pitanje za muslimane

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Zenon

#1 pitanje za muslimane

Post by Zenon »

Dragi forumani

Dakle pitanje za muslimane: na koje mjesto idu hrisćani, jevreji i ostali nakon smrti? Šta piše u Kur anu?
To me jedino zanima, unaprijed hvala na odgovorima :D
_veleposlanik

#2 Re: pitanje za muslimane

Post by _veleposlanik »

Zenon wrote:Dragi forumani

Dakle pitanje za muslimane: na koje mjesto idu hrisćani, jevreji i ostali nakon smrti? Šta piše u Kur anu?
kada to isto pitanje postavis obratno navedenim vjerama i vjernicima, trebao bi dobiti isti odgovor. ja stvarno ne znam koji je isti.

Bog je jedan i stvorio nas je sve. a kako se zove, vjeruj da je manje bitno. kao sto je manje bitno moliti se i paziti se kojekakvih grijehova, a ovamo biti pogan i zao covjek.

nemojte se ljutiti, ali moje shvatanje religije, bilo koje, jeste kao sredstvo za manipuliranje masama. nisam ateist, vjerujem u Boga.

pozdrav
Gile Šampion

#3 Re: pitanje za muslimane

Post by Gile Šampion »

Pa ne idu nigdje...ne mogu ići kad su mrtvi :)

A valjda ih odnesu na groblje ili ih spale u onoj peći,zavisi od vjere :)
Zenon

#4 Re: pitanje za muslimane

Post by Zenon »

Zanima me koji je oficijelni stav islamskih poglavara i islamske vjere prema tom pitanju. Dakle gdje završe pripadnici drugih vijera-dženet ili džehenem?
Amazonka27

#5 Re: pitanje za muslimane

Post by Amazonka27 »

ja ti toplo preporucujem da procitas Svetu knjigu tvoje religije pa onda da procitac Kur'an i shvatit ces da i nema neke velike razlike...imena su drugacija ali je prica ista...Adam i Eva = Adem i Hava, Isus = Isa... Abraham=Ibrahim. Jedina razlika je sto vi Muhameda a.s. nesmatrate Bozijim poslanikom nego prorokom. Allah ima 99 lijepih imena, i nije ga pogresno zvati Bog. On za dobre ljude ima nagradu Raj =Dzenet, a za lose Pakao= Dzehenem.
Muslimani nikad nesmiju nikog od ljudi nazvati bogom, jer to je mnogobostvo-veliki grijeh...i zato ima tekbir: Allahuekber=Bog je jedan. Isa je poslanik, a ne Bog.
Corvus

#6 Re: pitanje za muslimane

Post by Corvus »

E imam i ja jedno pitanje.. Nazalost, nemam odgovor na ovo gore :)

Uglavnom... nesto sto me uvijek interesovalo, a nigdje ne mogu da nadjem odgovor je zasto muslimani ne jedu svinjetinu.

Dakle.. Znam da je religijski zabranjeno i to.. ali pitanje je : Zasto bas svinja?? Zasto ne npr. zec ili krava.. sta ja znam.. lupam sad...

Da li ima neko predanje ili..?

Eto toliko!

Hvala :)
sffovac

#7 Re: pitanje za muslimane

Post by sffovac »

mislim da se i oni, pogotovo hriscani, dijele na vjernike i nevjernike, ko i muslimani
tako mislim da ce vjerovatno dosta vjernika hriscana ici u dzennet (raj), samo ne znam sta ce biti s onim da su mu davali parnjaka, ovdje mislim na isusa (isaa) :roll: vjerovatno ce biti malo na zaru dok ne odgore, pa onda sa rajom idu gdje je lijepo
Amazonka27

#8 Re: pitanje za muslimane

Post by Amazonka27 »

Zenon wrote:Zanima me koji je oficijelni stav islamskih poglavara i islamske vjere prema tom pitanju. Dakle gdje završe pripadnici drugih vijera-dženet ili džehenem?

posto sam ja komunisticko dijete i dzamiju vidjela iznutra prvi put '93-e. ovakva sam pitanja postavila hodzi.
Bog je jedan...smatrajuci da se ljudi druge vjere mole nekom drugom Bogu je opet mnogobostvo...znaci krecemo od stava da je Bog samo jedan i on je stvoritelj cijelog svijeta. Svaka vjera uci ljude da budu dobri, da neubijaju, da ne kradu, da postuju obitelj itd...Za dobra djela ces biti nagradjen, a za losa kaznjen (vec receno). Eh, kad sam ja pitala: a zasto se toliko razlikuju religije i zasto uopste postoje razlicite religije...odgovor je bio: Bog je milostiv. Svi mi odgovaramo za svoja djela ili nedjela. Ono sto se radi u neznanju, a Bog sve vidi i sve zna, On nece kazniti te ljude, nego ce biti kaznjeni oni koji su naveli na grijeh.
Amazonka27

#9 Re: pitanje za muslimane

Post by Amazonka27 »

Corvus wrote:E imam i ja jedno pitanje.. Nazalost, nemam odgovor na ovo gore :)

Uglavnom... nesto sto me uvijek interesovalo, a nigdje ne mogu da nadjem odgovor je zasto muslimani ne jedu svinjetinu.

