pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
shipak

#1 pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by shipak »

Evo ja posudila naslov teme od @d2, nadam se da se neće ljutiti. :D :D :D

Imam sljedeći problem:
Nemam plin u stanu, a navikla sam kuhati na plin. Interesuje me kakve su, prema vašim iskustvima one peći sa ravnim platama.
Može li se na tome kuhati kao na plinu (jel brzo?), i općenito kakva su vaša iskustva sa tim platama?
Alternativa mi je da koristim plinsku bocu, ali pošto je treći sprat, a nema lifta, radije bi ovu peć kupila ako je slično kuhati kao na plinu.

Hvala
melb26sa

#2 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by melb26sa »

shipak wrote:Evo ja posudila naslov teme od @d2, nadam se da se neće ljutiti. :D :D :D

Imam sljedeći problem:
Nemam plin u stanu, a navikla sam kuhati na plin. Interesuje me kakve su, prema vašim iskustvima one peći sa ravnim platama.
Može li se na tome kuhati kao na plinu (jel brzo?), i općenito kakva su vaša iskustva sa tim platama?
Alternativa mi je da koristim plinsku bocu, ali pošto je treći sprat, a nema lifta, radije bi ovu peć kupila ako je slično kuhati kao na plinu.

Hvala

Mi smo imali elektricni sporet u stanu - daj mu jedno 15 minuta da se ugrije, onda 15-20 da sta skuhas i onda bar pola sata da se ohladi. Ne preporucujem u svakom slucaju. Bolje boca na plin pa imas tri mjeseca da ne mislis, voda brze prokuha, sve prije skuhas.
ladyada

#3 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by ladyada »

Image
ako je ovaj induktions onda je skoro ko plin brz .............samo ti treba sudje koje ovaj sporet prepozna ...........
shipak

#4 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by shipak »

Ja sam mislila na ovakve plate, ove ravne. Mislila sam da se one brže zagrijavaju od onih starinskih.

:? :? :?

Image
otherside

#5 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by otherside »

moja mama ima takav. zagrije se brze ali nije neka pljacka u odnosu na onaj klasicni.
doduse, ljepse izgleda :D ako se odlucis kupiti ovaj sa ravnom plocom, moraces nabaviti i posebna sredstva za ciscenje. ploca je osjetljiva na klasicna abrazivna sredstva za ciscenje a lako se zaprlja.
chuchumbamayumbe

#6 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by chuchumbamayumbe »

Cuo sam da je zajebano ako se sta prolije/pokipi na tu plocu, lako pucaju?!
Neka me neko ispravi ako grijesim.
Pogotovu ako, recimo, igrom slucaja, prolijes nesto hladno dok je ploca vrela.
Mislim, to je cista fizika, ali ce mnogo teze da pukne klasicna "ringla" od ove ravne ploce.
otherside

#7 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by otherside »

chuchumbamayumbe wrote:Cuo sam da je zajebano ako se sta prolije/pokipi na tu plocu, lako pucaju?!
Neka me neko ispravi ako grijesim.
Pogotovu ako, recimo, igrom slucaja, prolijes nesto hladno dok je ploca vrela.
Mislim, to je cista fizika, ali ce mnogo teze da pukne klasicna "ringla" od ove ravne ploce.
mislim da ovo sto si ti napisao pise u uputstvu. medjutim, mojoj mami pocesto pokipi a bogme se i prospe svasta po ploci :D ali eto ima vec nekih 5-6 godina ploca je neunistiva. kao sto rekoh, najveci problem je ciscenje jer se svaka flekica jasno vidi na povrsini a da ne govorim o konkretnijim problemima tipa masnoca, mlijeko i sl.
mada, postoje neka specijalna sredstva za ciscenje koja su vrlo efikasna i ne ostecuju povrsinu.
♥ Julianna ♥

#8 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by ♥ Julianna ♥ »

Palačinke se naprave brže na plinskoj :) ...meni bi to bio eliminatorni faktor :D
brinetta

#9 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by brinetta »

shipak wrote:Ja sam mislila na ovakve plate, ove ravne. Mislila sam da se one brže zagrijavaju od onih starinskih.

