blagodarim uz dubok naklon
Pitanje za mlade i malo starije domacice - fasirane snicle
Moderator: anex
-
quarterback
#1 Pitanje za mlade i malo starije domacice - fasirane snicle
duze vrijeme se hranim skoro pa iskljucivo proteinima pa mi je sve to zajedno malo dosadilo jer se svodi na pileci file ovako, pileci fine onako, teleca snicla i slicno, ima li neko neki recept za fasirane (znam da ide hljeb u njih ali ok je u tim malim kolicinama) da malo obogatim svoju ishranu ako nista ono mesom u drugom obliku
- Kona__
#2 Re: Pitanje za mlade i malo starije domacice - fasirane snic
Ne mora ići hljeb u iste, šta više mogu biti veoma ukusne bez istog.
Evo jedan osnovni:
Goveđe pljeskavice
Sastojci:
1/2 goveđeg mljevenog mesa
1 veca glavica crnog luka
2 čehna belog luka
začini:mljevena-ljuta parika, so, vegeta,biber, bosiljak
Priprema:
Sve sastojke pomesati,oblikovati i ne stavljati brašno. Peći na vrlo malo ulja na laganoj temperaturi ili na roštilju.
Btw, imaš temu na jednom "žeMskom" forumu sa low-carb receptima, i možeš raznoliku ishranu imati i na low-carbu.
Evo link: http://www.ana.rs/forum/index.php?topic=120371.0
Evo jedan osnovni:
Goveđe pljeskavice
Sastojci:
1/2 goveđeg mljevenog mesa
1 veca glavica crnog luka
2 čehna belog luka
začini:mljevena-ljuta parika, so, vegeta,biber, bosiljak
Priprema:
Sve sastojke pomesati,oblikovati i ne stavljati brašno. Peći na vrlo malo ulja na laganoj temperaturi ili na roštilju.
Btw, imaš temu na jednom "žeMskom" forumu sa low-carb receptima, i možeš raznoliku ishranu imati i na low-carbu.
Evo link: http://www.ana.rs/forum/index.php?topic=120371.0
-
quarterback
- Kona__
#4 Re: Pitanje za mlade i malo starije domacice - fasirane snic
Nema na šta, i drago mi je da nas ima još! 
-
Suzie Q
#5 Re: Pitanje za mlade i malo starije domacice - fasirane snic
ja u faširane stavljam prezlu a radim ih ovako:
meso začinim vegetom, solju, biberom
sitno nasjeckam bijeli i crveni luk, dodam jaje i sve dobro izmiješam, prezlu dodajem na kraju da dobijem čvrstu masu. nije loše staviti malo kisele vode ili praška za pecivo/sode bikarbone radi izdašnosti, da masa malo "diše"
uvaljam u brašno i pržim na ulju. (radi tvoje prehrane možda će ti baš ovo ulje smetati)
pored ovoga, možeš još ekspreimentirati, dodati sitno isjeckanog peršina, paprike i sl.
možeš i napraviti pljeskavice (samo začini, bijeli i crveni luk) pa pržiti bez ulja u grill tavi
meso začinim vegetom, solju, biberom
sitno nasjeckam bijeli i crveni luk, dodam jaje i sve dobro izmiješam, prezlu dodajem na kraju da dobijem čvrstu masu. nije loše staviti malo kisele vode ili praška za pecivo/sode bikarbone radi izdašnosti, da masa malo "diše"
uvaljam u brašno i pržim na ulju. (radi tvoje prehrane možda će ti baš ovo ulje smetati)
pored ovoga, možeš još ekspreimentirati, dodati sitno isjeckanog peršina, paprike i sl.
možeš i napraviti pljeskavice (samo začini, bijeli i crveni luk) pa pržiti bez ulja u grill tavi
- frameni
#6 Re: Pitanje za mlade i malo starije domacice - fasirane snic
Moje snicle idu ovako:
Izabrati fino meso i isfasirati,ne kupovati vec isfasirano...
Crveni luk.biber,vegetu i jaja dodati mesu...
Skuham i malo rize i dodam smjesi...nekako mi budu socnije...
Oblikujem...malo u brasno pa u jaja uvaljam...i przim...
Meni su...mnjam
Izabrati fino meso i isfasirati,ne kupovati vec isfasirano...
