara gdje trebas jos sasvim malo ulagati ako zelis je namjestiti po svom ukusu.
e sad sam odluci kako ces,
pozdrav
posto si bosanac onda je sigurno da imas nekog rodjaka ili poznanika u skandinaviju. dodjes kao turista na mjesec dana, jezik pretpostavljam da znas (engleski), to ti automatski otvara vrata da mnoge stvari sam saznas bez da ti "srucnjaci" serviraju, ovdje svi govore engleski pored svog jezika i to je pozitivno za tebe.
koliko su cijene nekretnina to je relativno, imas mjesta gdje trebas kupiti stanarsko pravo ali zato imas mjesta gdje i dobijes stan a bez da ista platis(komunalni stanovi vecinom) ili eventualno jedan mali dio novca kao garancija da ce stan biti u redu kad ga napustis.
cijene kuca su razlicite i zavisi od podrucja gdje se nalazi a i stanja samoe nekretnine, znaci na nekom malom mjestu mozes kupiti kucu i za 100.000 tisuca dolara gdje trebas jos sasvim malo ulagati ako zelis je namjestiti po svom ukusu.
e sad sam odluci kako ces,
pozdrav
- cHupjahalic@
@Sensei
Niko tebi drugi ne moze pomoci u tvojoj odluci da li ces izabrati Svedsku ili Norvesku.
Zivim u Norveskoj a imam i kontakte u Svedskoj. Razlike koje sam vidjela su da je npr puno lakse naci posao u Norveskoj (dosta sveda dolazi ovdje radi posla), plate su vece a tacno je i da je zivot skuplji.
Eh, sad sve zavisi isto tako gdje se ti odlucis zivjeti sa svojom porodicom. Ako ti na listi stoji Oslo kao broj jedan (naspram drugih gradova u Norveskoj) onda racunaj da su nekretnine ovdje puno skuplje ali isto tako je ovdje lakse naci posao nego negdje drugo.
Drugo, nekretnine u Svedskoj su jeftinije, ali isto tako i plate su nize.
Odnos sveda, norvezana prema strancima? - Ne mogu ti puno reci o svedima, jer ipak ne zivim u toj zemlji ali ti jedino mogu reci sto se tice i jednih i drugih da dosta toga ovisi i o TEBI licno.
ovdje ne treba ocekivati da ce neko pokucati na vrata i pitati kako si, sta radis i sl. (vjerovatno slicna situacija u Australiji po tom pitanju), ali nisu ni zatvoreni za nova poznanstva.
U Norveskoj je puno, puno manje bosanaca i inace ljudi iz ex Yu, dok u Svedskoj osjecam da nas jezik cujem vise nego svedski kad odem tamo. Ne znam, mozda ti neko iz Svedske moze napisati koliko ima bosanaca u Svedi, ovdje (u Norveskoj) nas je oko 11 000.
Dakle:
posao i da imas vecu sigurnost da mozes naci posao: Norveska.
cijene nekretnina Svedska/ Norveska: Svedska.
plata: jaca u Norveskoj.
socijala
: i jedni i drugi su tu vjerovatno slicni.
cijene hrana, alkohol, duhan
: sto se tice hrane nema velike razlike (mogu ti reci jer idem jednom mjesecno do Svedske a isto tako odem do razlicitih gradova), meso je jeftinije u Svedi
, ali ako zivis na jugu Norveske nije problem sjesti u auto i voziti se 30-40 minuta da kupis sta hoces.
alkohol i duhan su skuplji u Norveskoj, mada su cijene poskupile i u Svedskoj.
porez u Norveskoj (mislim sto se tice zaradjene plate): prilagodjen plati, zavisi u kojoj opstini zivis itd itd.
za Svedsku ne znam.
radno vrijeme Norveska/ Svedska (bazirano na razgovore sa nasim ljudima koji zive u Svedskoj): U Norveskoj 7.5 sati dnevno, Svedska 8.5-9 (ako oni lazu onda lazem i ja, ali znam da se cesto zale kako se slomise radeci
).
kultura: slicna.
jezik: slican.
p.s. mogu ja ovako pisati godinama i godinama ali ovo je ipak moj licni opis Norveske i koje sam utiske stekla sto se tice Svedske nakon svih ovih posjeta godinama. ipak: odluci/ izaberi sam (malo mi je glupo kad citam kako pojedini navijaju za jednu zemlju vise nego za drugu, ne vidim koja poenta u tome).
i jos nesto: posjeti ovu stranicu: http://www.udi.no/templates/Tema.aspx?id=7450
mozes naci dosta toga sto te vjerovatno interesuje sto se tice Norveske a i ako ih kontaktiras mogu ti reci da su brzi sa svojim odgovorima.
sretno i nadam se da ce ti neko moci dati detaljniji opis direktno iz Svedske.
ako imas nekih pitanja slobodno se javi.
Niko tebi drugi ne moze pomoci u tvojoj odluci da li ces izabrati Svedsku ili Norvesku.
Zivim u Norveskoj a imam i kontakte u Svedskoj. Razlike koje sam vidjela su da je npr puno lakse naci posao u Norveskoj (dosta sveda dolazi ovdje radi posla), plate su vece a tacno je i da je zivot skuplji.
Eh, sad sve zavisi isto tako gdje se ti odlucis zivjeti sa svojom porodicom. Ako ti na listi stoji Oslo kao broj jedan (naspram drugih gradova u Norveskoj) onda racunaj da su nekretnine ovdje puno skuplje ali isto tako je ovdje lakse naci posao nego negdje drugo.