Image
Puno brze sa zagrijavaju.
Mada, nista ne moze zamijeniti plin
leticija

#10 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by leticija »

Ova vrsta sporeta s ravnom plocom je jako prakticna;
brzo se zagrijava i lako se cisti.
Nije tacno da ce popucati ako nesto na nju pokipi.
Odrzava se sredstvom za ciscenje slicnom ARF-u (nesto kao tecni Vim).
Plin je takodje dobar; jeftin je i brze zagrijava, ali ima jednu veliku manu - prljav je.

Velika je razlika cistiti kuhinju u kojoj je plinski sporet i onu u kojoj je elektricni.
Ona sa plinskim sporetom je puna neke masne prljavstine koja se brzo natalozi i tesko skida,
dok to nije slucaj sa elektricnim sporetom.
RenaTTa

#11 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by RenaTTa »

Ah stednjaci sa tzv. "keramickim plochama" :-)
Nisu loshi, imam takav ali moram ti reci da jesu poprilicno osjetljivi, ne mislim na to da kad
nesto prekipi ona drito pukne, i samoj mi se milion puta desi da iskipi po pola serpe ali nista,
ono sto je yeba* to je ciscenje, imas posebne "shpartle" za te ploche, a nadasve moras imati neko
non-reactive kremasto sredstvo za ciscenje, jer ako npr. Arfom ili necim u tom smislu guslas po ploci, ona
se izgrebe, isto tako, ostro dno serpi, tava, lonaca... meni je jedna ringla tako zaparana kao da sam shestarom
od subote do subote zvrkala po njemu.
peche dobro - sto jes jes, a plocha se isto jako brzo zagrije, ali sporije se hladi, ono sto je prednost ovih stednjaka je
da sad ovi moderni- mondiš :D imaju razne programe pechenja, za kvasno tijesto, jache pechenje sa donjeg grijacha,
vruchi zrak, vishemlazne bla bla :) 70% ZA 30% Ne znaci - kupuj :D
shipak

#12 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by shipak »

jao hvala vam svima puno. :D :D :D

jel bitno samo da sredstvo za čišćenje nema neke tvrde čestice kao Arf, ili baš mora biti neko posebno (čitaj skupo) sredstvo za čišćenje?
leticija wrote: Velika je razlika cistiti kuhinju u kojoj je plinski sporet i onu u kojoj je elektricni.
Ona sa plinskim sporetom je puna neke masne prljavstine koja se brzo natalozi i tesko skida,
dok to nije slucaj sa elektricnim sporetom.
ja sam ovu masnu prljavštinu primjetila ali nisam znala da zavisi od vrste peći.

Nisam još 100% odlučila, moram se konsultovati sa mužićem, ali vjerovatno kupujemo ovu sa ravnim platama.
Iako ne znam kako ću bez plina :roll: :roll:
leticija

#13 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by leticija »

Shipak, imas specijalno sredstvo za ciscenje sporeta sa vitro-keramikom,... ne bi trebalo biti skupo.
Ja kupujem pakovanje od 500 ml i traje mi po godinu dana.
Nema potrebe da svakodnevno koristis ovo sredstvo, samo u slucaju nekog velikog przenja ili
dugotrajnog kuvanja kad se sporet puno zapljuska masnocom ili kad eventualno nesto iskipi i zagori
na ploci.
Za normalno zaprljanu plocu dovoljno je preci samo spuzvom i deterdzentom za sudje.

Nisu ni sve ploce iste, ima ih manjeg i veceg kvaliteta.
Cholina_Lokica

#14 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by Cholina_Lokica »

kod mene je takva ugradbena
brzo se sve skuha, zagrije se za par sec. sto se ciscenja tice, puno lakse nego klasicne one ringle, jest da se vise vidi, medjutim nema onog ribanja, par kapi sredstva za keramicne plate, samo obrisi i sija, ne da gledat u sebe.
sve u svemu meni je puno bolje od obicnih onih ringli
slavkoimamodilera

#15 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by slavkoimamodilera »

melb26sa wrote:Mi smo imali elektricni sporet u stanu - daj mu jedno 15 minuta da se ugrije, onda 15-20 da sta skuhas i onda bar pola sata da se ohladi

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A sad nazad iz 1958. u 2008... ;-)