Crveni luk.biber,vegetu i jaja dodati mesu...
Skuham i malo rize i dodam smjesi...nekako mi budu socnije...
Oblikujem...malo u brasno pa u jaja uvaljam...i przim...
Meni su...mnjam
-
GaRGa
#7 Re: Pitanje za mlade i malo starije domacice - fasirane snic
e sto me nervira taj naziv "fasirane snicle" pa snicle su u komadu, ako je od fasiranog mesa onda je pljeskavica...
-
nova_korisnica
#8 Re: Pitanje za mlade i malo starije domacice - fasirane snic
mljeveno meso nikada ne kupuj gotovo! neka ti mesar samelje komad mesa koji odaberes (isto mozes uraditi i sa piletinom i puretinom, ako ti je bitno da bude fat low)...luk, bijeli luk, so, biber, zacinsko bilje usitni stapnim mikserom i dodaj u smjesu za meso...sve fino izmjesas i ostavi malo da odstoji...tako mozes prziti na teflonskoj tavi ili keramickoj bez masnoce...
ako dodas jaje i prezlu ili starog hljeba, onda bi trebao korisiti ulje..
vidim da ganjas ishranu bogatu bjelancevinama...prilog ti moze posluziti proso ili quinoa...to je veoma bogato bjelancevinama! imas u dm-u kupiti ja mislim...
kad ti ponestane inspiracije pogledaj na coolinarika.com ...tu imas dosta recepata...
a evo ti usput i jedan recept za piletinu...izrezes pileca prsa ili na prstice ili na tanje snicle..zacinis cime volis (so, biber, crvena paprika i sl...stavis brasno na jedan tanjir, umutis jaje u drugom tanjiru i u treci stavis corn flakes koji izdrobis (umjesto toga mozes uzeti i susam ako volis)...meso prvo u brasno, pa u jaje pa u corn flakes i onda poredas na papir za pecenja i u rernu nekih 15-ak min na 180 do 200 stepeni...zavisi od debljine mesa...nema masnoce osim jajeta sto stavis, a veoma je ukusno...uz to mozes sebi napraviti neki dip od mladog sira, jogurta, paprike i sl..helem, dobar tek
ako dodas jaje i prezlu ili starog hljeba, onda bi trebao korisiti ulje..
vidim da ganjas ishranu bogatu bjelancevinama...prilog ti moze posluziti proso ili quinoa...to je veoma bogato bjelancevinama! imas u dm-u kupiti ja mislim...
kad ti ponestane inspiracije pogledaj na coolinarika.com ...tu imas dosta recepata...
a evo ti usput i jedan recept za piletinu...izrezes pileca prsa ili na prstice ili na tanje snicle..zacinis cime volis (so, biber, crvena paprika i sl...stavis brasno na jedan tanjir, umutis jaje u drugom tanjiru i u treci stavis corn flakes koji izdrobis (umjesto toga mozes uzeti i susam ako volis)...meso prvo u brasno, pa u jaje pa u corn flakes i onda poredas na papir za pecenja i u rernu nekih 15-ak min na 180 do 200 stepeni...zavisi od debljine mesa...nema masnoce osim jajeta sto stavis, a veoma je ukusno...uz to mozes sebi napraviti neki dip od mladog sira, jogurta, paprike i sl..helem, dobar tek
-
quarterback
#9 Re: Pitanje za mlade i malo starije domacice - fasirane snic
hvala puno drage dame, kako ste krenule sa receptima jos cu se udebljati
hvala !
hvala !
-
GaRGa
#10 Re: Pitanje za mlade i malo starije domacice - fasirane snic
onda je hamburger ili ti mala pljeska po nasem, snicla ne moze bit od fasiranogm@m@ wrote:GaRGa wrote:e sto me nervira taj naziv "fasirane snicle" pa snicle su u komadu, ako je od fasiranog mesa onda je pljeskavica...al nije pljeskavica jer ona je veca i spljostena
snicla ili odrezak se ne prvi od samljevenog mesa nigdje na svijetu.
osim ako ti nemas neki primjer ??
-
Nokija
#11 Re: Pitanje za mlade i malo starije domacice - fasirane snic
Pravilo broj jedan za MeSano MjeSo: Nikad ne kupovati gotovo, zapakovano fasirano meso. Kvalitet vrlo upitan, omjer mesa i „otpada“ nesrazmjeran, higijesnki vrlo osjetljivo. Najbolje kod mesara od povjerenja.