Dakle.. Znam da je religijski zabranjeno i to.. ali pitanje je : Zasto bas svinja?? Zasto ne npr. zec ili krava.. sta ja znam.. lupam sad...

Eto toliko!

svinjetina je bila zabranjena i u Starom zavjetu.
Razlog zabrane je sto Islam potice iz zemlje gdje su velike vrucine.Svinja po sebi je masna i teska, pa su ljudi cesto bili bolesni i umirali.Isti razlog kao i za alkohol...prevelika kolicina alkohola (kao i danas) navodila je ljude da prave probleme, smrtne slucajeve i nesrece..
kejns

#10 Re: pitanje za muslimane

Post by kejns »

hajmo ovako. necemo govoriti gdje ce muslimani, a gdje jevreji, krscani i ostali.

Allah swt kaze da ce oni koji vjeruju samo u jednog Boga i koji Mu ne pripisuju druga i koji samo Njega obozavaju i Njemu se klanjaju i koji umru u tom ubjedjenju da ce ici u dzennet, a oni koji rade suprotno od ovoga da ce ici u dzehennem.

Allah swt ce oprostiti onome kome On hoce ono sto je manji grijeh od nepostivanja gore navedenog, ali sirk i kufr sigurno nece.

Nazalost, po ovome, pravi muslimani, ne oni koji imaju samo od islama muslimansko ime, vec pravi muslimani jedino ispunjavaju sve ove uvjete.

Uzmimo za primjer japance, kineze i mnoge druge azijate koji se klanjaju svakom covjeku kada se pozdravljaju a ne klanjaju se Gospodaru svih svjetova. Zatim imaju na hiljade kipova koji im predstavljaju bogove.

Hindusi obozavaju kravu, nemam dalje komentara za njih :)

Primjer krscana, mole i klanjaju se raznim kipovima, ikonama, pa i ljudima i traze od njih da od Boga traze za njih oprost ili da im cak oni oproste i otklone grijehe, a pri tom imaju i krivu sliku samog Boga, tako sto vjeruju da je covjek Bog. Oni nece direktno da zamole Boga za nesto, vec traze od mrtvih ljudi koje nazivaju svetcima da im oproste i tako slicno (Cisti sirk). Po mom misljenju i po Kur'anu to je narod koji je zalutao od istine, a Isa a.s (ISUS) im je donio pravu istinu koju su iskrivili radi svojih ovosvjetskih interesa.

Jevreji su posebna prica, narod koji je dobio istinu i najvise im je poslanika poslato, a oni su svakog u laz utjerivali i nakon sto bi im istina bila donjeta, oni bi je uvijek zamjenili onim sto njima odgovara i Allah ih je zbog toga prokleo.
sffovac

#11 Re: pitanje za muslimane

Post by sffovac »

Amazonka27 wrote:
Corvus wrote:E imam i ja jedno pitanje.. Nazalost, nemam odgovor na ovo gore :)

Eto toliko!

svinjetina je bila zabranjena i u Starom zavjetu.
Razlog zabrane je sto Islam potice iz zemlje gdje su velike vrucine.Svinja po sebi je masna i teska, pa su ljudi cesto bili bolesni i umirali.Isti razlog kao i za alkohol...prevelika kolicina alkohola (kao i danas) navodila je ljude da prave probleme, smrtne slucajeve i nesrece..
ok, ako bas tako to obrazles, zasto se onda zabranjuje meso morskog psa ... znam da je kokos jedan od rijetkih svastojeda koji je dozvoljeno jesti
Amazonka27

#12 Re: pitanje za muslimane

Post by Amazonka27 »

to za morskog psa prvi put cujem :D a kokos je poznata kao tursko prase...al vjerovatno zbog toga sto nema toliko masnoce kao sto ima svinja, pa je % smrtnosti bio manji...ili ga nije bilo..tako da to nije zabranjeno...

a komentar za @kejns...
klasican si primjer muslimana ili vjernika koji vjeru neprikazuje kao nesto lijepo nego da te trnci prodju od glave do pete od straha. Tako vehabije predstavljaju vjeru.Kada bi se svi ljudi drzali osnovnih nacela svoje relegijie, bilo to kriscanstvo, islam, judizam itd...vjerujem da rata nikad nebi bilo i da nebi bilo gladne djece, silovanih zena i ostalog zla.
Locked