Stednjak sa staklo-keramickom plocom imamo u kuci vec godinama... dobijes uz njega posebnu "spahtlu" sto neko rece (izgledao kao da ima zilet na vrhu) za skidanje ako bas nesto zapekne... ova tekucina za ciscenje uopste nije skupa i osim ako bas nisi sa "dvije lijeve" da ti stalno nesto kipi, neces precesto ni cistiti...
Zagrijavanje je daleko brze nego kod konvencionalnog stednjaka i moze se vrlo lako porediti sa brzinom zagrijavanja plinom, jer ne samo da grije brzo vec i ravnomjernije od plina... sa indukcijskom plocom se zaista ne moze nista porediti pa to necemo ni spominjati, uostalom za nju je potrebno i posebno posudje...
Gotovo uvijek na tim staklo-keramickim plocama imas dvokruzna (nekad i trokruzna) kola koja dodatno ubrzavaju prokuhavanje, nesto kao "ekspres" ploca...
Velika prednost (nikako mana!) u odnosu na plin je i sto se sporije hladi, pa mozes jos dugo dogrijavati ili odrzavati jelo toplim, a da ne trosis energiju...
Takodjer, staklo-keramicke ploce ne griju stalno (osim kada su "okrenute" na maksimum) vec se stalno pale i gase i na taj nacin stede energiju...

U svakom slucaju, moja preporuka... :thumbup:
shipak

#16 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by shipak »

evo sad nastavak pitanja
gledala sam ove peći i nije mi jasno ima li razlike između plata koje su potpuno ravne (i crne) i plata koje imaju po sebi neke smeđe crtice. (gledala sam gorenjevu peć)
beautyfool

#17 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by beautyfool »

Neko je ovdje rekao da te ploce pucaju i ja sam cula isto to od jedne uposlenice u jednom od tih tehno shopova, dosta im se musterija zali na pucanje tih ploca i jako slabom mogucnosti zamjene istih, ali ne pitah od cega pucaju tako da ti nebi znala reci detaljno kako razbiti tu plocu :)
U svakom slucaju sretno u odabiru :)
zeleno volim te

#18 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by zeleno volim te »

shipak wrote:Ja sam mislila na ovakve plate, ove ravne. Mislila sam da se one brže zagrijavaju od onih starinskih.

Image
Koristim isti takvu,one prije su zastarjele vise a sa ravnim platama je puno lakse odrzavanje i ciscenje! Ljepota! :thumbup:
:dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance:
zeleno volim te

#19 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by zeleno volim te »

otherside wrote:moja mama ima takav. zagrije se brze ali nije neka pljacka u odnosu na onaj klasicni.
doduse, ljepse izgleda :D ako se odlucis kupiti ovaj sa ravnom plocom, moraces nabaviti i posebna sredstva za ciscenje. ploca je osjetljiva na klasicna abrazivna sredstva za ciscenje a lako se zaprlja.
Imaju posebna sredstva za ciscenje ali su skuplja! Ja kuham svaki dan i sto jest-jest,isprlja se ali nije tesko cistiti,meni su gore one stare plate.
Da budem iskrena,ja cistim tecnim Arf-om i super ide.Ako hocu da se ogledam,onda malo poprskam stelexom i izglancam krpom!
:dance: :dance: :dance: :dance:
shipak

#20 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by shipak »

ja samo da javim da je peć sinoć stigla, i baš je dobra. evo kuham prvi ručak na njoj pa ću javiti jel bilo ukusno
chuchumbamayumbe

#21 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by chuchumbamayumbe »

shipak wrote:ja samo da javim da je peć sinoć stigla, i baš je dobra. evo kuham prvi ručak na njoj pa ću javiti jel bilo ukusno
?!?!?
Zbori!
:)
neprilagodjena

#22 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by neprilagodjena »

Image

Ja imam ovakvu platu i zadovoljna sam.
Nemam se na sta zaliti.
shipak

#23 Re: pitanje za mlade i malo starije domaćice :) - peć

Post by shipak »

ručak bio super

pravila sam piletinu u sosu sa suhim mesom, i kao prilog gljive, plus naravno supa - tarhana i salata od dvije vrste kupusa ovo sve su omiljena jela mog muža pa sam zato to prvo pravila.

kad postanem inventivna i pođem svašta praviti, onda ću postati slike na onu temu sa slikama jela

sve u svemu ocjena :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Post Reply