Generalno meso uvijek ima manje vise isti ukus, ali se jako lijepo moze obogatiti zacinima. Vrlo jednostavno i super ukusno jelo su cufteta iliti kolacici iliti kuglice od fasiranog mesa. Pored luka bijelog i crnog, jaja, standardnih zacina, hljeba ili prezle u smjesu se moze dodati:
usitnjeni kim, sazam, naribani muskatni orascic ili puni sitno nasjeckanog persuna (orijentalna varijanta)
ljuti senf (1-2 kasicice) ili hren (1-2 kasicice) (evropska varijanata)
cili, curry, korijander, ginger (azijska varijanta)
naribani parmesan (maditeranska varijanta)
U kuglicu unutra se takodje moze staviti komad sira (tvrdi kravlji) ili nekog tvrdjeg kajmaka.
Ne treba pretjerivati sa kolicinama zacina niti mjesati sve sto se u tom trenutku nadje u kuci. Kazu da se treba stavljati neparan broj zacina?! I oni moraju da se slazu.
Ko ima vremena moze napraviti i sos za cufteta. Mani najbolji od paradaiza, ali ima u tu raznih varijanti.
Spanska varijnata je isitnjeni bademi, sa puno bijelog luka, maslinovog ulja..ili serija
Generalno meso uvijek ima manje vise isti ukus, ali se jako lijepo moze obogatiti zacinima. Vrlo jednostavno i super ukusno jelo su cufteta iliti kolacici iliti kuglice od fasiranog mesa. Pored luka bijelog i crnog, jaja, standardnih zacina, hljeba ili prezle u smjesu se moze dodati:
usitnjeni kim, sazam, naribani muskatni orascic ili puni sitno nasjeckanog persuna (orijentalna varijanta)
ljuti senf (1-2 kasicice) ili hren (1-2 kasicice) (evropska varijanata)
cili, curry, korijander, ginger (azijska varijanta)
naribani parmesan (maditeranska varijanta)
U kuglicu unutra se takodje moze staviti komad sira (tvrdi kravlji) ili nekog tvrdjeg kajmaka.
Ne treba pretjerivati sa kolicinama zacina niti mjesati sve sto se u tom trenutku nadje u kuci. Kazu da se treba stavljati neparan broj zacina?! I oni moraju da se slazu.
Ko ima vremena moze napraviti i sos za cufteta. Mani najbolji od paradaiza, ali ima u tu raznih varijanti.
Spanska varijnata je isitnjeni bademi, sa puno bijelog luka, maslinovog ulja..ili serija
-
Nokija
#12 Re: Pitanje za mlade i malo starije domacice - fasirane snic
Ko cesto jede meso moze malo za promjenu praviti i sis-cevap. Komadici raznog mesa i povrca na stapicima. Ili madjarski gulas (najbolji kad prenoci). Ja sam u posljednje vrijeme otkrila pilece jetrice 
-
GaRGa
#13 Re: Pitanje za mlade i malo starije domacice - fasirane snic
onda je hamburger ili ti mala pljeska po nasem, snicla ne moze bit od fasiranog
osim ako ti nemas neki primjer ??[/quote]
dooobro imas pravo, razumijem sta hoces da kazes al neznam kako ih nazvati, nije ni slicno ni hamburgeru
[/quote]
koliko ja znam od fasirnanog mesa se prave ćufte ( loptice) i pljesakvice ( spljostene)
osim ako ti nemas neki primjer ??[/quote]
dooobro imas pravo, razumijem sta hoces da kazes al neznam kako ih nazvati, nije ni slicno ni hamburgeru
koliko ja znam od fasirnanog mesa se prave ćufte ( loptice) i pljesakvice ( spljostene)
- astrid
#14 Re: Pitanje za mlade i malo starije domacice - fasirane snic
Odrezak se ne pravi od fasiranog mesa, sigurno...a snicle..da.....GaRGa wrote:snicla ili odrezak se ne prvi od samljevenog mesa nigdje na svijetu.osim ako ti nemas neki primjer ??