Drugo, nekretnine u Svedskoj su jeftinije, ali isto tako i plate su nize.
Odnos sveda, norvezana prema strancima? - Ne mogu ti puno reci o svedima, jer ipak ne zivim u toj zemlji ali ti jedino mogu reci sto se tice i jednih i drugih da dosta toga ovisi i o TEBI licno.
ovdje ne treba ocekivati da ce neko pokucati na vrata i pitati kako si, sta radis i sl. (vjerovatno slicna situacija u Australiji po tom pitanju), ali nisu ni zatvoreni za nova poznanstva.
U Norveskoj je puno, puno manje bosanaca i inace ljudi iz ex Yu, dok u Svedskoj osjecam da nas jezik cujem vise nego svedski kad odem tamo. Ne znam, mozda ti neko iz Svedske moze napisati koliko ima bosanaca u Svedi, ovdje (u Norveskoj) nas je oko 11 000.
Dakle:
posao i da imas vecu sigurnost da mozes naci posao: Norveska.
cijene nekretnina Svedska/ Norveska: Svedska.
plata: jaca u Norveskoj.
socijala
cijene hrana, alkohol, duhan
porez u Norveskoj (mislim sto se tice zaradjene plate): prilagodjen plati, zavisi u kojoj opstini zivis itd itd.
radno vrijeme Norveska/ Svedska (bazirano na razgovore sa nasim ljudima koji zive u Svedskoj): U Norveskoj 7.5 sati dnevno, Svedska 8.5-9 (ako oni lazu onda lazem i ja, ali znam da se cesto zale kako se slomise radeci
kultura: slicna.
jezik: slican.
p.s. mogu ja ovako pisati godinama i godinama ali ovo je ipak moj licni opis Norveske i koje sam utiske stekla sto se tice Svedske nakon svih ovih posjeta godinama. ipak: odluci/ izaberi sam (malo mi je glupo kad citam kako pojedini navijaju za jednu zemlju vise nego za drugu, ne vidim koja poenta u tome).
i jos nesto: posjeti ovu stranicu: http://www.udi.no/templates/Tema.aspx?id=7450
mozes naci dosta toga sto te vjerovatno interesuje sto se tice Norveske a i ako ih kontaktiras mogu ti reci da su brzi sa svojim odgovorima.
sretno i nadam se da ce ti neko moci dati detaljniji opis direktno iz Svedske.
ako imas nekih pitanja slobodno se javi.
- cHupjahalic@
e evo jednog iz Kanade.liberal wrote:Pa aks si u Australiji i imas nijhova pasos zaste nerazmislis o Kanadi?
Jezik znas, pasos ti je od komonvelta-znaci procedure za imigraciju i dobijanje novog drzavljansktva mnogo lakse, velika zemlja, ima posla...
Sensei, JOK u Kanadu.
e sad da se opet vratimo na ozbiljnu temu:
ima se posla i u Norveskoj, ima ovdje raje i iz Australije koji dodju, rade.
-
tempora
Koliko mi je poznato, imigracioni evropski zakoni glede imigranata iz zapadnih zemalja i onih "drugih" su apsolutno drukciji i naravno u prednosti su zapadni imigranti sa svim mogucim povlasticama.
Sto znaci, da ti je pasos Australije olaksavajuca okolnost.
Da li bi se mogao znati razlog tvoga odabira Svedske ili Norveske ?
-
Arogantni
Gdje si ti sada? Mislim u kojoj si drzavi?Prozor wrote:Rodjak mi je u Svedskoj, bio sam jednom, iz druge ruke ti samo kazem da dobro pripazis u koje ces naselje, narucito ako imas djecu...
Odakle si ti iz BIH porjekom?cHupjahalic@ wrote: ...
- Sensei
Mozda je i moguce da je AU pasos olaksavajuca okolnost, meni nije poznato, u svakom slucaju nemam problema pri ulasku u drzavu. E sad neki bas specijalan razlog odabira nor ili swe ne postoji, jedino voljatempora wrote:Koliko mi je poznato, imigracioni evropski zakoni glede imigranata iz zapadnih zemalja i onih "drugih" su apsolutno drukciji i naravno u prednosti su zapadni imigranti sa svim mogucim povlasticama.
- cHupjahalic@
sama gramatika nije teska (uporedjujuci npr sa nasim jezikom).ja_cura_ wrote:@cHupjahalic
jedno pitanje:
koliko vremena treba dok ne "progovoris norveski"?, ako je osoba sklona stranim jezicima (govori 3 svjetska). Je li norveski uopste tezak za nauciti?
hvala!
usavrsavanje izgovora pojedinih slova moze potrajati, ali ipak ja mislim da je najbitnije da kad neko dodje i uci taj jezik da se ne ustrucava i da razgovora jer jedino tako se i moze sam taj izgovor usavrsavati.
koliko mi je poznato ljudi najvise vremena iskoriste, nakon sto su upoznati sa gramatikom, sa pridjevima.
sto se tice citanja: ako na samom pocetku naucis osnovna pravila onda i nije toliko tesko koliko pojedini govore.
sto se tice pisanja: trening, trening i samo trening (pojedini kazu da im je tesko shvatiti koliko duplih slova da upisu, da li je npr ostro o ili ne... vjerovatno to ima veze i sa koliko godina covjek podje uciti jezik).
za sve je naravno potrebno vremena, ali ako vec poznajes 3 jezika onda ne vjerujem da je norveski jedan od tezih medju njima.
eto, nadam se da sam uspjela odgovoriti na tvoja pitanja.