..evo ti jedan recept za snicle od fasiranog mesa i nisu ni slicne pljeskavicama,hamburgerima..isl
http://www.coolinarika.com/recept/snicl ... m-hakkebf/
....ima jos samo potrazi
- melrose
#15 Re: Pitanje za mlade i malo starije domacice - fasirane snic
Od srca preporucujem Yoğurtlu Köfte. Napravis fasirance, prelijes ih jogurtom i pospes persinom, zalijes sa malo ulja i aleve paprike. Uz to moze i neko povrce sa puno vode, a malo uglikohidrata tipa paradajiz, tikvice, krastavci...
Ako mozes jesti i malo krompira djulbastije su super, s tim da umak ne zgusnes brasnom, nego pireom ili dobro ukuhas. Jesi li na dijeti LCHF?
Fasirane pravim uvijek sa prezlama, a ne sa hljebom ili brasnom, budu puno rahlije. Recept je ~ 500 gr mesa, max 100 gr prezli, glavica luka, cesnjak, so, biber i persin, jaje, dobro promijesati i peci. U zadnje vrijeme ih ne przim, nego pecem u rerni na oko 220C, samo malo pouljiti pleh (ako stavis backpapir jos bolje), staviti sirove fasirane tako da se ne dodiruju...i imas super rucak, bez puno posla, i bez smrada przenja u kuhinji, a sa malo masnoce.
Ako mozes jesti i malo krompira djulbastije su super, s tim da umak ne zgusnes brasnom, nego pireom ili dobro ukuhas. Jesi li na dijeti LCHF?
Fasirane pravim uvijek sa prezlama, a ne sa hljebom ili brasnom, budu puno rahlije. Recept je ~ 500 gr mesa, max 100 gr prezli, glavica luka, cesnjak, so, biber i persin, jaje, dobro promijesati i peci. U zadnje vrijeme ih ne przim, nego pecem u rerni na oko 220C, samo malo pouljiti pleh (ako stavis backpapir jos bolje), staviti sirove fasirane tako da se ne dodiruju...i imas super rucak, bez puno posla, i bez smrada przenja u kuhinji, a sa malo masnoce.
Last edited by melrose on 10/06/2012 08:00, edited 1 time in total.
- Zovem se Zelena
#16 Re: Pitanje za mlade i malo starije domacice - fasirane snic
Isti recept u amanet mi je ostavila moja mama, samo bez praška za pecivo... Ma prste da poližeš.m@m@ wrote:ja pravim snicele ovako:
fasirano
malo mlijeka, dvije tri kasike
1 jaje
malo praska za pecivo
oba luka
zacini po zelji
promjesam i dodajem brasna tek toliko da se kasikom vadi meso u zagrijanu tavu a da se ne raspadne
budu bas mekane
Kakav hljeb
-
nova_korisnica
#17 Re: Pitanje za mlade i malo starije domacice - fasirane snic
Yogurtu koefte su da polizes prstemelrose wrote:Od srca preporucujem Yoğurtlu Köfte. Napravis fasirance, prelijes ih jogurtom i pospes persinom, zalijes sa malo ulja i aleve paprike. Uz to moze i neko povrce sa puno vode, a malo uglikohidrata tipa paradajiz, tikvice, krastavci...
- jutarnja zvijezda
#18 Re: Pitanje za mlade i malo starije domacice - fasirane snic
quarterback wrote:duze vrijeme se hranim skoro pa iskljucivo proteinima pa mi je sve to zajedno malo dosadilo jer se svodi na pileci file ovako, pileci fine onako, teleca snicla i slicno, ima li neko neki recept za fasirane (znam da ide hljeb u njih ali ok je u tim malim kolicinama) da malo obogatim svoju ishranu ako nista ono mesom u drugom obliku
posto znam (po sinu) sta je samaC ,evo ti jedan super recept ,a nije tesko za napraviti.
1/4 kg nemasnog mljevenog mesa (kupis komad ciste snicle i kazes mesaru da ti samelje--da bi znao sta jedes
stavis u vodu da ti se kuha 3-4 jaja oko 5 min. ocistis vecu glavicu luka i 1/2te glavice sitno nasjeckas ,a ostalo izrezes na "polumjesece ",isjeckas sitno jednu svjezu papriku .sada u meso dodas onaj sitno narezani luk ,papriku,1 jaje, malo vegete,bibera i to sve dobro izradis. sada ohladjena kuhana jaja ogulis